Voeding

Is koffie gezond of ongezond?

is-koffie-gezond-of-ongezond

Ben jij benieuwd of koffie nou gezond is, of juist misschien zelfs wel ongezond? Je wilt graag weten of het veilig is om een paar koppen koffie per dag te drinken en wat de eventuele gevaren en gezondheidsvoordelen zijn van koffie.

We bespreken in dit artikel wat er allemaal in koffie zit, waar het goed voor is, dingen waar je rekening mee moet houden, hoe je koffie lekker kunt maken en hoeveel koffie je per dag je kunt drinken.

Om gelijk antwoord te geven op de vraag of koffie gezond is kunnen we je het volgende vertellen: Koffie is gezond mits je het met mate neemt. Hoe beter de koffie is gefilterd hoe gezonder de koffie is.

Wat zit er in koffie?

Voor we verder gaan kijken naar de gezondheidsvoordelen van koffie is het goed om ook te kijken naar wat er eigenlijk allemaal in koffie zit. Zo weten we ook wat we drinken op het moment dat we lekker aan het genieten zijn van een kopje koffie.

Micronutriënten

Volgens het voedingscentrum zitten er een aantal micronutriënten in koffie. Namelijk calcium, een klein beetje ijzer, kalium, magnesium, zink en een klein aandeel vitamines zoals vitamine B1, B2 en Niacine.

Macronutriënten

Benieuwd naar hoeveel calorieën er in koffie zitten? Je vind het hieronder in de tabel welke macronutrienten te vinden zijn in koffie. Hierbij gaan we natuurlijk uit van een kopje koffie zonder melk en suiker erin. Echt de koffie op zichzelf.

Voedingswaarde koffie | Per 100 gram.

Energie5 KJ (1 kcal)
Eiwitten0,0 g
Koolhydraten0,1 g
Vetten0,0 g
Zout0,003 g
kopje-koffie-met-koffiebonen

Waar is koffie goed voor?

Nu zal je wel benieuwd zijn naar welke gezondheidsvoordelen koffie nou heeft. We zijn de literatuur weer ingedoken en zijn tot een aantal conclusies gekomen. Koffie heeft als gezondheidsvoordelen dat het goed is voor de alertheid, het kan helpen bij de vetverbranding, kan verschillende ziektes tegengaan en blijkt het ook goed te zijn voor je geheugen.

Alertheid en energie

Zoals je misschien wel weet zit het stofje cafeïne in koffie. Daar staat het drankje dan ook om bekend. Dit stofje zorgt er dan ook voor dat je wat alerter bent. Dit kan je helpen je goed te concentreren en je alert te maken voor bepaalde dingen. Waarom denk je dat mensen soms een kopje koffie drinken voor ze een lang stuk gaan autorijden.

Ook is het goed om koffie te drinken voor je gaat sporten. Om toch even jou als Thuis Atleet een tip mee te geven. Het maakt je dus niet alleen alert, maar zorgt ook voor meer energie. Als je het goed wilt timen dan kun je het beste een half uurtje voor je gaat sporten een kopje koffie drinken. Dan heeft het lichaam de koffie opgenomen en zal je het meeste van de effecten profijt hebben.

Kan helpen bij vetverbranding

Hoewel het effect minimaal is, en je er geen wonderen van moet verwachten kan het ook helpen de vetverbranding te stimuleren. Dit komt omdat koffie het metabolisme iets harder aan het werk zet zodat je meer calorieën verbrandt door de dag heen.

Hierbij is het wel goed om te weten dat het een minimaal effect is en dat het geen zin heeft om als een gek koffie te gaan drinken. Dit effect neemt namelijk ook af op het moment dat je voor een langere tijd koffie drinkt.

Kan verschillende ziektes tegengaan

Koffie helpt je ook beschermen tegen verschillende ziektes. Het blijkt dat het kan helpen Diabetes te voorkomen (onderzoek 2009), het beschermt de lever, maar ook de kans op ziektes zoals Parkinson (onderzoek 2004) en geestenziekten zoals Alzheimer en Dementie (onderzoek 2002).

Zoals je ziet beschermt het tegen aardig wat ziektes. Kopje koffie is dus helemaal niet erg. Sterker nog, het is misschien zelfs juist wel goed!

Positief effect op geheugen

Ook blijkt koffie een positief effect te hebben op je geheugen. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat cafeïne het geheugen en de leerprestaties van muizen verbeterde. Dit was waarschijnlijk te wijten aan het feit dat cafeïne een psychoactieve stof is, wat betekent dat het je hersenchemie beïnvloedt.

Gevaren van koffie

Nu zijn er natuurlijk ook wat nadelen te vinden aan koffie. Of misschien beter gezegd dingen waar je gewoon een beetje mee moet oppassen als je koffie drinkt. Ten alle tijden belangrijk om het met mate te drinken.

Angst

Het eerste waar je op moet letten is dat koffie bij sommige mensen angst kan veroorzaken. Nu is er maar een klein deel dat dit als effect blijkt te hebben van koffie, maar is het dus wel goed om hiermee op te passen.

Hiermee bedoel ik dat je beter langzaam aan je koffie inname kan verhogen in plaats gelijk in één keer 4 koppen koffie op een dag te drinken.

Cafestol

Dan is er het stofje Cafestol waar je rekening mee moet houden. Dit stofje blijkt niet helemaal goed te zijn voor het menselijk lichaam en blijkt beter gematigd te worden genomen.

Nu zit cafestol voornamelijk in koffie die niet goed gefilterd is. Daarom kun je dit stofje al grotendeels vermijden door goed gefilterde koffie te kiezen.

Acrylamide

Dan is er nog het stofje acrylamide. En dit benoemen we hier puur om je te informeren, maar de hoeveelheid is maar heel klein bij koffie. Dit stofje komt vrij als je met hoge temperatuur kook, bakt frituurt of in dit geval koffie perst. Het is dus allemaal te overzien.

Zwangerschap

Als laatste is het goed om tijdens een zwangerschap zeer gematigd koffie te drinken. Hoewel koffie heel lekker kan zijn in de ochtend. Is het verstandig om je koffie inname zo laag mogelijk te houden tijdens een zwangerschap. Dit aangezien te veel cafeïne niet goed is voor de baby.

Beter het zekere voor het onzekere toch?

Koffie lekker maken

Wil jij een kopje koffie extra lekker maken? Dan kun je dat op verschillende manieren doen. Denk hierbij aan een lekkere ijskoffie, een zoetje in je koffie of lekkere cappuccino of latte machiato.

Als je jouw koffiedrankje in ieder geval klaar maakt, dan is er één ding die je sowieso nodig hebt, en dat is goede koffie. Kijk dus even goed rond en maak jouw koffie drankje tot een waar succes. Je kunt ook koffie online bestellen voor het gemak. Dan hoef je het huis niet uit en kun je een voorraadje aanleggen om nooit zonder koffie te zitten.

kopje-cappuccino

Hoeveel koffie per dag

Nu denk je vast, dat is allemaal wel leuk en aardig al die informatie over koffie. Maar hoeveel is nou verstandig om per dag te drinken van dit lekkere drankje? Uiteindelijk komt het neer op ongeveer 3-4 koppen koffie per dag. Als je kiest voor een goed gefilterde variant dan is dit zeker te doen.

Verder is het goed om ook naar je lichaam te luisteren. Als je bij 2 koppen al voelt dat je er onrustig van wordt, of die avond niet meer lekker kan slapen, dan is het verstandig om wat minder te drinken.

Als je overigens kiest voor zeer sterke koffie zoals espresso dan is het advies om maximaal 2 a 3 kopjes per dag te drinken.

Conclusie: is koffie gezond of niet?

Dus op de vraag of koffie gezond is of niet, zoals we hebben aangegeven in het begin is koffie zeker gezond mits je het met mate drinkt. Het kan je helpen beschermen tegen verschillende ziektes, het maakt je alerter, het is goed voor je geheugen en je krijgt er energie van.

Wel zal je een beetje moeten oppassen als je angstig of zwanger bent. Verder zijn de stoffen Cafestol en Acrylamide de stoffen waar je mee dient op te passen. Maar kleine sitenote deze stoffen zitten er niet in gigantisch grote hoeveelheden in. Zeker niet als je jouw koffie goed gefilterd drinkt.

Ik hoop dat je wat aan het artikel hebt gehad en dat je er wat voor jezelf hebt uitgehaald. Mocht je nou nog een vraag hebben over koffie en gezondheid, laat het dan zeker weten hieronder in een reactie. Ook ben ik heel benieuwd naar hoe jij je koffie het liefste drinkt.

Misschien ook interessant

Hoge bloeddruk verlagen met koffie, kan dat?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *