Advies

Beste fitness trilplaat in 2023

beste-trilplaat

Er bestaan heel veel vooroordelen als het om een trilplaat gaat. Misschien ook wel omdat er in het verleden ook zaken werden gezegd over een trilplaat die niet waar bleken te zijn en wat door wetenschappelijk onderzoek aan het licht is gebracht.

Maar de trilplaat voor je spieren is niet iets om in zijn geheel af te schrijven of om van te zeggen daar heb je niets aan. Door de technische ontwikkelingen die gemaakt zijn en de kennis die ontstaan is over het nut en gebruik van een trilplaat kan dit zorgen voor een extra dimensie tijdens de fitness oefeningen.

Daarom is het vooral belangrijk om te kijken wat een trilplaat doet.

Welke functie een trilplaat heeft en hoe dit kan helpen. Daarna lichten we een aantal trilplaten uit waarbij de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten.

Als laatste worden de termen die gebruikt worden en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een trilplaat uitgelegd zodat je, als je niet voor de beste koop volgens ons, wil gaan je wel weet waar je op moet letten en welke zaken van invloed zijn op de prijs en de kwaliteit. 

Even kijken hoe helpen we je kunnen helpen om van jouw spierpijn af te komen.

Beste trilplaten in 1 overzicht – Onze top 4

Wat is een fitness trilplaat?

Een trilplaat is een plaat waar je op kan staan of zitten en die door middel van een trilling, veroorzaakt door elektriciteit, ervoor zorgt dat je spieren zich aanspannen. Het valt in de categorie fitness en is vooral bedoeld als extra stimulans tijdens oefeningen.

Het idee dat je door het gebruik van de trilplaat sterkere spieren krijgt, klopt dus niet. Het is als het ware een manier om ervoor te zorgen dat je spieren loskomen. Een trilplaat kan gebruikt worden om op te staan of in sommige gevallen zelfs om op te zitten.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de verschillende beweging die een trilplaat kan maken. Sommige apparaten kunnen meerdere bewegingen aan waardoor ook het balans aspect belangrijk wordt.

In ieder geval is het belangrijk om vooraf goed na te denken of een trilapparaat wel daadwerkelijk je zal helpen met het idee wat je hebt en wat je wensen zijn van een trilapparaat.

Wanneer gebruik je een trilplaat?

Een trilplaat gebruik je tijdens het sporten of fitness. Door een oefening te doen waarbij je een trilplaat als extra hulpmiddel inzet, voorkom je spierpijn en hoef je de spieren minder te belasten om je oefeningen te doen. Belangrijk is daarbij wel dat je niet te lang de trilplaat tijdens een oefening gebruikt. De richtlijnen die hierbij gelden moet je absoluut niet overschrijden. 

Het tweede wanneer je een trilplaat gebruikt is na het sporten om als een soort cooling down je spieren te laten bewegen op een laag niveau. Je gebruikt de trilplaat dan meer als massage apparaat. Hierdoor is de kans op spierpijn na een fysiek, zware inspanning minder groot. Voor mensen die vaak pijn hebben bij het bewegen kan de massage als een weldaad worden ervaren. 

Benieuwd of je kunt afvallen met een trilplaat? Bekijk onze blog hierover hier!

Wanneer kun je beter geen trilplaat gebruiken?

Er zijn een aantal redenen wanneer het te ontraden valt om een trilplaat te gebruiken. Te denken valt aan de volgende groepen die met de volgende klachten te maken hebben:

 • Zwangerschap
 • Vaatziekten zoals trombose
 • Epilepsie
 • Tumoren
 • Ernstige diabetes
 • Kunstmatige prothesen
 • Sommige gevallen van hernia’s
 • Ernstige migraine

Het is verstandig als je tot één van deze groepen behoort de trilplaat niet te gebruiken.

Beste koop trilplaat – VibroShaper trilplaat

De beste koop van een trilplaat voor thuis is de VibroShaper Trilplaat. Deze trilplaat heeft namelijk meerdere functies. Daarnaast is de prijs van deze trilplaat ook een voordeel. Door een keuzemogelijkheid van 3 programma’s met allemaal een verschillende intensiteit is er altijd wel een programma te vinden dat past bij je wensen en ideeën als het als extra inspanning gaat voor je spieren tijden je fitness oefeningen.

Bij de 3 programma’s kan je met de intensiteit 99 verschillende standen proberen.

De keuze voor de VibroShaper Trilplaat is niet alleen een keuze voor dit apparaat. Er wordt een boek met een maaltijdplan meegeleverd. Verder ook een uitgebreide gebruikershandleiding. Allemaal erop gericht om ervoor te zorgen dat je bewegen gemakkelijker gaat en je daardoor jezelf fitter zal voelen.

De meeste onderzoeken geven aan dat weinig bewegen meer impact heeft op de gezondheid dan er voorheen bedacht werd.

Het apparaat heeft een stevige basis waardoor de veiligheid uitstekend is maar dit heeft wel tot gevolg dat het minder eenvoudig te verplaatsen is omdat het apparaat een behoorlijk gewicht heeft. 

Daarnaast is het apparaat niet geschikt voor mensen met een gewicht van meer dan 100 kg. 

Vibro Shaper Compact - Beste koop trilplaat

★★★★★
149,00
Bol.com
as of 12/06/2024 19:00

Conclusie:

De VibroShaper Trilplaat is voor ons de beste keuze door de mogelijkheden die het apparaat heeft. Daarnaast is het apparaat prima geschikt om thuis te gebruiken zonder dat je veel ruimte nodig hebt om het apparaat neer te zetten.

Voordelen

 • Duidelijke handleiding
 • 3 verschillende programma’s
 • 99 verschillende intensiteiten
 • Stabiel en stevig apparaat

Nadelen

 • Het apparaat weegt 13 kg en daardoor minder gemakkelijk te verplaatsen
 • Mensen boven de 100 kg kunnen geen gebruik maken van het apparaat

Beste trilplaat voor thuis – Tunturi Cardio Fit V20

Er is een groot verschil in de trilplaten die je kan vinden tegenwoordig maar als je echt ervoor wil kiezen om thuis te sporten, je de discipline hebt om je fitness oefeningen met grote regelmatigheid thuis te doen, je de ruimte hebt om dit te kunnen doen dan is het absoluut het overwegen waard om de Tunturi Cardio Fit V20 aan te schaffen.

Dit trilapparaat heeft namelijk een groot aantal opties. Hierdoor heeft dit apparaat meer mogelijkheden dan een gemiddelde trilplaat. Het apparaat kent namelijk naast de trillende stand ook een schommelende stand waardoor je bij de oefeningen die je doet ook je balans moet zien te houden wat een extra uitdaging is en waardoor je oefeningen zwaarder zullen zijn.

Een tweede voordeel is dat dit apparaat extra banden meegeleverd krijgt waardoor je ook allerlei andere oefeningen met extra inzet en beweging kan oefenen. Hetzelfde geldt voor de stoel die bij het apparaat zit. Hierdoor kan je ook allerlei zittende oefeningen trainen. Veel mogelijkheden waarbij je alle spiergroepen van je lichaam kan trainen. 

De afstandsbediening zorgt ervoor dat het apparaat eenvoudig te bedienen is. Dit heeft als voordeel dat je gemakkelijk je oefeningen kan doen zonder dat je moet zoeken of kijken wanneer je precies welk knopje moet aanraken.

Het voordeel van dit apparaat is ook dat je met overgewicht dit apparaat kan gebruiken. De maximale belastbaarheid qua gewicht is namelijk 150 kg. 

Een nadeel is dat het gewicht van dit apparaat ruim 15 kg is, wat ook noodzakelijk is voor de vele beweging en de stabiliteit die nodig is om het apparaat veilig te laten werken. Een tweede nadeel is dat er weinig instructies gegeven worden bij het apparaat wat je eigenlijk gezien de prijs wel zou verwachten.

Tunturi Cardio Fit V20 Trilplaat - Beste trilplaat voor thuis

★★★★★
211,95
Bol.com
as of 12/06/2024 19:00

Conclusie

De Tunturi Cardio Fit V20 is de trilplaat als je deze echt thuis wil gebruiken om je fitness oefeningen een extra boost te geven en uitdagender te maken.

Voordelen

 • 4 stevige zuignappen waardoor het apparaat stevig staat
 • Door de accessoires is het apparaat multifunctioneel
 • De trilplaat kent meerdere standen zoals trillen en schommelen

Nadelen

 • Het gewicht van de trilplaat is hoog (15kg)
 • Er zijn geen duidelijke oefeningen bijgevoegd. (Deze kan je wel vinden op internet)

Beste trilplaat na het sporten – Vibro Body Booster

De Vibro Body Booster valt misschien wel niet helemaal onder de categorie trilplaat maar is wel interessant genoeg om deze te benoemen. Het apparaat is vooral bedoeld als massage apparaat wat prima kan na een intensieve training of oefening.

Door de massagestand is dit apparaat dus het meest geschikt om na het sporten te gebruiken. Het apparaat wordt geleverd met een zitgedeelte waardoor je afzonderlijke lichaamsdelen apart kan trainen of masseren. 

Het voordeel van dit apparaat is dat het de meeste keuzes heeft in de programma’s die je kan afwerken. Daarnaast is de intensiteit goed in te stellen door de verschillende keuzes die er zijn te maken.

Het apparaat staat stevig maar dit is te merken in het gewicht van het apparaat namelijk 18 kg. Daarmee is het zwaarste trilapparaat uit het onderzoek.

Een ander nadeel is dat de gebruiksaanwijzing niet in het Nederlands is.  

Orange Moovz Vibro Body Booster - Beste trilplaat voor na het sporten

★★★★★
229,00
Bol.com
as of 12/06/2024 19:00

Conclusie 

De Vibro Body Booster is door de extra massage mogelijkheden een uitstekende trilplaat voor na het sporten om als cooling down te gebruiken.

Voordelen

 • Meerdere programma’s en daardoor meerdere functies
 • Stevig apparaat
 • Geleverd met zitvlak

Nadelen

 • Geen Nederlandse gebruiksaanwijzing
 • Het apparaat weegt 18 kg

Beste professionele fitness trilplaat – Vibro GS Sports Edition YV20RS

De Trilplaat Vibro GS Sports Edition YV20RS, aangeboden door Decathlon, is een geavanceerd trilplatform van BH FITNESS. Dit apparaat is speciaal ontworpen voor sportliefhebbers en biedt een scala aan functies om de sportprestaties te verbeteren.

Het unieke aan dit trilplatform is dat het de gebruiker in staat stelt om uit 25 verschillende sportdisciplines te kiezen, variërend van voetbal en basketbal tot paardrijden, tennis, golf en skiën. Afhankelijk van de gekozen sport, biedt het platform specifieke trainingen die zich richten op de spieren die het meest betrokken zijn bij die sport. De software bevat drie vooraf gedefinieerde moeilijkheidsgraden en een aanpasbaar moeilijkheidsprogramma.

De TRIPLAN-beweging van het apparaat zorgt ervoor dat alle spiergroepen worden aangesproken, niet alleen de longitudinaal uitgelijnde spieren. Bovendien helpt het bij het verminderen van cellulitis door de vetlaag te verlengen en de zuurstofpenetratie in de cellen te bevorderen.

Het apparaat is uitgerust met het nieuwe GSR Graphics Sports Edition-scherm en stelt gebruikers in staat om drie keer per week te trainen in sessies van ongeveer 12 minuten om optimale prestaties te bereiken.

Vibro GS Sports Edition YV20RS - Beste Professionele trilplaat

Decathlon.nl

Conclusie

De Trilplaat Vibro GS Sports Edition YV20RS is een innovatief fitnessapparaat dat sporters helpt hun prestaties te verbeteren. Met zijn veelzijdige functies en aanpasbare trainingsopties is het een waardevolle aanvulling op elke fitnessroutine.

Voordelen

 • Biedt specifieke trainingen voor 25 verschillende sportdisciplines.
 • TRIPLAN-beweging spreekt alle spiergroepen aan.
 • Helpt bij het verminderen van cellulitis en bevordert de zuurstofpenetratie in de cellen.
 • Aanpasbare moeilijkheidsgraden voor gepersonaliseerde training.

Nadelen

 • Het apparaat kan voor sommige gebruikers aan de prijzige kant zijn.
 • Het apparaat is vrij zwaar

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een trilplaat

Misschien denk je na het lezen van deze apparaten dat een trilplaat bij je past maar weet je nog niet exact welke het beste is. Daarom is het goed om te weten en te beschrijven waar je op moet letten bij de aanschaf van een trilplaat.

Als eerste is een trilplaat niet voor iedereen geschikt. Er staat aan het begin van het artikel een lijst met mogelijke aandoeningen waarbij je beter niet gebruik kan maken van een trilplaat. Mocht je twijfels hebben of een klacht die je hebt past bij het gebruik van een trilplaat, zorg dan dat je dit vooraf goed navraagt bij een arts.

Die kan aangeven of het verstandig is om een trilplaat te gebruiken.

Als tweede is het goed om te benadrukken dat het geen alternatief is voor bewegen, het niet ervoor zorgt dat je spieren steviger worden, maar een ondersteunend apparaat is, tijdens je fitness oefeningen. 

Met die twee gedachten in je achterhoofd is het goed om te kijken naar de verschillende aspecten van het apparaat.

De bewegingen

Je hebt apparaten die alleen maar kiezen voor een trillende beweging maar er zijn ook apparaten die naast een trillende beweging ook een schommelende beweging heft. Hierdoor krijgt het aspect balans een extra dimensie. In het begin van het gebruik van de trilplaat is het erg wennen aan de bewegingen die gemaakt worden.

Accessoires

Afhankelijk van het model, worden er verschillende accessoires bijgeleverd. Te denken valt aan een zitvlak om oefeningen zittend te kunnen doen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om door elastieken banden de oefeningen meer inhoud te geven.

Programma’s

Elk apparaat kent een aantal programma’s die verschillen qua opzet en aanpak. In principe is het zo dat hoe meer programma’s er zijn, hoe hoger de prijs is. De keuze van het juiste programma is vaak gewoon proberen waarbij een lage intensiteit aan te raden is om eventuele klachten te voorkomen.

Intensiteit

Naast de programma’s is er ook keuze uit de intensiteit. Hierbij geldt hoe hoger het getal is wat er kan hoe meer verschillen er zijn tussen de intensiteit. Hoewel een hoge intensiteit aantrekkelijk lijkt, is hierbij de kans op een blessure groter. Begin daarom altijd met een lage intensiteit.

Draagvermogen

De veiligheid van het gebruik van de trilplaat staat altijd voorop. Daarom is het goed om te kijken naar het draagvermogen. Het draagvermogen is het gewicht wat e persoon mag hebben die de trilplaat wil gebruiken.

Dit draagvermogen is bij de meeste apparaten rond de 100 kg. Er zijn echter apparaten die een hoger draagvermogen hebben. Let hier goed op als je een trilplaat aanschaft. 

Veiligheid

Veiligheid van een trilplaat is misschien wel het allerbelangrijkste aspect. Hoe stevig staat het apparaat op de grond en hoe stevig sta je zelf op het apparaat? Vragen die belangrijk zijn als het gaat over de aanschaf van een trilplaat.

Niet alleen het gewicht van de trilplaat is daarbij leidend maar ook hoe deze op de grond staat, welke formaat de trilplaat heeft. Als je een model hebt waarbij het draagvermogen hoger is, is het verstandig om te kijken hoe stevig het apparaat op de grond staat.

Eindconclusie

Er is een groot verschil in de mogelijkheden die een trilplaat kan. Het is daarom goed om te kijken of de trilplaat past bij je wensen en ideeën. Wat de mogelijkheden van een trilplaat ook zijn en hoeveel programma’s een trilplaat ook heeft, het is een hulpmiddel om te gebruiken tijdens of na een fitnesstraining en is absoluut geen vervanging als het gaat om bewegen. De richtlijnen voor gezond bewegen blijven daarom altijd belangrijk.

Veelgestelde vragen over fitness trilplaten

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een trilplaat?

Enkele voordelen zijn: verbeterde spierkracht, verhoogde bloedcirculatie, verbeterde flexibiliteit, vermindering van cellulitis, verhoogde botdichtheid en verbeterde balans.

Zijn trilplaten veilig te gebruiken?

Over het algemeen zijn trilplaten veilig voor de meeste mensen. Echter, zoals bij elk fitnessapparaat, is het belangrijk om de instructies te volgen en te beginnen met een lage intensiteit. Mensen met bepaalde medische aandoeningen of gezondheidsproblemen moeten eerst hun arts raadplegen.

Hoe lang moet ik op een trilplaat staan?

De aanbevolen tijd varieert, maar veel sessies duren tussen de 10 en 30 minuten. Het is belangrijk om te beginnen met kortere sessies en geleidelijk de duur te verhogen naarmate je lichaam zich aanpast.

Kan ik oefeningen doen op de trilplaat?

Ja, veel mensen combineren trilplaat sessies met oefeningen zoals squats, push-ups en lunges om de effectiviteit te verhogen.

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van een trilplaat?

Sommige mensen kunnen lichte duizeligheid of misselijkheid ervaren na het gebruik van een trilplaat, vooral in het begin. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de intensiteit aan te passen indien nodig.

Hoe kies ik de beste trilplaat voor mij?

Overweeg factoren zoals de grootte van de plaat, het type trilling (oscillerend of lineair), het vermogen, de prijs en eventuele extra functies. Lees ook beoordelingen en raadpleeg een fitnessprofessional voor aanbevelingen. Bekijk ook onze tips hierboven!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *