Gezondheid, Voeding

Metabolisme, wat is dat?

metabolisme-wat-is-dat

Metabolisme, een moeilijk woord dat je wellicht al vaker heb gehoord of gelezen. Vaak wordt er dan ook gezegd dat een hoog metabolisme goed is en een trager metabolisme wat minder goed is. Hoe hoog of traag je metabolisme is staat namelijk in verband met of jij makkelijker op gewicht blijft of juist afvalt of juist sneller aankomt.

Maar wat is je metabolisme eigenlijk en wat heeft het te maken met aankomen en afvallen?

In dit artikel kom jij er achter wat metabolisme precies inhoudt, wat metabolisme te maken heeft met afvallen en aankomen, wat een metabolische leeftijd is en hoe je jouw metabolisme kan verhogen door middel van krachttraining en spieropbouw.

Wat doet je metabolisme

Naast dat je metabolisme zorgt voor de omzetting van voedingsstoffen naar energie heeft het ook nog andere functies. Zo zorgt je metabolisme er ook voor dat de deze energie kunt gebruiken om te bewegen en sporten.

Daarnaast wordt deze energie ook gebruikt voor de onbewuste processen in het lichaam, zoals ademhalen, de bloedsomloop, de spijsvertering, etc.

Ook zorgt je metabolisme voor het afvoeren van de afval stoffen in het lichaam. Als laatste zorgt je metabolisme er ook nog eens voor dat een teveel aan energie wordt opgeslagen in je lichaam. Wanneer je lichaam deze energie dan weer nodig heeft zorgt het metabolisme er ook voor dat je dit kunt gebruiken.

Verschil metabolisme spijsvertering

Als je het bovenstaande leest lijkt je metabolisme wel heel erg op wat je spijsvertering doet, maar er is toch degelijk een verschil. De spijsvertering is namelijk het fijnmaken van je eten, zodat de voedingsstoffen hieruit opgenomen kunnen worden in je bloed. Dit gebeurt via de maag en darmen. De spijsvertering vindt dus direct plaatst na dat jij je eten in je mond hebt gestopt.

Het metabolisme daarentegen begint pas wanneer het eten is verteerd door maag en darmen. De voedingsstoffen die zijn ontstaan tijdens de spijsvertering, worden zo gevormd dat zij opgenomen kunnen worden door het lichaam. Dit noem je dan ook het metabolisme of stofwisseling.

Het beïnvloeden van jouw metabolisme

Wat weinig mensen weten is dat jouw metabolisme een grote rol speelt bij het onder controle houden van je gewicht. Heb jij een traag metabolisme is de kans op gewichtstoename  groter. Heb jij een snel metabolisme is de kans dat je op gewicht blijft of zelfs afvalt groter.

Dus het liefste heb je natuurlijk een snel metabolisme, maar dat is niet altijd even makkelijk. Je metabolisme is namelijk van een aantal componenten afhankelijk. Ten eerst zijn er een aantal factoren die jouw metabolisme snelheid beïnvloeden waar jij geen invloed op hebt.

Deze factoren zijn je leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke factoren. Maar er zijn gelukkig ook factoren die jijzelf wel kunt beïnvloeden om jouw metabolisme te versnellen. Bijvoorbeeld door krachttraining te doen. Lees hier meer over in ons artikel over metabolisme versnellen.

spiermassa-protocol

Mocht je openstaan om krachttraining te doen en daarmee jouw metabolisme te verhogen. Dan kan het de moeite waard zijn om eens te kijken naar het spiermassa protocol voor mannen.

Zo bouw je wat extra spier op, waardoor jouw metabolisme omhoog zal gaan en je dus meer calorieën verbruikt. Klik op de knop hieronder voor het spiermassa protocol.

 

Waarom een snel metabolisme?

Naast dat jouw metabolisme zorgt voor energie, is het ook een van de grootste verbruikers van energie in het lichaam. 85% van de energie die gemaakt wordt door jouw metabolisme wordt namelijk gebruikt om jouw onbewuste lichamelijke processen uit te voeren.  

Dit zijn processen als ademhalen, de bloedsomloop, het herstellen van cellen in het lichaam, het verteringsproces etc. De overige 15% gebruikt jouw lichaam voor de bewuste processen van je lichaam, zoals lopen, fietsen en huishoudelijke klusjes.

Wanneer je intensief sport, zoals voetbal, kickboksen of krachttraining, wordt dit percentage hoger. Dit omdat je dan meer energie nodig hebt, want je verbruikt door te sporten ook meer energie. Dus hoe sneller jouw metabolisme werkt hoe meer energie je verbruikt.

En wanneer je meer energie verbruikt dan jouw dagelijkse calorie-inname val je af.  Door een sneller werkend metabolisme verbrandt je dus meer energie, ook wanneer je rustig op de bank of op bed ligt.

Sport en metabolisme

Er wordt vaak gezegd dat sport het metabolisme versneld, maar hoe zit dit dan in elkaar? Om je metabolisme te versnellen is het vergroten van je spiermassa van belang. Dit betekent niet dat je direct een bodybuilder moet worden, maar het hebben van spieren zorgt wel voor een snellere metabolisme. Spieren verbranden namelijk veel meer energie dan vet.

1 kilo spier verbrand namelijk ongeveer 90 kcal, in tegenstelling tot de 9 kcal die 1 kilo vet verbrand in je lichaam. Dus door meer spieren op te bouwen verbrandt je meer energie, waardoor je sneller afvalt of juist op gewicht blijft. Spieren opbouwen kun je natuurlijk doen door krachttraining te doen.

Dit kun je doen in de sportschool, maar dit kan natuurlijk ook thuis. Door meer te sporten bouw je deze spiermassa op en vergroot je de kans op een sneller metabolisme.

Metabolische leeftijd

Maar wat heeft dit alles dan met je metabolische leeftijd te maken. Misschien heb je er wel eens van gehoord maar misschien ook niet. Jouw metabolische leeftijd is de leeftijd die jouw fysieke lichaam heeft. Dit betekent wanneer jouw metabolische leeftijd onder jouw kalenderleeftijd zit of gelijk aan jouw kalenderleeftijd zit, jouw lichaam fysiek gezien gezond is.

Is jouw metabolische leeftijd een stuk hoger dan jouw kalenderleeftijd dan betekent dit dat jouw lichamelijke gezondheid risico’s loopt. Nu zou ik dit niet te nauw nemen en lees je in ons artikel over gezondheid waar je beter de focus op kunt leggen.

Mocht je het nou wel interessant vinden om te weten wat jouw metabolische leeftijd is dan kun je denken aan het aanschaffen van een tanita weegschaal. Deze meet de metabolische leeftijd.

Risico’s bij een hoge metabolische leeftijd

Wanneer jouw metabolische leeftijd aan de hoge kant zit, brengt dit verschillende risico’s met zich mee. Zo is de kans op overgewicht erg groot. Daarnaast is de kans op een verhoogde bloeddruk groter. Wat weer kan leiden tot een beroerte of een hartaanval.

Ook kampen mensen met een hoge metabolische leeftijd vaker met hart- en vaatziekten. Als laatste is er hoger risico op diabetes type 2.

Afvallen / droogtrainen

Mocht je nou op zoek zijn naar manieren om af te vallen. Dan is het droogtrain protocol van Droog train academie een echte aanrader!

Je krijgt alle informatie die je nodig hebt rondom voeding om af te vallen. Dit terwijl je geen jojo effect hebt. Daarnaast krijg je trainingsschema’s voor zowel in de sportschool als thuis en nog een aantal extra’s. Zo kun jij met behulp van het droogtrain protocol een paar kilo’s kwijt raken.

Wil jij nou een paar kilo afvallen om lekkerder in je vel te zitten? Klik dan op de knop hieronder.

Wij hopen dat we jouw wat bij hebben gebracht over het onderwerp metabolisme. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, stel deze dan gerust in een reactie hieronder. Daarnaast kun je ons altijd een email sturen via info@thuisatleet.nl. Of contact ons via ons contactformulier!

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Veelgestelde vragen over het metabolisme

Wat is een snelle stofwisseling en wat is een langzame stofwisseling?

Een snelle stofwisseling verwijst naar hoe snel je lichaam calorieën verbrandt voor energie. Mensen met een snelle stofwisseling verbranden calorieën sneller dan mensen met een langzame stofwisseling. Een langzame stofwisseling betekent dat je lichaam calorieën langzamer verbrandt.

Kun je je metabolisme versnellen om gewicht te verliezen?

Hoewel je je basale metabolisme niet drastisch kunt veranderen, kunnen kleine veranderingen in je levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en het eten van eiwitrijk voedsel, helpen om je metabolisme een beetje te versnellen en zo bijdragen aan gewichtsverlies.

Wat is het verschil tussen katabolisme en anabolisme?

Katabolisme is het deel van het metabolisme dat verantwoordelijk is voor het afbreken van complexe stoffen en moleculen om energie te produceren. Anabolisme daarentegen is het proces dat energie gebruikt om complexe moleculen op te bouwen uit kleinere, zoals eiwitten uit aminozuren.

Hoe meet je je metabolisme?

De meest nauwkeurige manier om je metabolisme te meten is door middel van een rustmetabolisme test, ook wel een indirecte calorimetrie genoemd. Deze test meet hoeveel calorieën je verbrandt terwijl je in rust bent door de hoeveelheid zuurstof die je inademt en de hoeveelheid kooldioxide die je uitademt te analyseren.

Wat zijn metabole stoornissen?

Metabole stoornissen zijn aandoeningen die het metabolisme beïnvloeden. Ze ontstaan wanneer het lichaam enzymen mist die nodig zijn om verschillende stappen in het metabole proces uit te voeren. Voorbeelden zijn diabetes, fenylketonurie (PKU) en hypothyreoïdie.

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

36 reacties op “Metabolisme, wat is dat?

 1. Ria van der Steen schreef:

  Goedemorgen.

  Ik ben 64 jaar. Mijn weegschaal geeft aan dat mijn metabolisme hoog is. En spieren uitstekend.

  Is dit dan goed of juist niet?

  1. Lydia Louter schreef:

   Hoi Ria,

   Bedankt voor je bericht! Dit klopt helemaal, wanneer jij veel spiermassa hebt, wordt jouw metabolisme ook hoger/sneller. Dit is juist goed want hierdoor verbrand jouw lichaam extra calorieën. Dit betekent dat je minder snel vet op slaat. Je bent goed bezig, ga zo door!

 2. Vee schreef:

  Goedenavond,

  Ik kom helemaal niet aan van eten alleen als ik spiermassa opbouw word ik zwaarder.

  Ik wil proberen mijn bmi gemiddeld ter krijgen want momenteel weeg ik 50 kilo en ik ben 175.

  Heeft die ook met metabolisme te maken?

  1. Lydia Louter schreef:

   Hoi Vee,

   Bedankt voor je reactie! Goeie vraag van je.
   Dit heeft zeker ook met jouw metabolisme te maken. Om jouw bmi omhoog te krijgen is het inderdaad zaak om aan te komen. Het feit dat je (nog) niet aankomt van eten kan ook te maken hebben met de genetische factor die speelt bij je metabolisme. Het is voor iedereen net verschillend hoe snel je daadwerkelijk de calorieën verbrand. Ieder lichaam is anders opgebouwd.
   Om erachter te komen hoeveel je moet eten om aan te komen kun je jouw dagelijkse caloriebehoefte berekenen. Dit kun je in de andere blog lezen. Wanneer je dit hebt uitgerekend weet je ongeveer hoeveel je iedere dag moet eten om hetzelfde gewicht te blijven. Dit kun je controleren door dit 2 tot 3 weken aan te houden (en hetzelfde blijven bewegen). Mocht je afvallen dan ligt jouw behoefte dus hoger, mocht je aankomen dan is jouw behoefte dus lager.
   Wanneer je weet wat jouw dagelijkse caloriebehoefte is, kun je hierboven gaan zitten om aan te komen (denk aan 200 calorieën per dag).

   Ik hoop dat ik jouw vraag zo heb kunnen beantwoorden. Maar mocht het toch nog niet helemaal duidelijk zijn, aarzel dan niet om ons een email te sturen of hier nog een keer te reageren.

 3. Robin schreef:

  Hallo Lydia,

  Klein vraagje. Wat is de beste manier om van je zwembandjes af te komen? Combinatie van gezond eten en sporten waarschijnlijk maar zou je iets specificer kunnen zijn?

  Alvast bedankt voor het advies!

  Met vriendelijke groet,

  Robin

  1. Lydia Louter schreef:

   Hoi Robin,
   Bedankt voor je reactie! Om je vraag te beantwoorden is het niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Je zal over het gehele lichaam moeten afvallen om de zwembandjes uiteindelijk ook te verliezen. Wat betreft tips om hiervan af te komen is wat jij zegt wel de basis inderdaad. Het gaat erom dat je meer calorieën verbrand dan dat er naar binnen gaan. Het is dus goed om eens een tijdje te kijken naar hoeveel calorieën je eigenlijk eet op een dag door een app zoals myfitnesspall dan te kijken hoeveel calorieën je nodig hebt in onze blog over calorie behoefte berekenen. Daarna is het eigenlijk zorgen dat je minder eet dan je verbruikt en de dingen die je eet voornamelijk gezond zijn om wel je voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt om te kunnen functioneren.

   Mocht je een specifiek schema willen proberen dan raad ik je het droog train programma voor vrouwen aan. Een uitgebreid plan om jou te helpen met droog te trainen.

   Ik hoop zo je vraag beantwoord te hebben.

  2. Dinge lucenda schreef:

   Hoi goedendag,hoe kan j makkelijk bijkomen(aankomen)met een hoge metabolisme??

   1. Matthijs Boon schreef:

    Hoi Robin,

    Bedankt voor je reactie. Als je wilt aankomen dan gaat het erom dat je erachter komt wat jouw metabolisme precies is. Hoeveel calorieen je gemiddeld gebruikt en dan meer eet dan je verbruikt. Op het moment dat je spier wilt aankomen zal je daarbij krachttraining moeten doen. Het gaat er met afvallen of aankomen uiteindelijk altijd om dat je meer of minder eet dan je verbruikt.

 4. Henny Bakker schreef:

  Erg nuttige informatie, dank jullie wel.
  Maar ik heb geen idee van mijn metabolische leeftijd. Is daar een formule voor?
  Wel staat de weging qua metabolisme zo hoog dat de smiley zijn bedenkingen erbij uitdrukt.

  Met sportieve groet,
  Henny Bakker
  (57, m, 1.67m, 74,06 kg)

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Henny,

   Bedankt voor je compliment 🙂 je kunt de metabolische leeftijd laten berekenen op een speciale weegschaal.

 5. Antoinette schreef:

  Ik lees jullie verhaal, maar hoe kom ik aan een veel te hoog metabolisme?
  Mijn score is 2051.2 en volgens mij moet er zeker 900 af om gezond te zijn. Hoe ga ik dat redden?

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Antoinette,

   Bedankt voor je bericht.
   Hoe kom je precies tot deze 2051.2 ? Dan kunnen we eens meekijken naar hoe je het hebt berekend. Je kunt ons eventueel ook een mail sturen als je het niet fijn vind het zo op het internet te zetten.

   Groetjes,

   Matthijs Boon

 6. Teddy schreef:

  Bedankt voor de informatie! Toch een persoonlijke vraag, ik, vrouw, 33 jr, ben altijd erg slank geweest. Doordat ik veel stress heb gehad de afgelopen tijd heb ik nu ondergewicht. Nu is mijn vetpercentage 12% maar mijn spiermassa 50%. Kan dat de reden zijn dat aankomen voor mij zo enorm moeilijk gaat, omdat ik dus door een hoog spiergehalte ook een hoog metabolisme heb? Misschien zit ik er helemaal naast maar ik vroeg me ineens af of dat een van de oorzaken zou kunnen zijn. Ik ben over het algemeen lichamelijk erg actief in het dagelijks leven, ik heb een actief beroep, geen kantoorbaan, ik heb geen auto, dus ik doe alles lopend of fietsend maar ik sport, op yoga na, dan weer niet extreem.
  Alvast bedankt!
  Teddy

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Teddy,

   Bedankt voor je reactie en vraag. Vervelend om te horen dat je veel stress hebt gehad. Dit kan er inderdaad voor zorgen dat je minder eetlust hebt en je daarom minder calorieën binnenkrijgt. Wat betreft de spiermassa moet jet het zo zien. Als je gewicht lager wordt en je in vet afvalt maar je spier gelijk blijft. Dan ga je percentueel in spiermassa omhoog. Maar dat is alleen omdat je gewicht omlaag gaat. Je metabolisme zal hier dus niet van omhoog gaan. Sterker nog, je lichaam hoeft minder cellen te voeden (doordat je vet bent afgevallen en de spier gelijk is gebleven) en is je metabolisme dus zelfs lager geworden als de situatie zo is als ik nu schets. Om aan te komen zal je dan toch echt meer moeten eten. Zo kun je denken aan het eten van voedingsmiddelen met wat meer gezond vetgehalte zoals noten. Verder zou je de calorieën die je eet eens een tijdje kunnen bijhouden, kijken of je afvalt of aankomt een daaruit een beslissing maken of je meer moet eten. Mocht het dan nog niet lukken, dan kun je denken aan het raadplegen van een voedingsdeskundigen die samen met jou, jouw situatie specifiek gaat bekijken.

   Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben. Mocht dit niet zo zijn, aarzel dan niet om nog een bericht achter te laten.

 7. Ben Kribben schreef:

  Hi , interessant om te lezen. Ben zelf 4 kg afgevallen afgelopen 6 maanden door meer te sporten(krachttraining) en beter op mijn eten te letten.
  Ik wil 1 kanttekening plaatsen, van taalkundige aard. Het is …’ te nauw nemen..’
  Voor de rest supergoed dat je dit doet!

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Ben,
   Goed bezig zie ik. Ga vooral zo door! Bedankt voor je scherpte ook, ik heb het gelijk even aangepast.
   En bedankt voor je compliment! Wordt gewaardeerd.

 8. Erikson LM schreef:

  Hoi,

  Ik heb een snelle metabolisme.
  Ik probeer zoveel mogelijk te eten in een dag maar mijn weegschaal blijft op het zelfde getal
  Lengte:1.83
  Leeftijd: 20 bijna 21
  Gewicht 70/71/72 schommelt
  Streeft naar: 80

  1. Matthijs Boon schreef:

   Doe je ook al aan krachttraining? Dit kan er namelijk voor zorgen dat je meer honger krijgt door het herstel waar je lichaam mee bezig is.

 9. Tars schreef:

  Hey!

  Ik ben 29,1m70,71%en vetpercentage van 19%.
  En spiermassa 76,8% .. Ik doe nu een kleine 3maand aan krachttraining. Maar zou graag wat bijkomen in spiermassa deze winter en vanaf maart het vetpercentage extra cardio gaan doen dit te omlaag krijgen. Moet Ik nu meer gaan eten voor meer spiermassa aan Te maken(ik wil het vetpercentage onder controle houden)

  Alvast bedankt!

  Mvg
  Tars

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Tars,
   Wat jij graag wilt doen heet lean bulking. Om je hier verder mee te helpen raad ik je aan de volgende e-book aan te schaffen: Spiermassa protocol. Daar wordt heel uitgebreid in verteld wat je moet doen om spiermassa aan te komen en niet te veel in vet aan te komen.
   Eén ding is wel een feit, je zult toch echt meer moeten eten als je nu op dit moment niet aankomt.

 10. Jan Maarten schreef:

  Hallo,

  Door mijn medicijn gebruik en mijn eetpatroon ben ik 20 kg aangekomen. Ook mijn buikomvang is zo groot dat ik last heb van mijn buik als mijn vetersluiting strikken.

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Jan,
   Bedankt voor je reactie. Vaak kan een ongezond eetpatroon een opgeblazen gevoel veroorzaken dat je dan voelt tijdens een activiteit zoals het strikken van je veters. Het helpt om wat vaker fruit en vezels te eten.

 11. Binola schreef:

  Goedemorgen,

  Is het simpelweg niet zo dat jouw metabolisme vertraagt met de leeftijd omdat je naarmate ouder wordt steeds minder gaat bewegen?
  Natuurlijk spelen andere factoren ook wel een rol, zoals hormonen.

  Voeding is energie en als je dus energie tot je neemt en dat in verhouding niet gaat verbranden, dat dan omgezet wordt in vet?

  Ben alleen aan het hardop denken.

  mvgr
  Binola

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Binola,

   Als je minder gaat bewegen dan gaat je metabolisme inderdaad ook omlaag. Bij oudere mensen is dit inderdaad vaak het geval. Goed opgemerkt!
   Verder is het inderdaad ook zo dat als je meer calorieën (voeding) eet dan je verbrand, zal dit opgeslagen worden als vet.

   Je hebt het helemaal goed! haha.

   Leuk dat je meedenkt Binola.

 12. René schreef:

  Hallo Matthijs,
  Hier mijn gegevens ben 60 jaar wordt in maart as 61 jaar.
  Gegevens vanaf mijn weegschaal naar mijn app, maar wat zegt dat allemaal.

  Ik concludeer dat mijn werkelijke leeftijd 61 jaar maar fysiek 52 jaar en overgewicht voor mijn lengte.
  Wat concludeer jij als onderstaand gegevens leest, ben benieuwd. Alvast bedankt!

  Groet,
  René

  Lengte 1.70 m
  Gewicht 80,6
  BMI 27.9
  Vet 6.9
  Spieren 55.7
  Water 53 %
  Visceraal vet 17.0
  Botten 3.2 kg
  Metabolisme 1589.5
  Proteïne 16.2%
  Obesitas 28%
  Leeftijd 52
  LBM 59 kg

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi René,
   Als ik de resultaten zo lees dan ben je juist heel gespierd en heb je een fysieke leeftijd van 52 jaar. Nu ben jij 60 jaar (bijna 61) en ligt dat er dus onder. Dikke prima dus!

 13. kristof schreef:

  hallo,

  ik heb een vraagje

  als ik zou willen vasten? wat doet een 10 dagen water vasten met je metabolisme?

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hallo Kristof,

   Wij hebben hier geen ervaring of kennis van. Maar ik verwacht echter dat je metabolisme juist naar beneden gaat.
   Wat ik wel wil benadrukken is dat als je dit soort dingen gaat doen, je dit echt onder begeleiding moet doen van een arts of diëtist.

 14. Tilly schreef:

  Ik heb een weegschaal van Hyuandai met een app die van alles weergeeft: van gewicht, BMI, vet, spieren, water, visceraal vet, botten etc maar dus ook Metabolisme. Eigenlijk zijn al mijn waarden goed (met een groen smiley gemarkeerd). Ik val dus binnen de kaders van gezondheid behalve bij Metabolisme. Mijn Metabolisme is 1345.2 en dat wordt als hoog aangegeven met een niet blij (geel) poppetje. Ik zou pas een gezond metabolisme hebben beneden de 1228,5.
  Wat ik nu ook zoek en lees, ik kan er niets over vinden of dit nou te hoog is? Is het ongezond om een hoog Metabolisme te hebben en zo ja wat doe ik er dan aan?

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Tilly,
   Bedankt voor je vraag. Hele goede vraag als het gaat om metabolisme. Als je een hoger metabolisme hebt dan is het helemaal prima hoor. Sterker nog, veel mensen zouden graag een hoog metabolisme hebben. Want dan verbrand je de calorieën sneller. Ik zou me er dus niet te druk om maken als ik jou was. Een rustmetabolisme van 1345 cal is gewoon prima. Mocht je er toch over twijfelen, dan adviseer ik je om eens naar een diëtist te gaan bij jou in de buurt om daarmee de vraag eens te bespreken. Die zal je veel beter kunnen vertellen of het in jouw situatie goed is. Maar als ik je bericht zo lees dan is er niks alarmerends aan.
   Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust!

 15. T.Beckman schreef:

  Toch ook maar een vraag stellen omdat ik er zelf niet uitkom. Ik heb overgewicht. 1,66 lang en weeg nu nog 90 kg. Hard aan het lijnen, 10 kilo eraf, maar ik sta nu totaal stil. Kcal teruggebracht naar max 1500 per dag, koolhydraten max. 40 per dag, eiwitten max 85 gram en vetten 112 gram. De weegschaal geeft aan dat mijn metabolisme hoog is (tussen de 1569 en 1590). Ik zou dus denken dat ik zeer gemakkelijk zou afvallen. Maar ik hoef letterlijk maar een boterham te eten en ik kom al 500 gram aan. Hoe zit dat dan precies en wat kan ik nog wel aan mijn metabolisme verbeteren om toch af te vallen?

  1. Matthijs Boon schreef:

   Beste Tess,

   Bedankt voor je vraag. Allereerst is het belangrijk om niet iedere boterham of glas drinken naar je gewicht te kijken. Bekijk het meer op de lange termijn en ga iedere week een keer op de weegschaal staan. Je hebt niet verteld of je veel beweegt, maar mocht dit niet het geval zijn, dan is dit ook zeker nog een optie om eens uit te proberen. Ook raad ik je aan om onze blog over het versnellen van je metabolisme eens te lezen.

 16. Nelly Goris schreef:

  Hebben metabolisme en schildklier problemen met elkaar te maken ???
  Ik ben 79 , 1m62 en weeg 42 kilo. Wat ik ook eet ik kom niet aan !

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Nelly,

   Bedankt voor je reactie!
   Je schildklier kan invloed hebben op je metabolisme ja. Maar voor jouw specifieke geval zal ik even contact opnemen met je huisarts voor medisch advies. Die kan het beste even met je meekijken en je het beste advies geven op dit gebied.

 17. Thera Heemskerk schreef:

  Ik ben 81 jaar, 1.66 lang en 59 kilo. Ik loop en fiets elke 30-jarige er nog uit. Ik ga iedere week naar yoga (de oudste en de lenigste) en als vrijwilliger loop ik 3x in de week achter een rolstoel met een oude (haha) dame door het bos. Elke 2 jaar ga ik naar de fitheidsdag waar ook de metabolische leeftijd wordt vastgesteld. En elke keer weer ben ik 15 jaar jonger!!! Kan dit of doet zo’n weegschaal dat expres om je te motiveren?

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Thera,

   Bedankt voor uw reactie. Wat goed dat u nog zo actief bent! Dit kan zeker echt wel zo zijn. Als ik zo uw verhaal lees, dan denk ik dat de weegschaal wel gelijk kan hebben. Daarnaast is het wel goed om te realiseren dat het maar een cijfertje is. Maar je kunt er wel enigszins uit opmaken dat je in ieder geval op de goede weg zit!
   Ik zou dus zeggen, ga zo door! haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *