Advies

Beste fitness spullen voor thuis

beste fitness spullen voor thuis

Wil je graag het sporten weer oppakken en wil je niet meer naar de sportschool voor jouw training? Je wilt gewoon lekker thuis trainen en in alle rust jouw training kunnen doen. Dat begrijpen we hier bij Thuis Atleet natuurlijk helemaal!

De reden dat jij bij dit artikel bent uitgekomen is waarschijnlijk dat jij op zoek bent naar fitness spullen voor thuis. Wij zullen de fitness spullen die je voor thuis kunt aanschaffen op een rijtje zetten en per artikel uitleggen wanneer deze geschikt is.

Zo kun jij bepalen welke fitness spullen het beste bij jou passen en jij wilt kopen om thuis lekker mee te trainen. Ben je er klaar voor?

Hoeveel ruimte heb je?

Voor we naar de daadwerkelijke fitnessartikelen gaan is het eerst goed om je bewust te zijn van de ruimte die je hebt. Ieder huis is anders en daarom is het altijd goed om even te kijken naar hoeveel ruimte heb je.

Bedenk dus ook goed waar je jouw workouts wilt doen. Is dat in de woonkamer, slaapkamer, een aparte trainingsruimte of heb je misschien een mooie schuur waar je jouw trainingsruimte kunt inrichten. Kijk dus goed naar hoeveel ruimte je hebt en wat voor een fitness spullen daarin kunnen en handig zijn, zodat ze niet in de weg gaan liggen. 

Wat voor soort training?

Als jij voor jezelf duidelijk hebt hoeveel ruimte je hebt voor jouw training is het tijd om te kijken naar wat voor een soort training jij wilt doen en wat je daarvoor nodig hebt. Zo kan het zijn dat je graag krachttraining wilt doen thuis, maar kan het ook zijn dat je cardio training wilt doen.

En dan is het ook nog eens zo dat er verschillende soorten cardio training is. Genoeg keuze dus om lekker thuis te gaan sporten. Hieronder zullen we per fitness artikel bespreken wat deze voor geschikt is. Maar voor je dat begint te lezen dus goed om je te bedenken wat voor een soort training je wilt doen. 

Fitness spullen voor thuis kopen

Dan zijn we nu toch echt aangekomen bij de daadwerkelijke fitness spullen! ieder fitness artikel heeft zijn eigen eigenschappen en manier om ermee te trainen. De één is heel specifiek gericht op een bepaald soort oefening en de ander kun je weer heel veel verschillende soorten oefeningen mee doen.

Ga de artikelen rustig af en bepaal welke het beste bij jouw training wensen hoort. 

Klein fitnessmateriaal

Laten we beginnen met het fitness klein materiaal. Hiermee wordt het wat kleinere fitness materiaal mee bedoeld zoals fitness elastieken, yogamatten, battle ropes en speedladders. 

muscle-power-yogamat-blauw

Fitness elastieken

Het eerste artikel dat we met je willen bespreken zijn de fitness elastieken. Het mooie van fitness elastieken is dat je er vrij weinig ruimte voor nodig hebt en dus eigenlijk altijd kunt gebruiken en gemakkelijk kunt opbergen. Daarnaast kun je er een hele hoop verschillende oefeningen mee doen. Nu heb je ook binnen de fitness elastieken weer een onderverdeling tussen mini bands en power bands. 

De power bands zijn wat groter en kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het optrekken als ondersteuning, maar kun je ze gebruiken voor het trainen van schouders biceps en nog veel meer. 

De mini bands worden vaak gebruik voor extra uitdaging tijdens bijvoorbeeld core-oefeningen. Maar ook voor been oefeningen.

Yogamat

Dan zijn er ook yogamatten die je kunt gebruiken voor jouw training thuis. Zoals de naam het al zegt, je kunt het gebruiken voor yoga training, maar je kunt het ook gebruiken voor buikspieroefeningen of andere oefeningen die je op de grond uitvoert.

Het is een stukje comfort tijdens het trainen. Het voordeel van dit artikel is dan ook weer dat het gemakkelijk is op te bergen. 

Battle rope

Dan zijn we aangekomen bij de battle ropes. Dit zijn lange zware touwen waar je echt jouw hele lichaam mee in beweging kunt krijgen. Het is de bedoeling van deze touwen dat je ze in beweging brengt en houdt en golven maakt met het touw.

Nu wordt het na verloop van tijd steeds zwaarder en zul je steeds meer verzuring gaan voelen in je lichaam. Ideaal dus. 

Voor dit fitnessartikel heb je overigens wel wat meer ruimte nodig en maakt het ook een hoop geluid omdat je het steeds op de grond slaat. Voornamelijk geschikt voor als je een grote ruimte binnen hebt waar het niet uitmaakt dat je geluid maakt of buiten in de tuin.

Is dus minder geschikt voor in een appartement helaas. Je kunt hem natuurlijk wel altijd naar het park of iets meenemen om hem daar te gebruiken. Wees inventief. 😉 

Speedladder

Dan hebben we nog de speedladder die je thuis kunt gebruiken. Ook weer zo’n artikel die je thuis prima kunt gebruiken! Je hebt weinig ruimte nodig om hem op te bergen. Wel is het zo dat je wat ruimte nodig hebt voor jouw training zelf aangezien de ladder wel uitgerold moet worden en je nog wat extra ruimte nodig hebt om de oefeningen daadwerkelijk uit te voeren. Voor een kleine inspiratie van de oefeningen die je ermee kunt doen kun je onderstaand filmpje eens kijken. 

Suspension Trainer (TRX)

Dan heb je ook nog suspension trainers waar je voor kunt kiezen. Dit zijn twee lange koorden met handvatten eraan. Deze kun je heel goed gebruiken voor core oefeningen thuis. Ook weer handig omdat je er weinig ruimte voor nodig hebt om mee te trainen. Dit kan in de meeste huizen wel. 

Gewichten

Dan zijn we aangekomen bij de gewichten die je kunt kopen om thuis mee te trainen. Er zijn verschillende gewichten waar je uit kunt kiezen. Ieder hebben ze weer een ander trainingsdoel en manier om mee te trainen. We gaan ze stuk voor stuk met je langs. 

gewichten-voor-thuis

Medicijnballen

Het eerste soort gewicht dat we je mee willen geven zijn de medicijnballen. Dit is een fitnessartikel dat zeer geschikt is om samen met iemand anders mee te trainen. Je kunt deze namelijk bijvoorbeeld overgooien en iedere keer een buikspieroefening doen.

Verder zijn er nog veel meer oefeningen die je kunt doen met medicijnballen. Nu is het gemakkelijk op te bergen en ligt het ook niet snel in de weg. 

Verder heb je tijdens jouw oefeningen ook niet heel veel ruimte nodig om met een medicijnbal te trainen en is het dus eigenlijk altijd wel een geschikt fitnessartikel voor thuis.

Kettlebell

Dan zijn er ook kettlebells waar je voor kunt kiezen. Dit zijn eigenlijk een soort van zware kogels met een handvat eraan gemonteerd. Dit zijn gewichten die je zeer goed thuis kunt gebruiken omdat het aanbod in oefeningen die je ermee kunt doen ontzettend groot is. Je benen trainen, bovenlichaam trainen of compound oefeningen.

Het is allemaal mogelijk met de kettlebell. Ook is dit weer een vrij klein gewicht en ligt die niet echt in de weg thuis als je klaar bent met trainen. Ook de ruimte die je nodig hebt tijdens jouw training is minimaal. Zeer geschikt dus voor thuis.

Gewichtsvest

Ook kun je kiezen voor een gewichtsvest. De naam verklapt het al, maar het is een vest dat je aanhebt die je kunt afstellen qua gewicht. Wat je ook doet voor een oefeningen, je maakt het zwaarder met een gewichtsvest.

Deze kun je ook weer voor van alles gebruiken. Ook hiervoor heb je weinig ruimte nodig om hem op te bergen en dat scheelt dus wel. Ideaal dus als jouw woning niet per se heel groot is dus. 

Halterstang

Dan heb je ook nog halterstangen waar je voor kunt kiezen. Deze gaan eigenlijk een beetje hand in hand met het volgende artikel die we gaan bespreken de halterschijven. Dit zijn de stangen waar je gewicht aan kunt hangen om bijvoorbeeld deadlifts, squats, maar ook rug en arm oefeningen mee te doen.

Het is eigenlijk een soort basis trainingsmateriaal die je kunt gebruiken voor een hoope compound oefeningen. Het enige nadeel is wel dat vaak lange stangen van tot wel 220 cm zijn. Je zult dit dus wel moeten kunnen opruimen. Vaak worden stangen bijvoorbeeld onder het bed opgeborgen als er niet een aparte trainingsruimte voor is. 

Halterschijven

Nu zijn halterschijven voornamelijk om aan je halterstang te doen. Echter zijn er ook zeker oefeningen die je met enkel de schijven kunt doen. Denk hierbij aan het verzwaren van jouw plankoefening of het verzwaren van jouw russian twist. Het voordeel is wel dat je ze gemakkelijk kunt opbergen. 

Dumbbells

Dan hebben we nog dumbbells die je kunt gebruiken. Dit zijn kleine mini stangetjes met aan beide kanten gewicht om het zwaar te maken. Hier kun je ook weer talloze oefeningen mee doen, dus dat is super mooi. Echter heb je vaak wel van meerdere gewichten nodig voor verschillende oefeningen. 

Je zult dus meerdere gewichten moeten aanschaffen voor optimaal gebruik. Verder kunnen veel dumbbells uiteindelijk ook wel in de weg gaan liggen. Nu zijn er wel verstelbare dumbbells waar je voor kunt kiezen om dit probleem op te lossen. Wat betreft ruimte om te trainen is het wel een prima fitness artikel voor thuis. Daar heb je namelijk niet veel ruimte voor nodig. 

Powerbags

Dan zijn er nog powerbags waar je voor kunt kiezen. Deze lijken een beetje op sporttassen met gewicht erin. Je kunt ze in je nek doen om verschillende beenoefeningen mee uit te voeren, maar je kunt ze ook gebruiken voor verschillende core en zwaai oefeningen.

Je hebt hier echter wel wat meer ruimte voor nodig voor het trainen met een powerbag. Wat betreft het opruimen is het prima te doen aangezien je het net als een sporttas gewoon in de kast kunt leggen. 

Fitnessapparatuur

Dan zijn er nog fitnessapparaten die je voor thuis kunt aanschaffen. Dit is echter wel een wat grotere investering en je zult er ook ruimte voor nodig hebben. Mocht je echter ruimte hebben, dan kan dit wel echt een toevoeging zijn voor jouw fitness materiaal voor thuis.

Als we het hebben over fitnessapparaten dan is het onder te verdelen in twee categorieën, de cardio apparaten en de krachtapparaten. Hoewel dit wel echt apparaten zijn willen we het toch even benoemen als fitness spullen zodat je een compleet beeld hebt van de mogelijkheden als het gaat om thuisfitness.

fitnessapparatuur-voor-thuis-sporten

Cardio apparaten

Laten we eerst de cardio apparaten eens kort bekijken. Zoals de naam het al zegt, deze zijn erop gericht om cardiotraining mee te doen. Dit is training dat zich meer richt op de duursport en uithoudingsvermogen. Denk hierbij aan loopbanden, roeitrainer, hometrainer, spinningfietsen en crosstrainers. 

Loopbanden

Het eerste cardio apparaat die we met je willen bespreken zijn de loopbanden. Je zult het wel verwachten, maar dit zijn apparaten om looptraining op te doen. Mocht je dus graag aan jouw hardloopprestaties willen werken thuis. Dan is een loopband de optie die je wilt!

WIl je het ook nog eens een beetje leuk houden je cardiotraining? Geef het een twist met een virtueele fitnessapp! Bekijk bijvoorbeeld loopbanden met Zwift!

Wel is dit apparaat vaak vrij groot en zul je er wel echt ruimte voor moeten hebben. Niet altijd geschikt in ieder huishouden.

Roeitrainers

Dan zijn er nog roeitrainers waar je voor kunt kiezen. Ideaal apparaat om flink wat extra calorieën mee te verbranden. Voor dit apparaat gebruik je namelijk bijna al jouw spieren om het in beweging te krijgen. En veel spieren aan het werk is veel calorieën verbranden.

Deze apparaten zijn vaak een stuk smaller en er zijn zelf modellen die je kunt inklappen. Je hebt er dus wel degelijk ruimte voor nodig, maar dit is al gemakkelijker neer te zetten dan een loopband. 

Hometrainers

Mocht je graag fietsen en wil je graag aan ook kunnen fietsen als het buiten echt geen weer is om te fietsen. Dan is een hometrainer zeer geschikt. Lekker in alle rust trainen met eventueel jouw favoriete serie aan op tv. De hometrainer is echter wel het apparaat waar je de minste calorieën mee verbrand. Dus mocht je echt flink calorieën willen verbranden, dan is bijvoorbeeld de roeitrainer of spinningfiets een beter idee.

Wat betreft ruimte neem het wel ruimte in. Qua oppervlak wel minder dan een roeitrainer, maar een hometrainer blijft ruimte in beslag nemen. Ook hier zijn weer inklapbare modellen voor te vinden.

Spinningfietsen

Dan heb je naast de hometrainers ook nog spinningfietsen. Dit zijn eigenlijk de thuisfietsen voor sportfietsen. Vaak zit er op de pedalen de mogelijkheid om jouw wielrenschoenen aan te klikken en nog harder te kunnen trappen.

De spinningfiets heeft een vliegwiel aan de voor- of achterkant om de intensiteit mee te regelen. Ben je dus iemand die thuis zijn wielren prestaties wilt verbeteren. Dan is de spinningfiets de optie voor jou.

Vaak is de spinningfiets wat betreft oppervlakte wel weer wat groter dan een hometrainer omdat je meer voorovergebogen aan het fietsen bent. Je hebt dus wel wat ruimte nodig om dit apparaat te plaatsen thuis.

Crosstrainers

Dan als laatste cardio apparaat hebben we nog de crosstrainer. Dit is een cardio apparaat waarbij je zowel je benen als armen gebruikt om het apparaat in beweging te krijgen. Je verbrandt er dus weer een hoop calorieën mee en heeft een fijne beweging die niet belastend is voor je gewrichten.

Dat is dus wel lekker. Wel zijn dit weer apparaten die vrij massief en groot kunnen zijn. Wel belangrijk om bij de crosstrainer echt goed naar de afmetingen te kijken en te bepalen of dit bij jouw thuis te doen is.  

Krachtapparatuur

Dan hebben we naast de cardio apparaten nog krachtapparatuur. Deze apparaten zijn erop gericht om jouw kracht te verbeteren. Zo kun je denken aan fitnessbanken, squatrekken, optrekstangen en complete krachtstations.

krachttraining-thuis
Fitnessbank

Als eerste krachtapparaat hebben we de fitnessbank. Dit zijn bankjes die je kunt gebruiken voor verschillende oefeningen voor de rug, maar ook het bankdrukken. Het bankje is bedoeld om op te liggen, maar als je er een beetje creatief mee wordt, dan kun je ook beenoefeningen doen. Je kunt bijvoorbeeld ook op en af stappen op het bankje.

Eventueel met gewicht erbij. Je kunt er dus best een hoop oefeningen mee. Wel kan een fitnessbankje een beetje in de weg staan thuis. Bedenk dus goed wat je er mee wilt doen en of je er de ruimte voor hebt thuis.

Squatrek

Dan zijn er nog squatrekken die je voor thuis kunt aanschaffen. Ideaal om echt een compleet scala aan oefeningen mee uit te voeren. Zowel voor de benen als armen. Het is echt een ideaal apparaat om thuis te hebben. Het is alleen wel echt zo dat je er de ruimte voor moet hebben.

Mocht je minder ruimte hebben, dan kun je ook eens denken aan een inklapbaar squatrek. Zo kun je na jouw training het squatrek weer dichtklappen en de ruimte weer terugkrijgen.

Optrekstang

Mocht je een pull up of zelf muscle up willen kunnen, dan is het handig om een optrekstang aan te schaffen. Bevestig hem goed aan de muur en trainen maar! Eventueel kun je gebruik maken van powerbands om het optrekken een beetje te ondersteunen en het op te bouwen.

Dit neemt vaak niet veel ruimte in beslag en kun je bijvoorbeeld ook buiten in de tuin aan een muur bevestigen. Zo heb je er binnen geen last van, maar kun je wel lekker aan jouw pull up werken. 

Krachtstation

Dan als laatste krachtapparaat die we je mee willen geven zijn de krachtstations nog een optie. Dit zijn vaak multi functionele stations met enorm veel mogelijkheden voor krachtoefeningen voor alle spiergroepen. Wel goed om je te bedenken dat deze apparaten wel echt een vrij grote ruimte nodig hebben om te staan.

Dus weer goed naar de afmetingen van het apparaat kijken en vergeet niet ook een stuk ruimte hieromheen te plannen voor als je jouw oefeningen wilt uitvoeren.

Conclusie

Zo dat zijn een hoop fitness spullen voor thuis. We hebben klein materiaal, gewichten en fitnessapparaten besproken die je voor thuis kunt aanschaffen. Uiteindelijk is het gewoon een afweging maken in de ruimte die je hebt voor jouw training thuis, jouw budget voor de spullen en de oefeningen die je wilt doen.

Op het moment dat je die drie dingen op een rijtje hebt gezet en je gaat de fitnessartikelen hierboven af, dan kun je een vrij goed beeld krijgen voor welke artikelen het beste bij jou passen. 

Mocht je nog inspiratie op willen doen, dan kun je ook eens kijken naar ons artikel over hoe je jouw eigen homegym kunt samenstellen
Ik hoop dat we je zo een beetje op weg hebben geholpen met jouw zoektocht naar de fitness spullen voor thuis. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en al jouw vragen te stellen. We helpen je graag naar de juiste spullen.

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *