Afvallen

5 kilo afvallen in 3 week, is dat mogelijk?

5-kilo-afvallen-in-3-week

Als je 5 kilo wilt afvallen in 3 weken, dan is dit artikel voor jou. In dit artikel bespreken we hoeveel calorieën je moet verbranden om 5 kilo af te vallen en hoeveel calorieën je per dag kunt eten om dit doel te bereiken. We zullen ook bespreken waarom je eerst glycogeen en vocht verliest, maar dat dit geen vet is dat je verliest.

Calorietekort creëren om vet af te vallen

Om 1 kilo aan vet af te vallen zul je een calorietekort moeten creëren van een totaal aan ongeveer 7500 calorieën. Dit betekent dat je voor 5 kilo dus een calorietekort moet creëren van rond de 37.500 calorieën.

Dat betekent dat je dus dat je per week een calorie tekort moet hebben van 12.500 calorieën om dat binnen deze 3 week af te vallen. En dus per dag een calorietekort moet hebben van 1786 calorieën. 

Is dat reëel? NEE! Het is zeker niet reëel om het af te vallen puur op vet voor de meeste mensen. 

Wel zijn er nog andere dingen die je mee kunt nemen als het puur om het cijfertje op de weegschaal gaat. Je glycogeen voorraad en het vocht dat je vasthoudt heeft namelijk ook invloed op je gewicht

Gewichtsverlies en Glycogeen

Bij het afvallen is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen vetverlies en glycogeen verlies. Hoewel beide gerelateerd zijn aan het vermogen van je lichaam om calorieën te verbranden, hebben ze verschillende effecten op je algehele gezondheid en fitness niveau.

Glycogeen is een soort koolhydraat dat voornamelijk in je spieren en lever wordt opgeslagen en kan worden gebruikt als energie wanneer je oefent of langere tijd zonder voedsel zit (zoals wanneer je slaapt). 

Wanneer je minder calorieën eet dan je lichaam nodig heeft voor energie, en vooral als die calorieën afkomstig zijn van koolhydraten, gebruik je wat van deze opgeslagen glycogeen als brandstof in plaats van het om te zetten in vetcellen zoals de meeste mensen denken dat er gebeurt tijdens het diëten. 

Dit betekent dat als je snel wilt afvallen maar toch een goede spierdefinitie wilt behouden gedurende het proces, het eten van de juiste voeding cruciaal is!

Beweging

Om op een gezonde manier gewicht te verliezen, moet je bewegen. Beweging kan je helpen calorieën te verbranden en vet te verliezen. Het helpt ook om spiermassa te behouden, wat belangrijk is om je metabolisme hoog te houden.
Bij het kiezen van een activiteit moet je kiezen voor iets dat je leuk vindt om te doen, zodat het niet als een taak of straf aanvoelt. Kies activiteiten die voor jou leuk zijn – of het nu dansen, hardlopen of zwemmen is – en probeer ze minstens drie keer per week te doen (meer is beter). Als er een bepaalde activiteit is die meer plezier biedt dan andere om welke reden dan ook (zoals wandelen), zorg er dan voor dat dit deel uitmaakt van je routine!

Krachttraining omvat zware gewichten tillen met gecontroleerde bewegingen om de spierkracht te vergroten en de spieren te versterken zonder extra massa toe te voegen. 

Dit type beweging verbrandt meer calorieën dan cardio-oefeningen zoals hardlopen omdat het meer energie van de spieren vereist gedurende de hele beweging in plaats van alleen wanneer de spieren snel bewegen (wat alleen voor bepaalde typen werkt). 

Krachttraining helpt ook om de botdichtheid te verbeteren door de botdichtheid te verhogen door weerstandsoefeningen zoals squats of lunges met dumbbells. Lees eventueel ook eens ons artikel over afvallen met krachttraining.

thuis-sporten-en-in-beweging-blijven

Dieet

De eerste stap om gewicht te verliezen is ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerd, gezond dieet volgt. Hoewel je zeker gewicht kunt verliezen door calorieën te verminderen en minder te eten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat wat je wel eet, voedzaam en gezond is.
Begin met het eten van veel groenten en fruit (minstens 5 porties per dag). Dit helpt om je energieniveau gedurende de dag op peil te houden zonder te hoeven vertrouwen op suikerrijke snacks of cafeïnehoudende dranken voor energieboosts.

Naast groenten en fruit, probeer magere eiwitbronnen zoals kipfilet of tonijn aan je dagelijkse maaltijden toe te voegen, evenals complexe koolhydraten zoals volkoren granen zoals zilvervliesrijst of quinoa. 

Deze voedingsmiddelen geven je lichaam langdurige energie zonder pieken in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken zoals eenvoudige suikers dat doen!

Slaap en stress

Slaap en stress zijn twee van de belangrijkste factoren die van invloed kunnen zijn op je gewichtsverlies. Als je niet genoeg slaap krijgt, is het veel moeilijker voor je lichaam om die extra kilo’s kwijt te raken. 

In feite heeft een onderzoek aangetoond dat mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen hogere niveaus van ghreline hebben (het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van honger) dan degenen die zeven uur of meer krijgen.
Als je de laatste tijd veel stress hebt ervaren, kan dit ook van invloed zijn op hoeveel gewicht er afkomt – en hoe snel! Stress zorgt ervoor dat cortisol niveaus in ons lichaam stijgen.Voor meer informatie kun je ons artikel lezen over wat slaap met ons lichaam doet.

Dit hormoon heeft aangetoond dat het de eetlust verhoogt en ons ongezonde voedingsmiddelen zoals zoetigheden of zoute snacks laat verlangen. Dus als dingen momenteel stressvol zijn op het werk of thuis (of beide), probeer dan elke dag wat tijd voor jezelf te nemen.

Ga naar buiten voor een wandeling om het blok; bel een oude vriend die je altijd opbeurt als het moeilijk wordt… wat helpt om die racende gedachten te kalmeren, zodat ze geen invloed hebben op enige voortgang in het bereiken van onze doelen!

lekker-slapen-om-af-te-vallen

Supplementen

Als je op zoek bent naar een snelle oplossing, zijn supplementen niet het antwoord. Supplementen kunnen je helpen gewicht te verliezen, maar alleen als ze worden gebruikt in combinatie met een gezond dieet en bewegingsplan.
Het belangrijkste om te onthouden is dat supplementen moeten worden ingenomen volgens de instructies op de verpakking. Als je meer inneemt dan wat wordt aanbevolen door je arts of voedingsdeskundige, kan dit leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid en hoofdpijn.

Is het gezond om 5 kilo af te vallen in 3 weken?

Het verliezen van 5 kilo in 3 weken kan zowel voordelig als potentieel schadelijk zijn, afhankelijk van de methode die je gebruikt en je huidige gezondheidstoestand. Hoewel het mogelijk is om op een gezonde en veilige manier gewicht te verliezen in een relatief korte tijd, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden.

Voordelen van snel gewichtsverlies:

  • Motivatie: Het zien van snel resultaat kan motiverend zijn en je aanmoedigen om je inspanningen voort te zetten.
  • Betere gezondheid: Als je overgewicht hebt of lijdt aan obesitas, kan het verliezen van gewicht je risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten verminderen.

Potentiële nadelen van snel gewichtsverlies:

  • Spierverlies: Bij snel gewichtsverlies verlies je vaak zowel vet- als spiermassa, wat niet ideaal is voor je algehele gezondheid en lichaamscompositie.
  • Voedingstekorten: Drastische vermindering van calorie-inname kan leiden tot voedingstekorten, wat een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid.
  • Verlies van energie: Een extreem caloriearm dieet kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie, wat het moeilijk maakt om dagelijkse activiteiten en lichaamsbeweging vol te houden. Waardoor je weer minder calorieën verbrandt doordat je minder beweegt.
  • Jojo-effect: Snel gewichtsverlies kan leiden tot het jojo-effect, waarbij je het verloren gewicht snel weer terugkrijgt zodra je stopt met het dieet.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder individu anders is, en wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken.

Het is altijd het beste om te streven naar een langzaam en gestaag gewichtsverlies, ongeveer 0,5 kilo per week, omdat dit meestal duurzamer en gezonder is. 

Raadpleeg altijd een arts of diëtist voordat je een nieuw dieet of lichaamsbeweging programma begint, om ervoor te zorgen dat je aanpak veilig en geschikt is voor jouw persoonlijke behoeften en gezondheid.

Maar hoe kun je wel 5 kilo afvallen in 3 weken?

Hoewel het belangrijk is om te beseffen dat snel gewichtsverlies niet altijd de gezondste optie is, zijn hier enkele tips om je te helpen die 5 kilo te verliezen in 3 weken op een verantwoorde manier.

gewichts-verlies-plan

Verlaag je zoutinname

Een te hoge zoutinname kan ertoe leiden dat je lichaam extra vocht vasthoudt, wat resulteert in een hoger gewicht op de weegschaal. Om dit tegen te gaan, probeer je dagelijkse zoutinname te verminderen door bewerkte en verpakte voedingsmiddelen te vermijden, die vaak veel verborgen zout bevatten. In plaats daarvan, kies voor vers voedsel en gebruik kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan je maaltijden zonder extra zout.

Verminder koolhydraten

Het verminderen van je koolhydraatinname kan helpen om vochtretentie te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen. Focus op het verminderen van eenvoudige koolhydraten, zoals suiker, wit brood en pasta, en vervang deze door complexe koolhydraten zoals groenten, peulvruchten en volkoren granen. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen voedzamer, maar helpen ook om je langer vol te voelen en je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Verhoog je eiwitinname

Eiwitten zijn essentieel voor het behoud van spiermassa tijdens gewichtsverlies. Probeer bij elke maaltijd een magere eiwitbron te eten, zoals kip, vis, tofu of bonen. Eiwitrijke voedingsmiddelen helpen je om je langer vol te voelen en kunnen je helpen om minder te eten gedurende de dag. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig? Bekijk onze blog hierover hier!

Focus op vezels

Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volkoren producten, helpen om je spijsverteringssysteem gezond te houden en je langer vol te voelen. Probeer bij elke maaltijd een vezelrijk voedsel op te nemen om je te helpen je verzadigd te voelen en minder te eten.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is essentieel voor gewichtsverlies en algehele gezondheid. Slaapgebrek kan leiden tot hormonale veranderingen die je honger en eetlust vergroten, wat het moeilijker maakt om je aan een gezond dieet te houden. 

Zorg ervoor dat je elke nacht 7 tot 9 uur kwalitatieve slaap krijgt om je lichaam te helpen herstellen en je energieniveaus op peil te houden.

Conclusie

Het komt erop neer dat het niet echt gezond is om 5 kilo af te vallen in vet binnen 3 week. Als je bijvoorbeeld voor een wedstrijd van een sport met gewichtsklassen moet afvallen dan kun je denken om je zoutinname te verlagen zodat je geen vocht vasthoudt.

Mocht je echt op deze pagina terecht zijn gekomen om een gouden tip te krijgen over hoe je die vetcellen zo snel mogelijk weg kan krijgen, dan moet ik je helaas teleurstellen. Het komt toch echt uiteindelijk neer op duurzaam afvallen en zorgen dat je een duurzaam calorietekort creëert.

Goed om te weten is dat hoe sneller je afvalt, hoe groter de kans is dat het er ook weer snel bij zal komen. Dat is mijn ervaring in ieder geval. En ik ben aardig wat bezig geweest met afvallen voor wedstrijden, ik weet dus wat een jojo effect is haha

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en dat je jouw antwoorden gevonden hebt. Mocht je nou nog een vraag hebben of een hele waardevolle tip, deel hem dan hieronder in een reactie. 

Misschien ook interessant

Caloriearme snacks

Caloriebehoefte berekenen

Gezonde caloriearme recepten

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *