Voeding

Zijn mais- en rijstwafels gezond of ongezond?

mais-en-rijstwafels-gezond-of-ongezond

Maiswafels en rijstwafels zijn graanproducten, die belangrijke vezels, vitaminen en mineralen leveren voor een goede werking van ons lichaam. Als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon zorgen mais- en rijstwafels voor een kleinere kans op darmkanker, hartproblemen en diabetes. Maiswafels en rijstwafels zijn dus zeker gezond voedingsmiddel!

Maiswafels en rijstwafels, de een is er gek op, de ander vindt het droge kost. Daarom is het des te interessanter om te weten of ze wel of niet gezond zijn. Zijn maiswafels gezond? En rijstwafels? Welke van de twee is het meest gezond? In dit artikel gaan we in op de gezondheidseffecten, de overeenkomsten en verschillen tussen mais- en rijstwafels.

De reden dat je hier bent is waarschijnlijk omdat je bezig bent met gezond eten en een gezond voedingsschema wilt samenstellen. Nu kun je met onderstaande tool uitrekenen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt en welke macronutriënten verdeling daarbij hoort. Ook kan je voedingsschema’s op maat (waar ook maiswafels of rijstwafels in zit verwerkt) laten maken met de tool laten die je iedere week in je mailbox krijgt met de daarbij horende boodschappenlijst.

Verschil maiswafels en rijstwafels

Allereerst het verschil tussen rijstwafels en maiswafels. Dat is de samenstelling van de wafel, zoals de naam al doet vermoeden. Maiswafels zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van mais, terwijl rijstwafels gemaakt worden van gepofte rijst, meestal zilvervliesrijst, ook wel bruine rijst genoemd. Aan beide wafels wordt ook zout toegevoegd. Hoewel ze een andere smaak hebben, valt het op dat de voedingswaarden van rijstwafels en maiswafels redelijk overeenkomen.

Wat zit er in maiswafels en rijstwafels (micronutriënten)?

Zowel rijstwafels als maiswafels bestaan voornamelijk uit B-vitaminen, namelijk B1, B2, B3, B6 en B11. Ze bevatten een minimale hoeveelheid vitamine E. Daarnaast zitten er mineralen als natrium, kalium, fosfor, magnesium, koper en zink in.

Macronutriënten maiswafels en rijstwafels

De macronutriënten van rijstwafels en maiswafels liggen dicht bij elkaar. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de voedingswaarden per product/merk juist flink kunnen verschillen. Zo kunnen de verhoudingen van zilvervliesrijst, mais en zout variëren. 

Ook combinaties van wafels met mais en zilvervliesrijst komen voor, net als varianten met chocolade, kaas en fruit. Controleer daarom altijd de verpakking voor de concrete voedingswaarden. Wij nemen als voorbeeld Zonnatura, een merk dat kiest voor zo veel mogelijk biologische producten.

Voedingswaarden100 gram rijstwafel Zonnatura100 gram maiswafel Zonnatura
Energie1665 kJ (393 kcal)1630 kJ (384 kcal)
Eiwitten7,8 gram6,5 gram
Koolhydraten82 gram87 gram
Vetten3,2 gram0,7 gram
Vet waarvan verzadigd0,9 gram0,0 gram
Zout0,2 gram0,3 gram

Waar zijn rijstwafel en maiswafel goed voor?

We vertellen graag wat meer over de gezondheidsvoordelen van rijstwafel en maiswafel. Doordat de micro- en macronutriënten redelijk gelijk zijn én ze allebei onder de granen en graanproducten in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum vallen, zijn de gezondheidseffecten vergelijkbaar. 

Goed voor de darmen en het hart

Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en rijstwafels worden veelal gemaakt van zilvervliesrijst. Ook mais staat in de Schijf van Vijf en is glutenvrij. Ze behoren zoals benoemd allebei tot de granen en graanproducten. 

Doordat ze veel vezels bevatten dragen ze bij aan een goede werking van de darmen. Dat niet alleen, want ze verkleinen door die betere werking ook de kans op ziektes als darmkanker. Daarnaast zorgt het eten van volkorenproducten zoals rijstwafel en maiswafel voor een lagere kans op bepaalde hartziekten.

mais-rijstwafel-goed-voor-darmen-en-hart

Goed voor algehele werking van het lichaam

Niet alleen de darmen hebben baat bij rijstwafels en maiswafels, maar het hele lichaam. Het foliumzuur (B11) in rijstwafels en maiswafels zorgt voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en de voedingsvezels worden in verband gebracht met een lagere kans op diabetes type 2. Verder zorgt het kalium voor een betere vochtbalans, het op peil houden van de bloeddruk en het geleiden van zenuwprikkels.

Met maiswafel en rijstwafel afvallen?

Rijstwafels en maiswafel worden vaak toegevoegd aan een dieet. Dat komt omdat ze weinig calorieën bevatten. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit type voedsel alleen maar helpt bij afvallen als er een calorietekort wordt gecreëerd. 

Wel is er iets te zeggen voor afvallen met rijstwafel en maiswafel. Uit onderzoek blijkt dat slow food, oftewel eten dat je wat trager eet, zorgt voor een lagere calorie-inname. Daarnaast zijn rijst- en maiswafels redelijk droog van zichzelf, waardoor je al snel meer water drinkt. Dit in combinatie met de vezels in deze wafels zorgen sneller voor een vol gevoel.

Bovendien bevatten deze wafels minder calorieën dan bijvoorbeeld een boterham. Wanneer je dagelijks enkele mais- of rijstwafels gezond belegt, bijvoorbeeld met kipfilet en avocado, dan is het interessant om toe te voegen aan een dieet.

mais-rijstwafel-afvallen

Hoeveel rijstwafel of maiswafel per dag?

Er is geen concreet advies over het aantal in te nemen rijstwafels of maiswafels per dag. Er wordt geadviseerd om het vooral op te nemen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, waarbij je ervoor zorgt dat je dagelijks voldoende brood, graanproducten en aardappelen per dag binnenkrijgt. De concrete hoeveelheid hangt onder meer af van de leeftijd en het geslacht.

Gezonde rijstwafels en maiswafels: varianten

Wie in de schappen van de supermarkt staat die komt er al snel achter dat er tig varianten zijn op de standaard rijstwafels en maiswafels. We raden je altijd aan om de voedingswaarden te controleren en te kijken of het product past in een gevarieerd voedingspatroon. Daarnaast kun je zelf ook rijstwafels en maiswafels verrijken met bepaalde producten. We geven je een paar voorbeelden:

  • Maiswafel of rijstwafel met pindakaas gezond? Ja, pindakaas draagt bij aan het verlagen van het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziektes. Lees verder: Is pindakaas gezond?
mais-rijstwafel-met-pindakaas
  • Maiswafel of rijstwafel met chocolade gezond? Niet per se, de meeste chocolade is niet erg gezond, zeker niet als het een laag cacaopercentage heeft.
  • Maiswafel of rijstwafel met kaas gezond? Het hangt er heel erg vanaf welke kaas is gebruikt. Meer weten over de gezondheid van kaas? Lees verder: Is kaas gezond?
  • Maiswafel of rijstwafel met kipfilet gezond? Je wafel beleggen met kipfilet is een goede keuze, het is een lichte en gezonde maaltijd en helpt als je wil afvallen.
  • Meergranen rijstwafels gezond? Hier wordt bijvoorbeeld rogge en haver aan toegevoegd, wat ook past in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Conclusie: zijn rijstwafels gezond? zijn maiswafel gezond?

Rijstwafels en maiswafels op zichzelf zijn niet per se gezond of ongezond. Het is belangrijk dat je dagelijks voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Rijstwafels en maiswafels kunnen je deze voedingsstoffen verschaffen, maar ook andere volkoren graanproducten dragen hieraan bij. Rijstwafels en maiswafels kunnen daarom prima opgenomen worden in een gevarieerd voedingspatroon om het lichaam goed te laten werken en de kans op hartziektes en darmkanker te verkleinen. 

Eet jij graag rijstwafel of maiswafel? Welke variant is jouw favoriet en hoe beleg je ze? Inspireer ons met een reactie onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *