Sport

Sporten met spierpijn, is dat wel verstandig om te doen?

sporten-met-spierpijn

Heb je hard getraind in wat voor een sport dan ook en twijfel je of het wel verstandig is om te gaan sporten? Je hebt gisteren flink getraind en begint spierpijn te krijgen of hebt dit al. Je spieren voelen zwaar aan. Sterker nog, de spierpijn kan een drempel zijn om wel of niet te gaan sporten.

Of je nu aan krachttraining, fitness, hardlopen of fietsen doet, spierpijn kan een drempel zijn om wel of niet te gaan. Maar wanneer is het nou verstandig om niet zo te piepen en door te knallen en wanneer is het handig om even rust te nemen? Aan het einde van dit artikel weet jij precies wanneer je wel en wanneer je niet moet sporten met spierpijn. 

Wat is spierpijn?

Zoals de naam al zegt is spierpijn, pijn in de spieren. Klinkt logisch, maar waar komt dit nou vandaan? Op het moment dat je traint komen er kleine microscopische scheurtjes in jouw spieren. Dit is niet erg want het lichaam herstelt deze weer, mits je de spieren voldoende rust geeft.

De spierpijn is dan ook eigenlijk de pijn die je hebt van deze kleine scheurtjes in de spieren. Verder heb je ook nog de pijn die je kunt ervaren tijdens het sporten zelf, als je de spieren gebruikt. Dit is pijn die je hebt van het gebruiken van de spieren.

Verder kan het ook pijn zijn van een blessure, dit wordt vaak ook onder spierpijn verteld. Het is dus goed om te kijken wat voor een soort spierpijn het is. Mocht je dit niet weten, schakel dan een fysiotherapeut in mits je denkt dat het een blessure is. Kijk voor meer informatie over wat spierpijn is en hoe je ervan afkomt in ons andere artikel.

Wanneer niet sporten met spierpijn

Zoals eerder verteld heb je wel een bepaalde mate van rust nodig voor de spieren. Anders kunnen zij zich nooit herstellen. Ook kan het spierpijn zijn van een blessure. Dit is dan ook gelijk een voorbeeld van een soort spierpijn die je niet moet hebben als je gaat trainen.

Het is dan ook af te raden om de ledemaat waar de blessure zich bevindt te gebruiken. Schakel een fysiotherapeut in en laat je hierover adviseren. 

Verder is het ook niet verstandig om de spieren te gebruiken waar je echt veel spierpijn in hebt. Met veel spierpijn bedoel ik dat je er echt last van hebt. Je wordt echt beperkt in de beweging. Dit is echt wel een teken dat de spier wat extra rust kan gebruiken. 

Wanneer wel sporten met spierpijn

Natuurlijk zijn er ook momenten dat je wel gewoon kunt sporten met spierpijn. Belangrijk is om wel een goede warming up te doen, zodat het bloed lekker kan gaan stromen. Op die manier zul je tijdens de training ook een stuk minder last hebben van de spierpijn.

Je kunt best trainen met spierpijn op het moment dat het niet te heftig is. Hiermee bedoel ik dat als je het licht voelt je best kunt sporten. Een goede warming up en goed water blijven drinken en je komt al een heel eind. Mocht je krachttraining doen dan kun je er eventueel voor kiezen om een andere spiergroep (die geen spierpijn heeft) te trainen.

Mocht je toch vrij heftige spierpijn hebben en deze spiergroep toch willen trainen bij welke sport dan ook. Dan kun je ervoor kiezen om het met lichtgewicht te doen of te gaan wandelen of iets. Dan is het meer een herstel training. Nogmaals, het is belangrijk dat je jouw spieren genoeg rust geeft om te groeien, sterker of sneller te laten worden. 

Waarom is rust bij spierpijn zo belangrijk?

Nu vraag jij je misschien af, waarom is rust zo belangrijk dan? Nu heb ik het net al even aangestipt, maar dit is belangrijk omdat de spier moet herstellen van de stress die jij de spier hebt aangedaan. Altijd als jij jouw spieren gebruikt komen er kleine scheurtjes in, en deze scheurtjes moeten hersteld worden.

Met de juiste voeding tegen spierpijn en genoeg rust kom jij weer van jouw spierpijn af. 

Sterker nog, als je dit op de juiste manier doet, gaan je prestaties zelfs omhoog. Dit noemen ze supercompensatie. Je traint waardoor jouw prestaties uiteindelijk minder worden. Ga maar na, hoe verder jij in je training komt, hoe minder gewicht je omhoog krijgt of hoe minder snel je gaat rennen.

Logisch want je verzuurd gewoon. Hier bedoel ik mee dat je spieren moe worden. Uiteindelijk gaat je lichaam hard aan de slag om deze eerder genoemde spierscheurtjes te herstellen. En het mooie van het menselijk lichaam is dat die dit harder doet dan nodig is om de scheurtjes te herstellen.

Je spieren worden hierdoor groter. Maar om dit effect te krijgen, heb je wel genoeg rust nodig. Zo kan je dit ook zien op de afbeelding hieronder.

Conclusie

Dus kan je sporten met spierpijn? Ja in sommige gevallen is dit prima om te doen, maar in sommige gevallen ook zeker niet. Er is dus niet een eenduidig antwoord voor en het ligt er per situatie aan of dit handig is om wel of niet te doen.

Als je heftige spierpijn hebt dan is het handig om lichaam wat extra rust te geven en eventueel andere spiergroepen te trainen die dag. Raadpleeg een fysiotherapeut op het moment dat je waarschijnlijk last heb van een blessure. Verder kun je wel sporten op het moment dat je een klein beetje spierpijn hebt.

Zorg dan wel voor een goede warming up en drink genoeg water om kramp te voorkomen. 

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat dit dan weten in een reactie hieronder. Natuurlijk kun je ons ook altijd een email sturen met vragen. 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

2 reacties op “Sporten met spierpijn, is dat wel verstandig om te doen?

 1. ciska schreef:

  hallo MATTHIJS
  Hier Ciska
  ben 1 december 2019 geopereerd aan een een gebroken heup en boven been en nu 7 augustus 2020 heel veel spier pijn aan dat been heb er ook 3 pennen in en aan de buiten kant op die plek een dikke bult van spieren ook pijnlijk als ik er op druk.
  ik heb regel matig oefeningen gedaan, maar liep een tijdje terug beter en had niet zo,n pijn als nu.
  ben al zo lang aan het revalideren wat kan ik het beste doen mijn leeftijd is 69 jaar.
  vriendelijke groet Ciska.

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Ciska,
   Bedankt voor je reactie. Wat ik hoor is dat je oefeningen doet die je veel spierpijn en überhaupt pijn in je heup bezorgen. De vraag is dan even of deze oefeningen niet al te zwaar zijn voor de fase waarin jij in je revalidatie zit. Het beste wat je kunt doen, is dit overleggen met jouw arts of fysiotherapeut. Zij kunnen het beste oordelen over jouw specifieke situatie. Wat ik je wel kan vertellen, is dat revalideren altijd langer duurt dan je wilt. Dit was in ieder geval bij mij wel het geval haha. Volgens mij ben je hartstikke goed bezig en is het enige wat je nodig hebt, een klein beetje begeleiding van een fysiotherapeut of arts in wat goede keuzes zijn op het gebied van oefeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *