Advies

Hometrainers voor ouderen

hometrainer-voor-ouderen-en-senioren

Ben je al wat meer op leeftijd maar nog jong van geest? Wil je graag nog blijven bewegen, maar wil het lichaam niet alle soorten beweging meer toelaten? Het trainen op een hometrainer is voor ouderen dan de optie om thuis lekker te blijven bewegen.

Waarom dit zo is ga ik zo met je behandelen. Verder zal er in dit artikel besproken worden waar een hometrainer aan moet voldoen om het voor ouderen zo comfortabel mogelijk te maken en welke hometrainers geschikt zijn voor senioren. 

Waarom ouderen op een hometrainer moeten fietsen

Je kunt het misschien wel herkennen, vroeger was bewegen een hobby. Je was de snelste voetballer, was de sterkste van de groep of deed aan een andere sport. Echter lukken deze dingen niet meer zoals ze vroeger gingen.

Maar zou je daarom maar helemaal niet meer moeten bewegen? Nee, zeker niet zelfs. Het is juist goed om te blijven bewegen als ouderen. Het is goed voor verschillende dingen.

Goed voor de geest en het lichaam

Uit onderzoek blijkt dat zelfs lichte beweging iedere week bijdraagt aan het welbevinden van ouderen. Dit blijkt te werken op zowel het fysieke vlak als op het geestelijke vlak. Kortom je voelt je fijner van bewegen. Dus stap op die hometrainer, voel jij het al? 

Goed voor de gewrichten

Door op een hometrainer te fietsen smeer je de gewrichten. Daarnaast gaat je hartslag omhoog waardoor het bloed door je lichaam zal gaan stromen. Dit is weer goed voor zuurstofvoorziening en het vervoeren van de nodige voedingsstoffen in het lichaam waar het nodig is.

Verder is een hometrainer ook heel toegankelijk voor ouderen omdat er nauwelijks belasting is op de gewrichten in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen. het is een soepele ronde beweging zonder dat er klappen het gewricht komen. Ideaal voor gewrichten die al lang gebruikt zijn. 

Waar moet een hometrainer voor ouderen aan voldoen?

Er zijn een aantal dingen waar een hometrainer voor ouderen aan moet voldoen. Deze dingen maken het voor ouderen zo comfortabel mogelijk. Deze zullen hieronder besproken worden.

Waterpas afstelbaar

Allereerst is het handig als de hometrainer waterpas afstelbaar is. Zo weet je dat je helemaal recht zit. Dit zal bijdragen aan de juiste houding op de hometrainer. 

Gemakkelijk opstappen

Het volgende wat mooi zal zijn als het op jouw hometrainer zal zitten is een lage opstap. Vaak zie je dat ouderen minder gemakkelijk hun benen omhoog krijgen en over iets heen kunnen stappen. Op het moment dat je een hoge fiets hebt zal dit dan ook een flinke uitdaging zijn.

Gelukkig zijn er hometrainers met een lage opstap die je kunt gebruiken. Zo hoeft dit geen extra drempel te zijn om jouw training te beginnen. 

Verstelbaar zadel

Een verstelbaar zadel is het volgende wat enorm belangrijk is voor een goede zithouding. Hoe beter je zit hoe langer je het vol kunt houden en hoe meer je beweegt. Stel het zadel dan ook af op jouw eigen behoeften. Het is de eerste paar keren misschien even stoeien met de goede stand maar als je hem uiteindelijk in een stand hebt staan waarin hij voor jou lekker staat kun jij thuis lekker aan de slag. 

virtufit htr 2.1 hometrainer zadel

Comfortabel zadel

Naast een verstelbaar zadel is een comfortabel zadel ook geen overbodige luxe. De billen willen natuurlijk ook wat. Ga dus op zoek naar een hometrainer met een lekker zadel. 

Ergometer

Een ergometer is een programma of eigenlijk functie waarmee je traint op wattage. Dit betekend dat je kan zien hoeveel vermogen je levert op het moment dat je aan het fietsen bent. Een ergometer kun je instellen op jouw behoeften zodat je precies zo licht of zwaar kunt trainen als bij jou nodig is.

Als je lichaam de juiste weerstand krijgt, wordt het ook gemakkelijker om je conditie te verbeteren en het steeds langer vol te houden. 

Welke hometrainer is geschikt voor ouderen?

Nu je weet op welke dingen je moet letten als je als ouderen of voor ouderen een hometrainer wilt kopen, is de grote vraag natuurlijk, welke zijn geschikt? We zullen hieronder verschillende hometrainers aan bod laten komen en vertellen hoe ze aan bovenstaande punten voldoen.

Dan is het aan jou om uiteindelijk een keus te maken met de punten die jij het belangrijkste vindt. We zullen een volgorde maken van beste hometrainer voor ouderen tot minder goede hometrainer voor ouderen.

1. VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer hometrainer

De VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer hometrainer is ideaal voor ouderen om thuis mee aan de slag te gaan. Deze hometrainer heeft een een ergometer functie en zit comfortabel door het extra dikke zadel. Verder kun je zowel het zadel als het stuur verstellen zodat je hem voor de perfecte houding kunt afstellen.

Ook heeft de HTR 2.1 een lage instap zodat je gemakkelijk het apparaat kunt opkomen. Verder is hij ook waterpas afstelbaar en draagt dit ook weer bij aan de goede houding. Er zitten ook wel 34 weerstandsniveaus op zodat je het helemaal op jouw niveau kunt afstellen. Kortom, deze hometrainer is ideaal voor ouderen.

virtufit htr 2.1 hometrainer zijkant rechts
Plaats 1 op beste hometrainer voor ouderen

2. VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer

De VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer is de hometrainer die op de tweede plaats staat.  Deze hometrainer beschikt over een lage instap zodat je gemakkelijk de hometrainer op komt. Heeft een groot ergonomisch zadel die je net zoals het stuur kunt verstellen.

Verder zit er ook een ergometer functie op en kun je hem waterpas afstellen. Maar nu denk je waarom staat deze hometrainer dan op twee als deze goedkoper is dan de ander maar dezelfde opties heeft? Het scheelt niet veel maar deze hometrainer heeft minder weerstandsniveaus waardoor we hem op de tweede plek hebben gezet.

De HTR 2.0 beschikt namelijk over 24 weerstandsniveaus dat is 10 minder dan de 2.1. Hierdoor kun je het niveau net wat minder goed afstellen op jezelf. 

virtufit-htr-2.0-ergometer-hometrainer
Plaats 2 op beste hometrainer voor ouderen

3. VirtuFit HTR 1.0 hometrainer

Op de derde plek staat de VirtuFit HTR 1.0 hometrainer. Deze hometrainer is een stuk simpeler dan de andere twee. Er zit bijvoorbeeld geen ergometer op en het zadel is minder comfortabel dan bij de twee hometrainers die hierboven staan beschreven.

Hij is wel waterpas afstelbaar en gelukkig zijn zowel het stuur als het zadel wel verstelbaar. De HTR 1.0 heeft alleen geen lage instap wat weer vervelend is als je niet heel mobiel bent. Verder heeft deze hometrainer 8 weerstandsniveaus waardoor de keuze aan niveaus beperkt is.

Maar mocht je echt minder mobiel zijn dan adviseer ik om één van de bovenstaande hometrainers te kiezen. 

virtufit-htr-10-hometrainer-achterkant
Plaats 3 op beste hometrainer voor ouderen

4. VirtuFit Ligfiets

De volgende homtrainer die ik wil benoemen is de VirtuFit ligfiets. Deze heb ik op de laatste plek gezet omdat dit officieel geen hometrainer is maar een ligfiets. Toch is het voor ouderen soms heel fijn om wel een rugleuning te hebben zodat en je in een soort ligbeweging fietst.

Het zadel is groot en comfortabel en de rugleuning is ook niet verkeerd tijdens het fietsen. De fiets is waterpas afstelbaar en je kunt het zadel ook verstellen.

De rugleuning en stuur zijn echter niet verstelbaar. Ook zit er geen ergometer functie op en is de instap laag zodat je gewoon zo kunt gaan zitten. De ligfiets kan een optie zijn voor ouderen die minder mobiel zijn. Dit zal je dus even moeten bekijken. 

rb-10-ligfiets-virtufit
Extra keus als soort hometrainer voor ouderen

VirtuFit Low Entry bike 1.1

Nu zijn we bij de een naar laatste hometrainer aangekomen. De Low Entry bike 1.1. Dit zijn de elite modellen als het gaat om hometrainer voor ouderen. VirtuFit heeft bij dit model namelijk extra rekening gehouden met de instap. Daarom is bij de Low Entry 1.1 de instap extra laag gemaakt.

Het is enkel het stappen over een buis. Net als bij de ligfiets. Het 1.1 model in de Low Entry serie is de betaalbare variant. Hier zitten dan ook geen programma’s op en is deze hometrainer er puur op gericht je te laten bewegen. Geen toeters en bellen.

Low Entry Bike 1.1

VirtuFit Low Entry Bike 1.2i

De allerlaatste hometrainer waar ik je wat over wil vertellen is de low Entry 1.2i. Deze hometrainer is net zoals het 1.1 model in deze serie gemaakt met een extra lage instap. Zo kun jij met totaal gemak de hometrainer opstappen en beginnen aan de fietstocht in eigen huis.

Het 1.2i model is het luxere model van deze serie. Hierdoor is hij wel wat duurder maar krijg je daar maar liefst 21 hometrainer programma’s voor terug. Mocht je jezelf dus graag uitdagen, dan is dit de hometrainer die ideaal is voor jou. Lage instap plus extra veel programma’s en zit enorm comfortabel.

virtufit-low-entry-1.2i-hometrainer
Low Entry Bike 1.2i

Overzicht van de hometrainers en functies


HTR 2.1HTR 2.0HTR 1.0LigfietsLow Entry 1.1Low Entry 1.2i
ErgometerJaJaNeeNeeNeeNee
Waterpas afstelbaarJaJaJaJaJaJa
Verstelbaar stuurJaJaJaNeeJaJa
Verstelbaar zadelJaJaJaJaJaJa
Comfortabel zadelJaJaNeeJaJaJa
Lage opstapNeeNeeNeeJaJa, zeer laagJa, zeer laag
Weerstandsniveaus3424881016
Aantal Programma’s24803021

Conclusie

Een hometrainer voor ouderen moet dus aan verschillende dingen voldoen en kan het fietsen een stuk aangenamer maken voor ouderen. Een hometrainer is wat dat aangaat wel echt het ideale cardio apparaat voor ouderen. De gewrichten worden niet belast en toch ben je wel in beweging.

Mocht je nog vragen hebben over hometrainer voor ouderen dan kun je ons altijd een mail sturen of laat een reactie achter hieronder. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Nog twee (nieuwe) opties die zeer geschikt zijn!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *