Wil jij graag thuis fietsen op een leuke interactieve manier en het idee hebben alsof je buiten aan het fietsen bent. Dan is virtueel fietsen een mooie optie aangezien je die thuis kan doen.
Virtueel fietsen kun je thuis doen in een lekker warm huis en zonder dat mensen je zien. Lekker in je eigen omgeving zonder dat mensen je zien terwijl je aan het strijden bent op de fiets.
Wel heb je een aantal dingen nodig en is het niet voor iedereen.
Wat is virtueel fietsen
Voor we verder gaan in wat je allemaal nodig hebt om virtueel te fietsen is het goed om even goed te weten wat er eigenlijk met virtueel fietsen wordt bedoeld.
Virtueel fietsen is eigenlijk dat je gaat fietsen op basis van een spelletje of video. In een spelletje heb je een karakter die op basis van hoe hard je fietst zichzelf zal voort bewegen online.
Je hebt ook apps waar je complete wedstrijden kunt fietsen tegen andere mensen over de hele wereld. Je kunt dus op verschillende manieren virtueel fietsen om jouw training leuker en uitdagender te maken.
Wat heb je nodig om virtueel te fietsen
Nu zijn er een aantal dingen die je nodig hebt om virtueel te kunnen fietsen en deze moeten aan een aantal dingen voldoen om daadwerkelijk een virtuele route mee te kunnen fietsen.
Fitnessapparaat
Allereerst heb je een fitnessapparaat nodig waar je virtueel mee kunt fietsen. Zo kun je kiezen voor een hometrainer, fietstrainer of spinningfietsen. Wel moet je ze kunnen gebruiken met bepaalde apps waar je virtuele routes of wedstrijden op kunt doen.
Belangrijk dat het fitnessapparaat dat je kiest om virtueel mee te fietsen een tablethouder heeft en een magnetisch weerstandssysteem. Zo kun je de weerstand namelijk gemakkelijk op de stand zetten waar die op moet staan volgens de virtuele route.
Als je jouw virtuele ervaring nog realistischer wilt maken dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een spinbike met leunmodus zoals De Bowflex VeloCore spinbike.
Deze leunmodus zorgt ervoor dat als je een bocht hebt dat je naar de zijkant kunt leunen en de fiets ook echt meebeweegt. Dit geeft wel echt een extra dimensie aan jouw virtuele fiets ervaring.
Wil je het nou helemaal afmaken en dat de weerstand automatisch wordt aangepast op basis van de route die je fietst dan kun je kiezen voor een smartbike. Deze zal automatisch de weerstand verhogen op het moment dat je bijvoorbeeld een berg op fietst.
Zo is het dus net alsof je echt door de bergen heen fietst.
App
We hadden er er al kort even over, maar je hebt ook een app nodig om jouw virtuele routes mee te fietsen. Nu zijn er tegenwoordig verschillende apps waar je uit kunt kiezen om dit te doen, maar de meest bekende zetten we hieronder voor je op een rijtje.
- Zwift
- Kinomap
- Tacx
- VirtuGo
- JRNY
De ene app zal je helpen met routes en met de andere app kun je ook echt wedstrijden meedoen en andere zien fietsen op de baan waar jij fietst (online). Zwift is hier een voorbeeld van. Daar kun je online op een baan die je uitkiest gaan fietsen en zie je tegelijk ook andere langsfietsen.
Je krijgt zo een interactieve manier van fietsen op jouw hometrainer of spinbike.
Misschien ook interessant om eens onze artikelen te lezen over de Zwift hometrainers en Zwift spinningfietsen. Deze cardio apparaten zijn uitermate geschikt om met de Zwift app te gebruiken.
Scherm
Dan als laatste heb je natuurlijk een scherm nodig om de virtuele routes op te projecteren. Dit kan zijn op een televisie scherm (maar dan moet je wel je telefoon kunnen verbinden met het apparaat dat je gebruikt), een tablet of telefoon die je in de tablethouder zet van je fiets.
Ook heb je fietsen met gelijk een beeldscherm aan de fiets vast, maar dan is het wel belangrijk dat je of jouw telefoon of tablet er weer mee kunt verbinden of dat binnen het console van het scherm de apps gelijk gebruikt kunnen worden.
Hiervoor kun je eens ons artikel over spinningfietsen met beeldscherm lezen. Daarin leggen we uit welke fietsen er zijn om te kiezen met een beeldscherm en welke je kunt gebruiken met de verschillende apps.
Voor wie
Nu is virtueel fietsen niet voor iedereen geschikt en moet je wel op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging als het gaat om thuis fietsen. Je moet het idee hebben dat dat fietsen op die hometrainer of spinbike je keel uit komt en je wilt wat vernieuwing en meer uitdaging hebben.
Virtueel fietsen is bijvoorbeeld een zeer geschikt manier voor ouderen om in beweging te blijven met de virtuele fietstochten. Je hoeft niet op het verkeer te letten en er kan niks gebeuren. Het is een kwestie van de app aan zetten en fietsen maar.
Ook kunnen kinderen, volwassenen en jongeren prima virtueel fietsen en hun training leuker maken op de fiets. Als je denkt dat het rondje wat je normaal buiten altijd fietst saai wordt, dan gaat er een wereld voor je open als je uiteindelijk kiest om virtueel te gaan fietsen.
Conclusie
Het komt er op neer dat virtueel fietsen een mooie manier is om thuis lekker in beweging te blijven op een leuke manier. Je kunt mooie routes uitzoeken en tegenwoordig zijn het eigenlijk bijna complete spellen die je kunt spelen met apps zoals Zwift.
Je kunt mensen uitdagen, je kunt jezelf uitdagen en tenslotte eens even heel anders trainen dan je normaal doet. Het grote voordeel is dat je niet te maken hebt met verkeer waar je op moet letten en je kunt je dus helemaal richten op jouw virtuele training.
Hoewel het virtueel fietsen wordt genoemd, ben je natuurlijk wel echt aan je conditie aan het werken en dat op een interactieve manier.
Je kunt het zo gek maken als je wilt door een luxe spinningfiets te kopen die de weerstand zelf aanpast of leunmodus heeft. Of je kunt “gewoon” gebruik maken van de spinbike die je hebt (als die compatibel is met een virtuele app).
Ik hoop dat dit artikel je een beetje op weg heeft geholpen met ho je thuis virtueel kunt fietsen. Mocht je nou nog vragen hebben, of jouw favoriete virtuele fiets app met ons willen delen, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten.
Ook interressant:
Wil je virtueel harlopen? Bekijk dan ons artikel over loopbanden met zwift!