Sport

Cardio of kracht eerst doen? Hoe kies je?

cardio-of-kracht-eerst-hoe-kies-je

Veel mensen vragen zich af “Moet ik eerst met cardiotraining beginnen en dan pas met krachttraining?”. Ten eerste, als je jezelf die vraag stelt, laat dat zien dat je al op de goede weg bent. Beginnen met een fitnessprogramma gaat allemaal over jezelf in de juiste stemming brengen en klein beginnen, of je nu wilt afvallen of spieren opbouwen.

In dit artikel zullen we behandelen waar jij het beste mee kunt beginnen.

Het komt erop neer dat als je spier wilt opbouwen of sterker wilt worden of wilt afvallen en vet verbranden je het beste met kracht kan beginnen, maar als je jouw uithoudingsvermogen wilt trainen dan kun je het beste met de kracht beginnen.

Ligt aan je doel

Hoewel je hierboven het (korte) antwoord al hebt gevonden op de vraag of je eerst cardio of kracht moet doen in je training kunnen we je vertellen dat het heel erg aan jouw trainingsdoelen ligt. Om het gemakkelijk te maken zullen we drie doelen uiteen splitsen en zullen we je per doel vertellen waar je het beste mee kunt beginnen en waarom.

Spiermassa opbouwen of sterker worden als doel

Zoals al benoemd is het zo dat als je spiermassa wilt opbouwen of je wilt sterker worden. Kortom, jouw focus ligt op de kracht, dan kun je het beste beginnen met de krachttraining. Dit komt doordat jouw focus ligt op de kracht, en dan is het verstandig om de kracht ook als eerste te doen omdat je hier alles wilt uithalen.

Het is namelijk zo dat hoe zwaarder jij traint en hoe meer herhalingen jij doet (volgens de juiste techniek) hoe sterker jij uiteindelijk zal worden. Door de krachttraining zullen er namelijk allemaal hele kleine scheurtjes in je spieren komen die jouw lichaam daarna zal gaan herstellen en zogenoemd zal overcompenseren zodat je de volgende keer de belasting beter aankunt.

Maar als je dan eerst cardio training gaat doen, dan zal je lichaam al enigszins uitgeput zijn en zal de krachttraining net iets minder goed gaan. Hoewel je dat in de praktijk misschien niet eens zal voelen. De cardio wordt voor dit doel vaak gebruikt als extra calorie burner, maar niet als focus liggen. Het is overigens wel een mooie aanvulling.

spiermassa-als-doel

Afvallen / vetverbranding of droogtrainen als doel

Wil je afvallen en in de vetverbranding zitten, dan is het verstandig om ook te beginnen met jouw krachtoefeningen. Dit heeft als reden het feit dat de krachttraining ook calorieën verbrandt nadat je klaar bent met jouw training voor het herstel van de spieren.

Zo zal jouw metabolisme dus omhoog gaan en zal je dus ook tijdens jouw cardio training weer verbranden. Wil niet zeggen dat je tijdens jouw cardio training een dubbel effect hebt ofzo, maar het is voornamelijk zo dat hoe beter jouw krachttraining gaat hoe harder jouw lichaam zal moeten werken om het te herstellen.

Daarom kun je beter daarna de cardio doen aangezien cardio vaker beter kan als je een beetje uitgeput bent. Je hoeft namelijk minder op specifieke techniek te letten.

Daarnaast is het ook nog beter om met cardio te eindigen als je aan het afvallen bent omdat je dan in een calorietekort zit en je daarom misschien iets minder sterk en scherp zou kunnen zijn. Hoe minder scherp je bent hoe minder makkelijk de uitvoering van de juiste techniek tijdens krachttraining zal zijn en zeker als je dan ook eerst cardio doet.

Komt er dus op neer dat als je doel afvallen is, dat je het beste eerst je krachtoefeningen kunt doen en mocht je dan nog cardio willen doen, daarmee te eindigen.

afvallen-droogtrainen-vetverbranding-als-doel-doe-krachttraining

Uithoudingsvermogen als doel

Het laatste doel dat we uiteen zetten is het uithoudingsvermogen. Ben jij iemand die graag zijn of haar longinhoud wilt vergroten en zorgen dat je steeds langer jouw cardiotraining kunt volhouden? Dan kunt je het beste beginnen met de cardiotraining.

Dit aangezien in dit geval de focus ligt op het vergroten van jouw cardiovasculaire fitheid en je dus alles uit die training wilt halen. Betekent niet dat krachttraining moet ontbreken in jouw training maar daar zo meer over.

In ieder geval is het doel om een beter uithoudingsvermogen te krijgen, en dat krijg je niet met krachttraining, dus dan ligt de focus op het uithoudingsvermogen en kun je beter daar dan mee beginnen.

uithoudingsvermogen-als-doel-cardio

Welke soort van training is beter?

Nu kan ik mij voorstellen dat je wilt weten welke vorm van training nou het beste is.

Het antwoord is vrij eenvoudig, maar toch ingewikkeld. Beide zijn erg belangrijk voor je gezondheid en conditie. Daarom zeg ik altijd een combinatie van zowel cardio- als krachttraining is het beste. Ze hebben namelijk beide hun functie.

Daarnaast ligt het natuurlijk weer heel erg aan je doel, maar als je de algemene gezondheid wilt verbeteren dan is een combinatie het beste.

Krachttraining om jouw spieren te versterken zodat de belastbaarheid van je lichaam beter zal worden.

Cardio training om jouw uithoudingsvermogen te verbeteren zodat je oefeningen langer vol kan houden.

Het versterkt elkaar dus. Daarom is het zo verstandig om een combinatie te maken van beide trainingsvormen. Daarbij wel zeggende, dat het nog steeds heel erg aan jouw trainingsdoelen ligt.

Conclusie

Als we dus kijken naar of je eerst het beste kunt beginnen met jouw krachttraining en daarna pas de cardiotraining of andersom, dan is daar dus niet een eenduidig antwoord over. Je zal moeten kijken naar jouw trainingsdoelen en daar de volgorde moeten aanpassen.

Wat betreft welke vorm van training het beste is, is een soortgelijk antwoord, want ook dit ligt aan je trainingsdoelen.

Wel is het goed om te weten dat een combinatie van deze vormen van training elkaar wel versterken en je algemene conditie het beste zal verbeteren.

Ik hoop dat dit artikel je een beetje geholpen heeft en dat je er wat hebt uitgehaald voor jouzelf. We horen dan ook graag hieronder in een reactie als je nog een vraag hebt.

Mocht jouw doel afvallen zijn, dan kun je denken om het droog train protocol aan te schaffen, deze vind je op de knoppen hieronder.

droog-trainen-protocol-mannen
droog-trainen-protocol-vrouwen
author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *