Gezondheid, Sport, Voeding

Wat is gezondheid?

wat-is-gezondheid

Gezondheid is een begrip die bijna niet breder kan en eigenlijk maar relatief is. Er zijn ondertussen zo ontzettend veel meningen, studies en wat dan ook die elkaar allemaal tegen spreken. De één zegt dat kaas gezond is en de ander juist weer niet.

Daarom is er niet een eenduidig antwoord te geven over wat nou precies gezond is en wat niet. Er spelen namelijk enorm veel factoren mee. Wat voor de één gezond is, is voor de ander juist weer heel erg ongezond. Daarom ligt het antwoord op deze vraag in mijn mening ook bij jezelf.

Je zult moeten gaan kijken naar verschillende factoren die meespelen en hoe die van invloed zijn op jouw leven. Aan het einde van dit artikel wil ik dan ook vertellen wat gezondheid voor mij is.

Gezondheid opdelen

Zoals ik al eerder noemde, zijn er naar mijn mening verschillende factoren die meespelen om te bepalen wat gezond is en wat niet. Je kunt het opdelen in drie invalshoeken, lichamelijke gezondheid, gezondheid omtrent voeding en geestelijke gezondheid. Elk hebben invloed op de gezondheid van jou als mens. 

Lichamelijk

De eerste invalshoek die je kan nemen is de lichamelijke gezondheid. Dit is dan ook vaak het geen waar mensen het over hebben als ze over gezondheid praten. Wat is het beste voor het lichaam. Je hoort uitspraken zoals: “Je moet zoveel keer sporten om gezond te zijn.” of “Als je dit eet dan ben je gezond.”.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Ieder lichaam is anders. Ieder lichaam heeft zijn eigen geschiedenis. Zo kan het zijn dat jij je hele leven al 3x per week sport en dat het verschil zou kunnen maken als je een keer extra in de week gaat sporten.

Maar op het moment dat je nog nooit gesport hebt en je gaat gelijk 4x per week sporten, dan kan dit weer niet goed zijn voor je lichaam. Lichamelijke gezondheid gaat dus om meer dan alleen zoveel keer sporten. Het ligt er per persoon aan wat hierin op lichamelijk gebied een gezonde keuze zou zijn.

Natuurlijk is het uiteindelijk wel gezond worden om steeds meer te sporten, wanneer jij dit netjes opbouwt en je lichaam hier eerst aan laat wennen. Begrijp me niet verkeerd haha.

Voeding

Als er over voeding wordt gesproken dan zie ik om mij heen altijd hele strikte regels. Dit is gezond en het is al helemaal niet gezond als je dit doet. Wat een grote hype is op het moment is het calorieën en macro’s tellen.

Hoewel het wel interessant kan zijn om hier een korte periode naar te kijken, vind ik het niet gezond als je heel neurotisch alles blijft bijhouden. Hoewel het voor je lichaam misschien wel de beste proporties zouden zijn volgens een bepaalde instantie of persoon, hoeft dit voor jou nog niet van toepassing te zijn.

Daarnaast kan je aardig gek worden in je hoofd op het moment dat je net naast je verdeling of net over je calorieën heen komt. Bij mij komt dan de vraag “Is dat op geestelijk vlak zo gezond om die calorieën zo strikt bij te houden?” Daar zo meer over. 

Ik vertel dit vanuit eigen ervaring en ik werd aardig gek uiteindelijk door het calorieën tellen. Natuurlijk is ook dit relatief en kan het voor jou wel heel goed werken. 

Als we wat meer gaan kijken naar de voeding zelf, dan zijn er vaak meningen over wat wel gezond is en wat niet. Een gerecht waar over het algemeen hele gezonde producten in zitten, maar ook één ongezond ingrediënt, maakt dat ene ingrediënt dan het hele gerecht ongezond?

Tegelijkertijd kunnen bepaalde producten voor de ene persoon wel goed zijn en voor de ander niet. Denk bijvoorbeeld aan brood met gluten, dit is voor iemand met een glutenallergie alles behalve goed. Daarnaast is het voor iemand zonder glutenallergie een prima en gezonde keuze.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Geestelijk

Dan is er nog geestelijke gezondheid wat ik net ook al kort heb aangestipt. Het voorbeeld van de calorieën bijhouden kan een aardige impact hebben tussen de oren. Bij mij was dit wel zo in ieder geval. Ik heb meer dan een half jaar heel clean gegeten en alles bijgehouden.

Het was in theorie perfect, maar onthield mijzelf wel een hoop, waardoor ik mij uiteindelijk ging afvragen of ik hier wel gelukkig van werd. Natuurlijk had het zijn resultaten en was het leuk, maar is dat het waard en kan het misschien ook anders?

Voor mij was het, het uiteindelijk niet waard omdat als ik er ook maar een klein beetje overheen ging ik mijzelf geen discipline vond hebben. Niet helemaal eerlijk, omdat ik het heel netjes deed, maar af en toe net niet helemaal uitkwam met calorieën.

Daarom denk ik dat af en toe over je caloriedoel gaan met een lekkere zogenaamde ongezonde snack prima is. Daardoor geef je jezelf een stuk meer ruimte en heeft het echt geen grote gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je dit af en toe een keer doet en daardoor je motivatie hoog houdt.

Met sporten is dit net zo, als je nog nooit gesport hebt en je gaat ineens 4x in de week sporten. Je lichaam is na training 3 helemaal kapot en dan ga jij jezelf straffen op het moment dat je die vierde keer niet gaat? Is dat eerlijk? Vind ik niet.

Maar wat is dan wel gezond?

Nu heb ik een hoop dingen benoemt op ieder vlak dat niet gezond is naar mijn mening. Maar je vraagt je misschien af wat dan wel gezond is. Om daar een antwoord op te geven wil ik zeggen dat het echt per persoon verschillend is. Iedere persoon heeft andere behoeftes om optimaal te functioneren.

Waar de ene persoon meer behoefte heeft aan geestelijke gezondheid en de ander meer behoefte heeft aan lichamelijke gezondheid, is het toch voor iedereen verschillend. Dus nogmaals, er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat gezondheid is.

Zoek naar een balans tussen lichamelijke gezondheid, gezondheid omtrent voeding en geestelijke gezondheid. Mijn vraag aan jou is dan ook, wat is voor jouw gezondheid? Ik ben enorm benieuwd hoe jullie er tegenaan kijken! Laat het hieronder in een reactie weten.

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *