Sport

Sportmassage, wat is het, waar is het goed voor en wanneer handig om te doen?

sportmassage

Als je regelmatig sport, weet je dat het belangrijk is om goed voor je spieren te zorgen. Je wilt dat ze sterk, soepel en gezond blijven om te presteren op je best. Maar soms kan het moeilijk zijn om ze te onderhouden, vooral als je hard traint of intensief beweegt. 

Dit is waar sportmassage bij kan helpen. Maar wat is sportmassage precies, en waarom is het zo nuttig? In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp van sportmassage. 

We zullen bespreken wat het is, waar het goed voor is en wanneer het handig is om te doen. Als je geïnteresseerd bent in het onderhouden van je spieren en het verbeteren van je prestaties, blijf dan zeker lezen voor meer informatie.

Wat is een sportmassage?

Een sportmassage is een specifieke vorm van massage die gericht is op het verbeteren van de prestaties van sporters en het herstellen van spierweefsel na een inspanning. Dit wordt gedaan door middel van verschillende technieken, zoals kneding, kneden, kloppen en strekken, die gericht zijn op het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de bloedcirculatie.

sportmassage-door-masseur

Waar is een sportmassage goed voor?

Een sportmassage kan helpen bij het verminderen van spierspanning en stijfheid, wat kan leiden tot een vermindering van pijn en vermoeidheid. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, wat kan leiden tot een snellere herstelperiode na een inspanning. Bovendien kan een sportmassage helpen bij het verminderen van de kans op blessures door het versterken van spieren en het verbeteren van de flexibiliteit.

Wanneer moet je een sportmassage doen?

Het is het beste om een sportmassage te doen vóór of na een intensieve training of wedstrijd. Als je het vóór de training doet, kan dit helpen om spieren los te maken en te ontspannen, wat kan leiden tot verbeterde prestaties. Als je het na de training doet, kan dit helpen bij het herstellen van spierweefsel en het verminderen van spierspanning en stijfheid. Het is ook aan te raden om regelmatig sportmassages te doen om blessures te voorkomen en om de spieren in goede conditie te houden.

Voor wie is een sportmassage geschikt?

Een sportmassage is geschikt voor iedereen die actief bezig is met sport, of dit nu op professioneel niveau is of als hobby. Het is ook geschikt voor mensen die regelmatig zware fysieke activiteiten verrichten, zoals bouwvakkers of verhuizers. Als je echter een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt, is het raadzaam om eerst met een arts te overleggen voordat je een sportmassage ondergaat.

Er zijn een aantal tools en materialen die vaak gebruikt worden bij het geven van een sportmassage:

  1. Massagetafel: Een massagetafel is een stabiel en comfortabel oppervlak waarop de persoon die de massage ontvangt kan liggen.
  2. Massageolie of -crème: Massageolie of -crème kan worden gebruikt om de huid te verzachten en te beschermen tegen wrijving tijdens de massage.
  3. Massageballetjes of -rol: Massageballetjes of -rollen kunnen worden gebruikt om specifieke spieren of gebieden te behandelen.
  4. Massagestoel: Een massagestoel kan worden gebruikt om de massage te geven zonder dat de persoon die de massage ontvangt hoeft te liggen. Dit kan handig zijn als de persoon bijvoorbeeld moeilijk kan liggen of als de massage alleen op het bovenlichaam gericht is.
  5. Massage apparaat: Er zijn verschillende soorten massage apparaten op de markt, zoals massagerollen, foam rollers, massage guns en trilplaten die kunnen worden gebruikt om spieren te behandelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van deze tools en materialen afhankelijk is van de voorkeuren en behoeften van de persoon die de massage ontvangt. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor bepaalde soorten massageolie of -crème of hebben een voorkeur voor een bepaald type massageapparaat. Daarom is het belangrijk om te overleggen met de persoon die de massage ontvangt voordat je deze tools gebruikt.

sport-massage-met-massage-gun

Doet een sportmassage pijn?

Sportmassage kan soms pijn doen, omdat het gericht is op het losmaken van spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie. Het doel is om spierverhardingen en knopen op te lossen en om de spieren te helpen herstellen na het sporten. Sommige mensen vinden sportmassage pijnlijk, terwijl anderen het als ontspannend ervaren. Het hangt af van de persoon en de intensiteit van de massage. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren met de masseur over hoe hard of zacht je de massage wilt hebben. Als de massage te pijnlijk is, moet je het aangeven zodat de masseur de druk kan aanpassen.

Wat is het verschil tussen sportmassage en massage?

Sportmassage en reguliere massage zijn beide vormen van manipulatie van het lichaam met behulp van druk en beweging om spieren en gewrichten te ontspannen en te versterken. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen deze twee vormen van massage:

  1. Doel: Sportmassage is gericht op het bevorderen van het herstel van spieren na het sporten en het verminderen van spierpijn en stijfheid. Reguliere massage is meer gericht op het algemene welzijn en ontspanning van het lichaam.
  2. Technieken: Sportmassage maakt gebruik van specifieke technieken, zoals compressie, kneding en strekking, om spieren los te maken en bloed naar de spieren te sturen om het herstel te bevorderen. Reguliere massage maakt gebruik van een breder scala aan technieken, zoals kneden, wrijven en drukpunten, om het lichaam te ontspannen en te versterken.
  3. Intensiteit: Sportmassage is meestal intenser dan reguliere massage, omdat het gericht is op het behandelen van specifieke spiergroepen die zijn aangedaan tijdens het sporten. Reguliere massage is meestal milder en gericht op het algemene welzijn en ontspanning van het lichaam.
  4. Doelgroep: Sportmassage is voornamelijk gericht op sporters of mensen die actief zijn en regelmatig sporten. Reguliere massage is voor iedereen beschikbaar die behoefte heeft aan ontspanning of fysieke verlichting.

Hoe vaak sport massage?

Hoe vaak je sportmassage nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je levensstijl, het type sport dat je beoefent en hoe actief je bent. Als je regelmatig sport en je spieren blijven stijf of pijnlijk na het sporten, kan het nuttig zijn om vaker sportmassage te krijgen.

Als je een actief persoon bent en regelmatig sport, kan het nuttig zijn om om de week of om de twee weken een sportmassage te krijgen. Dit kan helpen om spierverhardingen en knopen op te lossen en om de spieren te helpen herstellen na het sporten.

Als je niet regelmatig sport, kan het voldoende zijn om een sportmassage te krijgen wanneer je spieren stijf of pijnlijk zijn na het sporten of na lange periodes van inactiviteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat het aantal massages dat je nodig hebt, afhankelijk is van je specifieke behoeften. Het is het beste om te overleggen met een arts of fysiotherapeut om te bepalen hoe vaak je sportmassage nodig hebt.

Conclusie

In samenvatting is een sportmassage een specifieke vorm van massage die gericht is op het verbeteren van de prestaties van sporters en het herstellen van spierweefsel na een inspanning. 

Het kan helpen de spieren losser te maken zodat je minder spierpijn zal hebben en je de volgende training weer alles kan geven. Het is niet de meest ontspannen massage die er is, aangezien je spieren flink aangepakt worden. Dus dat zal je je wel even moeten bedenken. 

Ik hoop dat je alle informatie hebt gevonden die je zocht in dit artikel. Mocht je nou nog een vraag hebben, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten! 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *