Ananas is gezond en past als fruit in een gevarieerd voedingspatroon. Het remt ontstekingen en tumoren, draagt bij aan de spijsvertering en helpt mee bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam.
Ananas, een heerlijke exotische fruitsoort die het goed doet als tussendoortje, op pizza’s en in salades. Ananas komt wereldwijd veel voor en de ananas die wij in Nederland eten komt voornamelijk uit Costa Rica. Eet jij graag ananas? Dan ben je vast benieuwd hoe het zit met de gezondheidseffecten van dit gele fruit. Is ananas goed voor je? Daar vertellen we in dit artikel meer over.
Wil je graag gezonder eten maar lukt het maar niet om een gezond voedingsschema samen te stellen? Laat onderstaande tool je helpen. Het rekent eerst (gratis) uit hoeveel calorieën je nodig hebt en welke macronutriënten samenstelling het beste is voor jouw doel. Daarna kun je op basis hiervan voedingsschema’s op maat laten maken voor een zeer betaalbare prijs. Je zult iedere week een compleet voedingsschema (waar ook ananas in verwerkt kan) in je mailbox krijgen met het daarbij horende boodschappenlijstje. Hoef je dus niet meer na te denken over wat wel of niet gezond is en past bij jouw doelen.
Wat zit er in ananas (micronutriënten)?
Ananas zit boordevol vitamine C, en bevat daarnaast ook vitamine A, B1, B6, B11 en E. De mineralen in ananas zijn onder meer kalium, magnesium, calcium, fosfor, ijzer, koper en zink. Er zitten ook vezels in ananas, een kleine 2 gram per 100 gram.
Macronutriënten ananas
Hieronder vind je de voedingswaarden van ananas per 100 gram (Voedingscentrum). Eén portie ananas bevat op advies van het Voedingscentrum ongeveer 125 gram.
Ananas voedingswaarden | Per 100 gram |
Energie | 226 kJ (54 kcal) |
Eiwitten | 0,5 gram |
Koolhydraten | 12 gram |
Waarvan suiker | 11,6 gram |
Vetten | 0,1 gram |
Vet waarvan verzadigd | 0 gram |
Zout | 0 gram |
Waar is ananas goed voor?
Ananas is een fruitsoort waaraan diverse gezondheidsvoordelen toe te schrijven zijn. Wat doet ananas met je lichaam? Dat lichten we graag toe aan de hand van wetenschappelijke bronnen.
Werkt ontstekingsremmend
Ananas, of eigenlijk het sap van ananas, bevat bromelaïne. Uit onderzoek blijkt dat dit enzym ontstekingen in het lichaam remt, voornamelijk in de darmen. Zo heb je bijvoorbeeld minder kans op colitis ulcerosa (ontsteking in de dikke darm). Bromelaïne werkt als een sterke antioxidant, waardoor de kans op pijnen in het lichaam afneemt. Je kunt dit kopen als voedingssupplement, maar door ananas te eten krijg je het op natuurlijke wijze binnen.
Draagt bij aan een goede spijsvertering
Ananas is licht verteerbaar en past daarom goed in dieet. Je hebt dan minder kans op een opgeblazen gevoel. Sowieso draagt ananas bij aan een betere spijsvertering. Wil je met ananas gezond afvallen? Door de weinige calorieën en de positieve effecten kan dat zeker. Het bevat ook nog eens veel vocht, wat zorgt voor een voller gevoel en een betere verdeling van voedingsstoffen over het gehele lichaam.

Verkleint de kans op diabetes en hartziektes
Naast bovengenoemde voordelen is ananas sowieso goed voor de algehele gezondheid van het lichaam. Het verkleint de kans op diabetes type 2 en zorgt voor gezondere hart- en bloedvaten. Door het eten van ananas heb je minder kans op vasculaire aandoeningen. Het zorgt dus voor een betere doorstroming van bloed door het lichaam, waardoor je ook minder kans hebt op ziektes aan de hersenen of het ruggenmerg.
Goed voor bloedruk en vochtbalans
In ananas zit flink wat kalium. Dit mineraal zorgt onder meer voor een gunstige bloeddruk, omdat het het bloeddruk verhogende effect van natrium tegenwerkt. Dat niet alleen, want het zorgt er ook voor dat de vochtbalans in het lichaam op peil blijft. Bovendien zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels, waardoor de spieren goed samentrekken en je daardoor soepeler kunt bewegen.

Minder kans op tumorcellen
Ananas kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de progressie van kanker. Zo vermindert het de groei van tumorcellen, wat ook weer toe te schrijven is aan het enzym bromelaïne. Sowieso hangt het eten van (gevarieerd) fruit samen met een lagere kans op darmkanker en longkanker. De voedingsvezels in ananas beschermen je ook tegen kanker en andere ziektes. Dit in combinatie met het lage aantal calorieën zorgt weer voor een gezond gewicht dat op peil blijft, wat ook weer de kans op kanker verkleint.
Hoeveel ananas per dag eten is gezond?
Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten. Neem ananas bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon en wissel af met andere fruitsoorten.
TIP: koop je een ananas vers in de winkel en wil je die meteen consumeren? Voel dan of die stevig aanvoelt, een klein beetje ingedrukt kan worden en of je de bladeren kunt uittrekken. Je weet dan of de ananas rijp is.

Ananas uit blik gezond?
Veel mensen denken dat ananas uit blik ongezond is. Gelukkig valt dat reuze mee! Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor ananasschijven op sap, dus niet op siroop. Het siroop bevat namelijk veel suiker en maakt de ananas uit blik ongezonder. De ananas op sap komt qua voedingswaarde veel overeen met verse ananas. Check altijd de productverpakking voor de concrete voedingswaarden.
Diepvries ananas gezond?
Ook ananas uit de diepvries is gezond! Sterker nog, in sommige gevallen kan het gezonder zijn. Doordat ananas na het oogsten direct wordt ingevroren, worden er minder voedingswaarden afgebroken. Daardoor is de concentratie vitamines hoger. Ook hier geldt overigens weer: check de productverpakking voor de concrete voedingswaarden.
Let op, de voedingswaarden, vitaminen en mineralen per verse ananas, diepvriesananas en ananas op blik kunnen altijd van elkaar verschillen, onder meer door de manier van produceren en bewerken.

Conclusie: hoe gezond is ananas?
Ananas is een gezond keuze en past dus goed in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Voornamelijk de stof bromelaïne levert veel gezondheidsvoordelen op, zoals ontstekingen remmen, een betere spijsvertering en een lagere kans op kanker. Daarnaast dragen de voedingsstoffen in ananas bij aan een algehele goede werking van het lichaam.
Hoe eet (of drink) jij het liefst ananas, als los tussendoortje, in een salade, smoothie, pizza of misschien wel in een cocktail?! We zijn benieuwd en zien je reactie graag onder dit artikel.
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?