Advies

15 tips waar je op moet letten tijdens het kopen van een crosstrainer voor thuis

crosstrainer-kopen-tips

Wil je graag een crosstrainer voor thuis aanschaffen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten tijdens jouw zoektocht? Wij helpen je graag op weg in het oerwoud aan crosstrainer. Je hebt veel verschillende crosstrainers die allemaal zijn voor en nadelen hebben.

Grote, kleine, dure, goedkope, kwalitatieve of rommel. Met onderstaande tips willen wij jou helpen om een crosstrainer te kopen die helemaal bij jou past. Eén waarop jij trots kunt zijn en met veel plezier op kunt trainen. Maar vooral ook om jou te behoeden van een miskoop!

Bedenk voor het kijken naar crosstrainers aan

Voor we gaan kijken naar de daadwerkelijke crosstrainers is het handig om een aantal zaken al op een rijtje te hebben. Het ene punt kun je nu al bedenken en aantal kun je bedenken na het lezen van de tips.

  1. Wat is je budget?
  2. Waar moet de crosstrainer komen te staan?
  3. Hoeveel ruimte heb je voor de crosstrainer?
  4. Wat zijn de punten die voor jou het belangrijkst zijn? (bedenk dit na het lezen van de tips)
  5. Hoe lang ben je?
  6. Wat is jouw gewicht?
  7. Welke trainingsfuncties heb jij nodig.
  8. Wil je een goedkope, middenklasse of professionele crosstrainer?

Tips voor een crosstrainer aankoop

Als je bovenstaande punten op een rijtje hebt is het tijd om te kijken naar de punten waar je op moet letten tijdens de aankoop van een crosstrainer. Na het lezen van deze tips weet jij precies hoe jij jouw crosstrainer kunt selecteren. Zo kun thuis lekker aan de slag in jouw eigen vertrouwde omgeving.

  1. Afmetingen van het apparaat

Hoewel het misschien voor zich spreekt is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je hebt in jouw trainingsruimte. De ene crosstrainer is groter dan de ander en het zou zonde zijn als jij een crosstrainer koopt die eigenlijk net te groot is voor de ruimte waarin jij hem wilt plaatsen. Wij adviseren dan ook om goed naar de afmetingen te kijken van het apparaat en dit te vergelijken met de plaats in huis waar jij hem wilt neerzetten.

afmetingen-crosstrainer
  1. Waar zit het vliegwiel

Er zijn twee soorten crosstrainers. Eentje met het vliegwiel aan de voorkant en één met het vliegwiel aan de achterkant. Met het vliegwiel aan de achterkant is de pas die je maakt korter dan met het vliegwiel aan de voorkant. Het grote verschil zit hem in de ervaring en belasting op de gewrichten.

Op het moment dat het vliegwiel aan de achterkant zit, lijkt het op de beweging die je maakt tijdens hardlopen. Als het vliegwiel aan de voorkant zit lijkt het meer op langlaufen. Nu is het trainen met een crosstrainer met het vliegwiel aan de voorkant over het algemeen minder zwaar maar ook minder belastend voor jouw gewrichten.

Dus mocht je last hebben van jouw gewrichten dan adviseren wij een crosstrainer te kopen met het vliegwiel aan de voorkant. Wil je het zwaarder maken, kies dan voor een crosstrainer met het vliegwiel aan de achterkant.

  1. Gewicht vliegwiel

Het vliegwiel is de roterende massa die aan de voor of achterkant van het apparaat zit. Deze houden het apparaat in tijdens jouw training in beweging (met behulp van jouw inspanning). Het vliegwiel verschilt per crosstrainer in gewicht. Een zwaarder vliegwiel loopt over het algemeen soepeler en kan daarnaast meer weerstand geven. Wij raden dan ook aan om een voor een zwaar vliegwiel te kiezen. Deze gaan het langste mee en hebben de meest soepele beweging.

  1. Gewicht crosstrainer

Het gewicht van de crosstrainer zelf is ook een punt om mee te nemen in jouw beslissing. Het zegt namelijk iets over de kwaliteit van het materiaal. Crosstrainers die zwaar zijn, die zijn over het algemeen gemaakt van materiaal dat kwalitatief beter is dan lichte crosstrainer. Mooi ezelsbruggetje dus.

  1. Belastbare gewicht

Het is ook belangrijk om te kijken hoeveel gewicht de crosstrainer aankan. Jij bent een bepaald gewicht, en dat moet de crosstrainer natuurlijk wel aankunnen. Kijk dus goed naar de belastbaarheid van het apparaat en kijk of jij met jouw gewicht op deze crosstrainer kunt staan. Kleine tip, neem de belastbaarheid lekker ruim, zo gaat de crosstrainer alleen maar langer mee.

  1. Lengtepas

Met lengtepas wordt bedoeld hoe lang de voetsteunen zijn. Hoewel deze voetsteunen over het algemeen vrij groot zijn en zelfs iemand met maat 50 erop kan staan, is het belangrijk om wel bewegingsruimte te hebben op deze pedalen. Zo wordt jij niet beperkt in jouw beweging.

Voor mensen van ongeveer 165 cm is een lengtepas van minimaal 40 cm prima. Mocht je boven de 180cm uitschieten dan is het handig om een lengtepas van boven de 50 cm te hebben.

  1. Display

Op de display is verschillende informatie te vinden. Bij de ene is dit uitgebreider dan de ander. Ook verschillen de displays wat betreft kleur of zwart-wit scherm. Hoewel het helemaal aan jou is of je een zwart-wit of kleurenscherm kiest, wordt de informatie die erop te zien is niet anders. Dit is dan ook helemaal een persoonlijke keuze. Wel is het belangrijk dat de volgende informatie op het display te vinden is:

  • Snelheid
  • Calorieverbruik
  • Omwentelingen per minuut
  • Tijdvirtufit-ctr-11-crosstrainer-console
  1. Aantal weerstandsniveaus

Iedere crosstrainer heeft een bepaald aantal weerstandsniveaus. Met deze niveaus kun je de intensiteit van jouw training regelen. Hoe hoger het weerstandsniveau hoe intensiever jouw training op dat moment is. Klinkt logisch.

Nu moet je bij de aankoop van dit mooie apparaat goed nadenken over hoeveel weerstandsniveaus je denkt nodig te hebben. Je moet het zo zien, hoe meer weerstandsniveaus, hoe meer speling jij hebt en hoe specifieker je op jouw perfecte intensiteit kan gaan zitten.

  1. Aantal programma’s

Naast de weerstandsniveaus heb je bij de meeste crosstrainers ook nog programma’s die staan ingesteld. Dit kunnen verschillende programma’s zijn (daarover straks meer) en zijn ervoor dat jij niet meer zelf aan de weerstandsniveau knoppen hoeft te draaien maar dat je een programma kunt kiezen en dan nergens meer aan hoeft te denken.

Zo kun jij je helemaal focussen op jouw training en regelt het apparaat voor jou de intensiviteit. Soms zwaarder, soms lichter. Zo kun je op een andere manier trainen en wordt het een stuk uitdagender.

  1. Soorten programma’s

Er zijn bij een aantal apparaten verschillende soorten programma’s ook. Zie hieronder de verschillende mogelijkheden wat betreft programma’s:

  • Recovery programma’s

Als je klaar bent met jouw training kun je het recovery programma aandoen. Dit programma berekent wat het ideale weestands niveau is om weer mee tot rust te komen. Ook in welke stappen dit het beste kan om uiteindelijk met een goede cooling down van de crosstrainer af te komen.

  • Hartslag programma’s

Dit is een programma dat zich afstelt op jouw hartslag. Er zal dus wel een hartslagmeting vorm moeten zijn. Meestal zit dit in de handpedalen en kun je het ook doen met een hartslagband. Er wordt met dit programma gekeken naar jouw hartslag en op het moment dat jij een bepaalde hartslag hebt dan wordt het weer minder zwaar.

Of het houd je een tijdje op dezelfde weerstand. Dat ligt aan het programma.

  • Voorgeprogrammeerde programma’s

Zoals eerder genoemd zijn dit programma’s die jou niet meer aan de weerstandsniveau knoppen laat draaien. Dit kunnen interval programma’s zijn waarbij je kort flink moet aanpoten en het dan weer lichter wordt.

Ook zijn er meestal piramide programma’s, waarbij de intensiteit eerst wordt opgevoerd tot een bepaald punt en daarna weer wordt afgevoerd. Dit verschilt per apparaat.

  1. Transportwieltjes

Verder is het goed om te kijken of er transportwieltjes onder de crosstrainer zitten. Dit zijn de wieltjes waarmee je de crosstrainer kunt vervoeren op het moment dat je het apparaat omhoog tilt aan één kant. Dit maakt het leven een stuk gemakkelijker op het moment dat je de crosstrainer vaak moet vervoeren.

virtufit-iconsole-fdr-21-crosstrainer-transportwiel
  1. Beeldscherm

De meeste crosstrainers hebben een LCD scherm waarop de informatie vaak in zwart-wit worden weergegeven. Echter zijn er af en toe apparaten die een kleurenscherm hebben. Mocht je dit belangrijk vinden dan kun je hier naar kijken.

Wij denken bij Thuis Atleet dat het belangrijkste is, dat je de informatie kunt zien op het scherm die je nodig hebt zoals de tijd, calorieverbruik, afstand enzovoort.

  1. Inklapbaar

Er zijn crosstrainers die je deels kunt inklappen. Dit kan erg handig zijn op het moment dat je een crosstrainer voor thuis koopt of als de crosstrainer komt te staan in een ruimte die niet heel groot is. Kijk dus eerst goed naar de ruimte die je hebt, en bepaal dan of het nodig is om hem in te klappen op het moment dat je hem niet gebruikt.

Eén ding is zeker, het kan nooit kwaad om ruimte te besparen op het moment dat je niet aan het trainen bent.

virtufit-iconsole-fdr-21-crosstrainer-ingeklapt
  1. Garantie

Bij het kopen van een cardio apparaat zoals een crosstrainer is het belangrijk om te kijken of er wel garantie bij zit. Het zijn overigens geen goedkope dingen, en je zal dus goed over jouw keuze moeten nadenken. Wat betreft garantie is het goed om een minimale garantie te hebben van 1 jaar.

Zo weet je zeker dat je geen miskoop hebt gedaan. En mocht dit wel zo zijn dan kan hier een oplossing voor gevonden worden.

  1. Hartslagmeting

Het laatste punt dat wij willen aanstippen is de functie hartslagmeting. Bij veel crosstrainers zit het standaard in de handvatten. Bij sommige kun je nog een hartslagband aanschaffen om jouw hartslag ook te meten op het moment dat jij even wat wilt drinken, jouw zweet wilt wegvegen of heel even de armen te strekken tijdens jouw training.

Deze hartslagband kan namelijk bij sommige crosstrainers worden verbonden en heb je geen omkijk meer naar de hartslagmeting.

keuzen-maken

Het maken van een keuze

Zo, dat waren 15 tips om mee te nemen in jouw aankoop van een crosstrainer. Nu jij precies weet waar je op moet letten, kun jij een goede keuze maken. Het is dan nu ook de hoogste tijd om jouw keuze te maken.

Wij adviseren om de vragen aan het begin van deze koopgids nog eens langs te gaan. Bepaal hieruit wat voor jou belangrijke punten zijn en maak met deze punten jouw keuze.

Mocht je toch nog met vragen zitten, dan kun je altijd hieronder een reactie achter laten. Ook kun je altijd nog contact met ons opnemen.

Mocht je een keuze hebben gemaakt, dan horen wij dat hieronder natuurlijk ook graag!

Enkele voorbeelden

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *