Sport

Sporten in de winter, zo doe je dat! Tips om succesvol in de winter te sporten

sporten-in-de-winter

De winter is een tijd waarin veel mensen hun sportroutine laten vallen. Het koude weer, kortere dagen en de verleiding om binnen te blijven (en niet te sporten) maken het moeilijk om de motivatie op peil te houden. 

Maar met de juiste voorbereidingen en aanpak kun je ook in de winter actief blijven en je fitnessdoelen behalen. In deze blog delen we een aantal tips om succesvol in de winter te sporten, zodat je je fit, gezond en energiek voelt tijdens de koude maanden.

Welke sporten in de winter doen?

Nu zijn er verschillende sporten die je in de winter kunt doen om toch fit en gezond te blijven in de winter. We zullen hieronder een aantal voorbeelden noemen waar je aan kunt denken. 

Fitness

Er zijn veel fitnesscentra die een binnenruimte hebben waar je kunt trainen, zodat je uit de kou blijft. Je kunt ook thuis oefeningen doen met behulp van online tutorials of fitness-apps.Hier kun je bijvoorbeeld de app van FIT voor gebruiken. Zie de banner hieronder. 

FIT-app

Zwemmen

Zwemmen is een geweldige manier om in vorm te blijven in de winter. Veel zwembaden hebben binnenbaden waar je kunt zwemmen, zodat je niet hoeft te wachten tot het weer warmer wordt. Zwemmen in koud water bijvoorbeeld buiten kan ook een mooie optie zijn voor de gezondheid. Maar doe dit niet zomaar. Lees ons artikel over ijsbaden eerst eens

Hardlopen

Hardlopen kan in de winter ook leuk zijn, als je de juiste kleding draagt. Investeren in goede hardloopkleding en accessoires zoals een muts, handschoenen, een lange broek en een winddichte jas kan helpen om comfortabel te blijven tijdens het lopen. Wel belangrijk om op te letten als het bijvoorbeeld gesneeuwd heeft of er ijzel ligt. 

Mocht je dit toch een beetje eng vinden, dan kun je natuurlijk altijd binnen op een loopband gaan hardlopen zodat je geen last hebt van de winterse weersomstandigheden. 

hardlopen-winter

Wintersport

De winter is de perfecte tijd om te skiën, snowboarden, schaatsen of langlaufen. Dit zijn leuke manieren om te sporten en tegelijkertijd te genieten van het winterse landschap. Daarnaast heeft het ook als voordeel dat de winter ook gezond is voor je.

Tips voor succesvol sporten in de winter

Maar jij wilt natuurlijk weten wat je kunt doen om ook in de winter een sportroutine vol te houden? We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om ook in de winter lekker in beweging te blijven. 

Kies een sport die je leuk vind

Het kiezen van een sport die je leuk vindt kan helpen bij het sporten in de winter door je gemotiveerd te houden om te blijven bewegen. Als je een sport doet die je leuk vindt, ben je meer geneigd om er plezier aan te beleven en er meer tijd aan te besteden. Dit kan helpen om een regelmatige routine op te bouwen, waardoor je minder snel afgeleid raakt en gemotiveerd blijft om te blijven sporten.

Daarnaast kan het kiezen van een sport die je leuk vindt ook helpen om het sporten in de winter interessanter te maken. Als je bijvoorbeeld van de buitenlucht houdt, kan het kiezen van een winterse sport zoals skiën of snowboarden een leuke manier zijn om actief te blijven tijdens de koudere maanden. Of als je van zwemmen houdt, kan een bezoekje aan een binnenbad een goede oplossing zijn.

Kleed je goed aan

Het is belangrijk om geschikte kleding te dragen tijdens het sporten in de winter. Investeer in goede, warmte regulerende kleding en accessoires zoals een muts, handschoenen, een lange broek en een winddichte jas. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel blijft tijdens het sporten en je lichaam warm blijft. Zo heb je bijvoorbeeld leggings die extra dik zijn en speciaal voor in de winter zijn. Ook is thermokleding een goede optie in de winter.

Kies ervoor om binnen te sporten

Ook zou je binnen kunnen kiezen om eens binnen te sporten. Koop een kettlebell, lees onze blog over kettlebell oefeningen en ga aan de slag. Je hebt niet per se veel nodig om thuis krachttraining te kunnen doen. 

Train met iemand

Het is gemakkelijker om gemotiveerd te blijven als je met iemand traint. Of het nu een vriend, familielid of personal trainer is, het is fijn om iemand te hebben die je kan motiveren en aanmoedigen.

Daarnaast is het ook gewoon stomweg een stuk leuker om samen met iemand aan een bepaald doel te werken. Dus met wie ga jij samen sporten om de winter samen vol te houden?

samen-trainen-in-de-winter

Bedenk de voordelen van sporten in de winter

Er zijn veel voordelen aan sporten in de winter, zoals het verbeteren van je gezondheid, het versterken van je immuunsysteem en het verminderen van stress. Bedenk deze voordelen en concentreer je hierop wanneer je moeite hebt om gemotiveerd te blijven.

Leg de lat in het begin laag

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen voor jezelf. Als je net begint met sporten in de winter, is het verstandig om de lat in het begin laag te leggen. Begin met een paar keer per week sporten en werk langzaam op naar meer frequentie en intensiteit. 

Zo kun je bijvoorbeeld ook beginnen met wandelen, fietsen op een hometrainer in je eigen huis. Zo heeft het merk Tunturi bijvoorbeeld een groot scala aan hometrainers die je voor een zeer betaalbare prijs kunt inkopen. 

Belangrijk om goed de rekken en strekken

Rekken en strekken zijn belangrijk tijdens het sporten in de winter omdat het kan helpen om blessures te voorkomen. Als je in een koude omgeving sport, kan je spieren en gewrichten stijf worden. Goed rekken en strekken kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor je spieren en gewrichten warmer en soepeler worden. Dit kan helpen om het risico op verstuikingen, spierscheuren en andere blessures te verminderen.

Lees eventueel eens ons artikel over rek en strek oefeningen.

Conclusie

Sporten in de winter kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereidingen en aanpak is het mogelijk om actief te blijven en je fitnessdoelen te behalen. 

Een van de belangrijkste factoren om succesvol te sporten in de winter is het kiezen van een sport die je leuk vindt. Als je een sport doet die je leuk vindt, ben je meer geneigd om er plezier aan te beleven en er meer tijd aan te besteden, wat kan helpen om een regelmatige routine op te bouwen en gemotiveerd te blijven. 

Andere tips die kunnen helpen om succesvol te sporten in de winter zijn: kleed je goed aan, kies ervoor om binnen te sporten, train met iemand, bedenk de voordelen van sporten in de winter en leg de lat in het begin laag.

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *