Airbike voor thuis kopen

Ben jij jouw zoektocht begonnen naar een goed cardio apparaat waar je HiiT training mee kunt doen? Waar je jezelf even echt helemaal op los kunt laten gaan en je conditie op de proef zal stellen? Een airbike is dan een ideaal apparaat die je daarbij zou kunnen helpen!

Er zijn verschillende airbikes in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Elk met hun eigen specificaties en trainingsmogelijkheden. In het overzicht op deze pagina vind je alle airbikes die je in Nederland en België kunt bestellen. Bij ieder product hebben we een prijsvergelijking gemaakt, zodat jij de jouwe kunt bestellen voor de beste prijs.

Wat zijn airbikes en hoe gebruik je ze

Nu kan het zijn dat je nog in de oriënterende fase zit en je nog aan het bepalen bent of de airbike nou het fitnessapparaat is dat jij voor ogen hebt voor jouw training. Goed om dan eerst eens te kijken wat een airbike nou eigenlijk is, zodat je daar een goed beeld van hebt.

Een airbike is eigenlijk een beetje een combinatie van een hometrainer en een crosstrainer. Het heeft namelijk wel een zadel en je maakt er een fietsbeweging mee, maar tegelijkertijd gebruik je ook je armen om de hendels heen en weer te bewegen en hiermee de ventilator in beweging te krijgen.

Je trapt en trekt dus eigenlijk de ventilator in beweging en drukt hier dus de lucht mee weg. En doordat hier een speciale fan in zit gaat dat niet van een leien dakje en zal je er dus voor moeten werken.

Zoals we eerder al aangaven is de beweging dus met zowel je armen als je benen en zullen de trappers en hendels voor de armen gezamenlijk bewegen. Hier zal je dus wel even mee moeten oppassen als je bijvoorbeeld even stopt met je armen. De hendels blijven namelijk heen en weer gaan.

Wat kun je met een airbike?

Nu hebben we eigenlijk al verteld hoe je een airbike gebruikt, maar kunnen wij ons voorstellen dat jij je afvraagt wat je nou met een airbike kan.

Het voornaamste waar een airbike voor wordt gebruikt is HIIT training. HIIT training staat voor High Intensity Interval Training wat inhoudt dat je een cardio training doet met momenten van op hoge intensiteit trainen en korte pauzes tussendoor.

Je kunt dus wel zeggen dat je flink aan de bak moet op dit soort apparaten. Natuurlijk op eigen niveau. De airbikes zijn in ieder geval ideaal om deze HIIT training op te doen.

Voor- en nadelen

Nu is het altijd goed om een bepaald apparaat even kritisch te bekijken en voor jezelf de voor- en nadelen even op een rijtje te zetten. Nu willen we je hier maar al te graag mee helpen en hebben we dit dus al voor je gedaan.

Voordelen

Laten we eerst eens naar de voordelen kijken. De voordelen van een airbike zijn dat ze zeer geschikt zijn voor HIIT training, ze zeer goed voor de conditie zijn, het een uitdagend apparaat is en je jouw complete lichaam hiermee traint.

Zeer geschikt voor HIIT training

Het eerste voordeel is dat het een apparaat is die zich erg leent om HIIT training mee te doen. Het apparaat is dan ook populair in de crossfit om je echt tot het gaatje te laten gaan.

Zeer goed voor de conditie

Het is dan ook een apparaat die je conditie op alle vlakken kan helpen verbeteren! Als je na verloop van tijd gewend raakt aan het apparaat zal je zien dat je een ijzeren conditie zult krijgen.

Uitdagend

Het is dan ook een apparaat die zeer uitdagend is en je lichaam echt op de proef stelt als je er helemaal voor gaat.

Je traint je complete lichaam

Verder is een voordeel ook dat je niet alleen een deel van je lichaam traint, maar juist je complete lichaam zal trainen met een airbike. Zo zou je dus klaar kunnen zijn met één apparaat en hoef je niet voor iedere spiergroep een ander apparaat te hebben.

Nadelen

Nu kunnen we alleen de voordelen bekijken, maar het is ook altijd goed om ook de andere kant te bekijken. Daarom bespreken we ook de nadelen van het apparaat. Zo zijn de nadelen van een airbike wel dat die over het algemeen wel wat duurder is en het wel veel geluid maakt.

Prijs

De prijs van een airbike is over het algemeen genomen vaak wat duurder dan de meeste andere soorten cardio apparaten. Nu is het wel zo dat je wel in één keer klaar kan zijn aangezien je niet een hometrainer en een crosstrainer in huis hoeft te halen. Maar op zich is het wel een duurder apparaat gemiddeld genomen.

Geluid

Tweede nadeel is dat het apparaat wel veel geluid maakt. Dit komt door de ventilator die je wegdrukt door jouw beweging. De lucht moet ergens heen en dit kan brengt nou eenmaal wat geluid met zich mee.

Welke spieren gebruik je bij een airbike

Dan komen we aan bij welke spieren je traint met een airbike. Nu is het eigenlijk zo dat je bijna iedere spier traint met een airbike. Echter is het wel zo dat de ene spier meer wordt gebruikt dan de ander.

Echter gebruik je jouw benen om de trappers rond te trappen, jouw armen om de hendels heen en weer te bewegen en jouw buikspieren om je lichaam op het zadel de stabiliseren.

Je gebruikt dus het grootste deel van je spieren wel tijdens het trainen op de airbike.

Verschil airbike en hometrainer / crosstrainer

Nu wordt er vaak gevraagd wat nou het verschil is tussen een airbike en een hometrainer en/of crosstrainer.

Bij een hometrainer gebruik je enkel jouw benen en bij een airbike gebruik je jouw armen er ook bij.

Nu denk je maar een crosstrainer komt dan meer in de buurt. Dit is misschien wel zo, maar op een crosstrainer maak je meer een loop / langlauf beweging en op een airbike maak je een trapbeweging die wordt ondersteund door de armbeweging.

Tips voor het kopen van een airbike

Nu jij precies weet wat je van een airbike kunt verwachten is het tijd om te kijken naar de punten waar je op moet letten tijdens het kopen van jouw eigen airbike.

Richting van de ventilator

Het eerste punt om naar te kijken is de richting van waar de ventilator de lucht naar toe duwt. Het kan namelijk fijn zijn als je flink aan het zweten bent dat de wind je verkoeld om je training nog langer vol te houden.

Echter vindt niet iedereen dit fijn en zal je dit dus even voor jezelf moeten bedenken. Ook is het voor mensen met luchtwegklachten niet handig om de wind in het gezicht te laten duwen.

Stabiliteit

Een airbike is een apparaat waar je flink los op zult gaan en dan is wel handig als het apparaat een beetje stevig staat. Kies daarom voor een apparaat die wat zwaarder is en waaraan je kunt zien dat het frame wat dikker en sterker is.

Dit zal ervoor zorgen dat het stevig staat en je niet geremd hoeft te worden in jouw training om het apparaat maar goed te laten staan.

Geluid

Dan is het goed om wel het geluid in acht te nemen. Een airbike maakt nou eenmaal aardig wat geluid en dit moet wel kunnen waar jij het apparaat wilt plaatsen. Wil jij bijvoorbeeld vroeg in de ochtend trainen, maar kan de rest van het huis of de buren er last van hebben, dan is dit wel iets om even over na te denken.

Handvat

Bij het kopen van een airbike is het ook goed om even naar de handvatten te kijken en de stand hiervan. Nu zijn er modellen waar je meerdere handvatten hebt en dit kan fijn zijn om tijdens jouw training een beetje afwisseling te hebben in de manier van vasthouden.

Verstelbaar zadel

Nu zit het er bij de meeste wel op hoor, maar het is zeer belangrijk om een verstelbaar zadel te hebben. Als je het zadel niet kunt verstellen dan kun je hem dus nooit op jouw lichaam afstemmen.

Merk

Als een van de laatste dingen is het goed om voor een goed merk te kiezen die zich al talloze keren heeft bewezen. In Nederland zijn de merken Schwinn, Fitbike, Assault, Octane en Tunturi bijvoorbeeld goede merken om voor te kiezen.

Let op met luchtwegklachten

Als laatste puntje die we nog even willen benoemen is dat je moet opletten als je luchtwegklachten hebt. Als de wind namelijk in je gezicht staat van de airbike dan kan dit de klachten soms erger maken en daarom adviseren we je ook contact op te nemen met je huisarts mocht je hierover twijfelen.