Gezondheid

Metabolische leeftijd, wat is dat?

metabolische-leeftijd

In ons andere artikel over metabolisme is de metabolische leeftijd al kort ter sprake gekomen. Je hebt namelijk een kalenderleeftijd, die oploopt vanaf je geboorte. Daarnaast heb je ook een metabolische leeftijd. De metabolische leeftijd zegt iets over de leeftijd van je fysieke lichaam.

Je wilt je metabolische leeftijd het liefst zo dicht als mogelijk, gelijk aan of net onder je kalenderleeftijd hebben, want zo heb je zo min mogelijk kans op lichamelijke klachten. In dit artikel kom je te weten waarom het belangrijk is om je metabolische leeftijd zo dicht mogelijk bij je eigen leeftijd te houden.

Daarnaast wordt er uitgelegd hoe jij jouw metabolische leeftijd kunt berekenen. En als laatste worden een aantal tips gegeven hoe jij jouw metabolische leeftijd omlaag kunt krijgen wanneer jij hoog hierop scoort.

Wat is jouw metabolische leeftijd?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is je metabolische leeftijd de leeftijd van je lichaam. Het liefst heb je natuurlijk dat jouw metabolische leeftijd zo dicht mogelijk bij je eigen leeftijd zit. Maar het kan ook zo zijn dat je metabolische hoger uit valt dan jouw normale leeftijd en dit brengt risico’s met zich mee. Je metabolische leeftijd geeft je inzicht in hoe je lichamelijk er echt voor staat.

Daarnaast is de metabolische leeftijd voor iedereen persoonlijk en is deze afhankelijk van je rust metabolisme. Later zullen we dieper ingaan op het rust metabolisme. Je rust metabolisme is in ieder geval afhankelijk van aan aantal factoren, waardoor jouw metabolische leeftijd ook beïnvloed kan worden:

1.      Je leeftijd.

  • Wanneer je 25 jaar word, wordt je rustmetabolisme vanzelf langzamer waardoor je minder calorieën gaat verbranden.

2.      Je geslacht.

  • Vrouwen hebben een lagere rust metabolisme. Dit komt doordat vrouwen over het algemeen meer vetweefsel bevat dan mannen.

3.      Je spierweefsel.

  • Hoe meer spierweefsel je lichaam bevat, hoe meer calorieën deze in rust verbrand. Spierweefsel verbrandt namelijk 10x meer calorieën dan vetweefsel.

4.      Ziekte, medicijnen of mentale trauma.

  • Deze drie dingen kunnen van invloed zijn op jouw metabolisme en hoeveel calorieën jij verbrand op een dag. Door ziekte, medicijnen of mentale trauma komt jou lichaam in een spaarstand te staan om je lichaam te beschermen, waardoor je dus minder calorieën in rust gaat verbranden.

5.      Erfelijke factoren.

  • Erfelijke factoren zijn helaas niet beïnvloedbaar. De ene persoon heeft een hoog rustmetabolisme geërfd, waardoor deze persoon dus meer calorieën in rust verbrand. En de ander erft een laag rustmetabolisme, waardoor je dus minder calorieën in rust verbrand.

Metabolische leeftijd opmeten

Nu jij weet welke factoren meespelen tijdens het bepalen van jouw metabolische leeftijd, ben je vast benieuwd wat nou jouw metabolische leeftijd is. Dit kun je opmeten met behulp van een speciale weegschaal. De Tanita weegschaal is hier de meest bekende voor.

Deze weegschaal kan een lichaamsanalyse doen en een schatting maken van het spier- en vetpercentage van jouw lichaam. In deze analyse komt dus ook jouw metabolische leeftijd naar voren. Mocht je het dus leuk vinden om jouw metabolische leeftijd op te meten dan is de Tanita weegschaal een ideale oplossing om hierachter te komen.

Metabolische leeftijd berekenen

Rustmetabolisme

Hierboven had ik het al even over het rustmetabolisme. Om je metabolische leeftijd uit te rekenen moet je eerst te weten komen wat jouw rustmetabolisme is. Je rustmetabolisme is het aantal calorieën dat je verbrandt wanneer stil op bed zou liggen en de hele dag niks doet. Je verbrandt dus nog steeds calorieën ook al voer je helemaal niks uit.

Dit komt natuurlijk omdat je lichaam nog steeds je hart moet laten kloppen, moet blijven ademhalen, op temperatuur moet blijven, etc. Om je rustmetabolisme ongeveer te berekenen is er een standaard formule voor gemaakt met de standaard calorie behoefte van mannen en vrouwen die wordt geadviseerd door het voedingscentrum.

  • Voor mannen geldt 70% van 2500 calorieën = een rustmetabolisme van 1750 kcal per dag.
  • Voor vrouwen geldt 70% van 2000 calorieën = een rustmetabolisme van 1400 kcal per dag.

Dit zijn standaard berekeningen en totaal nog niet persoonlijk zijn, want zoals je hierboven hebt gelezen zijn er verschillende factoren die jouw rustmetabolisme kunnen beïnvloeden en daardoor ook jouw metabolische leeftijd. Deze berekening geeft je in ieder geval inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwen. Deze factoren zijn wel meegenomen in de volgende formule die preciseer jouw rustmetabolisme berekend:

  • Rustmetabolisme van mannen = 88 + (14 x gewicht in kg) + (4,8 x lengte in cm) – (5,7 x leeftijd in jaren)
  • Rustmetabolisme van vrouwen = 448 + (9 x gewicht in kg) + (3,1 x lengte in cm) – (4,3 x leeftijd in jaren)

Bereken je calorie behoefte

Nu je er achter bent wat jouw rustmetabolisme is kunnen we verder met het berekenen van jouw metabolisme leeftijd. Hiervoor moeten we eerst jouw caloriebehoefte berekenen. Je weet nu natuurlijk wat je verbrandt wanneer je in totale rust bent, maar niemand is de hele dag in totale rust.

Daarom is er een waardetabel gemaakt die een cijfer geeft aan de hoeveelheid lichamelijke beweging die je doet. Deze waarde kun je dan x jouw rustmetabolisme doen en dit berekend dan jouw caloriebehoefte.

Intensiteit bewegenWaarde intensiteit bewegen
Je ligt de hele dag op bed of op de bank.1,2
Je doet zittend werk en je doet niet aan
sport.
1,375
Je bent matig intensief in beweging over gehele dag.1,55
Je doet fysiek zwaar werk en sport elke dag.1,725
Je bent een professionele sporter1,9


Zo zie je dat wanneer je meer sport, je caloriebehoefte hoger wordt. Maar daarnaast zie je ook wanneer je meer gewicht hebt, je rustmetabolisme ook hoger wordt en daardoor ook je caloriebehoefte.

Zo zou een persoon die zwaar is en weinig sport een zelfde caloriebehoefte kunnen hebben als een lichter iemand die wel meer beweegt. Je kunt dus aan het rustmetabolisme en de caloriebehoefte van een persoon nog weinig zeggen over hoe gezond iemand nou eigenlijk echt is.

Metabolische leeftijd berekenen

Jouw metabolische leeftijd wordt uitgerekend aan de hand van jouw rustmetabolisme en jouw leeftijd. Jouw rustmetabolisme wordt vergeleken met het gemiddelde rustmetabolisme van personen in jouw leeftijdscategorie en geslacht.

Wanneer jouw rustmetabolisme dus goed past bij het gemiddelde, dan zou jouw metabolische leeftijd laag zijn. Wanneer jou rustmetabolisme dus niet goed past bij het gemiddelde zal jouw metabolische leeftijd hoog uitvallen en dit brengt risico’s met zich mee.

Verhoogde metabolische leeftijd

Een verhoofde metabolische leeftijd hangt samen met een verhoogd risico op diabetes type-2, een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziektes en overgewicht. Deze ziektes blijken dan ook voort te komen uit een ongezonde levensstijl.

Door slecht te eten en weinig te bewegen, komt het lichaam aan en zijn de risico’s op deze ziektes een stuk hoger. Het hebben van hart- en vaatziektes en/of een verhoogde bloeddruk verhoogd daarmee weer de kans op een beroerte of een hartaanval. Dit allemaal door een ongezonde levensstijl, dat wilt toch niemand?

Tips voor een gezonde metabolische leeftijd

Dus valt jouw metabolische leeftijd hoog uit en ben je er nu achter gekomen hoe gevaarlijk dit eigenlijk is?Dan hebben wij voor jou een aantal tips om jouw metabolische leeftijd weer rustig omlaag te brengen!

1.      Eet gevarieerd

  • Zorg dat je op een dag je porties fruit, groente, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnen krijgt. Dit doe je door gevarieerd te eten. Eet als tussendoortje eens fruit in plaats van dat koekje bij de koffie. Voeg eens wat groente toe aan die boterham met kaas. Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je er maar iets bewuster van bent.

2.      Probeer eens te eten volgend het 80-20 principe

  • 80% van je eten bestaat uit voedzame gezonde producten en 20% van je eten bestaat uit de wat ongezondere producten. Probeer een balans te vinden hier tussen. Af en toe een koekje, snoepje of patatje is namelijk niet erg, als het maar geen dagelijkse kost is!

3.      Ga meer bewegen

  • Houd je helemaal niet van bewegen, probeer het toch gewoon is. Je hoeft niet direct een fitness abonnement af te sluiten. Je kunt ook thuis beginnen. Begin bijvoorbeeld met wandelen, wanneer dit makkelijk afgaat, kun je jouw rondje steeds iets vergroten. Ook in huis kun je vele verschillende soorten oefeningen doen, zoals opdrukken, buikspieren, squaten, lunges, etc. Begin langzaam en werk je zelf steeds meer op.

4.      Probeer krachttraining

  • Ook hiervoor hoef je niet je huis uit. Koop een kettlebell, een dumbbell of een halterstang en ga thuis zelf aan de slag. Wanneer je meer spieren opbouwt, gaat jou lichaam meer verbranden en dit kan resulteren in bijvoorbeeld afvallen.
lydia-thuisatleet-krachttraining

Fitter voelen

Misschien voelt het in het begin niet zo, maar uiteindelijk ga jij je beter en fitter voelen. In een lichaam zonder bijvoorbeeld overgewicht, ziektes als diabetes type-2, hoge bloeddruk of hart en vaatziektes ga jij je zeker beter voelen. Leef een gebalanceerde levensstijl waarin je grotendeels gezond eet en wat aan lichamelijke beweging doet en het zal je belonen!

Mocht je nog vragen hebben aan de hand van dit artikel, stel ze dan gerust hieronder! Lees ook onze artikelen over wat metabolisme is en hoe je jouw metabolisme kunt versnellen. Of stuur een e-mail naar info@thuisatleet.nl. Wij hopen dat wij jou weer wat nieuws hebben bijgeleerd en geïnspireerd hebben met het hebben van een gezonde levensstijl!

Weegschaal om jouw metabolische leeftijd op te meten

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

24 reacties op “Metabolische leeftijd, wat is dat?

  1. René Snijders schreef:

    Ik heb laatst de bodyscan bij basic fit gedaan.
    Mijn kalender leeftijd is 49,terwijl mijn metabolise leeftijd 34 was. Die ligt toch veel te ver van mijn kalender leeftijd af. Is dat dan ongezond ?

    1. Lydia Louter

      De echte persoon!

      Auteur Lydia Louter gedraagt zich als een echt persoon en heeft alle tests tegen spambots doorstaan. Anti-Spam door CleanTalk.

      schreef:

      Hoi René,

      Goeie vraag van je en terecht dat je hem stelt. Het klopt inderdaad dat 34 ver van de 49 af ligt. Maar dit is met de metabolische leeftijd juist positief! Het geeft namelijk aan dat je lichaam nog op 34 jarige leeftijd zit. We kunnen dus wel stellen dat jij een vrij fitte 49 jarige bent. Doe je goed. Zeker niet ongezond dus, juist heel gezond!

      Heb ik jouw vraag hiermee beantwoord?

  2. Rowan schreef:

    Hi, mijn metabolische leeftijd is 12 terwijl ik 19 ben. Is dit erg?

    1. Hoi Rowan,
      Bedankt voor je reactie. Dit is niet per sé erg. Dit betekend juist dat je snel metabolisme hebt. Het is dus zaak dat je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om je lichaam goed te blijven voeden. Zo zal het lichaam optimaal kunnen functioneren.

  3. ENSJ schreef:

    Drie jaar geleden moest ik voor mijn werk een bodyscan doen. Ikwas 25 en woog toen 56 kg. Mijn metabolische leeftijd bleek 12 te zijn…. Nu 3 jaar later sport ik veel meer. Ik heb veel meer spiermassa maar ben wel afgevallen (ik weeg nu 52 kg). Is mijn metabolische leeftijd dan aangepast of zal dit nog steeds rond de 12 dan liggen. Ik vind nergens formules om mijn bmr te vergelijken met gemiddelden van mijn leeftijd.

    1. Lydia Louter

      De echte persoon!

      Auteur Lydia Louter gedraagt zich als een echt persoon en heeft alle tests tegen spambots doorstaan. Anti-Spam door CleanTalk.

      schreef:

      Hoi Emily,
      Bedankt voor je bericht en goede vraag. Aardig aan het sporten geslagen hoor ik al. Heel goed! Wat betreft jouw metabolische leeftijd, zal deze als ik het zo lees, onder jouw kalenderleeftijd liggen. Wat dus goed is. Als jouw metabolische leeftijd onder jouw leeftijd blijft, dan is het gewoon prima. Om dit precies te weten zal je toch weer een body scan moeten laten doen of speciale weegschaal moeten gaan staan om dit precies uit te rekenen. Het is niet per se nodig om je te focussen op je metabolische leeftijd. Het gaat erom dat jij een gezonde leefstijl hebt en jij je hier goed bij in je lichaam voelt. Dat is 100x belangrijker dan bepaalde cijfertjes.

  4. Jan Oostenbrink schreef:

    Ik ben 72 jaar. Mijn metabolische leeftijd is 59 jaar. Ik weeg 84,4 kg. Ben 1.75m en een man. Wat betekend dit? Heb je nog adviezen?

    1. Hoi Jan, Zolang uw metabolische leeftijd onder uw kalender leeftijd ligt, betekend dit dat je op de goede weg zit. Blijf dus vooral gezond eten en lekker bewegen.

  5. Yari schreef:

    Is het eten van 3x daags salade met wat bonen of met de gekookte eieren goed voor de spieropbouw?
    Want aan de ene kant wil je afvallen en aan de andere kant wil je spier opbouwen. Voor de een heb je calorie arme voeding nodig en voor de ander meer eiwitten.
    Graag een antwoord.

    1. Hoi Yari,
      Goeie vraag heb je. Ik raad niet aan om 3x per dag hetzelfde te gaan eten. Dit is iets wat je op de lange termijn niet volhoudt (ik niet in ieder geval haha) en daarnaast zijn er zoveel andere lekkere dingen die je ook kunt eten.
      Als het gaat om spieropbouw zal je boven je caloriedoel moeten gaan zitten met je calorie inname. Om af te vallen zul je onder je caloriedoel moeten gaan zitten. Je kunt niet aankomen en afvallen tegelijk.
      Je zult het dus even net anders moeten aanpakken als je grotere spieren wilt maar ook wilt afvallen. Je zult namelijk in eerste instantie meer moeten gaan eten om spier aan te komen. en daarna kun je een zogenaamde cut periode inlassen om de spieren die je hebt gekweekt tevoorschijn te toveren door af te vallen.
      E-books die je hierbij tot in de puntjes kunnen uitleggen en helpen zijn het spiermassa protocol en droog train protocol.

  6. Barbara schreef:

    Hallo,

    ik ben een vrouw van 35. Ik sport gemiddeld 6 uur in de week en ik eet gezond. Toch kwam er tijdens een bodyscan uit dat ik een metabolische leeftijd heb van 38. Wat betekent dit?

    1. Hoi Barbara,

      Bedankt voor je vraag. Dit is op zich gewoon prima hoor. Niks om je zorgen over te maken. Als de metabolische leeftijd rond jouw eigen leeftijd hangt dan is het helemaal prima.

  7. M. Blox schreef:

    Hallo,
    Ik ben een vrouw van 57 jaar oud., weeg 73 kg en ben 1.70 m. Heb afgelopen week op de sportschool een bodyscan gehad. Hier kwam een metabolische Leeftijd van 70 jaar uit. Ik sport gemiddeld 3 keer per week, fiets veel en eet naar mijn idee best gezond. Hoe kan het dat mijn metabolische leeftijd zo hoog is en wat zijn de gezondheidsrisico’s?

    1. Beste mevrouw Blox,
      Bedankt voor je vraag. We weten echter niet alle factoren die de weegschaal waar je op hebt gestaan meeneemt. Daarbij denk ik dat het veel belangrijker is dat jij lekker in je vel zit. En als jij drie keer per week sport, veel fietst en gezond eet, denk ik zomaar dat jij lekker in je vel zit. Hoewel het altijd leuk is om dit soort testjes te doen, zou ik me niet te veel aan dit soort cijfertjes vasthouden.
      Wat nog zou kunnen is dat de spiermassa die je hebt wat lager is. Waardoor je rustmetabolisme wat lager is en je metabolische leeftijd wat hoger uit kan vallen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je ongezond bezig bent. Dus laat zo’n cijfer je niet demotiveren en ga lekker door zoals je bezig bent zou ik zeggen.

  8. Patries schreef:

    Hoi, ik heb vandaag mijn metabolische leeftijd getest. Ik ben 33 en heb een metabolische leeftijd van 47…. hoe krijg ik deze omlaag? En moet ik me zorgen maken? Ik ben al 17 kilo kwijt 2 jaar geleden. BMI is 24, en eet heel gezond….

    1. Hoi Patries,
      Maak je alsjeblieft geen zorgen! Zo te horen ben je echt al enorm goed bezig en moet dit je niet laten demotiveren! Ga vooral zo door zoals je bezig bent en dat zal die metabolische leeftijd op een gegeven moment ook naar beneden gaan.

      1. Roeland schreef:

        Hoi,

        Ik ben 28 en ik heb een metabolische leeftijd van 13. Wat raden jullie mij aan om te doen. Ik sport zo’n 5 a 6x in de week.

        1. Hoi Roeland,

          Bedankt voor je reactie. Een metabolische leeftijd die onder je fysieke leeftijd ligt is juist goed. Dus ik zou zeggen ga zeker door zoals je bezig bent.

  9. Thom schreef:

    Goedendag,

    Ik ben een sportieve jongeman van 21. Ik zou volgens een meting een metabolische leeftijd hebben van 12. Wat betekent dit concreet voor spieropbouw en het aankonen van spiermassa? Zijn er dingen waar ik goed op moet letten en zou het beter zijn een hogere metabolische leeftijd te hebben? Ik hoor graag van jullie

    1. Hoi Thom,
      Bedankt voor je vraag. Wat de metabolische leeftijd eigenlijk alleen maar zegt is of je een gezond lichaam hebt. Nu zou ik het cijfertje wat er uiteindelijk uitkomt niet altijd te nauw nemen. Een metabolische leeftijd van 12 zegt in dit geval dat je gezond bent. Als je wilt aankomen in spiermassa zul je een combinatie van boven je caloriebehoefte zitten met eten en krachttraining moeten gaan doen. Als je hieraan denkt, dan kun je de Spiermassa Protocol eens proberen.

  10. Robin schreef:

    Beste,

    Ik ben een man van 25 jaar en ik weeg 64kg. Sinds 3 weken ben ik flink aan het sporten (min. 4x/week) en eten. Ik probeer aan te komen terwijl ik sport en dat is nogal een opgave wanneer ik ook veel calorieën verbruik in rust.
    Gisteren gaf de bodyscan bij de Basicfit aan dat mijn lichaam voor 86% uit spier, voor 9,5% uit vet en voor 4,5% uit bot bestaat, daarbij werd berekend dat ik een metabolische leeftijd van 12 jaar heb.

    Nu is mijn vraag ten eerste; Geven de weegschalen bij de Basicfit een betrouwbare meting aan?
    En ten tweede; Hebben jullie nog tips voor mij in deze specifieke situatie (voorkomen dat ik mezelf droog train)?

    Groet, Robin

    1. Hallo Robin,
      Als je wilt aankomen in spier dan is het zaak om meer te eten dan je gebruikt. Wat betreft de weegschalen, zou ik niet te serieus nemen.
      Een tip is om je calorie behoefte te berekenen en dan boven je behoefte te gaan zitten met eten. Om erboven komen te zitten dan kun je bijvoorbeeld denken aan keuzes als het kiezen voor de volle zuivelvarianten en noten. Daar zitten veel calorieën in maar zijn wel heel voedzaam.
      Verder is het spiermassa protocol ook een echte aanrader als je wilt aankomen in spier.

  11. Quillain schreef:

    Hallo

    Ik heb een body scan gedaan bij basic fit
    Ik ben 26 jaar en mijn metabolisme leeftijd 12 is dat goed?

    1. Hoi Quillain,

      Zoals ik altijd zeg, het is maar een cijfertje, maar de regel bij metabolische leeftijd is dat als deze jonger is dan jouw fysieke leeftijd dan is dit helemaal prima.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *