Granaatappel is gezond en past als fruit goed in een gevarieerd voedingspatroon, zolang er rekening wordt gehouden met de dagelijkse suikerinname (bevat best veel suiker). Studies suggereren dat granaatappel(sap) onder meer goed is voor hart, bloedvaten en hersenen, en dat het daarnaast een ontstekingsremmende functie heeft.
Granaatappel, een heerlijk stuk fruit met een fris zoete smaak. Lekker als tussendoortje, in een salade of door de yoghurt. Granaatappel vindt zijn oorsprong in Perzië en is ook in Nederland in de schappen te vinden. Ben jij gek op dit rode fruit en vraag je je af hoe gezond het is? In dit artikel gaan we in op de gezondheidseffecten.
Mocht je nou een gezond voedingsschema willen hebben waar ook granaatappel in is verwerkt, dan kun je onderstaande tool gebruiken. Je krijgt dan iedere week een compleet voedingsschema die op maat voor jou is gemaakt op basis van jouw lichaam en doelen.
Wat zit er in granaatappel (micronutriënten)?
Granaatappels bevatten flink wat voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan vitamine A, C en E. Daarnaast bevatten ze mineralen als foliumzuur, kalium, calcium en ijzer. Granaatappel bevatten erg veel vezels.
Macronutriënten granaatappel
Hieronder vind je de voedingswaarden van granaatappel per 100 gram (Voedingscentrum). Eén granaatappel weegt ongeveer 150 gram.
Granaatappel voedingswaarden | Per 100 gram |
Energie | 381 kJ (91 kcal) |
Eiwitten | 1 gram |
Koolhydraten | 17 gram |
Waarvan suiker | 12 gram |
Vetten | 1 gram |
Vet waarvan verzadigd | 0,2 gram |
Zout | 0 gram |
Waar is granaatappel goed voor?
Granaatappel past goed in een gezond voedingspatroon dankzij de vele mineralen en vitaminen. Er kunnen meerdere gezondheidsvoordelen aan granaatappel toegeschreven worden. Die lichten we graag toe aan de hand van wetenschappelijke bronnen.

Remt ontstekingen in het lichaam
Granaatappel is rijk aan polyfenolen. De voordelen van deze antioxidanten zijn al in meerdere onderzoeken naar voren gekomen. Zo verminderen ze ontstekingen, bijvoorbeeld die in het spijsverteringskanaal voorkomen. Het komt de darmwerking ten goede en is goede voeding voor mensen met de ziekte van Crohn. Ook mensen die last hebben van reuma kunnen baat hebben bij het eten van granaatappel, omdat het de pijn verlicht.
Werkt bloeddrukverlagend
De hoge concentratie antioxidanten in granaatappel zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Het onderzoek richtte zich overigens specifiek op granaatappelsap. Gezond en lekker, maar let er wel op of er aan de granaatappelsap niet te veel suikers toe zijn gevoegd. Hoe puurder de sap, hoe groter het effect.
Goed voor hart en vaten
Een lage bloeddruk is sowieso beter voor hart en vaten. Een te hoge bloeddruk vergroot namelijk het risico op hart- en vaatziekten, waaronder een hartinfarct of beroerte. Mocht je al last hebben van een hartaandoening, dan zorgt granaatappel voor een betere bloedtoevoer en een stabielere balans van de bloedsuiker. Dit is ook voor sporters relevant. Zij voelen zich minder uitgeput als zij een half uur vóór de training granaatappel consumeren.
Verbetert cognitieve functies
Zoals bij veel fruit zitten er dus polyfenolen in granaatappel. Dit stofje staat onder meer bekend door zijn positieve werking op de cognitieve functies. Placebo-onderzoek onder oudere proefpersonen met geheugenklachten suggereert dat het consumeren van granaatappel het geheugen verbetert. De functionele hersenactiviteit neemt namelijk toe. En je kunt je dingen beter herinneren.
Remt mogelijk uitzaaiingen van kanker
De Amerikaanse overheidsorganisatie National Cancer Institute geeft aan dat bioactieve stoffen in granaatappel ervoor kunnen zorgen dat prostaatkankercellen zich minder snel ontwikkelen. Oftewel dat er minder snel uitzaaiingen plaatsvinden. Ook uit onderzoek met reageerbuizen komt naar voren dat groei van slechte cellen geremd kan worden. Er zou echter meer onderzoek gedaan moeten worden op mensen om dit te kunnen bevestigen.
Zijn granaatappel pitjes gezond?
Jazeker! Granaatappel pitten zijn gezond dankzij hun hoge waarden aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C en kalium. Om optimaal van de bovengenoemde gezondheidsvoordelen te genieten consumeer je het beste de hele granaatappel, inclusief pitjes. Deze kun je bijvoorbeeld ook in een smoothie verwerken of door een salade mixen.
Is granaatappelsap gezond?
Je ziet granaatappel in de schappen van de supermarkt ook vaak in de vorm van sap. Hoewel een verse smoothie van verse granaatappel erg gezond is, moet je er bij granaatappelsap op letten wat er allemaal aan toegevoegd is.
Zo is er bijvoorbeeld bronwater met granaatappelsmaak verkrijgbaar, die geen suiker bevat. Granaatappel bevat dit wel. Hieruit kun je concluderen dat alleen de smaak nagebootst is. Op de verpakking van granaatappelsap staat vaak hoeveel procent werkelijk granaatappel is. Vaak wordt een klein percentage granaatappel gecombineerd met suikers en andere stoffen.

Hoeveel granaatappel per dag eten is gezond?
Als je graag granaatappel eet, dan kun je dit het beste opnemen in een gevarieerd voedingspatroon. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste twee porties fruit per dag eten, oftewel circa 200 gram. Eet het bijvoorbeeld als tussendoortje of mix de pitten door een salade heen.
Is granaatappel gezond volgens het Voedingscentrum?
Wat opvalt is dat het Voedingscentrum de granaatappel niet in de Schijf van Vijf heeft opgenomen. Hoewel ze aangeven dat het veel vitamines en mineralen bevat, kun je die ook halen uit ander voedsel. Bovendien bevat granaatappel relatief veel suiker.
Zij geven daarnaast aan dat de studies over granaatappel wel aantonen dat het eten van granaatappel een positief effect heeft, maar dat er onvoldoende bewijs is dat het bijvoorbeeld een hoog cholesterol, hartziekte en kanker zou tegengaan.
Conclusie: hoe gezond is granaatappel?
Als je gek bent op granaatappel dan kun je het prima toevoegen aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het biedt volgens meerdere studies tal van gezondheidsvoordelen. Het gaat echter wel om voordelen die ook middels ander voedsel te behalen zijn, aldus het Voedingscentrum. Bovendien geven zij aan dat er meer onderzoek nodig is om resultaten te bevestigen.
Daarentegen benoemen zij ook geen nadelen, behalve de relatief hoge hoeveelheid suiker. Zolang je daarom rekening houdt met de totale suikerconsumptie op een dag, en in jouw voedingspatroon granaatappel weet in te passen, dan is granaatappel een gezonde en lekkere keuze!
Hoe eet jij het liefst granaatappel, als tussendoortje, in de salade, smoothie, of een ander gerecht? Wij zijn benieuwd en nodigen je uit om een reactie achter te laten onder dit artikel.
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?