Voeding

Is Coca Cola Zero Sugar gezond en wordt je er dik van?

cola-zero-gezond-ongezond-kan-je-er-mee-afvallen

Met zoveel vragen en tegenstrijdige antwoorden, kan het moeilijk zijn om het allemaal te begrijpen. We gaan een kritische blik werpen op de wetenschap rond Coca Cola Zero en de gezondheidseffecten ervan. Is het echt beter voor je dan cola light als het gaat om de effecten op je lichaam? Of is het gewoon een manier van het bedrijf om te profiteren van je schuldgevoel? We zullen je er in dit artikel duidelijkheid over geven.

Om gelijk met de deur in huis te vallen, Coca Cola Zero is niet per definitie gezond. Laten we het zo zeggen, water blijft het meest gezonde drankje dat er is. Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.

Wat is Cola Zero?

Coca Cola Zero is een verfrissend niet-alcoholisch drankje dat gebrouwen en verkocht wordt door de Coca Cola company in meer dan 165 landen over de hele wereld. Het bevat nog steeds alle ingrediënten die de klassieke versie van Coca cola wel bevat.

Deze Cola bevat nauwelijks calorieën, maar bevat wel cafeïne (er is overigens ook een Zero variant waar geen caffeine in zit), is zonder toegevoegde suikers en dankzij het zero procent alcoholgehalte dus volkomen veilig om te drinken. Dit biedt iedereen toch echt een doorbraak als het gaat om een lekker fris drankje, of je nu werkt of gaat sporten, of thuis bent met je gezin én alles behalve zout zit!

Coca-Cola Zero is een licht smakende, suikervrije drank die perfect is als onderdeel van een actieve levensstijl als je gezonder probeert te zijn, gewicht wilt verliezen of gewoon op je calorieën wilt letten. Coke Zero heeft de verfrissende smaak van Coca-Cola, zonder de suiker en de calorieën.

Wat zijn de ingrediënten?

Als we kijken naar de ingrediënten van Cola Zero dan geeft de verpakking het volgende aan. Hieronder zullen we eerst de verschillende ingrediënten onder elkaar zetten en ze dan stuk voor stuk bespreken.

 • Sprankelend water
 • Kleurstof E150D
 • Voedingszuur E338
 • Aspartaam
 • Acesulfaam-K
 • Natuurlijke aroma’s (waaronder Cafeïne)
 • Zuurteregelaar E331
 • Bevat een bron van Fenylalanine
ingredienten-coca-cola-zero

Sprankelend water

Het eerste ingrediënt is sprankelend water. Jaja je hoort het goed, niet zomaar water, maar sprankelend water! Speciaal water dus. Nee hoor het is “gewoon” gezuiverd bronwater. wat de basis van Coca Cola Zero is. 

Kleurstof E150D

De volgende stof is kleurstof E150D. Nu denk je vast, oh lekker vaag. Een kleurstof met een E-nummertje. Maar wat is het nou precies voor een stof. Gelukkig hebben wij het voor je uitgezocht en het E-nummer 150D is een stof genaamd Sulfiet-ammoniakkaramal.

Dat is een mond vol, maar het is een bruinachtige kleurstof die wordt gemaakt door het verhitten van suiker in combinatie met andere stoffen. Volgens het voedingscentrum zal je bij een hoge inname van deze stof darmklachten kunnen krijgen. Dus zoals met alles, neem het met mate.

Voedingszuur E338

Het voedingszuur met het nummer E338 is de stof fosforzuur. Deze stof komt normaal gesproken veel voor in veel soorten groente en fruit alleen wordt dit kunstmatig gemaakt uit Fosfaaterst.

Het leuke van deze stof is dat het sowieso al voor komt in ons lichaam. Deze stof wordt ook in veel andere producten gebruikt, en wordt dan (net als bij de Cola Zero) als zuurteregelaar gebruikt en zorgt voor de prikkelende sensatie in het drankje.

Aspartaam (schadelijk?)

Het volgende ingrediënt dat er in Cola Zero zit is Aspartaam (E951). Dit is de zoetstof die de Cola Zero zo zoet maakt. Dit is een stof die een tijd lang veel in het nieuws is geweest over of die schadelijk is of niet.

Nu is er ondertussen veel onderzoek naar gedaan en blijkt volgens deze onderzoeken dat aspartaam gewoon verantwoord gebruikt kan worden. Het enige wanneer je Aspartaam moet vermijden (volgens het Voedingscentrum) is wanneer je de erfelijke aangeboren stofwisselingsziekte Phynelkeronuria (PKU) hebt. Er zit namelijk Fenylalanine in en als je deze ziekte hebt kun je deze stof namelijk slecht verwerken.

Verder is overmatig gebruik van de stof natuurlijk niet goed, maar dit hebben we zojuist ook al aangegeven, alles dien je met mate te doen. Aspartaam is dus niet schadelijk als je het met mate gebruikt en inneemt en je geen last hebt van PKU.

Acesulfaam-K (E950)

Acesulfaam-K is een calorievrije zoetstof. Het is 200 keer zoeter dan suiker, dus je hebt er niet veel van nodig om eten en drinken te zoeten. Acesulfaam-K wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kunstmatige zoetstoffen om de nasmaak te maskeren.

Natuurlijke Aroma’s (waaronder cafeïne)

Ook zitten er enkele natuurlijke planten extracten in zoals Cafeïne om de Cola Zero te voorzien van extra smaak en maakt het drankje uiteindelijk tot wat het daadwerkelijk is op smaak gebied.

Zuurteregelaar E331

E 331 natriumcitraten is een ingrediënt dat in Coca-Cola Zero wordt gebruikt om de kleur en smaak te helpen stabiliseren.

Natriumcitraat is een zuurteregelaar die helpt om de juiste pH-balans in Coca-Cola Zero te behouden. Het helpt ook beschermen tegen microbiële groei (bacteriën en schimmels) wanneer het product op kamertemperatuur wordt bewaard.

Bevat bron van Fenylalanine

Zoals al even benoemd bevat het dus een bron van Fenylalanine. Fenylalanine wordt vaak beschreven als een essentieel aminozuur omdat je lichaam het niet kan maken – je moet het uit voedselbronnen zoals vlees, melk en eieren halen.

Het enige waar dus rekening mee gehouden moet worden is dat als je de erfelijke stofwisselingsziekte Phynelkeronuria (PKU) hebt, dat je het beter niet kunt nemen aangezien het lichaam bij deze ziekte niet met deze stof om kan gaan. Bij twijfel altijd even de huisarts raadplegen hierover!

Voedingswaarde van Coca Cola Zero

Als we dan kijken welke voedingswaarde er dan uiteindelijk onder aan de streep uitkomen dan is er nauwelijks een calorie te vinden.

Zo zit er per 100 ml 0,3 kcal in en is het dus eigenlijk niet 100% zero maar is het dus echt minimaal.

voedingswaarde-coca-cola-zero

Hoe komt het dat het zo zoet is?

Nu hebben we het over de ingrediënten gehad en denk ik dat het ondertussen wel duidelijk is. Maar dat de Cola Zero zo zoet is, maar geen calorieën bevat komt door het feit dat er gebruik wordt gemaakt van de zoetstof aspartaam. Deze zoetstof is 200x zoeter dan normale suiker en bevat geen calorieën.

Hoe komt het dat er geen calorieën in zitten?

Wat ons op het volgende brengt, en dat is dat er dus inderdaad geen calorieën in het drankje zitten aangezien aspartaam wel een hele sterke zoetstof is, maar geen calorieën bevat.

Andere light en Zero dranken

Mocht je je afvragen of er nog andere light of zero dranken zijn, dan is het tegenwoordig niet meer weg te denken uit de schappen. Zo heb je onderhand veel keus in (bijna) calorieloze dranken. Hieronder een lijstje met andere light of zero drankjes waar je uit kunt kiezen. Deze zijn op dezelfde manier samengesteld met zoetstoffen, maar dan met een andere smaak.

 • Fanta
 • Sprite
 • Cassis
 • Lipton Ice Tea
 • 7Up

Ook zijn er nog andere merken waar je voor kunt kiezen als je echt op zoek bent naar Cola, maar niet de calorieën erbij wilt hebben. Hieronder vind je een lijstje met andere merken die een soortgelijk drankje hebben gemaakt zoals Coca Cola Zero.

 • Pepsi Max
 • Freeway Cola Zero
 • Supermarkten die een huismerk variant uitbrengen. Zoals Jumbo en Albert Heijn.

Waar kun je Cola Zero kopen?

Cola Zero is eigenlijk overal wel te krijgen waar je ook normale cola kunt halen. De meeste supermarkten hebben ondertussen wel Coca Cola Zero kopen. Ook zijn tegenwoordig de bezorgdiensten zoals Flink en Gorilla’s erg populair om nog even een drankje te laten bezorgen voor in de avond.

De supermarkten die het sowieso altijd hebben zijn de volgende:

 • Albert Heijn
 • Jumbo
 • Dirk
 • Dekamarkt
 • Nettorama
 • Spar
 • Plus
 • Hoogvliet
 • Coop

Ook supermarkten zoals Lidl en Aldi hebben het af en toe al in de winkel staan, maar daar is het tot nog toe niet helemaal zeker in iedere winkel.

Daarnaast kun je het in de meeste horeca gelegenheden wel krijgen en kun je het dus laten bezorgen door de meeste snel-bezorgingsdiensten zoals Flink, Uber Eats en Gorilla’s.

Coca Cola Zero Sugar nou gezond of ongezond?

Nu zijn we aan het einde gekomen en zou ik me kunnen voorstellen dat je je afvraagt of Cola Zero nou gezond of ongezond is. Het komt erop neer dat Coca Cola Zero niet per definitie gezond is. Maar het is wel gezonder dat de klassieke Coca Cola die is gezoet met normale suiker.

Het gaat er dus om dat je het met mate drinkt. Af en toe een keer genieten van een lekkere klas Cola is helemaal niet erg en als je wilt afvallen kun je beter voor een glas Cola Zero gaan aangezien er geen calorieën in zitten.

Dus, hoe cliché het ook klinkt, drink het met mate!

Cola en hoesten of last van de keel

Wat misschien nog leuk om te benoemen is, is dat als je last hebt van je keel van het hoesten dan wil het nog wel eens helpen om een glaasje cola te drinken. Dit komt omdat de prik in de cola het slijm (deels) zou kunnen oplossen en je een verlichtend gevoel geven. Wist jij dat?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *