Advies

Beste fitness trilplaat in 2023

beste-trilplaat

Er bestaan heel veel vooroordelen als het om een trilplaat gaat. Misschien ook wel omdat er in het verleden ook zaken werden gezegd over een trilplaat die niet waar bleken te zijn en wat door wetenschappelijk onderzoek aan het licht is gebracht.

Maar de trilplaat voor je spieren is niet iets om in zijn geheel af te schrijven of om van te zeggen daar heb je niets aan. Door de technische ontwikkelingen die gemaakt zijn en de kennis die ontstaan is over het nut en gebruik van een trilplaat kan dit zorgen voor een extra dimensie tijdens de fitness oefeningen.

Daarom is het vooral belangrijk om te kijken wat een trilplaat doet.

Welke functie een trilplaat heeft en hoe dit kan helpen. Daarna lichten we een aantal trilplaten uit waarbij de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten.

Als laatste worden de termen die gebruikt worden en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een trilplaat uitgelegd zodat je, als je niet voor de beste koop volgens ons, wil gaan je wel weet waar je op moet letten en welke zaken van invloed zijn op de prijs en de kwaliteit. 

Even kijken hoe helpen we je kunnen helpen om van jouw spierpijn af te komen.

Beste trilplaten in 1 overzicht – Onze top 4

beste-koop-trilplaat-vibroshaper
Beste koop trilplaatVibroshaper trilplaat
beste-trilplaat-voor-thuis-tunturi-cardio-fit-v20
Beste trilplaat voor thuisTunturi Cardio Fit V20
beste-trilplaat-voor-na-sporten-vibro-body-booster
Beste trilplaat voor na het sportenVibro Body Booster
dkn-technology-xg-10-pro-carbon-black-trilplaat-zijkant
Beste professionele trilplaatDKN Technology XG-10 Pro

Wat is een fitness trilplaat?

Een trilplaat is een plaat waar je op kan staan of zitten en die door middel van een trilling, veroorzaakt door elektriciteit, ervoor zorgt dat je spieren zich aanspannen. Het valt in de categorie fitness en is vooral bedoeld als extra stimulans tijdens oefeningen.

Het idee dat je door het gebruik van de trilplaat sterkere spieren krijgt, klopt dus niet. Het is als het ware een manier om ervoor te zorgen dat je spieren loskomen. Een trilplaat kan gebruikt worden om op te staan of in sommige gevallen zelfs om op te zitten.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de verschillende beweging die een trilplaat kan maken. Sommige apparaten kunnen meerdere bewegingen aan waardoor ook het balans aspect belangrijk wordt.

In ieder geval is het belangrijk om vooraf goed na te denken of een trilapparaat wel daadwerkelijk je zal helpen met het idee wat je hebt en wat je wensen zijn van een trilapparaat.

Wanneer gebruik je een trilplaat?

Een trilplaat gebruik je tijdens het sporten of fitness. Door een oefening te doen waarbij je een trilplaat als extra hulpmiddel inzet, voorkom je spierpijn en hoef je de spieren minder te belasten om je oefeningen te doen. Belangrijk is daarbij wel dat je niet te lang de trilplaat tijdens een oefening gebruikt. De richtlijnen die hierbij gelden moet je absoluut niet overschrijden. 

Het tweede wanneer je een trilplaat gebruikt is na het sporten om als een soort cooling down je spieren te laten bewegen op een laag niveau. Je gebruikt de trilplaat dan meer als massage apparaat. Hierdoor is de kans op spierpijn na een fysiek, zware inspanning minder groot. Voor mensen die vaak pijn hebben bij het bewegen kan de massage als een weldaad worden ervaren. 

Benieuwd of je kunt afvallen met een trilplaat? Bekijk onze blog hierover hier!

Wanneer kun je beter geen trilplaat gebruiken?

Er zijn een aantal redenen wanneer het te ontraden valt om een trilplaat te gebruiken. Te denken valt aan de volgende groepen die met de volgende klachten te maken hebben:

 • Zwangerschap
 • Vaatziekten zoals trombose
 • Epilepsie
 • Tumoren
 • Ernstige diabetes
 • Kunstmatige prothesen
 • Sommige gevallen van hernia’s
 • Ernstige migraine

Het is verstandig als je tot één van deze groepen behoort de trilplaat niet te gebruiken.

Beste koop trilplaat – VibroShaper trilplaat

De beste koop van een trilplaat voor thuis is de VibroShaper Trilplaat. Deze trilplaat heeft namelijk meerdere functies. Daarnaast is de prijs van deze trilplaat ook een voordeel. Door een keuzemogelijkheid van 3 programma’s met allemaal een verschillende intensiteit is er altijd wel een programma te vinden dat past bij je wensen en ideeën als het als extra inspanning gaat voor je spieren tijden je fitness oefeningen.

Bij de 3 programma’s kan je met de intensiteit 99 verschillende standen proberen.

De keuze voor de VibroShaper Trilplaat is niet alleen een keuze voor dit apparaat. Er wordt een boek met een maaltijdplan meegeleverd. Verder ook een uitgebreide gebruikershandleiding. Allemaal erop gericht om ervoor te zorgen dat je bewegen gemakkelijker gaat en je daardoor jezelf fitter zal voelen.

De meeste onderzoeken geven aan dat weinig bewegen meer impact heeft op de gezondheid dan er voorheen bedacht werd.

Het apparaat heeft een stevige basis waardoor de veiligheid uitstekend is maar dit heeft wel tot gevolg dat het minder eenvoudig te verplaatsen is omdat het apparaat een behoorlijk gewicht heeft. 

Daarnaast is het apparaat niet geschikt voor mensen met een gewicht van meer dan 100 kg. 

beste-koop-trilplaat-vibroshaper
Beste koop trilplaatVibroshaper trilplaat

Conclusie:

De VibroShaper Trilplaat is voor ons de beste keuze door de mogelijkheden die het apparaat heeft. Daarnaast is het apparaat prima geschikt om thuis te gebruiken zonder dat je veel ruimte nodig hebt om het apparaat neer te zetten.

Voordelen

 • Duidelijke handleiding
 • 3 verschillende programma’s
 • 99 verschillende intensiteiten
 • Stabiel en stevig apparaat

Nadelen

 • Het apparaat weegt 13 kg en daardoor minder gemakkelijk te verplaatsen
 • Mensen boven de 100 kg kunnen geen gebruik maken van het apparaat

Beste trilplaat voor thuis – Tunturi Cardio Fit V20

Er is een groot verschil in de trilplaten die je kan vinden tegenwoordig maar als je echt ervoor wil kiezen om thuis te sporten, je de discipline hebt om je fitness oefeningen met grote regelmatigheid thuis te doen, je de ruimte hebt om dit te kunnen doen dan is het absoluut het overwegen waard om de Tunturi Cardio Fit V20 aan te schaffen.

Dit trilapparaat heeft namelijk een groot aantal opties. Hierdoor heeft dit apparaat meer mogelijkheden dan een gemiddelde trilplaat. Het apparaat kent namelijk naast de trillende stand ook een schommelende stand waardoor je bij de oefeningen die je doet ook je balans moet zien te houden wat een extra uitdaging is en waardoor je oefeningen zwaarder zullen zijn.

Een tweede voordeel is dat dit apparaat extra banden meegeleverd krijgt waardoor je ook allerlei andere oefeningen met extra inzet en beweging kan oefenen. Hetzelfde geldt voor de stoel die bij het apparaat zit. Hierdoor kan je ook allerlei zittende oefeningen trainen. Veel mogelijkheden waarbij je alle spiergroepen van je lichaam kan trainen. 

De afstandsbediening zorgt ervoor dat het apparaat eenvoudig te bedienen is. Dit heeft als voordeel dat je gemakkelijk je oefeningen kan doen zonder dat je moet zoeken of kijken wanneer je precies welk knopje moet aanraken.

Het voordeel van dit apparaat is ook dat je met overgewicht dit apparaat kan gebruiken. De maximale belastbaarheid qua gewicht is namelijk 150 kg. 

Een nadeel is dat het gewicht van dit apparaat ruim 15 kg is, wat ook noodzakelijk is voor de vele beweging en de stabiliteit die nodig is om het apparaat veilig te laten werken. Een tweede nadeel is dat er weinig instructies gegeven worden bij het apparaat wat je eigenlijk gezien de prijs wel zou verwachten.

beste-trilplaat-voor-thuis-tunturi-cardio-fit-v20
Beste trilplaat voor thuisTunturi Cardio Fit V20

Conclusie

De Tunturi Cardio Fit V20 is de trilplaat als je deze echt thuis wil gebruiken om je fitness oefeningen een extra boost te geven en uitdagender te maken.

Voordelen

 • 4 stevige zuignappen waardoor het apparaat stevig staat
 • Door de accessoires is het apparaat multifunctioneel
 • De trilplaat kent meerdere standen zoals trillen en schommelen

Nadelen

 • Het gewicht van de trilplaat is hoog (15kg)
 • Er zijn geen duidelijke oefeningen bijgevoegd. (Deze kan je wel vinden op internet)

Beste trilplaat na het sporten – Vibro Body Booster

De Vibro Body Booster valt misschien wel niet helemaal onder de categorie trilplaat maar is wel interessant genoeg om deze te benoemen. Het apparaat is vooral bedoeld als massage apparaat wat prima kan na een intensieve training of oefening.

Door de massagestand is dit apparaat dus het meest geschikt om na het sporten te gebruiken. Het apparaat wordt geleverd met een zitgedeelte waardoor je afzonderlijke lichaamsdelen apart kan trainen of masseren. 

Het voordeel van dit apparaat is dat het de meeste keuzes heeft in de programma’s die je kan afwerken. Daarnaast is de intensiteit goed in te stellen door de verschillende keuzes die er zijn te maken.

Het apparaat staat stevig maar dit is te merken in het gewicht van het apparaat namelijk 18 kg. Daarmee is het zwaarste trilapparaat uit het onderzoek.

Een ander nadeel is dat de gebruiksaanwijzing niet in het Nederlands is.  

beste-trilplaat-voor-na-sporten-vibro-body-booster
Beste trilplaat voor na het sportenVibro Body Booster

Conclusie 

De Vibro Body Booster is door de extra massage mogelijkheden een uitstekende trilplaat voor na het sporten om als cooling down te gebruiken.

Voordelen

 • Meerdere programma’s en daardoor meerdere functies
 • Stevig apparaat
 • Geleverd met zitvlak

Nadelen

 • Geen Nederlandse gebruiksaanwijzing
 • Het apparaat weegt 18 kg

Beste professionele fitness trilplaat – DKN Technology XG-10 Pro

Mocht je op zoek zijn naar een professionele trilplaat. Dan kun je denken aan het kopen van de DKN Technology XG-10 Pro trilplaat. Dit is namelijk exact zo’n trilplaat die je in professionele settingen altijd vindt. Een vrij grote plaat waar je op kunt staan, zitten en liggen en jouw oefeningen mee kunt doen.

Het mooie van deze trilplaat is dat die een lage opstap heeft en een geintegreede 3D virtuele coach heeft. Dat is dus mooi meegomen. Het hoge frequentie-bereik, van 20 tot 50 HZ, met een interval van 5HZ, moduleerbare 3.8 mm amplitude, een touch screen, scherm met backlight. Echt een professionele trilplaat dus!

Met deze trilplaat kun je oefeningen doen voor jouw benen, armen, billen, buik maar ook armen! Echt een totaal pakket dus. Het mooie van deze trilplaat is dat die een vrij lage opstap heeft en mooi is afgewerkt. Het apparaat staat stevig op de grond en pulseert naar eigen willen.

dkn-technology-xg-10-pro-carbon-black-trilplaat-zijkant
Beste professionele trilplaatDKN Technology XG-10 Pro

Conclusie

De DKN Technology XG-10 Pro is een echt professionele trilplaat die zowel gebruikt kan worden voor thuisgebruik als in professionele settingen zoals een sportschool. Wel is het apparaat voor thuisgebruik vrij groot en moet je er wel de ruimte voor hebben.

Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Verder is dit wel echt de allerbeste trilplaat in onze top 4, en er zit dan ook wel een prijskaartje aan. Maar dat mag je verwachten van een professionele trilplaat.

Voordelen

 • Pulseert op hoge frequentie!
 • Stevig apparaat
 • Kan er alle oefeningen mee doen.
 • Ook voor professioneel gebruik

Nadelen

 • Vrij groot in omvang en daarom lastig op te bergen
 • Het apparaat is vrij zwaar.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een trilplaat

Misschien denk je na het lezen van deze apparaten dat een trilplaat bij je past maar weet je nog niet exact welke het beste is. Daarom is het goed om te weten en te beschrijven waar je op moet letten bij de aanschaf van een trilplaat.

Als eerste is een trilplaat niet voor iedereen geschikt. Er staat aan het begin van het artikel een lijst met mogelijke aandoeningen waarbij je beter niet gebruik kan maken van een trilplaat. Mocht je twijfels hebben of een klacht die je hebt past bij het gebruik van een trilplaat, zorg dan dat je dit vooraf goed navraagt bij een arts.

Die kan aangeven of het verstandig is om een trilplaat te gebruiken.

Als tweede is het goed om te benadrukken dat het geen alternatief is voor bewegen, het niet ervoor zorgt dat je spieren steviger worden, maar een ondersteunend apparaat is, tijdens je fitness oefeningen. 

Met die twee gedachten in je achterhoofd is het goed om te kijken naar de verschillende aspecten van het apparaat.

De bewegingen

Je hebt apparaten die alleen maar kiezen voor een trillende beweging maar er zijn ook apparaten die naast een trillende beweging ook een schommelende beweging heft. Hierdoor krijgt het aspect balans een extra dimensie. In het begin van het gebruik van de trilplaat is het erg wennen aan de bewegingen die gemaakt worden.

Accessoires

Afhankelijk van het model, worden er verschillende accessoires bijgeleverd. Te denken valt aan een zitvlak om oefeningen zittend te kunnen doen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om door elastieken banden de oefeningen meer inhoud te geven.

Programma’s

Elk apparaat kent een aantal programma’s die verschillen qua opzet en aanpak. In principe is het zo dat hoe meer programma’s er zijn, hoe hoger de prijs is. De keuze van het juiste programma is vaak gewoon proberen waarbij een lage intensiteit aan te raden is om eventuele klachten te voorkomen.

Intensiteit

Naast de programma’s is er ook keuze uit de intensiteit. Hierbij geldt hoe hoger het getal is wat er kan hoe meer verschillen er zijn tussen de intensiteit. Hoewel een hoge intensiteit aantrekkelijk lijkt, is hierbij de kans op een blessure groter. Begin daarom altijd met een lage intensiteit.

Draagvermogen

De veiligheid van het gebruik van de trilplaat staat altijd voorop. Daarom is het goed om te kijken naar het draagvermogen. Het draagvermogen is het gewicht wat e persoon mag hebben die de trilplaat wil gebruiken.

Dit draagvermogen is bij de meeste apparaten rond de 100 kg. Er zijn echter apparaten die een hoger draagvermogen hebben. Let hier goed op als je een trilplaat aanschaft. 

Veiligheid

Veiligheid van een trilplaat is misschien wel het allerbelangrijkste aspect. Hoe stevig staat het apparaat op de grond en hoe stevig sta je zelf op het apparaat? Vragen die belangrijk zijn als het gaat over de aanschaf van een trilplaat.

Niet alleen het gewicht van de trilplaat is daarbij leidend maar ook hoe deze op de grond staat, welke formaat de trilplaat heeft. Als je een model hebt waarbij het draagvermogen hoger is, is het verstandig om te kijken hoe stevig het apparaat op de grond staat.

Eindconclusie

Er is een groot verschil in de mogelijkheden die een trilplaat kan. Het is daarom goed om te kijken of de trilplaat past bij je wensen en ideeën. Wat de mogelijkheden van een trilplaat ook zijn en hoeveel programma’s een trilplaat ook heeft, het is een hulpmiddel om te gebruiken tijdens of na een fitnesstraining en is absoluut geen vervanging als het gaat om bewegen. De richtlijnen voor gezond bewegen blijven daarom altijd belangrijk.

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *