Voeding

Is courgette gezond of ongezond?

courgette-gezond-of-ongezond

Courgette is gezond. Het is een groente die bijdraagt aan een algeheel gezond lichaam. Zo remt het ontstekingen, zorgt het voor een lagere kans op kanker en chronische ziektes en weert het tegen ouderdomsverschijnselen. Door de lage hoeveelheid calorieën is het tevens een goede keuze als je gewicht wil verliezen.  

Courgette, een groente die volgens velen als heerlijke smaakmaker wordt beschouwd. Zo past het perfect in een pastasaus of ovenschotel, en kun je ze ook in reepjes snijden en besprenkelen met kruiden. Of maak er courgetti (pasta) van of smakelijke courgettesoep. Waar is courgette nu precies goed voor? In dit artikel gaan we in op de gezondheidseffecten van deze groente.

Ben jij bezig met gezond eten en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken of wil je het jezelf makkelijk maken? Je wilt een gezond voedingsschema wilt samenstellen maar hebt soms geen inspiratie of je vraag je af of je wel alle voedingsmiddelen binnenkrijgt. Nu kun je met onderstaande tool uitrekenen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt en welke macronutriënten verdeling daarbij hoort op basis van jouw doelen. Ook kan je voedingsschema’s op maat (waar ook courgette in zit verwerkt) laten maken met de tool laten die je iedere week in je mailbox krijgt met de daarbij horende boodschappenlijst.

Wat zit er in courgette (micronutriënten)?

De meest aanwezige vitamines in courgette zijn vitamine A en C. Daarnaast bevat het ook vitamine B1, B6 en K. Tevens bevat het mineralen als mangaan, kalium, koper, foliumzuur, fosfor en magnesium. Courgette bevat ook vezels.

Macronutriënten courgette

Hieronder vind je de voedingswaarden van courgette per 100 gram (Voedingscentrum). De voedingswaarden van courgettes kunnen lichtelijk verschillen door de manier van kweken. De gemiddelde courgette weegt rond de 350 tot 450 gram.

Courgette voedingswaardenPer 100 gram – met schil
Energie75 kJ (18 kcal)
Eiwitten1,2 gram
Koolhydraten2,4 gram
Vetten0,2 gram
Vet waarvan verzadigd0 gram
Zout0 gram

Waar is courgette goed voor?

Courgette bevat nauwelijks calorieën, maar daarentegen wel veel vitaminen en mineralen. Het zijn dus ware gezondheidsbommetjes. We gaan hieronder dieper in op de gezondheidsvoordelen van courgette.

Verkleint de kans op tal van ziektes

Courgette is een goede bron van antioxidanten. Die zorgen ervoor dat vrije radicalen in ons lichaam opgeruimd worden. En dat is goed, want daardoor hebben deze radicalen geen kans om schade aan te richten in onze weefsels en cellen. Daardoor zal het lichaam minder snel verouderen en neemt de kans op tal van ziektes af. Denk aan chronische aandoeningen als reuma, maar ook trombose, een longembolie, beroerte en hartinfarct. 

Ook de kans op diabetes type 2 is lager als je veel groente zoals courgette eet. Het eten van courgette kan ontstekingsremmend werken. Wereldwijd worden de zaden van courgette zelfs geprezen als natuurmedicijn, om inwendige ziektes tegen te gaan. 

courgette-verkleint-kans-op-ziektes

Vermindert de kans op kanker

Ook om kanker tegen te gaan is het eten van courgette een goed idee. Het eten van groente, zoals courgette, is namelijk in verband gebracht met een lagere kans op kanker. Ongeveer 65 duizend deelnemers werden circa 8 jaar gevolgd en daaruit bleek dat het eten van 7 porties groente en fruit per dag ervoor zorgt dat men minder snel kanker krijgt en/of daaraan overlijdt. Voorbeelden van kankersoorten waarop het risico lager is, zijn onder meer darmkanker en longkanker.

Hebben anti-verouderende eigenschappen

De schil van courgette bevat diverse antioxidanten, waaronder caroteen, zeaxanthine en luteïne. Deze stoffen beschermen je tegen de schadelijke inwerking van licht. Waar je dan aan kunt denken? Door courgette te eten zullen je ogen minder snel achteruit gaan en loop je minder kans op de oogziekte maculadegeneratie, een veel voorkomende aandoening waarbij (meestal vanaf je 50e levensjaar), de ogen snel achteruit gaan. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de antioxidanten luteïne en zeaxanthine je huid beschermen, waardoor je huid minder snel ouderdomsverschijnselen zal krijgen.

courgette-anti-verouderende-eigenschappen

Goed voor een gezond gewicht

Courgettes bevatten veel vezels en weinig calorieën. Ze zijn gemakkelijk te verteren en bevatten ook best wat vocht. Vocht in het lichaam is belangrijk voor het transport van voedingsstoffen door ons lichaam, alsook een goede temperatuurregeling. Bovendien zorgt vocht voor een verzadigd gevoel en bevordert het de stoelgang. Met courgette gezond afvallen is dan ook een uitstekend idee. 

Tip: maak courgettesoep voor extra vocht. Voeg water, bouillon, kruiden en courgette toe, kook dit even door en mix het met een staafmixer. Het is ook nog eens erg lekker! 

Hoeveel courgette per dag eten is gezond?

Het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groente per dag te eten, waaronder courgette. Neem deze groente bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon. Mag je ook meer courgette per dag eten? Meerdere studies geven aan dat je met een gerust hart meer kunt eten, en dat meer groente eten zelfs de kans op vroegtijdige sterfte en ziektes verkleint. 

Is rauwe courgette gezond? 

Ja, rauwe courgette is gezond. Dit is zelfs de gezondste keuze, de voedingsstoffen blijven dan het beste bewaard. De meeste voedingsstoffen bevinden zich overigens onder de schil. 

Is gebakken courgette gezond?

Ook dit is een prima keuze! Gebakken groente wordt overigens vaak ongezonder doordat er olie of vet in opgenomen wordt, maar ook dit heb je nodig in een gezond voedingspatroon, zolang het maar met mate is. Je krijgt met gebakken courgette in olie of vet dus wel sneller calorieën binnen.

Is gele courgette gezond?

Gele courgette is een ander ras dan de welbekende groene courgette. In Nederland wordt hij alleen in kassen geteeld. De gezondheidsvoordelen van groene en gele courgette zijn zover bekend verwaarloosbaar. Zowel de smaak als de hoeveelheid vitaminen en mineralen zijn vrijwel hetzelfde, alleen de kleur is anders. Zo kun je gerechten op een andere manier presenteren.

gele-courgette-gezond-of-ongezond

Conclusie: hoe gezond is courgette?

Courgette is super gezond en er zijn eigenlijk geen nadelen aan deze groente te benoemen. Het bevat weinig calorieën en daarentegen wel veel vitaminen en mineralen, die bijdragen aan de algehele gezondheid van het lichaam. Het verkleint de kans op kanker en gaat veroudering tegen. Daarnaast past het prima in een dieet als je wilt afvallen. Varieer dus lekker met courgette in pastasauzen en ovenschalen, maak er courgette pasta van of bereid een heerlijke courgette soep. Smakelijk! 

Hoe eet jij courgette het liefst? We laten ons graag inspireren en zouden het leuk vinden als je je favoriete courgette gerecht deelt onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *