Advies

Hometrainer of spinningfiets, welke heb jij nodig?

hometrainer-of-spinningfiets-de-verschillen

Je wilt graag een hometrainer of spinningfiets voor thuis in huis halen. Echter ben je er nog niet helemaal uit welke nou het beste bij jou past. Verder vraag jij je af wat nou de verschillen zijn tussen de twee fietsen voor in huis zodat je aan het einde van dit artikel een goede keuze kunt maken. Ook weet je op die manier wat je precies in huis haalt en kun je met een voldaan gevoel jouw thuisfiets in ontvangst nemen. Eerst zullen de belangrijkste verschillen besproken worden en daarna voor wie welk apparaat nou is. 

Verschil tussen de hometrainer en spinningfiets

Er zijn een aantal grote verschillen tussen de hometrainer en spinningfiets te onderscheiden. Het trapsysteem is anders, er zit een verschil in ervaring op de fietsen, de houding, trainingsprogramma’s en ze hebben beide verschillende trainingsdoeleinden. Maar wat houdt dit nou precies in, vraag jij je misschien wel af. 

StellingHometrainerSpinningfiets
Goed voor de gezondheid
Afvallen
DoortrapsysteemX
Kan zomaar stoppen met trappen X
Racefiets ervaringX
Stadsfiets ervaring X
Comfortabel X
Fietsen met blessure X
Gemakkelijk verschillende programma’s X
Beginner X
GevorderdX

Trapsysteem is anders

Het grootste verschillen tussen de hometrainer en spinningfiets is het trapsysteem. De spinningfiets heeft namelijk een doortrapsysteem, wat inhoudt dat op het moment dat jij stopt met fietsen de trappers gewoon doordraaien door het zware vliegwiel aan de voorkant. Bij een hometrainer is dit niet zo en werkt het trapsysteem zoals op een normale fiets. Daar kan je best even stoppen met trappen op het moment dat je even moet bent of iets. Bij een spinningfiets krijg je hier niet de kans voor want de trappers draaien gewoon door. Bij het doortrapsysteem ligt de focus dan ook op hard fietsen en bij de hometrainer meer op het bewegen zelf. Hoewel dit niet altijd hoeft, maar hier later meer over.

Verschil in ervaring 

Naast het trapsysteem is ook de ervaring erg verschillend. Op een hometrainer heb je namelijk een beetje het gevoel alsof je op een stadsfiets door de stad aan het fietsen bent. Op een spinningfiets krijg je een beetje het gevoel alsof je meerijdt in de Tour de France. Alsof je op een racefiets zit. Dit heeft twee oorzaken, de houding en het trapsysteem. Het trapsysteem van de spinningfiets zorgt ervoor dat je wel door moet. Bij de hometrainer kun je af en toe even stoppen met trappen en nog wel vooruit gaan. De houding hebben we het zo nog uitgebreid over. 

Trainingsdoeleinden

Eigenlijk kun je uit de vorige alinea’s wel opmaken dat de trainingsdoeleinden heel anders zijn bij de spinningfiets. Bij de spinningfiets gaat het om records verbeteren, sneller fietsen en helemaal tot het gaatje gaan. Racen, racen, racen. Hoewel je met een hometrainer ook weldegelijk flink kunt trainen, ligt de focus hier meer op comfort. 

Trainingsprogramma’s

Ik zou nog terugkomen op het feit dat je met een hometrainer wel of niet flink aan de bak kunt. De meeste hometrainers hebben namelijk veel verschillende trainingsprogramma’s. Deze trainingsprogramma’s kunnen jou weldegelijk uitdagen op zowel fysiek als mentaal vlak. Kun jij die extra kilometer er toch nog uithalen op het moment dat de zwaarte weer net iets verhoogt. In tegenstelling tot de hometrainer, hebben de meeste spinningfietsen geen trainingsprogramma’s die je kunt volgen. Je past zelf steeds handmatig de weerstand aan door aan de draaiknop te draaien. Je zult dus zelf creatief moeten zijn in het bedenken van manieren om te trainen op de spinning fiets.  

Houding

Verder is de houding ook heel anders bij de twee soorten fietsen voor thuis. Zoals eerder benoemd zit je op een hometrainer een beetje zoals je op een stadsfiets zit, rechtop en comfortabel. Bij een spinningfiets zit je meer zoals je op een racefiets zit, veel meer naar voren gebogen. Nu is de houding bij een spinningfiets veel actiever en daagt dus ook meer uit om harder te fietsen. 

Het zadel

Hoewel er veel keus is in de fitnessmarkt wat betreft hometrainers en spinningfietsen, zijn er over het algemeen genomen wel verschillen te zien tussen de twee soorten fietsen als het gaat om zadels. De zadels van een hometrainer zijn vaak dikker en groter dan die van een spinningfiets.Soms zelfs met een comfortabele gel laag om het af te maken.  Bij een spinningfiets zijn deze kleiner en harder. Doordat het zadel kleiner is kan je gemakkelijker bewegen en zit het zadel niet in de weg tijdens het fietsen. Ook hier is weer aan te zien dat de hometrainer meer gericht is op comfort.

Blessures of minder mobiel

Het laatste verschil tussen de spinningfiets en hometrainer is de bereikbaarheid van de apparaten op het moment dat je een blessure hebt of je überhaupt minder mobiel bent om wat voor reden dan ook. Het is namelijk niet verstandig om op een spinningfiets te stappen op het moment dat je een bepaalde blessure hebt of je minder mobiel bent.

Ten eerste heeft de spinningfiets een hoge opstap en het dus een klus is om erop te komen. Ten tweede blijft de spinningfiets doortrappen op het moment dat jij wilt stoppen. Dit is niet handig met een blessure.

De hometrainer is wat dat aangaat een beter optie op het moment dat je minder mobiel bent of een blessure hebt. Je kunt stoppen met trappen wanneer je wilt en de opstap is gemakkelijker.

Voor wie?

Nu je de belangrijkste verschillen tussen de twee apparaten weet, vraag jij je misschien af voor wie is welk apparaat nou geschikt. En welke is nou geschikt voor jou? Ik zal per soort fiets uitleggen voor wie het apparaat geschikt is. 

Voor wie is de hometrainer geschikt?

De hometrainer is geschikt voor mensen die net beginnen met fietsen. Het is comfortabel, je kunt stoppen met trappen wanneer je wilt, maar je kunt jezelf wel uitdagen met de verschillende trainingsprogramma’s.

Verder is de hometrainer ook geschikt voor mensen die last hebben van een blessure of minder mobiel zijn om wat voor een reden dan ook. Dit kan een operatie zijn of wat dan ook. Ook kan dit apparaat goed gebruikt worden als warming up voor bijvoorbeeld krachttraining thuis.

Zo zijn jouw spieren goed warm en is je lichaam ook wakker op het moment dat je begint. De hometrainer is een apparaat voor iemand die niet alleen op keihard fietsen is gericht. Nogmaals, dit kan natuurlijk wel gewoon.

Voor wie is de spinningfiets geschikt?

De spinningfiets is voor de echte snelheidsduivels, de gevorderde fietsers. Het is een fiets waar je op moet stappen op het moment dat je begrijpt hoe het apparaat werkt. Dat je snapt dat de trappers doorfietsen. Je zult bij de spinningfiets dus ook goed jouw grenzen moeten kennen zodat je weet tot hoever je kunt gaan en nog wel de energie hebt om ook te stoppen. Verder zul je zelf trainingsprogramma’s moeten samenstellen omdat deze (meestal) niet zitten ingebouwd.

Keuze maken

Kortom, een spinningfiets is voor de gevorderde fietser die graag hard wilt gaan op de fiets waarbij de fiets centraal staat in de training. De hometrainer aan de andere kant is voor de beginnende fietser die graag comfortabel zit of last heeft van een blessure of iets. 

Nu is het tijd om een keuze te maken. Ik ben dan ook enorm benieuwd wat voor jou de beste keuze zou zijn. Ben jij iemand die houdt van comfort of die zo snel mogelijk wilt gaan en continu records wilt breken? Laat het weten in een reactie hieronder. Natuurlijk ook waarom. 

Ik kan je alvast verklappen, ik zit zelf liever op de hometrainer haha. Rustig aan warm worden voor mijn krachttraining, helemaal top! Ook kun je hieronder in een reactie altijd een vraag stellen of ons mailen.  

Misschien ook interessant:
De voor- en nadelen van een hometrainer 
Is het thuis trainen op een hometrainer gezond of ongezond?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

4 reacties op “Hometrainer of spinningfiets, welke heb jij nodig?

 1. Gunter schreef:

  Mijn hoofdsport is lopen, maar wil mijn basisconditie aanscherpen door de lage hartslagzone te trainen. (110-130).
  Dit wil ik doen met een hometrainer of spinningfiets. 1-2 uurtjes duurtraining om zo basis te verbreden.

  Wat is dan het beste? Een hometrainer of een spinningfiets?

  mvg,
  Gunter

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Gunter,

   Bedankt voor je vraag! Als ik het zo lees wil je wel echt serieuze training gaan doen op jouw fiets thuis, en als ik je verhaal zo lees dan is in jouw geval een spinningfiets de beste keuze. Puur om het feit dat je wat geavanceerdere training wilt doen.

   Zie een spinningfiets als een racefiets en een hometrainer als een “normale” stadsfiets. Zou je dit soort training buiten op een normale fiets doen of een racefiets?

   Hoop je vraag zo beantwoord te hebben, mocht dat niet het geval zijn, dan weet je ons te vinden 😉

 2. Johan Lagey schreef:

  Eigenlijk ben ik op zoek naar de combinatie van de 2.
  Ikzelf zou mss eerder naar de spinningfiets neigen, maar men vrouw naar een gewone hometrainer.
  Tot voor kort hadden we een Domyos VM660 die de geest heeft gegeven.
  We zijn op zoek naar een alternatief hiervoor.

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Johan bedankt voor je reactie.

   En wat jammer om te horen dat jullie hometrainer de geest heef begeven.

   Ik neem aan dat jullie de Domyos destijds hebben gekozen omdat de houding waarin je fietst net een beetje tussen de spinningfiets en hometrainer in zit.
   Als dat de reden is, dan zijn de volgende thuisfietsen een mooie keuze.

   De Sole Fitness B74 hometrainer als je op zoek bent naar een variant in de richting van een hometrainer, want je zit hier beetje schuin naar voren.

   Of als je meer in de richting wilt van een spinningfiets wilt, dan is de Nordictrack grand tour pro een mooie optie. Het is een spinningfiets, maar voor een spinningfiets kan je nog redelijk rechtop zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *