Sport

Crosstrainer training om af te vallen

crosstrainer-training-afvallen

Heb je een crosstrainer of ben je van plan er één te kopen, maar vraag jij je af hoe je met zo’n fitnessapparaat traint? Of ben je gewoon benieuwd hoe je kunt afvallen met een crosstrainer?

In dit artikel bespreken we wat de basisregel is om af te vallen, hoeveel calorieën je verbrandt met een crosstrainer en op welke manieren je kunt trainen met een crosstrainer zodat jij uiteindelijk zult afvallen. Ook wil ik je aan het einde nog een schema geven mocht je net beginnen op een crosstrainer.

Basisregel van afvallen

Afvallen is eigenlijk heel simpel. Maar niet altijd gemakkelijk. Om af te vallen zul je namelijk minder moeten eten dan je verbrandt. Of andersom, je moet meer verbranden dan dat je eet. Komt op hetzelfde neer maar is een andere manier van kijken op dezelfde situatie.

Dus hoe kun je afvallen met een crosstrainer? Gebruik het apparaat om extra calorieën te verbranden. Misschien een leuk weetje, om 1 kilo vet af te vallen moet je ongeveer 7500 calorieën minder eten dan je verbrandt. Ga dus of naar je voeding kijken en maak hier (gezonde) aanpassingen in of ga extra trainen.

Je kunt natuurlijk ook altijd een combinatie hiervan doen, dat is nog beter. Om te bepalen hoeveel calorieën jij nodig hebt voor jouw doel kun je onderstaande tool gebruiken. Ook zal deze tool je voor een kleine investering helpen met complete voedingsschema’s op maat!

Maak er dus zeker gebruik van ga daarna lekker de crosstrainer op om die extra calorieën en buikvet te verbranden.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Hoeveel calorieën verbrandt je met een crosstrainer?

Nu is natuurlijk de grote vraag, hoeveel calorieën verbrand je met een crosstrainer? Dit is niet helemaal eenduidig te zeggen omdat hier wel meerder factoren in meespelen. Zo speelt jouw leeftijd, gewicht, geslacht, maar vooral ook de intensiteit waarop jij traint mee.

Om toch een een gemiddelde te geven hebben we even gekeken naar een onderzoek hiernaar en je blijkt ongeveer tussen de 10 en 12 calorieën per minuut te verbranden op de crosstrainer. Om een klein beetje context te geven, in dit onderzoek zijn er mannen van rond de 80 kilo gebruikt en vrouwen van rond de 70 kilo.

Verder zijn dit de calorieën die je verbrandt als je op ongeveer 65% van je maximale hartslag bezig bent. Dit onderzoek wijst ook uit dat het niet uitmaakt of je nou vooruit beweegt met de crosstrainer of achteruit. Je verbrandt ongeveer evenveel calorieën. 

Verschillende manieren om af te vallen met een crosstrainer

Een crosstrainer is een apparaat waarop je eigenlijk maar 1 soort beweging kunt maken. Dat is namelijk met je benen een ronde beweging naar voren of naar achter en de armen steeds heen en weer. Wel kun je verschillende programma’s volgen of de training met de crosstrainer afwisselen met bijvoorbeeld krachttraining. 

Regulier crosstrainen

De eerste manier is natuurlijk om gewoon regulier te trainen. Je stapt op de crosstrainer en begint en blijft op 1 tempo door gaan. Dit is vrij eentonig maar kun je natuurlijk altijd opleuken met een leuke serie of film tijdens de training. Zoals eerder genoemd verbrand je hier ongeveer 10 tot 12 calorieën per minuut mee.

HiiT programma

Hiit staat voor High intensity interval training. Dit is een manier van training waarbij je steeds korte periodes hebt waarin de intensiteit steeds verschilt. Je kunt hierbij denken aan steeds 30 seconden voluit gaan op jouw maximale intensiteit en dan vervolgens 10 of 20 seconden op een gemiddeld tempo om weer een beetje bij te komen.

Dit wissel je op deze manier steeds af. Ik kan je vertellen je bent binnen 20 minuten helemaal doordrenkt in zweet. Bij deze manier van training verbrand je ook nog calorieën na je training dus omdat je lichaam hier echt meer van moet herstellen.

Dat is dus weer mooi meegenomen. Let op! Het is uiterst belangrijk om een goede warming up te doen voor je hiermee begint. Het is namelijk een aardige aanslag op het lichaam. Zorg er dus voor dat jouw lichaam hierop voorbereid is. 

Zweten als een gek

Hartslag Programma’s

Je kunt ook gebruik maken van hartslag programma’s. Vaak wordt er gezegd dat er een bepaalde vetverbrandingszone is. Echter wordt er hierbij vaak gedacht dat je in deze zone sneller vet verbrandt. Dit is niet helemaal waar. Je kunt namelijk wel in je vetverbranding zitten.

Maar uiteindelijk draait het toch weer om calorieën. Want 100 calorieën vet zijn net zoveel als 100 calorieën koolhydraten. En om 1 kilo af te vallen, moet je ongeveer 7500 calorieën verbranden. Wel is een hartslag programma een leuke variant om jouw training leuk te houden en de motivatie om te sporten hoog te houden.

Je kunt op deze manier ook een hiit training doen. Hier heb je natuurlijk wel een hartslagmeter voor nodig. Daarnaast moet de crosstrainer dit ook ondersteunen. Kijk hier dus goed naar bij het kopen van een crosstrainer.

Variatie

Door de manier van trainen op een crosstrainer te variëren kun prikkel je jouw spieren steeds anders waardoor je spieren zich ook blijven ontwikkelen. Je het uiteindelijk langer kunt volhouden en je dus meer calorieën kunt gaan verbranden.

Zo val je steeds meer af naar jouw gewenste gewicht. Naast het afvallen houd je het op die manier ook leuk voor jezelf. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Probeer dus eens verschillende programma’s uit van jouw crosstrainer en daag jezelf uit. 

In combinatie met krachttraining

Als je echt wilt afvallen dan is het nog beter om het trainen met een crosstrainer af te wisselen met krachttraining. Spieren verbranden namelijk ook in rust veel calorieën en daarnaast moet het lichaam ook hard werken om het lichaam hier weer van te herstellen.

Dus pak jouw dumbbells, kettlebells en halterstang er bij en combineer jouw crosstrainer training met krachttraining. Zo houd houd je variatie in jouw training en verbrand je nog meer calorieën per week. 

Bonus: Trainingsschema voor beginners

Mocht je net beginnen op een crosstrainer dan kan het zijn dat je buiten het gewoon op 1 tempo trainen, niet goed weet wat je kunt doen. Daarom geef ik je in het schema hieronder een manier waarop je kunt trainen.

Dit wordt ook wel de piramide genoemd en is goed omdat je zowel de warming up als de cooling down in de training meeneemt. Het wordt rustig opgebouwd en daarna weer rustig afgebouwd.

Zo krijgt het lichaam alle tijd om aan de training te wennen en ook om het herstelproces weer in gang te zetten. In dit schema staat RPM voor rounds per minute. Als je goed kijkt naar de data die je kunt vinden op het dashboard zul je ook RPM vinden. 

TijdWeerstandsniveauRPM
0-3 min (W-up)360
3-6 min565
6-10 min770
10-20 min775
20-23 min770
23-26 min565
26-30 min (Cooling down)360

Beginnen maar!

Zo, nu heb jij alle tools in huis om te beginnen met het trainen met een crosstrainer zodat je kunt gaan afvallen of jouw training gewoon leuker kunt maken. Tijd om te beginnen dus. Mocht je nog vragen hebben over het trainen met een crosstrainer of over afvallen in het algemeen, dan kun je altijd hieronder een reactie achterlaten.

We beantwoorden alles! Natuurlijk kun je ons ook altijd een mail sturen

Mocht je erover nadenken om een crosstrainer te gaan kopen, lees dan ook onze tips voor het kopen van een crosstrainer. Verder hebben we ook de voor- en nadelen van een crosstrainer op een rijtje gezet mocht je hier benieuwd naar zijn. Verder kun je ons crosstrainer assortiment bekijken mocht je er daadwerkelijk één willen kopen.

Heel erg bedankt voor het lezen en tot de volgende!

Enkele crosstrainer opties

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *