Afvallen

Afvallen met een loopband, kan dat en hoe doe je het?

afvallen-met-loopband-uitgelicht

Kun je echt afvallen met een loopband? Een van de beste kanten van het gebruik van een loopband is dat het op je eigen schema kan, waardoor je meer tijd hebt voor andere dingen in je leven.

Maar waar moet je rekening mee houden als je wilt afvallen met een loopband? De onderstaande tips kunnen iedereen helpen die zijn persoonlijke fitnessdoelen wil bereiken, of u nu een beginner bent of een ervaren sporter.

Eén ding bij afvallen om te onthouden is in ieder geval dat je meer calorieën moet verbranden dan je binnenkrijgt.

Kun je afvallen met een loopband?

Je kunt zeker afvallen met een loopband. Sterker nog, het is een zeer goede manier om af te vallen. Je verbrandt namelijk een hoop calorieën met hardlopen.

Maar daar zullen we zo verder op ingaan. Een loopband is in ieder geval één van de beter cardio apparaten om extra calorieën te verbranden en daardoor af te vallen.

Wel zal je natuurlijk een combinatie moeten maken van gezonde voeding, het monitoren van je calorie inname en beweging. Maar voor dat bewegen kun je een loopband als handige tool gebruiken. Ook is het verstandig om het afvallen op een gezonde manier te doen.

afvallen-met-loopband

Wat doet een loopband met je lichaam?

Nu vraag jij je misschien af wat een loopband nou kan doen met je lichaam waardoor het afvalt. We hebben al verklapt dat de loopband een fitnessapparaat is waarop je veel calorieën kunt verbranden.

Dit komt omdat je de grootste spiergroep in jouw lichaam gebruikt, de benen en billen voornamelijk. Daarnaast gebruik je echter ook de de buik- en armspieren. De buik voor het stabiliseren van het lichaam en de armen die ook meebewegen tijdens het hardlopen.

Verder zorgt het rennen op de loopband er ook voor dat je jouw uithoudingsvermogen verbeterd. Hoe meer je het doet op termijn, hoe langer jij het kan volhouden en hoe effectiever jouw longen met de zuurstof omgaan.

Hoeveel calorieën verbrand je met het lopen op een loopband?

Als je net als ik bent, dan heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoeveel calorieën je verbrandt met lopen op een loopband. Het is een van die dingen die ik me afvraag, maar ik ben nooit echt gemotiveerd genoeg om het uit te rekenen en uit te splitsen.

Dat is tot nu. Ja, vandaag is de dag dat ik eindelijk weet hoeveel calorieën ik verbrand tijdens het hardlopen op een loopband. En ik zal het met je delen!

het heeft met een aantal zaken te maken. Namelijk hoeveel je weegt, hoe snel je rent, spiermassa, vetpercentage. Nu is het lastig omdat ieder lichaam anders is opgebouwd en je het dus nooit precies zal weten. Echter kun je onderstaande tabel wel als leidraad gebruiken, zodat je een idee krijgt.

Gewicht → Tijd 60 kg70 kg80 kg90 kg 100 kg120 kg150 kg
15 min175 Kcal200 Kcal230 Kcal260 Kcal290 Kcal350 Kcal 430 Kcal
30 min 350 Kcal400 Kcal 460 Kcal520 Kcal580 Kcal700 Kcal870 Kcal
45 min 520 Kcal600 Kcal690 Kcal780 Kcal870 Kcal1040 Kcal1300 Kcal
60 min 700 Kcal800 Kcal920 Kcal 1040 Kcal1160 Kcal1115 Kcal1730 Kcal
Deze cijfers zijn gebaseerd op een loopsnelheid van 11 km/ per uur

Bekijk eventueel ook eens ons andere artikel over hoeveel calorieën je verbrandt met cardio.

Tips voor het afvallen met een loopband

Nu wil ik je ook nog een aantal tips meegeven om alles uit jouw loopband te halen en je er het beste mee kunt afvallen. Hieronder heb ik 6 tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Wissel het af met krachttraining

De eerste tip die ik je wil meegeven is het maken van een combinatie van het hardlopen op een loopband met krachttraining. Een hogere spiermassa zal namelijk jouw metabolisme verhogen en daardoor meer calorieën verbruiken in rust. Spiercellen verbruiken namelijk meer calorieën dan vetcellen. Is dat even mooi meegenomen!

Daarnaast heb je op deze manier ook wat afwisseling in jouw training en zal het minder snel gaan vervelen. Zo houd je het dus langer vol en zullen je resultaten verbeteren. Onthoudt 1 ding. En dat is dat consistentie key is!

afvallen-met-krachttraining

Tip 2: Gebruik een loopband met verschillende programma’s

Om nog even verder te borduren op de afwisseling in training is het verstandig om een loopband uit te kiezen met veel trainingsprogramma’s. Zo kun je ook de training op de loopband zelf leuk en uitdagend maken.

Mocht je zijn uitgekeken op de programma’s op de loopband zelf, dan kun je ook nog denken aan fitnessapps die je kunt koppelen met jouw loopband om zo weer toegang te krijgen tot verschillende trainingsmogelijkheden. Mocht je dit willen, dan is het wel belangrijk dat de band gekoppeld kan worden met deze apps. Bekijk dus goed de specificaties.

Tip 3: Gebruik een loopband met een hellingshoek functie

De derde tip om af te vallen met een loopband is om een loopband met hellingshoek functie te gebruiken. Dit zal uw training intensiever maken en u zult meer calorieën verbruiken.

Als je op een terrein loopt waar het terrein voortdurend verandert, zal dit vanzelf gebeuren. Maar als u op een loopband loopt, moet u de hellingshoek handmatig omhoog of omlaag veranderen.

Ook zijn er loopbanden die automatisch de hellingshoek kunnen aanpassen terwijl je een programma doet. Een voorbeeld hiervan is de DKN Technology EnduRUN loopaband.

Tip 4: Bekijk de mogelijkheden voor loopband zonder motor

Er zijn loopbanden zonder motor (ook wel mechanische loopbanden genoemd) die uw lichaamsgewicht gebruiken om de band in beweging te brengen. Deze zijn voor de gevorderde loper die niet geremd wil worden en extreem hard wil lopen. Ideaal voor hiit-training. Kijk maar eens naar de VirtuFit Pro Elite HiiT, die een uniek gebogen ontwerp heeft waardoor je op elke snelheid kan lopen zonder afgeremd te worden door de motor. Deze pushen je echter wel om hard te rennen en dat je daardoor veel calorieën verbrandt.

Tip 5: Vergeet je voeding niet

Veel mensen gaan ervan uit dat sporten de enige manier is om gewicht te verliezen. Dat is gewoon niet waar. In feite speelt voeding een veel grotere rol bij gewichtsverlies dan lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging kan je helpen meer calorieën te verbranden, maar het doet niet veel voor je metabolisme. Dus eet gezond en met mate om te zorgen dat je calorie inname minder hoog is dan je verbruik. Wat ook een zeer goede manier is, is om een voedingsschema te maken.

Voor een kleine bijdrage per maand kunnen we je daar zeer goed bij helpen! Door onderstaande widget te gebruiken en je aan te melden krijg je iedere week een voedingsschema op maat. Je kunt aangeven welke producten er niet in het schema mogen en je kunt ook per maaltijd aangeven dat je een andere wilt. Dan zal je een andere suggestie krijgen tot je iets hebt dat je wel in je schema wilt hebben.

afvallen-met-loopband-voeding

Tip 6: Maak gebruik van de tablethouder

De laatste tip die ik je mee wil geven is het gebruik van de tablethouder. De tablethouder is perfect voor het vasthouden van je tablet of smartphone, zodat je tijdens het hardlopen naar je favoriete serie kunt kijken.

Op deze manier merk je niet dat je aan het sporten bent en zal je langer hardlopen en dus meer calorieën zal verbranden. Daarnaast werk je ook jouw watchlist bij en ben je op de hoogte. Ook zou je kunnen denken aan een podcast luisteren of iets nieuws leren door het kijken van youtube video’s. Zo ben je aan het sporten en tegelijkertijd ook nog iets aan het leren.

Conclusie

Het is eigenlijk heel simpel. Als je wilt afvallen met een loopband, gebruik hem dan, haha. Hoe vaak je hem gebruikt en hoe snel je gaat, is aan jou. En vergeet niet dat een loopband meer kan zijn dan alleen een hulpmiddel om gewicht te verliezen. Hij kan ook worden gebruikt voor intervaltraining (waarbij de snelheid tijdens de training varieert), duurtraining en zelfs loopmeditatie.

Dus als je een loopband hebt, gebruik hem dan en laat wat kilo’s van de weegschaal verdwijnen! Vergeet de voeding niet en doe het op een manier waarop jij het leuk vindt en kan volhouden.

Ik hoop dat dit artikel je enigszins op weg heeft geholpen en dat je er wat uit hebt gehaald dat jou helpt. Mocht je nog vragen hebben of een opmerking, aarzel dan niet om deze dan hieronder in een reactie te zetten.

Om je verder te helpen met het droogtrainen / vermageren kun je ook het droogtrainen protocol gebruiken van Droogtrain Academie. Deze vind je hieronder.

droog-trainen-protocol-vrouwen
droog-trainen-protocol-mannen
author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *