Sport

Cooling down, wat is het en waarom zo belangrijk?

cooling-down

Een cooling down is een belangrijk onderdeel van een training of workout. Het is de periode na de fysieke inspanning waarbij het lichaam weer rustig wordt en de hartslag, bloeddruk en spierspanning afnemen.

Waarom een cooling down belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom een cooling down belangrijk is na het sporten. Het kan helpen spierpijn te verminderen, helpt blessures te voorkomen en zorgen voor een beter herstel.

Helpt spierpijn te verminderen

Ten eerste kan een goede cooling down helpen om spierpijn te verminderen. Na intensieve fysieke inspanning kunnen de spieren gespannen en pijnlijk aanvoelen.

Een cooling down kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan leiden tot minder spierpijn.

Minder kans op blessures

Daarnaast kan een cooling down ook helpen om het risico op blessures te verminderen. Door de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren, kan een cooling down helpen om eventuele kleine beschadigingen in de spieren te repareren. Dit kan het risico op blessures verminderen.

blessures-voorkomen

Herstel verbeteren

Ten slotte kan een goede cooling down ook helpen om het herstel na een training of workout te verbeteren. Door de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren te ontspannen, kan het lichaam sneller herstellen en beter voorbereid zijn op de volgende training.

Welke cooling down oefeningen kun je doen?

Er zijn verschillende manieren om een goede cooling down te doen. We zullen de belangrijkste met je bespreken zodat je een idee krijgt van hoe je dit kunt aanpakken?

Joggen

Een optie is om rustige oefeningen te doen, zoals wandelen of joggen. Dit kan helpen om de hartslag en bloeddruk af te laten nemen en de spieren te ontspannen.

  1. Begin rustig: Na een intensieve training of wedstrijd is het belangrijk om rustig te beginnen met de cooling down. Dit betekent dat je niet meteen hard moet gaan lopen, maar dat je eerst rustig moet joggen om de hartslag af te laten nemen.
  2. Verminder het tempo geleidelijk: Naarmate je verder komt in de cooling down, kun je het tempo langzaam verminderen totdat je uiteindelijk op een rustig wandeltempo bent. Dit kan helpen om de spieren te ontspannen en om de bloedcirculatie te verbeteren.
  3. Maak gebruik van stretching: Tijdens de joggende cooling down kun je ook stretching-oefeningen doen om de spieren te ontspannen en te herstellen. Zoek naar stretches die geschikt zijn voor de spieren die je tijdens je training hebt gebruikt en houd elke stretch ongeveer 20-30 seconden aan voordat je naar de volgende gaat.
  4. Neem voldoende vocht op: Zorg ervoor dat je voldoende vocht opneemt tijdens en na de training, om te helpen bij het herstel van het lichaam.
  5. Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en de tijd te nemen die je nodig hebt om te herstellen. Als je je moe of uitgeput voelt, neem dan rust en neem de tijd om te herstellen voordat je weer gaat trainen.

Stretchoefeningen

Stretchoefeningen zijn ook een goede optie voor een cooling down, omdat ze de spieren kunnen helpen om zich te ontspannen en te herstellen. Zoek naar stretches die geschikt zijn voor de spieren die je tijdens je training hebt gebruikt en houd elke stretch ongeveer 20-30 seconden aan voordat je naar de volgende gaat.

Als je bijvoorbeeld hebt hardgelopen dan is het belangrijk om voornamelijk je benen te stretchen. Hierbij kun je denken aan het rekken van je hamstrings, bovenbenen (quadriceps) en de kuiten.

Maar mocht je bijvoorbeeld een krachttraining gedaan met veel arm oefeningen, dan is het goed om je armen en schouders te rekken.

Het is dus echt kijken naar welke spieren je veel hebt gebruikt en hoe kan je even een beetje rek op deze spieren brengen zodat de doorbloeding goed op gang wordt geholpen en het melkzuur uit de spieren kan worden afgevoerd.

stretchoefeningen-als-cooling-down

Ieder lichaam is anders

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder lichaam anders is en sommige mensen kunnen meer of minder tijd nodig hebben voor hun cooling down. Luister naar je eigen lichaam en neem de tijd die je nodig hebt om te herstellen.

Wat is nog meer belangrijk?

Het is ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning om het maximale voordeel uit je training te halen.

Verder is het belangrijk om voldoende vocht op te nemen tijdens en na de training, om te helpen bij het herstel van het lichaam. Probeer ook om te ontspannen en te rusten na de training, om het herstel te verbeteren.

Ook kan het lekker zijn om de spieren na de cooling down nog even te masseren. Natuurlijk als je iemand heb die je hierbij kan helpen dan is dat natuurlijk top, maar je kunt eventueel ook gebruik maken van een massage apparaat zoals een massage gun.

Ook kan een trilplaat een fijn apparaat zijn om in of na je cooling down te doen en de spieren lekker los te maken. Benieuwd hoe je kunt afvallen met behulp van een trilplaat , bekijk ons artikel hier!

Conclusie

Komt er dus op neer dat een cooling down een belangrijk onderdeel van het sporten omdat het kan helpen om spierpijn te verminderen, het risico op blessures te verminderen en het herstel na een training te verbeteren.

Door rustige oefeningen of stretchoefeningen te doen, kan een goede cooling down worden bereikt. Het is belangrijk om altijd voldoende tijd te nemen voor een cooling down om het maximale voordeel ervan te behalen.

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *