Voeding

Is pindakaas gezond of ongezond?

pindakaas-gezond-of-ongezond

Ja, pindakaas is erg gezond, omdat het belangrijke vitaminen en mineralen bevat die de werking van het lichaam ondersteunen en de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Pindakaas bevat wel veel calorieën, waardoor het beter met mate gegeten kan worden.

Hmmm, pindakaas, ben je er gek op? Dan ben je vast benieuwd naar de gezondheidseffecten van pindakaas. In dit artikel vertellen we je meer over de voedingswaarden en (wetenschappelijk onderbouwde) voordelen van pindakaas. Ook gaan we in op de aanbevolen hoeveelheid per dag.

Ben jij bezig met gezond eten en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken of wil je het jezelf makkelijk maken? Je wilt een gezond voedingsschema wilt samenstellen maar hebt soms geen inspiratie of je vraag je af of je wel alle voedingsmiddelen binnenkrijgt. Nu kun je met onderstaande tool uitrekenen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt en welke macronutriënten verdeling daarbij hoort. Ook kan je voedingsschema’s op maat (waar ook pindakaas in zit verwerkt) laten maken met de tool laten die je iedere week in je mailbox krijgt met de daarbij horende boodschappenlijst.

Wat zit er in pindakaas (micronutriënten)?

Pindakaas bevat veel vitamine E, alsook in net iets mindere mate vitamine K en B-vitaminen waaronder B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast is het een bron aan voedingsvezels en bevat het mineralen als magnesium, zink, selenium en koper.

Macronutriënten pindakaas

Hieronder vind je de voedingswaarden van pindakaas (Calvé) per 100 gram. Houd er rekening mee dat de voedingswaarden (en het percentage pinda) per merk pindakaas kunnen verschillen. Controleer daarom altijd de verpakking voor concrete voedingswaarden. 

Pindakaas voedingswaardenPer 100 gram
Energie2775 kJ (664 kcal)
Eiwitten21 gram
Koolhydraten11 gram
Waarvan suiker6,4 gram
Vetten58 gram
Vet waarvan verzadigd8,5 gram
Zout0,55 gram

Waar is pindakaas goed voor?

Pindakaas bevat veel calorieën door de grote hoeveelheid vet. Gelukkig is een grote inname niet nodig om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Hieronder vertellen we je meer over die positieve effecten van pindakaas.

Goed voor cholesterol, verkleint kans op hartziekten

Is pindakaas ongezond door de grote hoeveelheid vet? Nee, het eten van pindakaas verlaagt zelfs het LDL-cholesterol, wat de kans op hartziekten verkleint. LDL-cholesterol is namelijk slecht voor de bloedvaten. Wanneer je minder slecht cholesterol in het bloed hebt dan is de kans op hart- en vaatziekten kleiner. De cholesterol verlagende eigenschappen van pinda(kaas) zijn in onderzoek bevestigd: het effect vindt al plaats nadat je een maand lang dagelijks pinda consumeert.

pindakaas-verkleint-kans-op-hartziektes

Vermindert kans op kanker

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de consumptie van pindakaas de kans op verschillende vormen van kanker kan verkleinen, door de combinatie van polyfenolen, vezels, vitaminen en mineralen. Zo werden ruim 500 duizend proefpersonen meer dan vijftien jaar gevolgd en daaruit bleek dat mensen die geregeld pindakaas eten minder vaak slokdarmkanker en maagkanker kregen. Ook longkanker komt dan minder voor (getest op mannen), en het risico op alvleesklierkanker neemt af (getest op vrouwen).

Verlaagt kans op ontwikkeling diabetes

Mensen die geregeld pindakaas eten, hebben een kleinere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Dit onderzoek werd gedaan onder vrouwen. Ook ander onderzoek onder zowel mannen als vrouwen bevestigt deze bevinding. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat pindakaas bijdraagt aan een gezond gewicht, wat de kans op diabetes vermindert.

pindakaas-verkleint-kans-op-diabetes

Verkleint de kans op vroegtijdig overlijden

Als jij pinda’s en pindakaas overheerlijk vindt dan hebben we goed nieuws. Uit onderzoek dat gedaan is onder zo’n 70.000 proefpersonen blijkt dat mensen die dat geregeld eten, minder kans hebben op vroegtijdig overlijden. Dat heeft overigens vooral te maken door het feit dat pinda-eters minder snel hart- en vaatziekten krijgen. Maar goed, het is dus een indirect verband dat zeker benadrukt mag worden.

Welke pindakaas is gezond?

100% pindakaas (of notenpasta) staat in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Om optimaal van de gezondheidsvoordelen te genieten, kies je bij voorkeur voor een variant waar zo min mogelijk zout en suiker aan is toegevoegd.

Aangezien Calvé tot de populairste pindakaas merken behoort, vragen veel mensen zich af: Is Calvé pindakaas gezond? Goed nieuws, aan de traditionele Calvé pindakaas zijn geen suikers toegevoegd, het bevat alleen van nature aanwezige suikers. Wel is er zout aan toegevoegd. Er bestaat gezondere pindakaas, maar ook zeker minder gezonde! 

Zo biedt Calvé bijvoorbeeld al veel varianten, zoals de 100% fijn gemalen pinda’s pindakaas. Deze variant is gezonder, maar wordt door sommigen als minder smeuïg en smaakvol beschouwt. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met het maken van pindakaas. 

Daarnaast kun je gemixte notenpasta’s maken. Je leest hier meer over welke noten gezond zijn. Overigens zijn pinda’s officieel peulvruchten, maar ze worden dankzij hun overeenkomende eigenschappen vaak onder de noten geschaard.

Hoeveel pindakaas per dag?

Eén portie pindakaas bevat ongeveer 15 gram. Er bestaat geen specifieke richtlijn over de hoeveelheid pindakaas per dag, en het is aanbevolen om dit op te nemen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, waarbij je ongeveer 20% tot 40% van de calorieën die je binnenkrijgt uit vet haalt.

hoeveel-pindakaas-op-een-dag

Conclusie: hoe gezond is pindakaas?

Pindakaas is gezond! Het draagt bij aan de algehele werking van het lichaam en het verkleint de kans op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Kies bijvoorbeeld dagelijks voor een volkoren boterham met pindakaas, gezond en lekker! Of smeer het op een rijstwafel of maiswafel. Let er wel op dat je bij voorkeur niet de maximale aanbevolen hoeveelheid van 40% van de dagelijkse calorieën uit vet overschrijdt. Zo pas je pindakaas in een gezond en gevarieerd voedingspatroon in!

Welke pindakaas is jouw favoriet? En heb je nog een gezond en lekker recept voor pindakaas? Deel je reactie gerust onder dit artikel en inspireer ons!

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *