Afvallen

Afvallen met een hometrainer, kan het en hoe pak je dit aan?

afvallen-met-hometrainer

Als het op afvallen aankomt, kunnen fitnessapparaten een verleidelijke manier lijken om daar te komen. Maar zijn hometrainers de beste manier om af te vallen in het comfort van uw eigen huis?

Deze uitgebreide gids geeft je een overzicht van alles wat u moet weten over hometrainers en hoe u ermee kunt afvallen. We bespreken een aantal punten om over na te denken voor je op een cardio apparaat als de hometrainer stapt met als doel afvallen en helpen je met een aantal tips die je kunnen helpen bij het afvallen met een hometrainer.

Kun je afvallen met een hometrainer?

Als het op afvallen aankomt, draait het allemaal om calorie-inname versus calorieverbruik. Om gewicht te verliezen, moet u minder calorieën verbruiken dan u verbrandt door fysieke activiteit en dagelijkse beweging.

Een eenvoudige manier om dit te doen is door de hoeveelheid eten en drinken die je consumeert te verminderen, maar regelmatige lichaamsbeweging is ook de sleutel.

En daar komt de hometrainer om de hoek kijken. Het mooie van een hometrainer is dat je vrij eenvoudig extra calorieën verbrandt! Het enige wat je hoeft te doen is erop springen en trappen maar.

Als u hard en lang genoeg fietst, verbrandt u veel calorieën en helpt u uw totale calorieverbruik te vergroten als je bezig bent met vetverbranding.

afvallen-met-hometrainer

Wat doet een hometrainer met je lichaam?

Met een hometrainer maak je een fietsende beweging die ervoor zorgt dat je je spieren gebruikt en dus calorieën verbruikt. Hierdoor val je af met een hometrainer, maar bouw je ook spiermassa op. Dit betekent dat je niet alleen afvalt, maar ook fitter en strakker wordt.

Bij regelmatig gebruik van de hometrainer zal ook je cardiovasculaire systeem verbeteren, zodat je langer op hoge snelheid kunt gaan zonder buiten adem te raken.

Hoewel het hoofddoel van het gebruik van een hometrainer fit worden is, zijn er veel meer voordelen dan alleen fysieke voordelen. Het is aangetoond dat mensen zich over het algemeen gelukkiger voelen wanneer ze regelmatig sporten, omdat er endorfine vrijkomt tijdens het sporten.

Endorfine zijn hormonen die door onze hersenen worden aangemaakt tijdens activiteiten zoals sporten, lachen of chocolade eten en deze hormonen kunnen helpen stress te verminderen en ons gelukkiger te voelen.

Hoeveel calorieën verbrand je met een hometrainer?

Veel factoren kunnen van invloed zijn op het aantal calorieën dat u in een bepaalde tijd verbrandt op een hometrainer. Dit zijn onder andere uw gewicht, de intensiteit waarmee u traint en uw spiermassa.

Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je zult verbranden omdat spiercellen meer energie nodig hebben dan vetcellen, zelfs in rust. Spieren verbruiken meer energie dan vet, zelfs als je niets doet.

Hieronder vind je een overzicht die je als leidraad kunt gebruiken, maar houdt er dus rekening mee dat het met veel meer factoren heeft te maken.

Gewicht → tijd↓60 kg70 kg80 kg100 kg120 kg150 kg
15 min100 kcal120 kcal140 kcal175 kcal210 kcal260 kcal
30 min210 kcal245 kcal280 kcal350 kcal420 kcal525 kcal
45 min315 kcal370 kcal420 kcal520 kcal630 kcal790 kcal
60 min420 kcal490 kcal560 kcal700 kcal840 kcal1050 kcal
90 min630 kcal740 kcal840 kcal1050 kcal1260 kcal1575 kcal
120 min840 kcal980 kcal1120 kcal1400 kcal1680 kcal2100 kcal

Zijn er beter alternatieven?

Nu zijn er betere alternatieven om gewicht te verliezen dan het gebruik van een hometrainer. Die alternatieven zijn bijvoorbeeld de loopband, crosstrainer, spinningfiets, roeitrainers of het doen van krachttraining. Bij deze activiteiten verbrand je namelijk meer calorieën doordat er meerdere spiergroepen worden aangesproken.

De hometrainer is een fitnessapparaat waarmee je in een comfortabele houding kunt trainen, namelijk zittend. Met dit apparaat heb je ook niet veel ruimte nodig, dus het is perfect voor thuisgebruik. Als je alleen wilt afvallen met een hometrainer, is de kans groot dat je faalt omdat het te eentonig is.

Daarnaast is een hometrainer ook het cardio apparaat waar je de minste calorieën mee verbrandt en dus minder snel zult afvallen. Je kan er dus prima mee afvallen, maar weet dat er betere alternatieven zijn zoals hierboven besproken. Wel kan de hometrainer een mooie aanvulling zijn op jouw totale beweging in de week. Maar daar straks meer over.

Tips voor bij het afvallen met een hometrainer

Nu jij alle voorinformatie hebt, is het tijd om te gaan kijken naar de daadwerkelijke tips voor het afvallen met een hometrainer. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet zodat jij straks goed voorbereid jouw afval journey kunt beginnen.

Tip 1: Maak een combinatie van kracht en hometrainer

De beste methode om af te vallen met een hometrainer is om een combinatie te maken van krachttraining en fietsen op een hometrainer.

Als je alleen de fiets wilt gebruiken, en je hebt de tijd om het te doen, kun je een uur of langer op de fiets werken zonder te stoppen. Op deze manier verbrandt u veel calorieën, maar blijft u ook in vorm en verliest u geen spiermassa.

Om sneller af te vallen, moet je ook krachttraining doen met gewichten of andere oefeningen. Dit zal je helpen meer calorieën te verbranden, zelfs wanneer je rust en helpt je spieren op te bouwen die uw metabolisme zullen verhogen.

Tip 2: Volg een (interval of hartslag)programma

Door op de hometrainer een interval- of hartslagprogramma te volgen, verbrandt u meer calorieën dan wanneer u alleen maar in een rustig tempo trapt. Ten eerste train je zo met een doel en daarnaast ook echt met een plan.

Integreer intervaltraining of hartslagprogramma’s in workouts. Intervaltraining kan een zeer effectieve manier zijn om vet en buikvet te verbranden en jouw conditie te verbeteren. Het idee achter intervaltraining is dat wanneer je tijdens een training wisselt tussen een matige intensiteit en een hoge intensiteit, jouw lichaam nog enkele uren nadat je klaar bent met trainen calorieën in een hoger tempo blijft verbranden.

Gebruik een hartslagmeter. Het volgen van een programma dat uw hartslag in de beste zone voor vetverbranding houdt, is ook een effectieve manier om het meeste uit uw workouts te halen. Het gebruik van een hartslagmeter is de enige manier om zeker te weten of u in de juiste zone blijft voor uw doelen.

Tip 3: Gebruik een hometrainer met ergometer

Als je overweegt een hometrainer te kopen, doet je er goed aan er een te kopen met een ergometer. Een ergometer is een apparaat dat de hoeveelheid arbeid meet die je lichaam tijdens de training verricht. Het zal je vertellen hoeveel calorieën je hebt verbrand en wat voor soort training je nodig hebt om uw doelen te bereiken.

Verder kan her ook de weerstand afstemmen op de intensiteit waarmee jij trapt. Het past dus automatisch de weerstand aan op de output die jij levert. Zo train je dus nooit te zwaar en zal jij je nooit bezeren door verkeerd gebruik van de hometrainer.

Tip 4: Vergeet de voeding niet

Veel mensen gaan ervan uit dat sporten de enige manier is om gewicht te verliezen. Dat is gewoon niet waar. In feite speelt voeding een veel grotere rol bij gewichtsverlies dan lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging kan je helpen meer calorieën te verbranden, maar het doet niet veel voor je metabolisme.

Als het gaat om afvallen, moet je ook jouw voeding in de gaten houden. Uiteindelijk gaat het om de balans in calorie inname en verbruik en hier speelt voeding een hele grote rol. Dus als jij op je hometrainer hebt gezeten en je denkt, zo ik heb gesport ik trek nu lekker een zak chips open omdat je hebt gesport. Dan ben je verkeerd bezig. Het gaat om het totaalplaatje.

Bij het eten van de juiste voeding werkt het heel goed om een plan te hebben en iedere week je voeding uit te denken. Je kunt hiervoor de zeer handige tool gebruiken hieronder die je daarbij helpt. Voor een kleine investering rekent deze jouw calorie behoefte uit, en maakt deze iedere week een weekschema op maat. Hierbij kun je ook nog per maaltijd zeggen of je deze wel of niet wil en deze eventueel rouleren tot een maaltijd die je wel wilt hebben.

afvallen-met-hometrainer-voeding

Tip 5: Monitor je calorie inname

Houd uw calorie-inname in de gaten. Dit zal u helpen om te weten hoeveel vooruitgang u boekt. Je kunt ook een doel voor jezelf stellen over hoeveel calorieën je per week wilt verbranden. Neem hier ook je calorie verbruik in rust mee. Dit kun je uitrekenen in ons andere artikel.

Tip 6: Stel doelen

Doelen geven ons motivatie om iets te bereiken, en ze kunnen ook onze kansen vergroten om gewicht te verliezen met behulp van een hometrainer. Het stellen van een doel is als het maken van een verbintenis, wat betekent dat we meer kans hebben om door te gaan met het plan. Als je een doel stelt om binnen een bepaalde tijd een bepaalde hoeveelheid gewicht te verliezen, houd je er dan aan!

Tip 7: Kies het juiste type hometrainer

Hometrainers zijn er in veel verschillende soorten en maten, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Wil je snel afvallen, kies dan voor een rechtopstaande hometrainer die je toelaat om vaker recht te staan dan te zitten tijdens je workouts.

Een ligfiets biedt niet hetzelfde voordeel, maar kan wel een betere ondersteuning zijn voor mensen met gewrichtsproblemen of rugpijn die niet kunnen staan. Ook zijn ligfietsen, die ook wel recumbent bikes worden genoemd, vaak wel met een rugsteunen waardoor je weer ondersteund wordt en je weer meer ontspannen op de fiets zit het minder uitdaagt om hard te fietsen. Maar dat ligt natuurlijk bij jezelf.

Enkele aanraders als je op zoek bent naar een hometrainer om af te vallen waarbij je intensiteit lekker kunt instellen er genoeg programma’s op zitten.

Conclusie

Fietsen kan een geweldige cardio workout voor iedereen, en veel mensen vinden dat ze genieten van het gemak van het rijden op een fiets in het comfort van hun eigen huis.

Uiteindelijk kunnen hometrainers een leuke en gezonde manier zijn om calorieën te verbranden en je een verkwikkend gevoel te geven. Je hoeft je niet geïntimideerd te voelen door een hometrainer, je hoeft alleen maar te beginnen en jouw vorderingen in de gaten te houden. Snel genoeg ben je op de pedalen op weg naar fitness!

We hopen dat je een beter beeld hebt gekregen van of je kunt afvallen met een hometrainer en wat daar allemaal bij komt kijken. 

Mocht je even tijd hebben om een berichtje achter te laten, laat ons dan weten welke tip jou het meeste heeft geholpen en jij gaat toepassen. Mocht je nog aanvulling hebben, dan horen we het natuurlijk ook graag! 

Om je verder te helpen met het droogtrainen / vermageren kun je ook het droogtrainen protocol gebruiken van Droogtrain Academie. Deze vind je hieronder. 

droog-trainen-protocol-vrouwen
droog-trainen-protocol-mannen
author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *