Advies

Wat zijn de voor- en nadelen van een hometrainer?

voordelen-nadelen-hometrainer

Je wilt graag thuis aan de slag met sporten en denkt er aan om een hometrainer hiervoor aan te schaffen. Je wilt natuurlijk wel weten of je hier een goede keuze in maakt om zo een apparaat in huis te nemen.

Daarom wil je de voor- en nadelen tegen elkaar afstrepen om jouw keuze zo goed mogelijk te maken. In dit artikel helpen wij jou een handje op weg hiermee. Hieronder vind je namelijk de voor- en nadelen van een hometrainer in het algemeen. Lees het op je gemakje door en maak dan je keuze!

Voordelen van een hometrainer

Hieronder lees je wat de voordelen zijn van een hometrainer in het algemeen. Er zitten namelijk wel een aantal positieve punten aan dit cardio apparaat.

Verstelbaar zadel

Een hometrainer heeft eigenlijk altijd een verstelbaar zadel. Dit is natuurlijk super handig want niet iedereen is natuurlijk even groot. Om het zadel op jouw goede hoogte te zetten ga je naast het zadel staan. Nu stel je het zadel af op dezelfde hoogte als jouw heupen. Wanneer je nu op de hometrainer gaat zitten zou deze op de goede hoogte voor jouw afgesteld moeten zijn.

virtufithtr 2.1 zadel hoogte

Ventilator

Op de meeste hometrainers zit tegenwoordig een ventilator. Deze kun je aanzetten voor een fris windje op je gezicht. Dit is fijn wanneer je echt een voorkauwt doet op de hometrainer, zodat je een beetje afkoelt tussen door.

Doe je nou een warming up dan is het gebruik van een ventilator misschien niet heel handig omdat je jezelf dan weer wat meer afkoelt. En het doel van de warming up is natuurlijk warm worden.

Actieve of ontspannen houding fietsen

De meeste hometrainers hebben een ‘stuur’ waarop je in een ‘actieve’ of juist ‘ontspannen’ houding kunt zitten. Het is per persoon verschillend hoe zij graag willen zitten op een hometrainer. Daarom is het juist fijn dat er twee opties zijn.

Naast dat je hiertussen kan kiezen is het ook fijn wanneer je echt snelheid gaat maken op de hometrainer de ‘actieve’ houding kan gebruiken. Daartegenover staat wanneer je gewoon een rustige warming up aan het doen bent je in de ‘ontspannen’ houding kan gaan zitten.

Verschillende programma’s

Bij de meeste hometrainers kun je uit verschillende progamma’s kiezen. Zou heb je bijvoorbeeld een intervalprogramma, een warming up programma, vet verbanding programma en zelfs een progamma die zich aanpast op jouw hartslag.

Het hartslag programma zit echter niet op elke hometrainer, omdat niet elke hometrainer hartslagmeting heeft. Op deze manier kun je door verschillende programma’s uit te testen jouw training uitdagend houden. Welk programma kies jij?

Antislip pedalen met band die voet op pedaal houdt

Bijna alle hometrainers hebben antislip pedalen en een band op de pedalen om je voet hierop te houden. Dit is super fijn als je met wat meer power aan het trappen bent, want dan glijd je voet niet zomaar van het pedaal af. Daardoor kan je niet van het apparaat afvallen en kun je zo alles uit jouw training halen. Veiligheid plus alles uit je training kunnen halen, wat wil je nog meer?

Verschillende plekken waar knoppen zitten om niveau te bepalen

De meeste hometrainers hebben op verschillende plekken van het ‘stuur’ knoppen zitten om je niveau te bepalen. Naast het stuur kun je ook je niveau aanpassen op de display van dit cardio apparaat. Al deze verschillende plekken van de knoppen maakt het voor jouw gemakkelijker om het niveau aan te passen in welke houding je ook zit. Zit je in de actieve houding dan kun je snel het niveau aanpassen in deze houding, net zoals in de ontspannen houding. Dit allemaal zodat jij jouw training zo goed mogelijk kunt uitvoeren.

Voor warming up

Je kunt de hometrainer gebruiken voor jouw warming up. Ga je bijvoorbeeld je benen trainen, dan moeten deze natuurlijk eerst even een lekkere warming up hebben gehad. Je kunt hiervoor het programma ‘handmatig’ aanzetten, waarbij je zelf je niveau van je warming up bepaald. Fiets je benen warm, verhoog je hartslag en jij kunt je training beginnen.

Voor conditie

Naast een warming up kun je een hometrainer ook gebruiken om jouw conditie te verbeteren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kiezen voor een interval programma. Bij dit programma ben je steeds een tijdje harder en/of zwaarder aan het fietsen en daarna weer een tijdje wat rustiger aan het fietsen. Dit helpt jouw uithoudingsvermogen aanzienlijk te verbeteren. Naast dit programma heb je ook andere programma’s die jou helpen jouw conditie te verbeteren!

Serie kijken tijdens trainen

Het fijne bij een hometrainer is dat je altijd een display hebt waarop je een progamma kun kiezen. Waar je deze display ook voor kunt gebruiken is om jouw mobiel op te leggen, zodat jij jouw favoriete serie kunt kijken tijdens het fietsen. Want zeg nou eerlijk je woonkamer is niet het meest inspirerend om naar te kijken als je een tijdje op een hometrainer zit!

Betaalbaar

Als je de hometrainer vergelijkt met andere cardio apparaten zoals een roeitrainer, loopband of crosstrainer, dan is de hometrainer zeker de goedkopere in het rijtje. Dus wil je graag een cardio apparaat in huis hebben, maar heb je een niet al te groot budget dan is de hometrainer zeker een aanrader.

Het is niet afhankelijk van het weer

Vind jij het lekker om af en toe een fietstocht te maken in de zomer, wanneer het lekker weer is en het zonnetje schijnt. Maar stopt dit direct wanneer het met bakken uit de lucht komt of juist wanneer het gaat vriezen? Dan is de hometrainer ook zeker iets voor jou. Met bagger weer kun je namelijk ook gewoon binnen lekker aan de slag. Je blijft zo toch in beweging ook wanneer het geen lekker weer is buiten. Wat jouw fietstocht binnen dan misschien wel aantrekkelijker maakt, is lekker je favoriete serie erbij pakken en deze te kijken tijdens het fietsen. Een van de voordelen die je hierboven al hebt kunnen lezen.

Nadelen

Nu de voordelen van een hometrainer zijn besproken, zijn nu de nadelen aan de beurt. Want natuurlijk heeft alles voordelen en nadelen. Gelukkig heeft de hometrainer meer voordelen dan nadelen. Maar natuurlijk zijn de nadelen ook een factoor die meegenomen moet worden in het keuzeproces.

Traint alleen benen

Een eerste nadeel van de hometrainer is dat je alleen je benen traint met dit cardio apparaat. Je armen rusten gewoon lekker uit op het stuur wanneer je op de hometrainer een workout gaat doen. Als je bijvoorbeeld de hometrainer gebruikt voor een warming up en je wilt die dag je bovenlichaam gaan trainen, dan heeft het niet heel veel zin om op de hometrainer een warming up te doen. Want je armen worden zeker niet warm hierop.

Eentonig

De hometrainer kan erg eentonig zijn. Je hebt natuurlijk wel keuze uit verschillende programma’s, maar het blijft toch de eentonige fietsbeweging. Wanneer je nog niet vaak op een hometrainer hebt gezeten, dan is het vaak nog wel leuk. Maar naar enige tijd komt de eentonigheid van de fietsbeweging je neus uit en ga je hem misschien niet meer gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen op de hometrainer.

Verbrandt weinig calorieën mee

Ten opzichte van andere cardio apparaten, zoals een roeitrainer, loopband of crosstrainer, verbrand je het minst snel calorieën met een hometrainer. Dit komt doordat je dus alleen je benen aan het werk zet op de fiets. Bij de andere cardio apparaten zijn je boven en onderlichaam beide aan het werk waardoor je sneller en meer calorieën verbrand in een bepaalde tijd. Dus een goal om met een cardio apparaat extra calorieën te verbranden is de hometrainer niet het meeste geschikt hiervoor.

Conclusie

Nu je de meeste voor- en nadelen van een hometrainer hebt gelezen is het voor jou misschien makkelijker om een keuze te maken of je dit apparaat in huis wilt nemen of niet. Zoals je hebt gelezen zitten er meer voordelen dan nadelen aan dit cardio apparaat, maar wegen de nadelen niet minder zwaar mee met jouw eindkeuze.

Mocht je nog vragen hebben over de hometrainer, stel ze dan gerust hieronder in een reactie. Of stuur een email naar info@thuisatleet.nl. We hopen dat wij jou op weg hebben geholpen naar een keuze in het kopen van een hometrainer!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *