Voeding

Is komkommer gezond of ongezond?

is-komkommer-gezond-of-ongezond

Komkommer is gezond. Het bestaat voor circa 96% uit water, wat de vochtvoorziening ten goede komt. Daarnaast bevat komkommer diverse vitaminen en mineralen die ontstekingen remmen en de kans op (chronische) ziektes verkleinen. Tot slot past komkommer uitstekend in een dieet als je wilt afvallen. 

Komkommer, een groente die perfect past in een salade, of los te eten is als tussendoortje. Je kunt komkommer zelfs roerbakken, of er Tzatziki saus of soep van maken. Komkommer is heerlijk fris en gezond, maar waar is komkommer nu echt goed voor? In dit artikel vertellen we je meer over de gezondheidseffecten van komkommer.

Mocht je nou een compleet voedingsschema willen hebben waar ook recepten met komkommer erin in zijn verwerkt, gebruik dan onderstaand tool. Reken eenvoudig uit heoveel calorieën je per dag nodig hebt op basis van jouw lichaam en doelen en laat hier op maat gemaakt voedingsschema’s voor maken die je iedere week in je inbox krijgt inclusief boodschappen lijstje.

Wat zit er in komkommer (micronutriënten)?

Komkommer bevat diverse vitaminen en mineralen. Zo is het rijk aan kalium, fosfor, calcium en magnesium. Het bevat een kleine hoeveelheid ijzer en zink. Verder bevat het vitamine C en K, en in kleinere hoeveelheid ook vitamine B1, B2, B6 en E. Daarnaast bevat het beta-caroteen en 0,6 gram vezels per 100 gram.

Macronutriënten komkommer

Hieronder vind je de voedingswaarden van komkommer per 100 gram (Voedingscentrum). De meeste Hollandse komkommers wegen circa 350 tot 400 gram. De voedingswaarden per komkommer kunnen lichtelijk verschillen door de manier van kweken.

Komkommer voedingswaardenPer 100 gram – met schilPer 100 gram – zonder schil
Energie53 kJ (13 kcal)63 kJ (15 kcal)
Eiwitten1 gram1 gram
Koolhydraten1,3 gram2,5 gram
Vetten0,4 gram0,2 gram
Vet waarvan verzadigd0,1 gram0,1 gram
Zout0,005 gram0,005 gram

Waar is komkommer goed voor?

Komkommer bevat erg weinig calorieën, maar wel veel mineralen en vitaminen. Hieronder gaan we in op wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen van komkommer.

komkommer-salade

Minder kans op chronische ziektes

Komkommer is rijk aan antioxidanten, die ervoor zorgen dat vrije radicalen opgeruimd worden. En dat is gunstig, want deze agressieve stoffen kunnen schade aanrichten aan cellen en weefsels, wat tot allerlei chronische ziektes kan leiden. Vrije radicalen veroorzaken namelijk ‘oxidatieve stress’, dat zich op termijn kan uiten in onder meer reuma en auto-immuunziektes. Daarnaast zal het lichaam er sneller door verouderen.

Goed voor het metabolisme

Komkommer bestaat voor circa 96% uit water. Daardoor is het een goede bron voor hydratatie van het lichaam. En dat is belangrijk, want voldoende water in het lichaam zorgt voor een goede temperatuurregeling en transport van voedingsstoffen door het lichaam. Tevens draagt het bij aan de fysieke prestaties en een algeheel beter metabolisme.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Wanneer je een hoge bloedsuiker hebt dan is komkommer eten een goed idee, zo blijkt uit verschillende studies met dieren en reageerbuizen. Deze groente blijkt namelijk de bloedsuiker flink te verlagen. Het kan zelfs diabetesklachten verminderen. Langdurig een hoge bloedsuiker hebben kan na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen, wat je onder meer kunt gaan merken aan de ogen, nieren, voeten en zelfs aan het hart.

Verkleint de kans op kanker

Er is een verband aangetoond tussen het eten van groente (en fruit), waaronder komkommer, en een lagere kans op kanker. Zo werden ruim 65.000 deelnemers bijna 8 jaar gevolgd, waaruit bleek dat personen die 7 of meer porties groente en fruit per dag aten, minder vaak kanker kregen of daaraan overlijden. Voeg komkommer dus gerust toe aan een gevarieerd voedingspatroon met andere groente- en fruitsoorten.

Met komkommer gezond afvallen

Komkommer bevat erg veel water en daarentegen juist weinig calorieën. Dat maakt het de perfecte calorie arme snack voor iedereen die graag gewicht wil verliezen. Vind je losse komkommer eten minder lekker? Dan is komkommer met hummus gezond en lekker! 

Dip die komkommerreepjes lekker in de hummus en profiteer meteen van de gezondheidsvoordelen van hummus, zoals een betere spijsvertering en darmflora. Ook komkommer draagt overigens bij aan een betere stoelgang dankzij het hogere vochtgehalte.

Hoeveel komkommer per dag eten is gezond?

Het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groente per dag te eten, waaronder komkommer. Deze groente staat namelijk in de Schijf van Vijf. Wissel komkommer dus af met andere groente voor een gevarieerd voedingspatroon. 

Volgens onderzoek van het Population Health Research Institute hoef je je overigens niet in te houden als je meer wilt eten. Hoe meer (rauwe) groente én fruit per dag je eet, hoe lager het sterfterisico, zo wordt gesteld (al wordt verder onderzoek aanbevolen). Een andere studie gaf aan dat 800 gram groente per dag zelfs ideaal is voor een lagere kans op ziektes.

Schil komkommer gezond?

Overigens ook nog interessant om te weten is dat komkommer met schil een hogere concentratie vitaminen en mineralen bevat. Op optimaal van de gezondheidsvoordelen te genieten, geef je dus beter de voorkeur aan komkommer met schil.

geschilde-komkommer

Komkommer met azijn gezond?

Wist je dat komkommers die vroeg geplukt worden en in azijn worden gehouden eigenlijk gewoon ‘augurken’ zijn? Ze worden ook wel ‘zure bom’ of ‘Atjar’ genoemd. Soms worden augurken juist in zout gelegd (komt vanuit vroeger – het was daardoor langer houdbaar).

Zowel zoutzure als zoetzure augurken zijn minder gezond als komkommer. Door het azijn neemt de voedingswaarde af, en ook (te) veel zout is minder gezond (in verband met hoge bloeddruk). Dit is dus iets om op te letten als je graag augurk eet. Door de kleine hoeveelheid calorieën kun je ze overigens wel prima eten als je wilt afvallen.

Conclusie: hoe gezond is komkommer?

Komkommer is erg gezond. De grote hoeveelheid vocht in komkommer (circa 96%) zorgt voor een goede vochthuishouding en een betere stoelgang. Het bevat weinig calorieën en in verhouding relatief veel vitaminen en mineralen, waardoor het ook een goede keuze is als je wilt afvallen. Daarnaast remt het ontstekingen in het lichaam en draagt het bij aan een algeheel beter metabolisme. Eet dus lekker komkommer als je er zin in hebt!

Wat is jouw favoriete gerecht met komkommer? Of eet je het liever als losse snack? Laat je reactie achter onder dit artikel en inspireer ons en anderen.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *