Sport

EMS training, wat is het en hoe doe je het thuis?

wat-is-ems-training-en-hoe-doe-je-het-thuis

Heb je gehoord van EMS training en ben je benieuwd wat dit nou voor een manier van training is? Je wilt weten hoe momenteel gebruikt wordt en hoe jij dit zelf misschien kan gebruiken voor jouw eigen gezondheid?

In dit artikel bespreken we wat EMS training nou precies is, hoe het gebruikt kan worden, wat de voordelen zijn, de nadelen, of het krachttraining vervangt en ook bespreken we nog als echte Thuis Atleten hoe je EMS thuis kunt doen mocht je dit willen.

Wat is EMS training?

Eerst maar eens kijken wat EMS training nou eigenlijk is. EMS training is eigenlijk training waarbij je verschillende oefeningen doet terwijl je spieren worden gestimuleerd door elektroden in een EMS pak of EMS.

EMS staat dan ook voor ElektroMyoStimulatie, dit komt neer op elektrische spierstimulatie.

Als je een EMS training gaat doen, dan doe je eigenlijk een gewone training met krachtoefeningen, maar zal je tijdens je oefeningen dus elektrode impulsen krijgen die je spieren extra zullen activeren.

Het idee hiervan is dat je dieperliggende spieren ook zal activeren tijdens de oefening en hierdoor meer kracht output kunt leveren.

Uit onderzoek blijkt dan ook echt dat er daadwerkelijk meer spieractivatie is als je een EMS tens elektrostimulatie apparaat gebruikt.

Hoe kan EMS training gebruikt worden

Nu wil jij natuurlijk weten hoe EMS training gebruikt kan worden in de praktijk. Nu zijn er meerdere dingen waar EMS training voor wordt gebruikt. EMS training kan gebruikt worden in jouw fitness / krachttraining, binnen revalidatie en om af te vallen.

ems-training

Fitness / krachttraining

Binnen de fitness kan het gebruikt worden tijdens je krachttraining. Het zal ervoor zorgen dat je dieperliggende spieren ook worden geactiveerd en je meer krachtoutput hebt.

Nu zijn er wel ook nadelen ook aan krachttraining met EMS training, maar daar komen we zo op.

Verder is het goed om te weten dan de onderzoeken nog niet heel eenduidig zijn over het feit of het echt lange termijn effecten heeft op spiergroei en krachtoutput die je daarna zonder het apparaat hebt.

Revalidatie

Ook wordt het binnen de revalidatie veel gebruikt. Dit kan ik ook uit eigen ervaring vertellen met de knie revalidaties die ik heb ondergaan.

Het apparaat word binnen de revalidatie gebruikt om na bijvoorbeeld een operatie de spieren weer te activeren. Ik heb echt ervaren na mijn operaties dat de aansturing van je spieren echt even gereset wordt. Je moet het weer opnieuw leren coördineren.

Hier wordt een EMS apparaat voor gebruikt om je hersenen weer de weg naar de juiste spieren te laten zien. Waar je een tijdje even niet weet hoe je bepaalde spieren moet aanspannen, kan met behulp van EMS training weer goed de spier aangestuurd worden.

Overigens wordt EMS training ook gedaan voor pijnbestrijding, aangezien de elektrostimulatie ook pijn verlichtend kan zijn.

Disclaimer: Gebruik EMS training tijdens jouw revalidatie onder toezicht van een professional.

Afvallen

Ook kan EMS training gebruikt voor het afvallen en droog trainen. Hoewel je niet moet denken dat je met een EMS apparaat op de bank kan gaan zitten en het gaat vanzelf is het wel zo dat als je EMS training doet dat ook de dieperliggende spieren zullen worden geactiveerd en je dus meer spieren gebruikt.

Hierdoor zal je meer energie gebruiken en hierdoor meer calorieën verbruiken. Dus als je zorgt dat je niet meer gaat eten dan normaal, dan kan het helpen om af te vallen.

Om je wel gelijk uit de droom te helpen, het zal niet gelijk kilo’s aan vet verbranden. Uiteindelijk komt afvallen neer op het zorgen voor een calorietekort.

Voordelen

Nu wil jij natuurlijk wat de belangrijkste voordelen zijn van EMS training. In het kort zijn de voordelen van EMS training dat het zorgt voor meer spieractivatie, betere bloedcirculatie en meer krachtoutput en het uiteindelijk kan helpen bij de coördinatie van de spieren.

Meer spieractivatie

De spieren worden door de elektroden meer geactiveerd waardoor je meer spieren tegelijk zal gebruiken en hierdoor meer calorieën zal verbranden.

Meer bloedcirculatie

EMS verhoogt de bloedtoevoer naar uw spieren tijdens het trainen, wat de toevoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen tijdens trainingssessies verbetert.

Meer krachtoutput

Doordat de dieperliggende spieren die normaal gesproken niet zouden meehelpen bij de output gestimuleerd worden door de elektroden helpen deze ook mee bij de oefening en kan de krachtoutput wat hoger worden.

Hierbij wel ook weer belangrijk om te weten dat je niet ineens een soort hulk bent.

Uiteindelijk betere coördinatie

Hoewel het tijdens de EMS training juist even wat achteruit gaat wat betreft de coördinatie aangezien de “stroom” ervoor zorgt dat je spieren vanzelf worden aangespannen, kan het wel helpen bij de connectie met de hersenen verbeteren.

Het idee is eigenlijk dat je een seintje aan de herenen geeft van hier zitten ook spieren die je kunt aanspannen en gebruiken. Ook kan het de samenwerking tussen spieren verbeteren waardoor je coördinatie (na de EMS training) kan verbeteren.

Wel weer een sitenote, hier zijn onderzoeken nog niet helemaal over uit zijn en dat hier nog meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Nadelen

Nu zitten er ook enkele nadelen aan dit soort training. In het kort zijn de nadelen van EMS training dat je tijdens de training minder coördinatie is en dat EMS training in een studio erg duur kan zijn.

Tijdens gebruik minder coördinatie

Als je EMS training doet zal je ervaren dat de coördinatie tijdens de training echt een stuk minder is. Het lijkt net alsof je allemaal spasmes hebt en je spieren niet 100% onder controle hebt.

Uit een flesje drinken kan gevaarlijk zijn haha aangezien het kan zijn dat je net een impuls krijgt en je daardoor het flesje helemaal samen knijpt.

Echter is het door deze impulsen dus ook niet geschikt voor oefeningen die zich richten op fijne motoriek. Het is echt voor de grote groffe oefeningen zoals de squat bijvoorbeeld.

EMS training in een studio is duur

Daarnaast is het een feit dat als je EMS training wilt doen met een volledig elektroden pak, dat je dit in een studio moet doen. Nu is het alleen niet zo dat dit heel erg goedkoop is en kan het nog wel eens in de papieren lopen als je het op deze manier doet.

Het feit dat dit zo duur wordt is aangezien je deze trainingen onder toezicht moet doen en er dus altijd een professional bij moet zijn.

Gelukkig hebben we hier natuurlijk voor de echte Thuis Atleten een mooie oplossing voor, maar daar straks meer over.

Vervangt het de normale krachttraining?

Maar voor we naar de oplossing gaan wil ik eerst nog even de vraag beantwoorden of het de normale krachttraining kan vervangen.

Nu zijn de onderzoeken hier nog niet helemaal over uit, maar ben ik van mening dat EMS training de traditionele krachttraining niet kan vervangen. Wel denk ik dat het een mooie aanvulling zijn om af en toe naast je normale krachttraining eens een EMS training te doen.

EMS training thuis doen

Maar dan nu de oplossing van hoe je EMS training kan doen zonder dat je een heel duur abonnement in een EMS training studio moet afsluiten.

Je hebt namelijk ook EMS tens apparaten die je thuis kunt gebruiken. Zelf heb ik het Bluetens Duo Sport elektrostimulatie apparaat. Deze kun je gebruiken om jouw EMS training thuis te doen. Dan betaal je eenmalig het geld voor het apparaat en dan ben je klaar en zit je niet vast een een duur abonnement.

EMS training oefeningen

Als je wilt weten welke oefeningen geschikt zijn om te doen met dit apparaat dan kun je denken aan de volgende oefeningen.

Waar moet je mee oppassen met EMS training

Nu zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten als je thuis EMS training gaat doen. Het is namelijk niet voor niets dat het in deze EMS training studio’s onder toezicht gebeurt.

Intensiteit niet te hoog

Het is belangrijk dat je de intensiteit van de impulsen niet te hoog zet. Als je deze namelijk te hoog zet dan kunnen je spieren in de kramp schieten. En dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Zet de intensiteit langzaam iets omhoog steeds tot je de spieren vanzelf ziet bewegen, maar het nog geen pijn doet. Je mag het natuurlijk wel voelen prikkelen, maar het moet geen pijn doen.

Niet gebruiken op te kleine spiergroepen

Ook is het niet handig om het op hele kleine spieren te gebruiken. De hoeveelheid stimulatie wordt dan heel erg gefocust op deze kleine spier en zal de spier weer sneller in de kramp schieten.

Conclusie

Als je thuis dus EMS training gaat doen, pak dan dus spieren die lekker groot zijn en zet de intensiteit niet te hoog. Zo kan je thuis prima EMS training doen.

Komt er dus op neer dat EMS training je spieren extra stimuleert door elektrode impulsen. Het kan helpen je spieren extra te activeren en wordt veel gebruikt binnen de revalidatie scene. Het kan een mooie en leuke aanvulling zijn op jouw training.

Ik hoop dat alles over EMS training een beetje duidelijk is geworden en mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om een reactie hieronder achter te laten. 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *