Afvallen, Sport

Afvallen met een roeitrainer, zo doe je dat!

afvallen-met-een-roeitrainer

Als je op dieet bent en wilt afvallen, wil je er zeker van zijn dat je het nog jaren volhoudt en dat mooie figuur kunt behouden. Dit betekent dat je jezelf niet zomaar weken of maanden kunt uithongeren in de hoop dat dit de juiste manier is om af te vallen. Je hebt een lange termijn oplossing nodig.

Roeien met een roeitrainer is wat men noemt een aerobe oefening. Het helpt om je hartslag op gang te brengen en tegelijkertijd je spieren op te bouwen en te versterken. Dit maakt de roeitrainer geweldig om gewicht te verliezen en het op de lange termijn te behouden zonder je totale spiermassa te verminderen (of je hart aan te tasten, wat belangrijk is als je hartaandoeningen in de toekomst wilt voorkomen).

Basis van afvallen en vetverlies

De basis van afvallen is dat je minder calorieën eet dan je verbruikt. Hier kan een roeimachine een hulpmiddel zijn om gewicht te verliezen. Het is een aerobe oefening die calorieën verbrandt terwijl je ermee bezig bent, en het verbetert ook je cardiovasculaire gezondheid en helpt je in vorm te komen.

Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om in een zogenaamde calorietekort te komen. Zo kun je ervoor kiezen om zonder dieet af te vallen en dus gewoon te zorgen dat je het zelfde blijft eten als je deed, maar wel meer gaat bewegen. Hier kun je dus een roeitrainer voor gebruiken.

Ook kun je ervoor kiezen om op dezelfde manier door te gaan zoals je altijd doet op gebied van bewegen, maar wat minder calorieën te eten over het algemeen. Als vuistregel kun je aanhouden dat een calorietekort van ongeveer 500 calorieën per dag prima is. Zo val je op een gezonde manier af.

Maar hoe gebruik je nou een roeitrainer om af te vallen en jouw buikvet te verbranden? Daar zullen we zo verder op in gaan.

Is een roeitrainer geschikt om veel calorieën mee te verbranden?

Maar voor we over gaan op de tips is het goed om te kijken of een roeitrainer überhaupt wel geschikt is om af te vallen? Wij kunnen je daar gelijk een kort antwoord op geven.

Jazeker! Een roeiapparaat is echt geweldig om af te vallen, aangezien je er bakken met calorieën mee verbrand. Namelijk rond de 750 calorieën per uur! Dit komt omdat je enorm veel spiergroepen gebruikt om de roeibeweging uit te voeren.

Tip: Kijk ook eens ons artikel over hoeveel calorieën je per cardio apparaat verbrandt.

Als je nadenkt over welke spieren je allemaal gebruikt bij het roeien dan zal je gauw tot de conclusie komen dat je de benen, romp en armen allemaal gebruikt om een goede roeibeweging uit te voeren. En ik kan je vertellen, hoe meer spieren jij tegelijkertijd (op een goede manier) gebruikt, hoe meer calorieën je verbrandt.

Een roeimachine is dan ook zeker een geschikt fitnessapparaat om te gebruiken voor het afvallen!

Tips voor het afvallen met een roeitrainer

Nu we de basis van afvallen hebben besproken, gekeken hebben of een roeitrainer wel geschikt is om mee af te vallen, is het tijd om daadwerkelijk over te gaan op de training! Maar hoe pak je dit aan en waar moet je aan denken als je wilt afvallen met een roeitrainer? Hieronder geven we je een aantal tips mee om hier verstandig aan te beginnen.

Stel je doelen

Voordat je begint met een trainingsroutine, is het belangrijk om specifieke doelen voor jezelf te stellen. Dit zal je helpen gemotiveerd te blijven terwijl u werkt aan het bereiken van deze doelen, of ze nu gerelateerd zijn aan gewichtsverlies of iets anders.

Ga dus bij jezelf na wat je wilt bereiken en daag jezelf ook uit! Kun je op het begin misschien 10 minuten achter elkaar op de roeitrainer trainen en ben je dan kapot, stel dan bijvoorbeeld een doel dat je dit uiteindelijk 30 minuten achtereenvolgend wilt kunnen doen. Of misschien zelf nog meer.

Ook kun je denken aan een doel dat je in X minuten zoveel kilometer geroeit wilt hebben. Dan ben je meer op de snelheid gericht, maar daag je jezelf ook mooi uit.

Vanuit mijn psychologische achtergrond kan ik je wel vertellen dat het enorm belangrijk is om een groot doel te hebben, maar niet te vergeten dat je ook subdoelen opstelt. Zo maak je het behapbaar voor jezelf en kun je er stap voor stap naartoe werken.

stel-doelen-voor-de-roeitrainer-om-af-te-vallen

Begin rustig

Roeien is een intense vorm van lichaamsbeweging die hard kan zijn voor uw lichaam als u er niet aan gewend bent. Begin met lage weerstandsniveaus totdat je lichaam gewend is aan de oefening en verhoog ze dan geleidelijk, zodat je niet overdrijft en jezelf overbelast.

We komen er zo nog op terug, maar je wilt het voor een langere tijd volhouden, dus dan zou het vervelend zijn als jij jezelf in de eerste week al helemaal opbrandt of bezeerd. Het gaat om consequentie.

Wees consequent met je workouts

Wat ons bij het volgende punt brengt. Net als bij elke andere vorm van lichaamsbeweging, is consequent zijn de sleutel bij het trainen. Zo ook met een roeimachine.

Zorg ervoor dat je geen trainingen overslaat, zelfs als dat betekent dat je jouw agenda moet herschikken zodat je meer tijd hebt om te roeien door de week heen.

Hierbij is het dus wel heel belangrijk dat je het behapbaar voor jezelf houdt en dus een realistisch schema voor jezelf opstelt. Begin dus rustig en denk aan je doelen.

Koop een roeitrainer voor thuis

Nu zijn wij bij Thuis Atleet natuurlijk hartstikke voorstander van het thuis trainen en zijn we misschien licht bevooroordeeld. Maar als je thuis een roeitrainer hebt kan het er wel voor zorgen dat je op welk moment dan ook de roeitrainer op kunt stappen.

Je hebt niet te maken met sportscholen die open moeten zijn of mensen die de apparaten bezet houden. Je hebt je eigen roeitrainer en je kunt erop stappen wanneer jij dat wilt. Daarnaast ook nog eens in je eigen veilige omgeving.

Geen mensen die je zitten aan te gapen. Ook is het op deze manier gemakkelijker om je op je eigen doelen te focussen en niet te worden afgeleid door allemaal mensen in de sportschool die hartstikke fit zijn.

Dat heeft overigens ook geen enkele zin, maar op deze manier maak je het wel gemakkelijker voor jezelf om niet in de verleiding te komen jezelf te gaan vergelijken met anderen.

roeitrainer-voor-thuis-voor-afvallen

Vergeet je voeding niet

Nu is het extra bewegen op de roeitrainer natuurlijk een top optie om vet te verbranden. Echter is het wel belangrijk om niet je voeding te vergeten. Zoals het woord het al een beetje zegt is het wel zo dat voeding je lichaam voedt en ervoor zorgt dat je lichaam goed functioneert.

Een voedingspatroon met daarin voldoende fruit, groente, genoeg eiwitten en koolhydraten en niet te vergeten (gezonde) vetten kan dan ook zeker bijdragen aan het je prestaties op de roeitrainer en daarmee ook met het afvallen.

Het is namelijk hoe beter jij je voeding op orde hebt, hoe beter je zal presteren op de roeitrainer in dit geval en hoe meer calorieën je zal verbranden.

Ben je nou benieuwd naar hoeveel calorieën je nou moet hebben per dag. Kun je onze blog hierover lezen, maar je kunt ook onderstaande tool hiervoor gebruiken.

Deze rekent uit hoeveel jij nodig hebt en wat voor een verdeling in macronutriënten je moet hebben op basis van jouw doelen (afvallen, op gewicht blijven of spiergroei). Mocht je het willen dan kan deze tool ook complete voedingsschema’s voor je samenstellen zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt en je er zelf helemaal niet over na hoeft te denken.

Belangrijk! Denk aan je techniek

Nu zit er wel een stukje techniek achter het trainen op een roeitrainer. Bereid je hier dus op voor er zorg dat je traint met de juiste techniek. Of dat je in ieder geval de basis hiervan onder de knie hebt.

In ons andere artikel leggen we uit hoe de techniek op de roeitrainer uitgevoerd kan worden. Zo heb je de basis onder de knie en kun je op de juiste manier gaan trainen op jouw roeitrainer en er alles uit halen.

Doe aan intervaltraining

Intervaltraining is een effectieve manier om calorieën te verbranden, spieren te verstevigen en uithoudingsvermogen op te bouwen. Het is dus voor handig op meerdere vlakken. Maar hoe pak je dit aan?

Kies een tempo dat uitdagend maar comfortabel is en wissel af tussen sprints van hoge intensiteit en herstelperiodes van lage intensiteit (bijvoorbeeld 10 cycli van 10 seconden hard gevolgd door 50 seconden rustig). Het doel is om het aantal cycli per sessie te verhogen naarmate je fitnessniveau verbetert.

Ook kun je eventueel kiezen om de sprint cycli wat te verhogen en de rustperiodes wat te verkorten om de training zwaarder te maken.

Naast dat het een ontzettend goede manier van training is, is het ook een manier om jezelf uit te dagen en de training leuk te houden. Ook belangrijk natuurlijk!

Wel belangrijk als je dit gaat doen dat je roeitechniek goed is en goed aanvoelt zodat je blessures voorkomt, aangezien het wel een explosieve manier van trainen is.

Combineer met krachttraining

Roeien op een roeitrainer is een geweldige cardio-oefening en kan thuis worden gedaan. Het roeiapparaat is ook een geweldige manier om in vorm te komen. Maar, als je het meeste uit je training wilt halen, combineer dan roeien op een roeitrainer met krachttraining.

Krachttraining zorgt er namelijk voor dat de spiergroei extra wordt gestimuleerd en daarmee dat de spiermassa groter wordt. Nu is het zo dat spiermassa meer calorieën verbrandt dan vetmassa en is het dus een mooie manier om je metabolisme te verhogen.

Tip: Als je wilt weten wat metabolisme precies is, kijk dan ons artikel over metabolisme.

Naast het feit dat je de spiergroei stimuleert met krachttraining is het ook een mooie manier om je training wat af te wisselen. Hierdoor is de kans ook dat het allemaal leuker blijft en je het gemakkelijker volhoudt.

combineer-roeitraining-met-krachttraining

Conclusie

Het komt er dus op neer dat een roeitrainer een zeer geschikt apparaat is om mee af te vallen. Het apparaat zorgt ervoor dat je veel spieren gebruikt en daarmee veel calorieën verbruikt zodat je (mits je niet ineens meer gaat eten) je zult afvallen.

Om het afvallen met een roeitrainer tot een succes te maken is het goed om duidelijke (sub)doelen op te stellen, het rustig op te bouwen, consequent te zijn in je training, je eigen roeitrainer te kopen, niet je voeding te vergeten, ook eens intervaltraining te doen en je roeitraining af te wisselen met krachttraining.

Als je deze dingen allemaal doet dan is de kans groot dat je zult afvallen. Belangrijke take away is in ieder geval dat je de roeitrainer moet zien als een tool om af te vallen. Wel een hele goede tool overigens.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over het afvallen met een roeitrainer en hoe je dit kunt aanpakken. Mocht je nog vragen hierover hebben, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. 

Misschien ook interresant!

Afvallen met een crosstrainer!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *