Voeding

Is kaas gezond of ongezond?

is-kaas-gezond-of-ongezond

Ja, kaas is gezond want het bevat veel essentiële vitaminen en mineralen die bijdragen aan de gezondheid, waaronder het behoud van sterke botten en een goede werking van het zenuwstelsel. 20+ kaas is gezonder dan 48+ kaas. Houd er wel rekening mee dat je kaas beter met mate kunt eten, omdat het een flinke hoeveelheid (verzadigd) vet en zout bevat.

Kaas, in ons kleine kikkerlandje zijn we er gek op. We beleggen ons brood, bestellen een kaasplankje in een restaurant of strooien het over de pasta. Er zijn tal van soorten kaas en de ene is de andere niet. Zo verschillen ze van smaak en structuur. Wat ze allemaal gemeen hebben? Dat ze een aantal gezondheidsvoordelen hebben. We vertellen er wat meer over en lichten ook toe welke soorten kaas het minst en meest gezond zijn.

Wat zit er in kaas (micronutriënten)?

Kaas is rijk aan vitamine A, B2, B12 en K2. Daarnaast bevat het mineralen als calcium, magnesium, zink en fosfor. De hoeveelheid vitaminen en mineralen hangt uiteraard wel af van de specifieke kaassoort.

Macronutriënten kaas

Kaas bevat veel eiwit en vet en bijna geen koolhydraten. Hoeveel calorieën zitten er in kaas? Dat hangt echt af van de specifieke soort. We raden je daarom altijd aan om de verpakking van het betreffende product te checken. Om je een voorbeeld te schetsen nemen we de Jumbo jong belegen 20+, 30+ en 48+ kaas.

Kaas voedingswaardenJong belegen 20+ kaas per 100 gramJong belegen 30+ kaas per 100 gramJong belegen 48+ kaas per 100 gram
Energie982 kJ (235 kcal)1255 kJ (300 kcal)1651 kJ (398 kcal)
Eiwitten31,2 gram32,4 gram25,0 gram
Koolhydraten0,0 gram0,0 gram0,0 gram
Waarvan suiker0,0 gram0,0 gram0,0 gram
Vetten11,6 gram18,4 gram32,0 gram
Vet waarvan verzadigd8,1 gram12,7 gram22,9 gram
Zout1,76 gram1,88 gram1,8 gram

Waar is kaas goed voor?

Kaas biedt een aantal positieve gezondheidseffecten die goed vergelijkbaar zijn met melk. Zo bevat het bijvoorbeeld net als melk veel calcium, wat goed is voor de botten. Hieronder vertellen we wat meer over de gezondheidsvoordelen.

Goed voor de botten

Kaas bevat veel calcium en eiwitten, wat bijdraagt aan een goede botdichtheid. Door sterkere botten wordt de kans op breuken verkleind. Het is wel belangrijk om te weten dat de botstructuur deels erfelijk bepaald is. Maar sowieso draagt kaas bij aan de sterkte van ieders skelet.

Zorgt voor sneller spierherstel

Eiwitten, kaas is er rijk aan! En laat dat nou net het beste ingrediënt zijn voor sneller spierherstel. Zo ervaar je minder lang spierpijn na het sporten en bouw je daarnaast ook meer spiermassa op. Dat heeft dan weer een positief effect op de vetverbranding, waardoor lichte kaas (met mate) prima in een koolhydraatarm dieet past.

Positieve bijdrage aan zenuwstelsel

Kaas bevat zowel kalium als vitamine B2 en B12. Deze leveren een positieve bijdrage aan de werking van het zenuwstelsel. Heb je bijvoorbeeld snel problemen met je evenwicht, of heb je soms het gevoel dat je vingers gevoelloos aanvoelen? Door het eten van kaas kun je deze klachten minder gaan ervaren.

Lager risico op darmkanker

Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat het consumeren van 400 gram zuivel per dag de kans op darmkanker met circa 15% verlaagt. Daarvoor moet je zeker niet alleen kaas gaan eten, maar dit combineren met andere zuivelproducten, waaronder melk en yoghurt. 

Welke kaas is het gezondst?

Kaas met een zo laag mogelijk cijfer, zoals 20+ kaas, is het gezondst. Dat komt omdat hier in verhouding minder verzadigd vet in zit. En veel verzadigd vet eten verhoogt het cholesterol en kan zelfs leiden tot hart- en vaatziektes. Per kaassoort hangt het er ook weer vanaf hoeveel zout erin zit. Je kunt met gezouten kaas al snel te veel zout per dag binnen krijgen.

kaas

Hoeveel kaas per dag is gezond?

Kaas staat net als melk en andere melkproducten (zoals karnemelk en yoghurt) in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Zij adviseren om dit type product toe te voegen in een gevarieerd voedingspatroon. Wel is het belangrijk om daarbij zoveel mogelijk te kiezen voor gezonde kaas. Kies daarom voor 10+, 20+ of 30+ kaas met minder dan 2 gram zout per 100 gram. Als richtlijn kun je circa 40 tot 50 gram per dag aanhouden.

Kaas altijd gezond? Nee!

Wanneer je een (te) hoog cholesterol hebt dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met je huisarts of een diëtiste. Het kan namelijk zijn dat kaas dan niet aanbevolen wordt in je voedingspatroon.

Daarnaast hebben sommige mensen een lactose-intolerantie. In dit geval kun je bepaalde kaassoorten beter vermijden. Voorbeelden zijn hüttenkäse, (verse) geitenkaas, sommige merken mozzarella en roomkaas. In Goudse kaas zit bijvoorbeeld geen lactose, want dat wordt afgebroken tijdens de rijping. Zoek het bij twijfel over het specifieke product even na of neem contact op met een diëtist. Dat is tevens aan te raden wanneer je kind last heeft van een koemelkallergie.

Andere soorten: welke kaas is gezond?

De gezondheidsvoordelen die we hierboven genoemd hebben die gelden in principe voor vrijwel alle kazen, met name 20+ en 30+ kaas. Maar misschien ben je benieuwd naar wat specifiekere informatie over bepaalde kaassoorten. Ook daar vertellen we nog graag wat meer over.

Is oude kaas gezond?

Oude kaas bevat al snel 10% meer vet en dus ook calorieën dan de jongere varianten. Dit kun je dus maar beter met mate eten. Af en toe dit lekkere kaasje weghappen kan natuurlijk geen kwaad, maar pas ook op, want het bevat vaak ook veel zout.

Is blauwe kaas gezond?

Blauwe kaas is een schimmelkaas. De schimmels zijn uiteraard niet schadelijk voor je lichaam. Hoewel dit type kaas vaak veel zout bevat, heeft het ook een aanzienlijke hoeveelheid aan vitamine K. Dit levert een positieve bijdrage aan de bloedstolling.

Is feta kaas gezond?

Gaat een Griekse salade er bij jou op zijn tijd wel in? Feta bevat helaas relatief veel zout, en daarnaast ook veel vet. Gelukkig kun je ook een vetarme variant kiezen. Wanneer je graag feta eet raden we je vooral aan om de verpakking te checken. Er is namelijk veel variatie te vinden in de voedingswaarden per merk.

Is cheddar kaas gezond?

Cheddar kaas smaakt heerlijk bij een hamburger en is dan ook een vast ingrediënt van de Big Mac van de McDonalds. Daar ga je vast niet naartoe met de intentie om een gezonde maaltijd te nuttigen, dus hé, heel erg is het natuurlijk niet. Maak er echter geen vaste prik van, want een plakje cheddar (20 gram) bevat al zo’n 6,9 gram vet, waarvan 4,5 gram verzadigd.

Is plantaardige kaas gezond?

Plantaardige kaas wordt ook wel vegan kaas genoemd. Een goede keuze als je liever geen dierlijke producten eet. Het is wel belangrijk om de verpakking goed te controleren, want de samenstelling kan steeds weer verschillen. Houd er rekening mee dat de meeste plantaardige kaas flink wat calorieën bevat.

Conclusie: is kaas gezond?

Zoals je hierboven leest heeft het eten van kaas best wat gezondheidsvoordelen. Daarnaast is het natuurlijk een ware lekkernij van Nederlandse bodem. Vergrijp je dus gerust zo af en toe eens aan bijzondere kazen, maar kies voor de dagelijkse balans het beste voor een 10+, 20+ of 30+ kaas, met een maximum van 40 gram per dag. Check de verpakkingen en kies voor een kaas met zo min mogelijk zout en verzadigd vet. Zo profiteer je optimaal van de gezondheidseffecten en kun je lekker van het gele goud genieten.

Welke kaas is jouw favoriet? En weet je nog leuke en unieke recepten waarin kaas volgens jou echt niet mag ontbreken? Laat een reactie achter! 

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *