Sport

De juiste spullen in je rugzak voor een tocht door de natuur

outdoor-fietsen

Ben jij gek op de natuur en een sportliefhebber, dan maak je vast vaak lange uitputtende reizen in je vrije tijd. Je vertrekt met wat kleine hoognodige producten in je rugtas om soms wel uren of zelfs dagen van huis te zijn en om te genieten van alles wat de wereld je te bieden heeft. Dit soort trips moeten niet onderschat worden, het vraagt veel van je uithoudingsvermogen, het is werkelijke duursport. Ongetraind en met de verkeerde spullen op zak kom je zeker niet ongeschonden thuis. Echter veel spullen meeslepen is onhandig, dus het inpakken van je rugzak voor zo’n prachtige maar uitputtende tocht is een heel belangrijk onderdeel. Maar wat moet je nou precies meenemen? In dit artikel proberen we je te helpen met het verzamelen van je reisspullen voor zowel dagtrips als meerdaagse reizen door de natuur.

Je rugzak vullen met de juiste benodigdheden

Natuurlijk is de inhoud van je rugzak afhankelijk van de soort tocht die je gaat maken en voornamelijk de duur van de tocht. Wat voor een tocht je ook gaat maken, één ding mag je absoluut niet vergeten. Wanneer je de wijde wereld intrekt voor een dagje of meer dagen is het altijd verstandig om in ieder geval voldoende water bij je te hebben. Voor één dag is dat twee liter. Ga je langer op reis dan is veel water meeslepen lastig, kies dan om een waterfilter aan te schaffen zodat je jouw drinkfles kunt vullen met gefilterd water uit riviertjes. Om wat extra energie op te doen en goed gehydrateerd te blijven kun je ervoor kiezen om enkele bruistabletten mee te nemen die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn. Je water krijgt een smaakje en bevat ook nog eens de hoognodige mineralen en vitaminen.

Water en voedsel heeft je lichaam nodig om prestatie te leveren

Naast water drinken moet je natuurlijk ook eten. Gezond voedsel  met voldoende voedingswaarde is belangrijk om goed te kunnen presteren. Maar om hele maaltijden mee te slepen in je rugzak is onhandig. Daarom wordt door veel mensen die graag lange tochten maken gekozen voor outdoor voedsel. Dit is lichtgewicht voedsel met perfecte voedingswaarden. Outdoor voedsel is verkrijgbaar in vele vormen, van voedingsrijke repen tot volledige maaltijden. Bedenk wel dat de maaltijden vaak bereid moeten worden met warm water. Zorg er dus voor dat je gereedschap bij je hebt waarmee je een vuurtje kunt stoken. Je outdoor menu is helemaal niet saai overigens, met de beschikbare specerijen en het variërende aanbod van de voedingszakken heb je toch het gevoel dat je niet iedere dag dezelfde maaltijd eet.

Vuur en onderdak

Ga je langer op ontdekkingstocht en dien je een warme maaltijd te bereiden heb je dus vuur nodig. Een vuurkit is altijd handig om bij je hebben voor het maken van een vuurtje. Zo’n vuurkit is voorzien van een aansteker, lucifers, aanmaakblokjes en een waxinelichtje. Dat waxinelichtje is niet voor de romantiek, maar helpt bij het aansteken van vochtig hout. Is er helemaal geen hout in het gebied waar je heen gaat? Dan zijn er zeer kleine kookstelletjes te koop, zodat je alsnog een gezonde warme maaltijd kunt verorberen. Vergeet niet een klein pannetje mee te nemen, anders kun je nog niets opwarmen. Wanneer je ook gaat overnachten in de natuur, dan is een vuurtje aangenaam om warm te blijven. Echter alleen met een warm vuurtje red je het niet. Zorg voor onderdak in de vorm van bijvoorbeeld een pop-up tentje en een slaapmatjes met een goede isolatiewaarde, zodat de kou niet vanuit de grond in je lichaam kan trekken. Ook een fijne slaapzak is geen overbodige luxe. Ga je jouw tocht maken in een nat klimaat? Kies dan voor een synthetische slaapzak. Bij een droog klimaat is een slaapzak gemaakt van wol prettiger. Op deze manier ben je goed beschermd tegen regen en kou.

De juiste kleding

Een tip wat betreft kledingkeus, kies voor veel laagjes, zo heb je voor iedere temperatuur wel iets om aan te trekken of uit te trekken. Neem bij een nat klimaat ook een goede regenjas mee. Wanneer je kleding doordrenkt is van vocht, is het niet zomaar meer droog te krijgen. De truc is dan ook om de kleding droog te houden. Er bestaat geen slecht weer, maar er bestaat wel slechte kleding. Kleed je dus goed en het weer hoeft jou niet te stoppen in jouw avonturen door de natuur. Kan jij de frisse geur van net gevallen regen in het bos al ruiken? Heerlijk!

Overige spulletjes

Nu je daadwerkelijk het hoognodige ingepakt hebt, is er misschien nog wel wat ruimte over. Je hebt dan de keus om nog wat kleine dingen mee te nemen. Misschien een survivalgids, hoofdlampje, een mes, touw, waterdichte zak, een gebiedskaart of kompas of zelfs GPS toestel. Wanneer je graag bereikbaar wilt blijven als je onderweg bent, is wellicht een klein zonnepaneeltje voor op je rugzak een uitkomst, je kunt dan je elektrische apparaten opladen.

Wrap it up

Als je de natuur ingaat om jouw avonturen te gaan beleven is het dus belangrijk om je goed voor te bereiden. Ga dus niet zomaar op pad en gebruik de tips van hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *