Advies

Hoeveel calorieën verbrandt je met cardio?

calorieen-verbranden-cardio

Als je ervoor kiest om bewust met je gezondheid om te gaan en daardoor op zoek bent naar een actievere levensstijl dan kom je op een bepaald moment op het punt dat calorieën belangrijk gaan worden. Of het nu gaat om hoeveel calorieën je mag eten of omdat je door een training of andere activiteit wil weten hoeveel calorieën je bent kwijtgeraakt. 

Informatie calorieën

Om een goed beeld te hebben over calorieën en hoe dit zich verhoudt tot sporten of een andere activiteit is het goed om een stuk achtergrondinformatie te geven. Simpel gezegd heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid energie nodig om te kunnen functioneren.

Deze vorm van energie wordt uitgedrukt in calorieën. Een eenheid die bij de meeste mensen wel bekend is omdat het calorieën tellen erg populair is als je wilt afvallen. Door eten en drinken krijg je dus calorieën binnen. Het is bekend dat per product dit verschilt.

Een stuk komkommer bevat minder calorieën dan een broodje kaas om maar twee voorbeelden te noemen.

Als je dus wilt afvallen of bewust wil zijn over het aantal calorieën dat je inneemt en weer verbrand is het goed om te weten dat waar je per voedingsproduct exact kan weten hoeveel calorieën erin zitten dit bij het verbranden van calorieën een stuk moeilijker vast te stellen is omdat ieder persoon anders is.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar een auto dan heeft een SUV meer benzine nodig om dezelfde afstand af te leggen dan een kleine auto. 

Omdat het dus per persoon verschillend is hoeveel calorieën je verbrand, proberen we een gemiddelde situatie te geven zodat je een prima vergelijking kan maken tussen de verschillende activiteiten.

Want het mag dan per persoon verschillen hoeveel calorieën je verbrand met een activiteit maar voor iedereen geldt dat als je 1 km wandelt of 5 km je in het laatste geval meer calorieën verbrandt.

Overzicht hoeveel calorieën je per activiteit

In onderstaande tabel kan je zien hoeveel calorieën je verbrand met een bepaalde activiteit. Hierbij is elke keer dezelfde berekening gemaakt. We zijn uitgegaan van iemand die rond de 70 kilo weegt. En de berekening is gedaan op basis van 1 uur deze activiteit uitvoeren.

Het laatste getal is de hoeveel calorieën die nodig zijn om 1 kilo vet (want dat wil je graag kwijt als je wilt afvallen) kwijt te raken. 

Je ziet dus dat dit een hoog aantal is. Door langdurig activiteiten vol te houden is de kans op het verbranden van vet groter. Mocht je calorieën willen verbranden om af te vallen dan zul je in je achterhoofd moeten houden dat je in totaal 7700 calorieën meer moet verbranden dan je eet om 1 kilo vet af te vallen.

Wel belangrijk om dit op een verantwoordelijke manier te doen. Ga dus maximaal per dag op een calorietekort van 300-500 kcal zitten per dag. Zo val je per week ongeveer 0,3-0,5 kg af en kun je het veel beter volhouden op de lange termijn. 

Hieronder een overzicht van hoeveel calorieën je verbrand per activiteit. Denk hierbij wel dat het een indicatie geeft. Echter is het heel erg per persoon verschillend in verband met gewicht en percentage spier dat de persoon heeft.

ActiviteitCalorieën per uur
Rustig wandelen245
Wandelen350
Hardlopen560
Rustig fietsen280
Fietsen476
Wielrennen/spinning1106
Skeeleren350
Intensief zwemmen686
Roeien760
Crosstrainer410
Krachttraining410
Touwtjespringen840
Traplopen280
Slapen85
Zitten108
1 kilo afvallen7700

Berekening per apparaat

Als je kijkt als het gaat over afvallen is het belang van om te letten op de juiste voeding en de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten goed in te vullen. Maar de basisregel bij afvallen is eigenlijk dat je zorgt dat het verschil in calorieën die je verbrand (en je verbrand al calorieën) als je niets doet hoger is dan de calorieën die je eet of drinkt.

Op deze manier kan iedereen zelf een invulling geven aan de manier waarop je wilt afvallen en hoe snel je dit wil doen.

Zoals je in de tabel al hebt kunnen zien is er een verschil in welke activiteit je doet en de hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrand. Hierbij is het goed om te weten dat je per dag altijd calorieën nodig hebt om gewoon te leven. Je lichaamsfuncties zoals ademen, je hartslag, de voedselvertering, enzovoort, hebben allemaal calorieën nodig.

Deze basis calorieën is het minimale wat je aan calorieën moet eten om een evenwichtige levensstijl te hebben en te houden. Door extra calorieën te verbranden bij de verschillende activiteiten is het dus mogelijk om af te vallen.

Daarom is het goed om in een kort overzicht aan te geven welke fitnessapparaten je thuis kan gebruiken en naast de hoeveelheid calorieën die je verbrand ook te kijken naar de voordelen van het gebruik van deze apparaten op een ander vlak.

Deze cardio apparaten vallen onder de hoofdcategorie cardiotraining en is er vooral opgericht om calorieën (en daarmee uiteindelijk vet) te verbranden. Krachttraining is vooral gericht op het sterker maken van spiergroepen en het is verstandig om deze training naast de cardiotraining te doen.

Hier kun je overigens ook een hoop calorieën mee verbranden, maar dan voornamelijk met het herstel van de spieren. Dit is dus net even wat anders en tegelijkertijd lastiger te meten.

Hoeveel calorieën verbrand je op een loopband

Een loopband is een soort lopende band waar je op kan wandelen, stevig wandelen of zelfs kan hardlopen. Het grote voordeel van dit apparaat is dat je dit gewoon in huis kan doen. Je hoeft niet speciaal een route op te zoeken die je kan wandelen, je hoeft niet te kijken hoe het weer is, je hoeft niet na te denken wat je moet doen als je niet meer verder kan.

Op een loopband kan je vaak gewoon instellen dat je op een bepaalde snelheid een stuk wil wandelen of hardlopen. Daarnaast is het zo dat de duurdere apparaten vaak ook de mogelijkheid hebben om een training op te slaan waarbij je kan wisselen van tempo. Als je net wil beginnen met sporten en afvallen is dit vaak een prima apparaat om aan te schaffen.

Hoeveel calorieën verbrand je op een hometrainer

Een andere manier om te beginnen met extra bewegen is een hometrainer. Een fiets die niet verplaatst wordt maar waarmee je toch kan bewegen. Voor dit apparaat geldt eigenlijk hetzelfde als voor een loopband.

Je bent niet afhankelijk van het weer, of een lekke band, je kan in een huiselijke omgeving terwijl je bijvoorbeeld TV kijkt of een serie op Netflix toch je benen trainen. De meeste hometrainers zijn uitgerust met meerdere instellingen die ervoor kunnen zorgen dat je training zwaarder of lichter wordt.

Hoeveel calorieën verbrand je op een spinningfiets

Een speciale hometrainer is een spinningfiets. Gemaakt voor de ervaren fietser omdat de pedalen door blijven bewegen en je dus niet zo eenvoudig kunnen stoppen. Maar ook een categorie fietsen waarmee je uiteindelijk veel meer calorieën verbrand dan met een gewone fiets.

In de tabel kan je zien dat een inspanning verreweg het meeste oplevert aan de verbranding van calorieën. Maar dit apparaat is vooral geschikt voor een ervaren fietser die gewend is aan deze vorm van trainen.

Hoeveel calorieën verbrand je op een roeiapparaat

Roeien is voor veel mensen iets waar ze niet snel aan denken als het over bewegen en sporten gaan maar toch is deze manier van sporten een uitstekende manier.

Doordat je op een roeiapparaat een beweging maakt waarbij je ook gebruikt maakt van meerdere spiergroepen is het een populair apparaat omdat je op deze manier meerdere trainingen kan combineren.

Door de beweging die je maakt ervaar je alsof je aan het roeien bent en net zoals een boot niet direct stil ligt, kan je ook niet in één keer stoppen met roeien.

Meer weten over het afvallen met een roeitrainer? Bekijk ons artikel hierover hier!

Hoeveel calorieën verbrand je op een crosstrainer

De laatste categorie zijn de crosstrainers. Een crosstrainer is een apparaat waar je zowel je benen als armen beweegt. Een apparaat wat je vooral veel ziet op de sportschool en wat erg populair is als je individueel traint door het aantal calorieën dat je verbrand.

Daarnaast gebruik je meerdere spiergroepen wat weer als voordeel heeft dat deze activiteit past bij een actievere levensstijl.

Conclusie

Het belang van voldoende bewegen is de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Er zijn diverse onderzoeken die aangeven wat het belang is. Het beginnen met bewegen is vaak een lastige stap die meer vraagt dan af en toe een rondje gaan wandelen.

Juist door het gebruik van fitnessapparaten thuis kan je een goede start maken waar je de rest van je leven profijt van hebt. Als je daarnaast ook rekening houdt met het aantal calorieën wat je inneemt en de hoeveelheid calorieën die je verbrand met een activiteit is afvallen een stuk eenvoudiger.

Daarnaast zijn veel apparaten tegenwoordig zo gemaakt dat het inklappen en het opbergen een stuk eenvoudiger is. Hierdoor kan in elke woonsituatie wel een apparaat gevonden worden die past bij een actieve levensstijl. 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *