Sport

Met welke leeftijd starten met krachttraining?

krachttraining-kinderen-jongeren-leeftijd-verstandig

Krachttraining en fitness zijn steeds populairder geworden afgelopen jaren en het wordt voor de jeugd steeds aantrekkelijker om eraan te beginnen. Maar is het nou eigenlijk wel zo goed om vroeg met krachttraining te beginnen en thuis of in de sportschool al aan die gewichten te gaan trekken?

Om je alvast een antwoord te geven op deze vraag, er dient enige mate van kennis en capaciteit aanwezig te zijn. Pubers die krachttraining doen kunnen soms te zwaar trainen wat blessures kan veroorzaken.

We zullen in dit artikel je dan ook meenemen in waar je rekening mee moet houden als je vroeg begint met krachttraining, wat er kan gebeuren als je te vroeg begint en op welke leeftijd het nou wel verstandig is om met krachttraining te beginnen.

Gevaren van krachttraining bij kinderen en pubers

Nu wordt vaak de vraag gesteld wat nou de gevaren zijn voor kinderen en pubers die krachttraining gaan doen. De voornaamste reden is onwetendheid. Ook wordt er vaak gespeculeerd over de vraag of het de groei belemmerd.

Onwetendheid

Zoals benoemd is onwetendheid dus de grootste gevaarfactor bij krachttraining en kinderen. Kinderen en jongeren kunnen al snel het idee hebben dat als ze beginnen dat het met het zwaarste gewicht moet dat ze kunnen. Maar dit kan dan ook vervelende blessures veroorzaken.

Daarom is het altijd verstandig om je eerst te focussen op techniek zonder gewicht. Het allerbeste is als je als net begint hier begeleiding in zoekt of je eerst goed verdiept in de techniek van de verschillende oefeningen.

Dit is zeker het geval als je ook gewicht erbij wilt pakken. Overigens is dit niet alleen het geval bij kinderen en jongeren, maar eigenlijk ook gewoon bij volwassenen. Altijd eerst weten wat je doet voor je jezelf gaat testen.

Het advies is dan ook, zoek hulp bij het doen van krachttraining en laat je helpen door iemand die hier verstand van heeft.

Belemmerd het de groei?

Nu komt ook vaak de vraag naar voren of krachttraining nou de groei belemmerd. Nu is daar echter nog niet helemaal een eenduidig antwoord op te leggen aangezien de wetenschappers hier nog niet 100% over uit zijn.

Er zijn nog niet echt duidelijke onderzoeken die aanduiden dat het niet zo is, maar ook niet die aanduiden dat het wel zo is. Het is dan ook wel iets om in je achterhoofd te houden en met iets als groei van het lichaam misschien beter om het maar even safe te spelen en nog niet aan de zware gewichten te gaan hangen.

Hoe kunnen kinderen en pubers wel aan krachttraining doen?

Nu denk je misschien, maar sporten en bewegen is toch gezond voor een kinderen en jongeren? Zeker is dit gezond! En ook krachttraining zou daar een rol in kunnen spelen. Maar hoe doe je dat dan hoor ik je al denken.

Ik heb het eerder misschien al een klein beetje verklapt. Maar wat vrij veilig is, is om de oefeningen met lichaamsgewicht te doen. Dit is overigens wat je lichaam ook gewend is door de dag heen dus die moet goed gaan.

Focus je op de techniek zodat als het straks wel tijd is om aan de gewichten te trekken, dat je techniek al goed onder de knie hebt en je er dus later mooi profijt van hebt.

Door op deze manier te trainen voorkom je blessures en zal je altijd lekker door kunnen bewegen zonder belemmeringen. Je zult ook zien dat je als kind of jongeren ook een stuk lekkerder in je vel gaat zitten van bewegen. Dus blijf lekker bewegen en denk bijvoorbeeld aan oefeningen met een TRX of buikspieroefeningen zonder gewicht.

krachttraining-kinderen

Maar op welke leeftijd beginnen dan?

Maar dan heb je nog niet helemaal antwoord op je vraag of wel? Wanneer kan je nou beginnen met krachttraining? Welke leeftijd is een goede leeftijd om ermee te beginnen?

Ik zou zeggen, wacht gewoon tot je bent uitgegroeid voor je met zware krachttraining met gewichten begint. De onderzoeken zijn er nog niet helemaal over uit of het de groei nou belemmert of niet en daarom is het misschien maar beter om even de veilige route te pakken en je lekker te focussen op oefeningen die je kunt doen met lichaamsgewicht.

Conclusie

Het komt er dus een beetje op neer dat het nog niet helemaal duidelijk is of krachttraining met gewichten wel zo goed is voor jongeren en kinderen. Daarom is het verstandig om dit misschien nog even te vermijden of te doen onder de begeleiding van een professional.

Wel kunnen kinderen en jongeren beginnen met oefeningen waarmee het lichaamsgewicht wordt gebruikt. Ze kunnen zich dan focussen op de techniek zodat deze wel al goed is op het moment dat ze uiteindelijk wel aan krachttraining met gewichten gaan doen.

Wacht dus tot je (of je kind) bent uitgegroeid en lees je ondertussen goed in over hoe de oefeningen gedaan moeten worden en vraag eventueel hulp van iemand die er verstand van heeft.

Misschien ook interessant

Armoefeningen zonder gewicht

Russian twist

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *