Gezondheid, Voeding

Hoeveel liter water moet je per dag drinken?

hoeveel-liter-water-per-dag-drinken

Vaak wordt er gezegd dat je tussen de 1,5 en 2 liter water moet drinken. Hoewel het per persoon kan verschillen hoeveel liter water je per dag moet drinken klopt het wel ongeveer. Je kun het namelijk eenvoudig voor jezelf uitrekenen met de volgende formule:

0,03 x lichaamsgewicht = hoeveel liter water je per dag moet drinken

Verder kun je als vuistregel nemen, wat er wat betreft water uitgaat, moet er ook weer in. Het ligt dus ook aan de situatie. Het gaat erom dat jouw lichaam genoeg vocht in huis heeft om haar functies te kunnen uitvoeren. Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Dit toont maar weer aan hoe belangrijk water is voor de mens.

Wanneer meer vochtinname

Bovenstaande formule is voor hoeveel water je gemiddeld op een dag nodig hebt. Toch zijn er ook situaties waarin jij nog wat extra water nodig hebt.  Denk hierbij aan de volgende situaties:

Je bent aan het sporten

Door je intensief in te spannen ga je meer zweten, oftewel je verliest meer vocht. Sterker nog je kunt met een uur intensief sporten tot wel één hele liter aan vocht verliezen! Voor het sporten, tijdens het sporten en na het sporten is het dus handig om goed te blijven drinken.

Je bent ziek en hebt diarree 

Op het moment dat je niet helemaal lekker bent en kampt met koorts of diarree dan verlies je meer vocht dan je gebruikelijk doet. Zoals je misschien al weet is het bij koorts zo dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Hierdoor gaat jouw lichaam zweten om het lichaam weer af te koelen, dit extra zweet zorgt dus voor extra vochtverlies. Probeer dus met koorts een extra glas water te drinken om jouw vochtniveau weer aan te vullen.

Op het moment dat je last hebt van diarree dan zit er veel meer vocht in de ontlasting dan normaal. Daarnaast gaan scheid jouw lichaam op dat moment ook belangrijke zouten en mineralen. Daarom is het handig om een drink bouillonnetje te drinken op het moment dat je last hebt van diarree. Zo krijgt jouw lichaam ook de benodigdheden weer binnen om het vocht vast te houden.

Met warm weer

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het weer erg warm is en je dus meer gaat zweten. Ook hierbij is het belangrijk om de vuistregel te gebruiken, wat eruit gaat moet er ook weer in. Nu kun je niet ieder druppeltje gaan tellen dat jij zweet, maar kun je wel een inschatting maken. Zweet ik veel dan neem ik twee extra glazen water, valt het wel mee, dan is één extra glas water prima.

Waar het lichaam water allemaal voor gebruikt

Het lichaam gebruikt water voor vele functies in het lichaam. Het is een bouwstof, wordt gebruikt als transportmiddel, als oplosmiddel en regelt de temperatuur in het lichaam. Hieronder zullen we deze punten bespreken.

Het dient als bouwstof

Water is voor de mens een bouwsteen. In de eiwitstructuren van de mens bevindt zich water. Daarnaast is de ruimte tussen de cellen ook opgevuld met water. Verder is water ook te vinden in het vocht tussen de weefsels. Dit wordt gebruikt als smeersel als jij jouw spieren samentrekt. Zo bewegen jouw spieren soepel over elkaar heen.

Wordt gebruikt als transportmiddel

Naast het feit dat water als bouwstof wordt gebruikt, heeft het ook een belangrijke rol bij het transport in het lichaam. Het transport van bijvoorbeeld zuurstof, hormonen, afvalstoffen en voedingsstoffen. Nu bestaat bloed voor wel 55% uit plasma. Dit plasma bestaat voor het grootste deel uit water. Je kunt dus wel zeggen dat water één van de belangrijkste onderdelen is van het transport in jouw lichaam.

Water als oplosmiddel

Voor stofwisselingsprocessen is water nodig. Deze processen spelen zich namelijk alleen maar af in waterige omgevingen. Essentieel dus voor de celstofwisselingen. Net als voor het aanmaken van spijsverteringssappen is water onmisbaar.

Effecten van genoeg water drinken

Er zijn een aantal effecten op jouw gezondheid op het moment dat jij genoeg water drinkt. Je kunt er namelijk een hoger cognitief vermogen van krijgen, het is goed voor de huid, voorkomt hoofdpijn en helpt bij het afvallen.

Hoger cognitief vermogen

Uit onderzoek is gebleken dat na het drinken van een glas water je cognitief vermogen met maarliefst 14% verhoogd. Heb je dus een belangrijke taak in het vooruitzicht zoals een examen, lastig gesprek of andere actie waarvoor jij wel wat extra cognitief vermogen voor kan gebruiken? Drink dan een glas water.

hoger-cognitief-vermogen

Goed voor de huid

Op het moment dat je genoeg water drinkt, kan het lichaam alle afvalstoffen goed afvoeren. Hierdoor wordt jouw lichaam gereinigd en kun je dit ook terugzien in de huid.

Voorkomt hoofdpijn

Hoofdpijn heeft veel verschillende oorzaken en één daarvan is te weinig water drinken. Dit voorkom je door jouw genoeg te drinken en jouw vochtbalans op peil te houden.

Helpt bij afvallen

Ten eerste raak je van water vol, waardoor jij minder zult gaan eten en dus minder calorieën zal binnen krijgen. Ten tweede blijkt ook jouw metabolisme sneller te gaan werken door veel water te drinken. Dit betekend dat jij meer calorieën zal verbruiken en je dus zal afvallen als je niks extra’s eet.

Effecten van te weinig water drinken

Maar ik hoor je al denken, wat nou als ik te weinig water drink dat? Wat gebeurt er dan allemaal in het lichaam. Er zijn verschillende dingen,  je kan hoofdpijn krijgen, dorst dat zich voordoet als honger, slechte concentratie en zo kan je nog wel even doorgaan.

Hoofdpijn

Op het moment dat je te weinig drinkt gaat het lichaam het water ergens vandaan proberen te halen. Dit vocht wordt van de hersenen vandaan gehaald waardoor jij hoofdpijn krijgt. Even een kanttekening, er zijn nog veel meer oorzaken van hoofdpijn, maar dit kan er één zijn. Een onderzoek in 2012 toonde aan dat als hoofdpijnpatiënten genoeg water dronken de hoofdpijn verlicht werd.

Hongerdorst

Ik noem het even hongerdorst. Wat ik hiermee bedoel is dat op het moment je te weinig drinkt je dorst krijgt. Vrij logisch, echter kan zich dit voordoen als honger. Dit zorgt er weer voor dat jij gaat eten. Wat misschien helemaal niet nodig is en dus in vet kan aankomen.

Slechte concentratie

Je hersenen bestaan voor een groot deel uit water. Dus op het moment dat jij te weinig water in je lichaam hebt zitten hebben de hersenen hier al snel onder te lijden. Dit zorgt er dan ook weer voor dat je concentratie vermogen verslechterd, minder goed kritisch kan nadenken en zelfs jouw geheugen minder goed wordt als je te weinig drinkt.

Verlies van vocht

Het vocht verlaat op een gegeven moment jouw lichaam. Dit gebeurt op verschillende manieren, zo verlaat het vocht jouw lichaam door het zweten, door te ademen, via de ontlasting en natuurlijk de urine. De hoeveelheden kunnen sterk variëren.

Zweten

Op een gemiddelde dag waar jij niet te veel inspanning levert, verlaat er maarliefst een halve liter vocht door middel van zweten. Heb jij een goede deodorant in huis?

Ademen

Hoewel je het misschien niet zou denken, verlaat er gemiddeld genomen ook een halve liter water jouw lichaam door het ademen.

Ontlasting

In de ontlasting zit er ook water. Echter is dit een stuk minder dan bovenstaande manier. Er verlaat namelijk gemiddeld 100 ml water op deze manier het lichaam.

Urine

Urine is misschien voor de hand liggend maar hier verliezen we gemiddeld genomen  1.4 liter vocht door. Water drinken maar dus!

Water eten

Er zijn verschillende manieren om jouw vocht binnen te krijgen. Je kunt naast water namelijk ook andere dranken drinken. Hoewel ik alcohol zou afraden omdat dit alleen maar vocht ontrekt. Naast het drinken van water kun je het ook eten. Er zit namelijk veel water in veel soorten groenten en fruit.  Zie hieronder in welke groentes en fruit veel water zit en voor hoeveel zij uit water bestaan. Namelijk:

eet-je-water

Watermeloen: 91.5%

Tomaat: 94.5%

Spinazie: 91.4%

Aardbei: 91%

Selderij: 95.4%

Ijsbergsla: 95.6%

Groene paprika: 93.9%

Radijs: 95.3%

Bloemkool: 92.1%

Komkommer: 96.7%

Advies

Ik adviseer dan ook om de vuistregel “wat er aan vocht uit je lichaam gaat, moet er ook weer in” te gebruiken. Twijfel je of je wel genoeg water binnen hebt gekregen, neem dan een extra glas water. Als het lichaam het niet nodig heeft dan komt dat er wel uit via een extra toiletbezoek. Ga zeker niet te veel water drinken, en voorkom je hongerdorst. Kijk naar jouw situatie en vraag je af of het nodig is om wat extra te drinken.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen of hieronder een reactie achterlaten. Ook hoor ik graag als jij nog leuke manieren heb om genoeg vocht binnen te krijgen!

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

2 reacties op “Hoeveel liter water moet je per dag drinken?

    1. thuisatleet schreef:

      Zeker weten gezondheisblogger 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *