Afvallen

Afvallen met krachttraining, kan dat?

afvallen-krachttraining

Heb jij je wel eens afgevraagd of je nou kan afvallen met krachttraining? Je loopt een beetje aan die gewichten te trekken, maar val je daar nou echt van af? Het is een vraag waar meerdere mensen mee zitten. Daarom zullen we je in dit artikel eens meenemen in hoe krachttraining een rol kan hebben om af te vallen. 

Op de vraag of je met krachttraining kunt afvallen, dan kan ik je vertellen dat je zeker met krachttraining kunt afvallen. Wel zal je over een paar dingen moeten nadenken, maar krachttraining kan zeker als tool worden gebruikt om af te vallen en/of vet te verliezen. 

Wat is afvallen?

Voor we echt gaan kijken naar krachttraining en afvallen is het goed om het afvallen eerst eens kort te bespreken. 

Het is namelijk zo dat met afvallen vaak wordt bedoeld dat het cijfertje op de weegschaal lager moet worden. Maar is dat nou wel zo’n goede graadmeter? Ik kan je vertellen, niet op zichzelf. Het is namelijk enkel je lichaamsgewicht. 

Nu is het zo dat spiermassa zwaarder weegt dan vetmassa en daardoor dat cijfertje op de weegschaal je een vertekend beeld kan geven. Want 9 van de 10 keer als mensen willen afvallen, dan bedoelen ze eigenlijk dat ze vet willen verbranden. Dus als je meer spiermassa krijgt dan zul je misschien zelfs aankomen in lichaamsgewicht, maar kan het zijn dat je spiermassa aan het kweken bent en wel vet aan het verbranden. Dan kom je misschien aan, maar eigenlijk ben je droger aan het worden (leestip: artikel over droogtrainen). 

Met afvallen wordt in de volksmond dus vaak bedoeld dat men het vetpercentage naar beneden wil brengen. 

Doel van afvallen

Voor we verder gaan kijken naar de rol van krachttraining bij afvallen wil ik nog even een persoonlijke noot brengen aan dit artikel. 

Vaak gaat afvallen namelijk over zo dun mogelijk zijn, gewicht verliezen of zo droog mogelijk zijn. Maar is dat niet een hele verkeerde insteek? Zo gefocust op het uiterlijk, je voelt je altijd rot want er is altijd iemand die nog dunner, gespierder of droger is dan jou. 

Een eindeloze cirkel van gevoelens die je alleen maar slecht laten voelen. Wat heb je eraan? Niks. Je bent aan het sporten om aan een bepaald ideaal te voldoen die voor je gevoel onbereikbaar is. 

Ik roep je dan ook op om eens na te denken over het doel van afvallen. Ik denk persoonlijk namelijk veel meer dat het hoogste doel van afvallen moet zijn dat jij lekker in je vel zit. 

Hoe voel jij je over jezelf en wanneer voel jij je het lekkerst? Als je jezelf uithongerd om maar aan een bepaald ideaal te voldoen? Of als jij aan het sporten bent en op je voeding let om gezond en fit je leven te kunnen leiden? 

Afvallen op zich hoeft dus niet het einddoel te zijn. Het kan een manier zijn van beter in je vel zitten als je wat overgewicht hebt. Maar ik daag je uit om eens voor jezelf na te gaan wat voor jou de achterliggende gedachten is om af te vallen. 

Rol van krachttraining in afvallen

Maar goed, terug naar het onderwerp. Dus als we dan gaan kijken naar de rol van krachttraining, dan is het zo dat krachttraining je wel kan helpen extra calorieën te verbranden, maar dat je dus zal moeten bedenken dat je met krachttraining ook spiermassa op kunt bouwen en daarmee dus wel zou kunnen aankomen (in spiermassa). 

Nu is het zo dat als je meer spiermassa hebt, dat je metabolisme ook hoger wordt. Want spiermassa is niet alleen zwaarder in gewicht, het verbrandt ook meer calorieën dan vetcellen. Spiermassa verbruikt namelijk wel 3x meer calorieën in rust. Dus zonder dat je iets doet verbrandt je dus een stuk meer calorieën.

Nu is het natuurlijk wel zo dat die spiermassa niet vanzelf komt en daar komt krachttraining dan ook om de hoek kijken. Krachttraining zorgt er namelijk voor dat die spieren groter worden als je dit genoeg doet. In combinatie met met goede voeding is zal je dus vetmassa verliezen en spiermassa aankomen. 

krachttraining

Waarom wil jij afvallen?

Dan komen we bij de vraag waarom jij wilt afvallen. Want zo kan je bepalen of krachttraining geschikt is voor jouw doel. 

Als jij met afvallen bedoeld dat je vetmassa wilt verliezen, dan is krachttraining een zeer goede optie. Zoals we net al hebben besproken is het verhogen van je spiermassa een goede manier om in rust extra calorieën te verbranden. 

Wil je nou puur dat cijfertje op de weegschaal naar beneden hebben, dan hoor ik je al denken, dan zal krachttraining wel niet zo’n slim idee. Maar ook dan kun je krachttraining gebruiken. Want als jij zorgt dat je traint met setjes met meer dan 10 herhalingen, zal je een stuk minder snel spier aankomen en dus krachttraining gebruiken om je andere soorten van training (zoals teamsport of cardio) af te wisselen. 

Mannen en vrouwen

Nu zijn er qua trainingsdoelen vaak verschillen tussen mannen en vrouwen. Ik wil ze even kort met je bespreken en ook kijken naar waar je rekening mee moet houden. 

Mannen

Als we kijken naar de afval doelen van mannen, dan zijn er een aantal veel voorkomende wensen. De mannen willen vaak wat gespierder zijn en wat vet verliezen om wat groter te zijn in spier. Sommige hebben dit extreem en willen zo groot mogelijk worden. Andere willen spierdefinitie hebben, maar niet over de top. 

Bij mannen gaat het afvallen dan ook vaak om de spierdefinitie meer tevoorschijn te laten komen. Hier is krachttraining dan ook uiterst geschikt voor! 

Vrouwen

Bij vrouwen hoor je vaak dat ze willen afvallen omdat ze dun willen zijn. En dan wordt vaak gezegd dat krachttraining dan niet goed is aangezien je dan gespierder wordt. Bij deze uitspraak denkt men vaak dat je door krachttraining binnen no time enorm gespierd bent. En dat is nou net waar veel vrouwen niet naar op zoek zijn. 

Wel kan ik je vertellen dat je van krachttraining niet van één op de andere dag enorm gespierd zal zijn. Dit heeft maanden nodig van consistent trainen op een specifieke manier. Krachttraining is hartstikke goed voor vrouwen! Het maakt het lichaam meer opgewassen tegen belasting en je voelt je fit. 

Wees dus als vrouw zeker niet bang om lekker krachttraining te gaan doen. Zorg dat je qua herhalingen boven de 10-12 zit en je zal niet zomaar een hulk worden hoor haha. Doe ernaast lekker cardio en je bent hartstikke goed bezig! En dames, een beetje spierdefinitie is toch hartstikke mooi ook? Wees niet te bang om met die gewichten bezig te zijn.

afvallen-krachttraining-vrouwen

Calorieën verbranden met krachttraining

Om nog even terug te komen op het verbranden van calorieën met krachttraining dan is het zo dat de calorieën die je verbrand tijdens de training zelf niet heel hoog. Maar om te herstellen verbrandt je wel weer meer calorieën na je training als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld cardio training. 

Bij krachttraining komen er namelijk allemaal microscopische scheurtjes in je spieren die het lichaam als een gek gaat herstellen. Dit herstellen kost energie en dus calorieën. Je verbrandt dus niet alleen calorieën tijdens je training ook erna met krachttraining. Daarnaast als je genoeg traint, krijg je dus ook meer spiermassa wat er ook weer voor zorgt dat je meer calorieën verbrandt. 

Tijdens de training zelf valt de verbranding dus wel mee, maar na de training verbrandt je dus ook nog. Dit wordt vaak vergeten bij krachttraining.

Tips om af te vallen met krachttraining

Om jouw nog even te helpen heb ik nog even wat tips op een rijtje gezet. Deze tips kunnen je helpen om het afvallen met krachttraining tot een succes te brengen. 

Vergeet de voeding niet

Allereerst is trainen natuurlijk niet genoeg. Je kunt veel trainen maar veel te veel (slecht) voedsel eten. Dan schiet je er dus nog steeds niks mee op. Stel dus voor jezelf een mooi voedingsschema op of laat je hierbij helpen. Nu kan onderstaande tool hier heel goed bij helpen. 

Deze tool zal iedere week een compleet voedingsschema voor je opstellen en de boodschappenlijst voor je klaar zetten. Dit zal die doen op basis van jouw lichaam, voedingsvoorkeuren en trainingsdoelen. Zo zal die uitrekenen hoeveel calorieën je nodig hebt, en het schema zo samenstellen dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnen krijgt. Jij hoeft dus niks meer te doen! Scheelt een hoop planwerk. 

Wees consistent

Een andere tip is dat je consistent jouw training moet doen. Hoe consistent je bent in je training en voeding, hoe meer het lichaam zich kan vormen naar waar jij naar toe werkt. Mocht het om wat voor reden nou een keer gebeuren dat je een training mist, sla jezelf niet voor de kop en ga gewoon weer door de volgende dag! 

Zorg voor genoeg rust

Als je jouw training en voeding op orde hebt, dan is er nog één ding dat ontbreekt. En dat is de rust. Rust wordt vaak vergeten. Maar rust is enorm belangrijk. In de rustperiodes gaat het lichaam aan het werk om je lichaam te herstellen zodat je volgende training weer alles kunt geven. Mocht je doel spiermassa zijn, dan is dit de periode waar het supercompensatie fenomeen supercompensatie plaatsvindt. 

Onderschat rust dus ook zeker niet en zorg dat je genoeg rust. In de vorm van slaap, maar ook van ontspanning. Het is een kwestie van balans vinden in trainen, voeding en je mentale gesteldheid. Rust zorgt dus dat je lichaam weer kan opladen, maar ook je mentale toestand weer kan opladen. 

Conclusie

Hoewel krachttraining dus zeker een rol kan hebben in het afvallen zal je dus rekening moeten houden met je doelen, en dat je spiermassa kunt kweken wat weer zorgt voor extra calorieverbruik. 

Denk nog eens na over wat jouw doel van afvallen is en ik wil je dan ook uitdagen om het einddoel te maken om jouw gevoelens en niet om je uiterlijk. 

Ik hoop dat het artikel je heeft geholpen en dat je er wat hebt uitgehaald. Ik hoor dan ook graag wat jij uit het artikel haalt hieronder in een reactie. 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *