Gezondheid

Kun je een hoge bloeddruk verlagen met koffie?

hoge-bloeddruk-verlagen-koffie

Heb jij een hoge bloeddruk en vraag jij je af of je dit kunt verlagen met koffie? Of ben je benieuwd of je überhaupt wel koffie kunt drinken met een hoge bloeddruk? Je houdt namelijk enorm van een heerlijk bakkie pleur, maar vraagt je af of dit wel gezond is in combinatie met een hoge bloeddruk. Je bent aan het zoeken naar antwoorden maar kunt het nergens duidelijk vinden.

In dit artikel krijg je wel duidelijk antwoord op de vraag of je nou wel of niet koffie kunt drinken met een hoge bloeddruk. Verder kom je te weten wat het effect van koffie op de bloeddruk is en wat voor een alternatieven er eventueel zijn.

Wat is de bloeddruk eigenlijk?

Voor we gaan kijken naar wat koffie met jouw bloeddruk doet, gaan we eerst kijken naar wat bloeddruk in het algemeen is. Jouw hart zorgt ervoor dat het bloed wordt rondgepompt in het lichaam. Niet onbelangrijk toch?

Het bloed wordt met een enorme kracht door jouw gehele lichaam gepompt en dit zorgt voor een bepaalde druk in de bloedvaten, de bloeddruk. De bloeddruk wordt bepaald door een onder- en bovendruk en wordt aangegeven in twee waardes.  

Bovendruk

De bovendruk is de druk die aangeeft wat de druk is op het moment dat het hart zich aanspant. Dit is het moment dat het bloed vanuit het hart door het lichaam wordt gepompt. Dit is dan ook de hoogste waarde van de twee.

Onderdruk

De onderdruk is de laagste waarde van de twee. Dit geeft aan wat de druk is op het moment dat het hart ontspant. Eigenlijk de druk in de bloedvaten tussen de hartslagen in.

Normale bloeddruk

Jij vraagt je misschien wel af, wat is een gezonde bloeddruk dan?  Daar kunnen we vrij kort over zijn. Dit is namelijk een bloeddruk onder de 140/90 mmHg volgens de Hartstichting. Hierbij is het hoogste getal de bovendruk en het laagste getal de onderdruk.

Hoge bloeddruk

Het kan zo zijn dat je last hebt van een hoge bloeddruk. Dit is een bloeddruk waarbij de bovendruk hoger is dan 140 mmHg. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan. Deze klachten kunnen zich manifesteren in de vorm van hartklachten. Echter blijkt het vaak zo te zijn dat iemand met een te hoge bloeddruk niet echt door heeft. Mocht je hierover twijfelen, laat dit dan testen bij jouw huisarts.

Oorzaken

De oorzaak van een hoge bloeddruk is vaak lastig te achterhalen. Wel blijkt het zo te zijn dat als je ongezond leeft in de vorm van slecht eten, weinig bewegen, roken of veel alcohol drinken, dat de kans groter is dat jij een hogere bloeddruk  creëert. Nogmaals, mocht je hier over twijfelen, ga even langs bij de huisarts.

Lage bloeddruk

Hoewel je een uiterste hebt aan de ene kant, de hoge bloeddruk, heb je die ook aan de andere kant, een lage bloeddruk. Een lage bloeddruk is zoals je misschien wel kan raden, laag. 😉

Als we het over een lage bloeddruk hebben dan bedoelen we een bloeddruk onder de 100/60 mmHg gemiddeld genomen. Dit kan net verschillen per persoon en geslacht. In tegenstelling tot een hoge bloeddruk heb je dit wel door. Je kunt je namelijk met een lage bloeddruk duizelig voelen of zelfs flauwvallen.

Oorzaken

Ben jij wel eens te snel opgestaan en werd het zwart voor de ogen? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat jij een vrij lage bloeddruk hebt op dat moment. Verder kan warm weer ook invloed hebben op jouw bloeddruk en kan de waardes verlagen omdat de bloedvaten meer open gaan staan.

Naast deze onschuldige oorzaken kan jouw bloeddruk ook verlagen door veel bloedverlies. Bijvoorbeeld vrouwen die hevig menstrueren.

Gevolgen  van koffie op de bloeddruk

Maar nu de big qeustion van dit artikel. Wat doet koffie met jouw bloeddruk? Koffie zelf doet niks, maar het gaat om de cafeïne die erin zit. De cafeïne is de stof die invloed heeft op jouw bloeddruk. Althans, in het begin. Cafeïne heeft namelijk alleen invloed op het moment dat je weinig koffie drinkt.

De bloeddruk verhoogt wel, maar minimaal. Het lichaam lost dit vanzelf op en zorgt ervoor dat jouw bloeddruk weer op een normale waarde terugkomt. Wanneer je regelmatig koffie drinkt zal je bloeddruk hier aan wennen en zal het uiteindelijk geen effect meer hebben op de bloeddruk.

Wel adviseren doktoren om met een hoge bloeddruk niet meer dan 4 koppen koffie te drinken per dag. Gematigd kun je dus prima koffie drinken met een hoge bloeddruk.

Dus antwoord op de grote vraag. Koffie verlaagd de bloeddruk zeker niet, maar bij regelmatige (tot max 4 koppen per dag) koffie consumptie heeft het ook geen effect naar boven.

Alternatief

Ben je toch echt een grote koffieliefhebber en drink je toch meer dan 4 koppen per dag. Dan is het verstandig om na deze 4 koppen koffie over te gaan op cafeïne vrije koffie. Zo kun je toch genieten van jouw heerlijke kopje koffie. Maar zonder het bijeffect van een verhoogde bloeddruk. Verder is er natuurlijk een hoop ander drinken zonder cafeïne wat je kunt drinken.

Conclusie

Een kopje koffie doet vrij weinig met de bloeddruk en je kunt dus prima genieten van een bakje koffie. Ook met een hoge bloeddruk zal dit weinig doen, zeker als je geregeld koffie drinkt. Houdt het wel bij maximaal 4 kopjes koffie op een dag en schakel dan eventueel over op de cafeïne vrije koffie.

Verder is de cafeïne het stofje dat een (minimale) invloed heeft op de bloeddruk. Echter verlaagd het de bloeddruk niet, maar heeft het ook een minimaal effect omhoog. Heerlijk genieten van koffie dus.

Mocht jij jouw bloeddruk toch willen verlagen en je leeft nog niet heel gezond, dan kun je beter jouw leefstijl iets aanpassen. Dit kun je doen in de vorm van stoppen met roken (mocht je dit doen), meer bewegen en/of gezonder en gevarieerder eten. Begin bijvoorbeeld met een gezond ontbijt om de dag fris mee te beginnen en drink genoeg water op een dag. Mocht je nou met de vraag zitten of koffie gezond is of niet? Lees dan ons artikel hierover.

Koffie

Door al dit gepraat over koffie, heb je vast zin gekregen in een lekker kopje koffie. Mocht je een goed koffiezetapparaat zoeken, kijk dan op website van Kafea. Zij helpen jou naar het beste koffiezetapparaat.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

2 reacties op “Kun je een hoge bloeddruk verlagen met koffie?

 1. Esther schreef:

  Geweldig bedankt voor dit artikel! Het heeft mn dag verbeterd 🙂 en daarna zag ik je achternaam, dat is wel toepasselijk voor een artikel over koffie 🙂

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Esther,
   Fijn om te horen dat het je helpt!
   Haha ja toch? Matthijs de Koffieboon 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *