Afvallen, Gezondheid

Buikvet verbranden, hoe doe je dat?

buikvet-verbranden

Ben jij van mening dat je wat teveel buikvet hebt en wil je daar graag wat aan doen door dat buikvet eens te gaan verbranden. Maar waar begin je, en hoe werkt het eigenlijk allemaal met dat buikvet? We gaan het eens allemaal behandelen in dit artikel.

We zullen gaan kijken hoe vetverbranding werkt, of je plaatselijk kunt verbranden, wat het verschil is tussen mannen en vrouwen, wanneer je teveel buikvet hebt, we zullen je helpen met een aantal tips om je te helpen met het verbranden van jouw buikvet en een aantal veelgemaakte fouten bespreken. Ben jij er klaar voor? Ik wel! 😀

Wat is vetverbranding?

Voor we ingaan op de tips voor het verbranden van jouw buikvet is het goed om eerst eens te kijken naar hoe vetverbranding eigenlijk werkt. We hebben ook een uitgebreid artikel over vetverbranding, dus je zou ook daar eens kunnen kijken als je meer informatie wilt hebben.

Je kunt je lichaam zien als een hybride auto. Het heeft twee verbrandingsmotoren (glucose en vet) die samenwerken wanneer je sport. De glucose verbrandingsmotor wordt als eerste gebruikt. Zodra je glucose op is, komt de vetverbrandingsmotor in actie.

De glucose verbrandingsmotor werkt snel, maar het is beperkt tot alleen je spierglycogeen (opgeslagen glucose) en een klein beetje glucose dat rondzweeft in je bloedstroom. Zodra dit op is zal die over gaan naar de vetverbrandingsmotor.

De vetverbrandingsmotor werkt veel langzamer dan de glucoseverbrandingsmotor, maar hij heeft een onbeperkte voorraad brandstof. Zolang er vetcellen in je lichaam zijn die verbrand moeten worden, kun je urenlang doorgaan op deze brandstof!

buikvet-verbranden-wat-is-het

Kun je plaatselijk vet verbranden?

De reden dat je op deze pagina bent is waarschijnlijk omdat jij je specifiek wilt richten op dat buikvet dat je zo in de weg zit. De rest is minder erg. Maar kun je eigenlijk wel vet verbranden dat alleen op je buik zit?

Je hebt misschien gehoord dat plaatselijke vermindering van jouw vet niet mogelijk is. En dat klopt. Dit betekent dat je niet plaatselijk vet kunt verbranden. Om buikvet te verliezen zal je jouw totale vetpercentage moeten verlagen. En om dit te doen moet je de hoeveelheid calorieën die je eet verminderen en meer lichaamsbeweging hebben. Dit zal u helpen calorieën te verbranden, wat u op zijn beurt zal helpen gewicht te verliezen. Want uiteindelijk om af te vallen is het een simpele rekensom van minder calorieën eten dan je verbruikt.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen hebben verschillende vetverbrandingscapaciteiten, wat verklaart hoe het kan dat je samen met je partner traint en merkt dat hij sneller afvalt dan jij. De belangrijkste reden voor dit verschil is hormonaal. Testosteron helpt mannen om efficiënter vet te verbranden, terwijl oestrogeen bij vrouwen het tegenovergestelde doet. Testosteron helpt mannen ook om spiermassa te behouden, terwijl oestrogeen het lichaam stimuleert om spiermassa op te slaan.

Een tweede factor is dat mannen de neiging hebben sneller af te vallen dan vrouwen omdat ze om te beginnen minder spiermassa hebben. Nu is het zo dat spiermassa meer calorieën verbrandt dan vetmassa en is dit dus ook iets om rekening mee te houden.

Het is niet omdat ze beduidend beter of slechter zijn in diëten. In feite zijn de verschillen tussen de seksen veel kleiner dan je zou denken. Mannen en vrouwen zijn anders gebouwd, metabolisch gesproken – en dat verschil kan een enorme impact hebben op hoe je je gewichtsverlies aanpakt.

Mannen slaan hun vet meer op in de buik (de “appel” vorm) en vrouwen meer in de billen, heupen en dijen (de “peer” vorm). We weten niet precies waarom dit zo is, maar het kan te maken hebben met hormonale verschillen of culturele normen. Hoe we hier ook zijn gekomen, het is een belangrijke overweging als je over vetverlies bij de buik nadenkt.

Wanneer heb je teveel buikvet?

Maar je zult wel denken, wanneer heb je dan teveel buikvet? Los van het feit dat je het zelf teveel vindt, kun je de volgende maten als graadmeter gebruiken.

Mannen hebben teveel buikvet als ze 94 centimeter buikomtrek hebben. (gebruik het als graadmeter)

Vrouwen hebben teveel buikvet als ze 80 centimeter buikomtrek hebben. (gebruik het als graadmeter)

Nogmaals wil ik benoemen dat je het als graadmeter kunt gebruiken, maar dat het veel belangrijker is hoe jij je in je lichaam voelt. Dat is een nog veel betere graadmeter!

buikvet-verbranden-platte-buik

Wanneer heb je een platte buik?

Maar naar welk doel moet je werken om een platte buik te krijgen. Dat is een hele terechte vraag! Dit is echter echt per persoon weer verschillend aangezien ieder lichaam anders is opgebouwd. Maar je kunt als vuistregel de volgende vetpercentages nemen.

Mannen: vetpercentage 13-16%

Vrouwen: vetpercentage van 19-22%

Tips voor het afvallen bij de buik

Nu jij een goede basis kennis hebt van wat er allemaal komt kijken bij het afvallen en het verbranden van het buikvet, is het tijd om te kijken hoe jij op een gezonde manier kunt afvallen en het buikvet te verbranden.

Tip 1 Voeg eens een intermittent fasting dag in.

De eerste tip die we je mee willen geven is dat je af en toe eens een dag kunt inlassen waarop je de intermittent fasting manier toepast. Hierdoor zorg je ervoor dat al je glucose voorraad op is en je dus daadwerkelijk vet gaat afvallen en dus ook uiteindelijk je buikvet zal verliezen.

Tip 2 Eet genoeg eiwitten en vezels

De tweede tip is dat je genoeg eiwitten en vezels moet eten. Dit heeft namelijk twee redenen. De eerste reden is dat eiwitten en vezels ervoor zorgen dat je langer verzadig bent en dus minder de behoefte zult hebben aan eten. En de tweede reden is dat eiwitten je kunnen helpen met afvallen is dat als (zwaar genoeg) krachttraining doet, je lichaam de eiwitten gebruikt om spiermassa aan te maken. En hoe meer spiermassa, hoe meer je gaat verbranden. Maar hoeveel moet je dan hebben? Lees het in ons artikel over macronutriënten.

Ook kun je onderstaande tool gebruiken om jouw behoefte uit te rekenen op basis van jouw doelen. Verder kan deze tool je ook helpen met een complete weekschema’s op maat! Echt een handige tool dus om jou te helpen met het verbranden van jouw buikvet.

Tip 3 Doe aan krachttraining (compound oefeningen)

We hebben het eigenlijk al een beetje verklapt in de vorige tip, maar doe aan krachttraining. Het zorgt ervoor dat je spiermassa opbouwt en daardoor uiteindelijk meer calorieën zult gaan verbranden.

Verder is het bij krachttraining ook zo dat je door de training kleine scherutjes in je spieren maakt die het lichaam dan weer gaat repareren en overcompenseren om je sterker te maken. Dit wordt ook wel hypertrofie genoemd. Het herstellen van de spieren kost een hoop energie dus ook daar verbrandt je dan calorieën mee en kan het dus helpen je buikvet te verbranden.

Nog een kleine tip in deze tip. Doe veel compound oefeningen. Deze oefeningen pakken veel spiergroepen van je lichaam waardoor je lichaam veel energie nodig heeft tijdens het gebruik hiervan.

Tip 4 Neem eens een ijsbad

De volgende tip is even wat anders dan de voorgaande tips, namelijk het nemen van een ijsbad. Ik moet je eerlijk zeggen, dit is niet de manier waarop ik het zou doen aangezien ik van de warmte houd haha, maar het kan voor veel mensen zeker een manier zijn. Deze kortstondige intense kou zorgt er namelijk voor dat je lichaam testosteron gaat aanmaken wat de vetverbranding stimuleert. Naast het testosteron zorgt de kou er ook voor dat je lichaam weer veel energie verbruikt met het opwarmen ervan. Meerdere effecten dus. Mocht je dit een manier vinden die bij jou past, dan kun je eens denken aan ijsbad therapie.

buikvet-verbranden-neem-een-ijsbad

Tip 5 Verlaag stress door ontspanning

Mocht je gestrest zijn dan is dit ook een punt waar je naar kunt kijken om aan te pakken. Want hoe meer je gestrest bent hoe meer je van het hormoon cortisol aanmaakt wat als effect heeft dat je sneller vet opslaat en meer wilt eten. Dat zijn juist de twee effecten die je niet wilt.

Als je dus gestrest bent, zoek dan die rust op en ontspan. Hiervoor kun je denken aan meditatie, sporten, ga eens lekker een avondje serie kijken of naar de film. Doe wat voor jou werkt om te ontspannen, maar het kan je uiteindelijk dus helpen om af te vallen en dus ook dat buikvet weg te werken.

Tip 6 Volg een plan

De laatste tip die we je mee willen geven is het volgen van een plan. Als je namelijk werkt met een plan, dan zul je zien dat het allemaal een stuk gemakkelijk afgaat omdat het in grote lijnen al is uitgestippeld. Dit plan kun je zelf maken, maar je kunt daar ook hulp bij vragen bij een diëtist, voedingsdeskundigen, personal trainer of een programma online volgen. Hiervoor zou je gebruik kunnen maken van het droog trainen protocol. Zie hieronder.

Fouten die worden gemaakt bij buikvet verbranden

Nu zijn er ook een aantal fouten die worden gemaakt bij het verbranden van het buikvet. Nu is de eerste eigenlijk dat er vaak wordt aangenomen dat je plaatselijk vet kunt verbranden, maar dat is helaas niet zo. Maar dit hebben we al besproken dus nemen we hier niet in mee. Wel zijn er twee belangrijke fouten die wel vaak worden gemaakt.

Veelgemaakte fout 1: Volledig focussen op buikspieroefeningen

De eerste fout die vaak wordt gemaakt is dat mensen toch vasthouden aan dat plaatselijk vet willen verbranden en dat ze heel veel buikspieroefeningen gaan doen om maar af te vallen rondom de buik. Nu begrijpen we de logica, maar werkt het helaas niet zo.

Ja, je zult zeker een burn voelen rondom de buik en het gevoel hebben dat je echt met je buik bezig bent en dat ben je ook wel. Maar je zult hierdoor geen extra vet afvallen alleen rondom de buik. Je kunt veel beter compound oefeningen gaan doen die veel meer spiergroepen aanspreken tijdens de oefening, waardoor je meer calorieën zult verbranden.

Veelgemaakt fout 2: Koolhydraten en vet zijn de vijand!

De tweede veelgemaakte fout is dat mensen koolhydraten en vetten als een grote vijand gaan zien. Dit is echter echt niet nodig! Uiteindelijk gaat het om een negatieve caloriebalans. Je hebt natuurlijk genoeg voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren en dat is dan ook precies de reden waarom vetten en koolhydraten niet de vijand zijn! Deze hebben je namelijk ook zeker nodig om goed te kunnen functioneren. Zie ze dus niet als een vijand, maar ga met een plan te werk en pas het in bij je plan voor voeding.

Conclusie

Dan zijn we alweer bij het einde van het artikel. We hebben het gehad over wat vetverbranding is en hoe het werkt. Of je plaatselijk je vet kunt verbranden en zijn er achter gekomen dat dit dus niet kan. Je zult je buikvet dus moeten verbranden door je algehele vetpercentage te verlagen. Verder hebben we je geholpen met een idee te krijgen wanneer je een platte buik zult hebben en zijn we geëindigd met een aantal tips die je kunnen helpen met het verbranden van jouw buikvet.

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en dat je verder zult komen met deze informatie in jouw weg naar minder buikvet. Verder kan ik me voorstellen dat je nog een vraag hebt en wil je dan ook zeker vragen deze hieronder in een reactie achter te laten, dan zullen we deze zo snel mogelijk beantwoorden. 

Misschien ook interessant

Crosstrainer training om af te vallen

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *