Voeding

De voordelen van proteïne poeder

voordelen-proteïne-poeder

Proteïne poeders zijn een van de meest populaire supplementen in de gezondheids- en fitnessindustrie. Proteïne poeder is een aanvulling op een gezonde levensstijl, maar niet het enige. Proteïne poeder wordt vaak geassocieerd met bodybuilding, maar er zijn veel atleten die proteïne poeders om andere redenen gebruiken. Laat je niet misleiden door de pakkende advertenties! In dit artikel lees je over de voordelen van proteïne poeder.

Wat is proteïne poeder?

Proteïne poeder of eiwitpoeder is een soort voedingssupplement. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van je spieren, het herstellen van weefsel en het produceren van enzymen en hormonen. Er zijn verschillende soorten eiwitpoeders: plantaardig en zuivelpoeder. Het meest voorkomende type poeder is wei poeder gemaakt van zuivel.

Wei eiwitpoeder is in water oplosbaar melkeiwit dat meestal door atleten wordt gebruikt. Een ander type poeder dat je kunt gebruiken, is caseïne. Caseïne bevat aminozuren die het spierherstel na het sporten kunnen stimuleren. Caseïne wordt gemaakt van zuivelproducten zoals melk.

Wei- of caseïne eiwit poeder is niet geschikt voor personen met een lactose-intolerantie of allergie. Als alternatief kun je soja eiwitpoeder gebruiik, een plantaardig eiwit.

Gezondheidsvoordelen van proteïne poeder.

Hieronder worden verschillende gezondheidsvoordelen van proteïne poeder behandeld. Zo kan proteïne poeder helpen met op gewicht blijven, spieren opbouwen en herstelt het weefsel in het lichaam.

Op gewicht blijven

Het consumeren van voedsel dat rijk is aan eiwitten kan je helpen om een ​​lang verzadigd gevoel te hebben. Om genoeg van deze eiwitten binnen te krijgen kun je als tussendoortje bijvoorbeeld een eiwit shake nemen met proteïne poeder van Matchu Sports. Op deze manier kun je je “slechte” snackgewoonte verminderen doordat je langer verzadigd bent door de eiwitten die in de shake zitten.

Doordat eiwitten je een langer verzadigd gevoel geeft, kun je gemakkelijk je gewicht stabiel houden of juist wat gewicht verliezen. Sommige onderzoeken stellen dat het consumeren van wei-eiwit het lichaamsgewicht en de vetmassa bij mensen met obesitas kan verminderen. Dit heeft te maken met dat eiwitten je een verzadigder gevoel geven. Hierdoor heb je minder de neiging om onnodig veel te snacken of grote porties te eten. Doordat je lichaam dan dus minder energie binnen krijgt dan het verbrand wordt de vetverbranding in gang gezet en zal je vet/lichaamsgewicht verliezen.

Je spieren opbouwen

Eiwit is de bouwstof die je spieren kan laten groeien. Daarom drinken de meeste sportschoolliefhebbers en atleten eiwitshakes. Ze geloven dat wei eiwit hun spieren kan opbouwen na het voltooien van de krachttraining.

Ook stellen sommige onderzoekers dat eiwitsupplementen de spieromvang en -kracht van de spieren kunnen vergroten. Dit klopt omdat eiwit de bouwstof is om je spieren te herstellen na een training. Maar dat betekent niet dat deze eiwitten alleen via een eiwit shake ingenomen hoeven te worden. Dit kan ook via eiwitrijke voeding, zoals vlees, vis, tofu en peulvruchten.

Beschadigde spieren herstellen

Proteïne poeder is ook nuttig om de beschadigde weefsels en spieren te herstellen. Na een zware inspanning ontstaan er vaak kleine scheurtjes in de spieren. Nu klinkt dit heel erg, maar dit is nodig om spieren te laten groeien. Deze scheurtjes voel jij als spierpijn. Om het herstelproces te versnellen, kun je vervolgens het eiwitsupplement consumeren.

Het eiwit kan niet alleen de beschadigde spier herstellen, maar is ook nuttig om je spierprestaties te verbeteren. Sommige mensen twijfelen om eiwitsupplementen te consumeren omdat ze allergieën hebben. Als alternatief voor het eiwit op basis van zuivel kun je kiezen voor plantaardige eiwitten zoals sojapoeders of erwtenproteïnepoeders.

Hoe kun je proteïne poeders consumeren?

Voordat je de eiwitpoeders gebruikt, moet je je voedingsbehoeften berekenen. Wanneer je normale voeding niet voldoende eiwitten kan leveren, kan je overwegen om eiwitsupplementen te consumeren. Houdt er echter rekening mee dat te veel eiwitten consumeren niet goed is. Overmatige consumptie van eiwitpoeders kan je lever en nieren beschadigen.

Het consumeren van een hoog eiwitgehalte kan de inname van andere voedingscomponenten zoals vezels verminderen. Als je je vol voelt, wil je misschien geen fruit, groenten en ander gezond voedsel consumeren.

Daarom moet je eiwitpoeder ook niet zien als een maaltijdvervanger, maar puur als een aanvulling op jouw voeding. Dus stel je hebt een bepaald caloriedoel en hierin moet je aan een bepaald aantal eiwitten komen. Maar als je de eiwitten alleen maar uit je voeding wilt halen, dan ga je over het caloriedoel heen aangezien eiwitten uit voeding ook andere macronutriënten met zich mee brengt en het caloriegehalte omhoog brengen.

Een eiwit shake kan dan uitkomst zijn, aangezien het een vrij geconcentreerde vorm van het eiwit nutriënt is. Hierdoor blijf je in je caloriedoel en krijg je genoeg eiwitten binnen.

Loop je niet tegen dit probleem aan en kun je jouw voeding prima afstemmen op je eiwit inname en caloriedoel, dan is een eiwit poeder helemaal niet nodig.

Je kunt de eiwitpoeders mengen met water. Als alternatief kunt je het ook mengen met melk. Met melk is wel lekkerder, maar er komen dan wel ook calorieën van de melk bij. Wel iets om rekening mee te houden.

Lactose intollerant, wat nu?

Als je allergisch/intolerant bent voor melk, kun je het gebruik van wei eiwit vermijden. Als alternatief kun je soja eiwitpoeder consumeren. Zorg ervoor dat je het eiwitsupplement in matige doses consumeert.

Wanneer je dit supplement in de juiste doses gebruikt, zal het geen bijwerkingen voor je gezondheid veroorzaken. Wanneer je het echter in een zeer hoge dosis consumeert, kan het maagpijn en krampen veroorzaken. Kijk dus goed om de verpakking wat er aanbevolen wordt en raadpleeg eventueel een diëtist.

Conclusie

Het spreekt voor zich dat eiwitpoeder geen wondermiddel is. Het heeft misschien niet dezelfde voordelen als het eten van volwaardige voeding, maar het kan wel een mooie aanvulling zijn als je niet helemaal met je caloriedoel uitkomt.

Eiwitpoeder kan een uitstekende optie zijn voor sporters die spieren willen opbouwen of hun prestaties willen verbeteren, en voor ieder ander die baat kan hebben bij een extra eiwitboost in zijn of haar dieet. Dus hoewel het misschien geen vervanging is voor volwaardige voeding, kan het zeker helpen bij het opvullen van voedingsgaten waar die er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *