Voeding

Intermittent fasting

intermittent fasting klok

Hi Thuis Atleet,
In deze blog ga je lezen wat intermittent fasting is, wat de voordelen hiervan zijn, wat onze ervaringen ermee zijn en hoe je dit eventueel zou kunnen opbouwen.

Wat is intermittent fasting?

Om te beginnen zullen we uitleggen wat het begrip intermittent fasting inhoud. Gemakkelijk gezegd is het eigenlijk dat je zogenaamde ‘fasting perioden’ inlast op een dag. Dit houdt in dat je een bepaalde periode geen/weinig calorieën inneemt. Geen drinken en eten met calorieën dus. Het wordt op het moment veel gedaan door mensen in de fitnesswereld. Het gaat echter wel tegen alles in wat ons altijd verteld is. “Je moet altijd ontbijten, het is ongezond om deze over te slaan”, “Het is het beste om 5-6 kleine maaltijden te eten”, “Als je een tijd niet eet gaat je lichaam in de spaarstand en verbrand je minder calorieën”.

Toch blijken deze uitspraken allemaal achterhaald te zijn. Ook wij hebben een tijd intermittent fasting gedaan en lassen af en toe nog steeds een dag met een fasting periode in. Waarom wij dit hebben gedaan en af en toe  nog steeds doen vertel ik straks. Allereerst maar eens de regels van intermittent fasting.

De regels van intermittent fasting

  • 12-16 uur vasten per dag.
  • Maximaal 15 calorieën innemen in deze 12-16 uur. (koffie, thee, water en bijvoorbeeld crystal clear zou je wel kunnen drinken)
  • Je houdt 8-12 uur over om in te eten. Het is dan wel de bedoeling dat je jou dagelijks hoeveelheid calorieën eet die je nodig hebt. (eventueel met een klein calorietekort als je lichter wilt worden)
  • Zorg dat je het aantal macro nutriënten binnenkrijgt die jij nodig hebt.

Voordelen van intermittent fasting

Maar wat zijn dan de voordelen van intermittent fasting? Ik bedoel waarom zou je jezelf een tijd weerhouden van eten? Eten is toch juist lekker! Precies, daarom zullen we de voordelen hier bespreken.

  • Om te beginnen blijkt intermittent fasting de kans op kanker, diabetes type 2, alzheimer en hart en vaatziekten te verlagen. Die is dus al mooi meegenomen.
  • Jouw lichaam krijgt de kans om cellen en genen te herstellen.
  • Het groeihormoon neemt toe, wat weer voor een snellere spiergroei kan zorgen.
  • Het is makkelijker om een negatieve calorie balans te maken omdat je snel vol zit. (Ik weet niet of jullie wel eens een tijd niet gegeten hebben, dan gaan eten en na twee happen vol zitten?)
  • Jouw lichaam krijgt de kans om al het eten dat je hebt gegeten te verbranden en alle afvalstoffen te verwerken en afvoeren.

Onze ervaringen

Dat is natuurlijk allemaal leuk dat dit wordt gezegd, maar wij willen ook onze ervaringen hiervan delen. Of het de kans op ziektes verlaagd, laat ik even in het midden, hier moeten we de studies maar op geloven. Wat wij wel kunnen zeggen is dat als wij af en toe vasten, wij ons een stuk fitter en frisser voelen in de ochtend. En dit klinkt misschien gek, maar wij hebben dan ook het gevoel dat we een zogezegd “schoon” lichaam hebben en met een schone lei beginnen op het moment dat we weer gaan eten. Een bijkomend voordeel vinden wij ook dat het eten gelijk ook 10x lekkerder smaakt. De smaakpapillen lijken gevoeliger. Het is alsof je een Koninklijke  maaltijd naar binnen werkt. Wat kan droge kip ineens lekker smaken dan!

Om je alvast uit de droom te helpen dat je nooit trek zal hebben. Dat zul je af en toe wel hebben als je dit doet. Toch hebben wij ondervonden dat op het moment dat je vast er een moment komt waarbij je over je hongergevoel heen bent. Verder hadden wij in ieder geval, dat het hongergevoel ook steeds minder werd naarmate je het vasten vaker doet.

Wat wel even belangrijk is, wij vonden het niet fijn om gelijk 16 uur te vasten. Dat vonden wij gelijk te lang om in één keer te doen. We hebben het wel geprobeerd haha, maar bleek bij ons niet te werken. Daarom willen wij een suggestie doen over hoe je de opbouw kunt aanpakken.

Afvallen met intermittent fasting

Afvallen blijft een rekensom. Eet jij minder dan je verbruikt dan val je af, eet je meer dan je verbruikt dan kom je aan. Je moet dus ook niet verwachten dat als je met intermittent fasting aan de slag gaat dat je vanzelf afvalt. Je zult nog steeds moeten kijken naar hoeveel calorieën je verbrand en hoeveel je er eet. Alleen kan je dit zien als een manier om minder te eten.

Stel je gaat hier mee aan de slag, dan zul je waarschijnlijk de eerste week een kilo afvallen, omdat je veel vocht zal loslaten. Maar denk niet dat dit een manier is om op een wonderbaarlijke manier blijvend kilo’s meet af te vallen terwijl je veel eet. Helaas, maar we zijn hier liever eerlijk over. Je zult gewoon minder moeten eten dan je verbruikt.

Eetschema om intermittent fasting mee op te bouwen:

  • Probeer eens een paar dagen pas te eten wanneer je echt trek krijgt.
  • Na een week probeer je een dag 12 uur te vasten en de dag erna weer zoals je normaal deed. Voor 1 of 2 week.
  • Dan 2 week probeer je iedere dag een vast periode te hebben van 12 uur.
  • Daarna 1 week om de dag 14 uur vasten en op de overige dagen 12 uur.
  • Dan 1 week iedere dag 14 uur vasten
  • En als je daarna denkt “gaat lekker” probeer dan eens een dag 16 uur te vasten en kijk hoe het gaat.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Bouw het rustig op

Nogmaals, dit is een suggestie. Ook zou je natuurlijk af en toe vast dagen in kunnen lassen zoals wij nu doen. Houdt er verder rekening mee dat als je fysieke inspanning gaat leveren en je lichaam is niet gewend aan het vasten dat dit voor een lage bloedsuikerspiegel kan zorgen. Deze lage bloedsuiker spiegel kan er weer voor zorgen dat je tijdens de inspanning duizelig wordt en een flauw gevoel kan krijgen. Probeer dan ook in het begin gewoon te eten voor je inspanning gaat leveren. En dit op een gegeven moment eens rustig te proberen. Kortom, bouw ook dit op.

Wij hopen dat jullie er wat van hebben opgestoken! Heb je vragen of opmerkingen, aarzel dan niet en laat een reactie achter hieronder of stuur ons een mail. Ook ervaring rondom intermittent fasting horen wij graag!

Tot de volgende blog!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *