Gezondheid

Thuis fietsen op een hometrainer gezond of ongezond?

fietsen-op-hometrainer-gezond

Heb jij er wel eens aan gedacht om een hometrainer aan te schaffen voor thuis, maar vraag jij je af of dit wel gezond is in tegenstelling tot een normale fiets? Of je nou beter buiten kunt gaan fietsen of lekker warm binnen.

We bespreken de gezonde, ongezonde en voor- en nadelen van het fietsen binnen of buiten. Voor je begint te lezen, waar ligt jouw voorkeur nu op dit moment, en wat zijn de aspecten waarom jij die keuze maakt?

Buiten of binnen

Binnen fietsen doe je met een hometrainer op de plek en buiten zit je op een normale fiets die daadwerkelijk vooruit komt. Beide manieren om te fietsen hebben zowel voordelen als nadelen op gezondheidsvlak, maar ook op beleving. Je leest ze hieronder.

Binnen fietsen op de hometrainer

Binnen lekker in een temperatuur fietsen die jij aangenaam vindt. Lekker in je korte broek en kan eventueel zelfs op slipper of blote voeten. Niemand die je raar staat aan te kijken omdat je “rare” sportschoenen aan hebt. Het fietsen binnen heeft veel voordelen maar ook een paar kleine nadelen waar je toch rekening mee moet houden op het moment dat je aan jouw gezondheid wilt denken.

 

virtufit-htr-2.0-hometrainer-thuis-op-fiets

Voordelen

Het eerste voordeel is dat je met een hometrainer thuis helemaal zelf kunt bepalen wanneer je erop gaat. Je hoeft op niemand te wachten en hoeft er de deur niet voor uit. Je hebt geen last van het weer, wat het weer ook is en kunt zelfs tv kijken op het moment dat je calorieën aan het verbranden bent.

Het grote voordeel van thuis fietsen op een hometrainer is dat je tijdens het kijken van jouw films of series je ook prima calorieën kunt verbranden. Zo kun je nooit de smoes gebruiken dat het buiten te koud of te regenachtig is en ben je op een ontspannen manier toch aan het bewegen en kan je dus wel zeggen dat dit gezond is. Ook kun je virtuele werelden ontdekken vanuit je eigen huis. Bijvoorbeeld hometrainers met zwift!

Nadelen

Voor een totaal beeld is het ook goed om de andere kant eens te bekijken, de nadelen. Het grootste nadeel van thuis fietsen op een hometrainer is dat je niet kunt genieten van het mooie weer (als deze er is). Je mist jouw vitamine D op die manier en daarnaast het mooie bruine kleurtje op de huid.

Ook is het een nadeel dat je binnen niet van de natuur kunt genieten. Je kan dan wel een natuurfilm opzetten, maar laten we eerlijk zijn, dat is niet hetzelfde. De enige optie om de natuur op te zoeken en van het zonnetje te genieten met jouw hometrainer is hem in de tuin zetten. Is dit voor jou de oplossing?

Buiten fietsen op de normale fiets

Buiten fietsen op jouw normale fiets kun je heerlijk in de natuur doen met het zonnetje op jouw voorhoofd. Een bruin kleurtje waar je verder niks voor hoeft te doen (op het insmeren na) en van de omgeving genieten. Ook aan het buiten fietsen zitten een aantal voordelen, maar ook nadelen vast. Lees hieronder wat deze zijn. 

buiten-fietsen

Voordelen

Het grootste voordeel van buiten fietsen is dat je van zowel de natuur als het weer kunt genieten als het mooi weer is. Verder zie ga je daadwerkelijk vooruit en zie je wat van de wereld. Dit heb je niet als je op jouw hometrainer thuis zit. Dan zie je vooral jouw eigen kamer of trainingsruimte.

Ook pak je genoeg vitamine D mee door buiten te zijn en is dit dus wel een gezond aspect van buiten fietsen. Wat betreft calorieën verbranden en bewegen is dit net als de hometrainer een prima manier. Je bent van de buitenlucht, natuur en het zonnetje aan het genieten en terwijl je dat doet krijg je een bruin kleurtje en ben je ongemerkt bezig met bewegen. 

Nadelen

Hoewel er net zoals bij de hometrainer een hoop voordelen aan buiten fietsen zitten, zitten er toch ook nadelen aan buiten fietsen. Je kunt het namelijk heerlijk vinden om buiten te fietsen in het zonnetje, maar je hebt geen invloed op het weer.

Het kan dus een keer voorkomen dat jij wilt gaan fietsen in het zonnetje, maar het buiten enorm hard regent. Ook zul je beter moeten opletten in het verkeer. Vooral afhankelijk van het weer dus. 

Afvallen met een hometrainer

Als je gaat kijken naar de gezondheidsvoordelen van een hometrainer dan kom je toch al snel bij het afvallen of werken aan jouw figuur. Of je met een hometrainer kunt afvallen? Jazeker!

Alleen zal dit wel in combinatie moeten gaan met gezond en gedoseerd eten. Een hometrainer is wel een hele goede optie om wat extra calorieën te verbranden dat je of sneller afvalt, of iets meer kunt eten op een dag.

Als je een beetje doorfietst op jouw hometrainer dan verbrandt je ongeveer tussen de 300 en 400 calorieën per uur. Welke film ga jij kijken tijdens het verbranden van deze calorieën? Laat het hieronder in een reactie weten. 

Conclusie

Al met al is het buiten fietsen of thuis fietsen op een hometrainer gezond. Je verbrandt met beide opties ongeveer evenveel calorieën en hebben ze beide verschillende voor en nadelen. Het 1 is niet per se gezonder dan de andere.

Bij de hometrainer heb je geen last van omstandigheden en kun je dus altijd opstappen maar je mist de vitamine D van buiten. Met buiten fietsen ben je afhankelijk van het weer en kan het dus zijn dat je een keer niet gaat. Wel krijg je hiermee meer vitamine D binnen. 

Je zult dus moeten afwegen voor jezelf wat voor jou het fijnste is. Ik zou daar gewoon op afgaan en lekker aan het bewegen beginnen.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen of een reactie hieronder achterlaten. 

Mocht jij nou een hometrainer of spinningbike willen aanschaffen voor thuis dan kun je op de knop hieronder klikken.

Enkele opties

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

6 reacties op “Thuis fietsen op een hometrainer gezond of ongezond?

 1. Natalie schreef:

  Mijn moeder is negentig en zit nog elke dag op de hometrainer. Toen ze gevallen was, maakte dit ook deel uit van haar revalidatie. Dankzij de hometrainer is zij nog beweeglijk. Het is ook een goed alternatief voor het fietsen dat ze vroeger zo graag deed, maar nu niet meer kan.

  1. Lydia Louter schreef:

   Hoi Natelie,
   Leuk dat je een reactie achterlaat! Maar ook wat ontzettend cool dat jouw 90 jarige moeder nog op de hometrainer zit. Het is dan ook de ideale optie om dit te doen als je zo van fietsen hield maar dit niet meer kunt doen.
   Kleine tip: gebruik de kinomap app. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kinomap.training&hl=en
   Hier kun je virtuele fietstochten mee maken en maak je het voor jezelf een stuk leuker als je van buiten fietsen houdt.

 2. G.van de donk schreef:

  Is een hometrainer slecht voor een blaasontsteking

  1. Matthijs Boon schreef:

   Ik moet eerlijk zeggen, dat ik nog nooit gehoord heb dat dit slecht zou zijn als je een blaasontsteking hebt. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat het niet helemaal lekker zit met een blaasontsteking. Mocht je echter last krijgen tijdens het fietsen, dan is het verstandig om dit even met je huisarts te overleggen.

 3. Johan Schaerlaeckens schreef:

  Jullie vergeten dat je ook buiten op de hometrainer kunt gaan ‘fietsen. Onder het afdak heb ik prachtig uitzicht op de tuin waar de vogeltjes zich tegoed doen aan het gestrooide voer terwijl ik 600 calorieën verbrand. Het mag zelfs regenen.

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Johan,

   Wat een mooie toevoeging nog inderdaad. Helemaal niet aan gedacht. Maar als het niet te koud is en je hebt een afdakje dan is buiten op de hometrainer ook nog een hele mooi optie. Zoals je zelf al zegt, genieten van de vogeltjes in de tuin en de buitenlucht. Bedankt voor je toevoeging.

   Wel goed om de hometrainer na het fietsen weer naar binnen te verplaatsen i.v.m. roesten en dergelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *