Advies

Wat is een cardio fiets en welke soorten zijn er?

cardio-fiets

Ben jij op zoek naar een cardio apparaat en heb je gehoord over een cardio fiets? Je wilt graag weten wat het is, waar een cardio fiets voor wordt gebruikt en welke soorten er zijn.

In dit artikel willen we je dan ook meenemen in wat een cardio fiets is, wat het te bieden heeft en welke soorten je hebt. Zo weet jij straks alles wat je moet weten over een deze cardio fietsen en kun je bepalen welke het beste bij jou past.

Wat is een cardio fiets

Hoewel je het wel zal verwachten met de naam, is een cardio fiets een fiets waarop je cardio training kan doen. Wel zijn dit fitnessapparaten die je vaak binnen gebruikt en je verschillende programma’s op kunt doen.

Een cardio fiets wordt vaak gebruikt in sportscholen en fitnesscentra. Maar je vindt ze ook zeker steeds meer thuis, want ze zijn een geweldige manier om te bewegen en gezond te blijven. Hoe zien ze eruit? Dat hangt af van het type cardio fiets dat je wilt kopen.

Waar wordt een cardio fiets voor gebruikt

Natuurlijk wordt een cardio fiets gebruikt om fietstraining op te doen. Nu verschilt het soort training en de intensiteit van de training natuurlijk ook een beetje per soort apparaat, maar ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat het training is waarmee je een fietsbeweging maakt.

Het wordt dan ook gebruikt om op een eenvoudige manier wat extra calorieën te verbranden en zo af te vallen en die vetjes te verbranden.

De cardio fiets is er in veel verschillende soorten en maten. Sommige zijn duurder dan andere, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk je helpen afvallen door wat extra calorieën te verbranden. Dus als je er een wilt kopen, zorg er dan voor dat hij alles heeft wat je nodig hebt voor een goede training.

Waarom een cardio fiets

Nu vraag jij je natuurlijk af waarom je nou voor een cardio fiets moet kiezen en dat kan verschillende redenen hebben. We zullen hieronder de voordelen van een cardio fiets even voor je op een rijtje zetten.

Trainen in eigen omgeving

Het eerste voordeel van een cardio fiets is dat je kunt trainen in jouw eigen omgeving. Het voordeel hiervan is dat je lekker kunt trainen op jouw eigen manier zonder dat je het gevoel hebt dat je moet presteren voor andere mensen en jezelf met hun moet gaan vergelijken.

Niet belastend voor gewrichten

Daarnaast is het ook niet belastend voor je gewrichten. Deze spaar je dus ook echt met het trainen op een cardio fiets. Zo gaan je gewrichten langer mee en sterker nog, je zorgt er wel voor dat de gewrichten goed gesmeerd worden en dus lekker soepel blijven bewegen.

Je kunt jouw training combineren met serie kijken

Mocht je nou willen trainen op een soort van ontspannen manier, dan kun je ook eenvoudig trainen in combinatie met het kijken van jouw favoriete film of serie. Misschien een podcast of iets anders dat je graag kijkt.

Het kan ervoor zorgen dat je gedachten naar de serie gaan en dat je nauwelijks door hebt dat je aan het fietsen bent.

Het is gezond

En dan als laatste het allerbelangrijkste voordeel van een cardio fiets, het is natuurlijk hartstikke gezond! Je zorgt ervoor dat je spieren aan het werk worden gezet, je hart sneller gaat pompen en het bloed lekker door de aderen gepompt zal worden.

Je verbrandt er wat extra calorieën mee waardoor dat buikvet verbrandt zal worden uiteindelijk. Dit moet natuurlijk wel ook in combinatie met een gezond voedingsschema, maar het helpt er wel bij!

Welke soorten cardio fietsen heb je?

Nu zijn er verschillende soorten cardio fietsen waar je uit kunt kiezen. We zullen ze hieronder even op een rijtje zetten zodat je weet waar je allemaal uit kunt kiezen.

Hometrainer

De eerste cardio fiets die we met je bespreken is de meest bekende, de hometrainer. Je zal wel weten wat een hometrainer is, maar het is eigenlijk een fiets waarop je niet op vooruit zal gaan en op de plaats zal fietsen.

Nu zijn er ook nog weer verschillende hometrainers waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de reguliere hometrainers, maar ook de recumbent bikes (dit zijn ligfietsen) en de stoelfietsen waar je voor kunt gaan. De hometrainers zijn wel de cardio fietsen waar je het meest ontspannen op kunt fietsen.

hometrainer-cardio-fiets

Spinningfiets

Een andere cardio fiets die je kunt kiezen is de spinningfiets. Dit zijn fietsen waarbij je al meer in een sportieve houding zit en je dus al intensievere trainingen op kunt doen.

Ook heb je bij spinningfietsen vaak toe clips en kun je kracht zetten bij zowel de opwaartse als de neerwaartse beweging. Spinningfietsen zijn ook ideaal om interval- en HiiT training mee te doen.

spinningfiets-cardio-fiets

Airbike

Mocht je nou op zoek zijn naar een cardio fiets waarmee je echt helemaal naar de ratten gaat, dan is de airbike een geschikte keuze. Dit is even een net wat andere cardio fiets.

Bij de airbike gebruik je namelijk niet alleen je benen, maar ook je armen om het vliegwiel met luchtweerstand voort te bewegen. De beweging ziet er op het eerste gezicht misschien dan ook een beetje gek uit, maar het is wel een super apparaat om je conditie mee te trainen en HiiT training mee te doen.

airbike-cardio-fiets

Fietstrainer

Laatste cardio fiets waar je voor kunt gaan is de fietstrainer. En dit is eigenlijk een soort standaard waar je jouw racefiets op kunt zetten. Het voordeel van deze cardio fiets is dat je buiten kunt fietsen als het lekker weer is, en als het weer niet best is, dan kun je jouw fiets op de fietstrainer zetten en hier jouw training op doen.

Het weer hoeft dan dus niet iets te zijn dat je tegen moet houden.

fietstrainer-cardio-fiets

Welke cardio fiets moet jij kiezen?

Maar voor welke cardio fiets moet jij nou gaan is dan de vraag? Als jij op zoek bent naar een cardio fiets, waar je op een eenvoudige, maar ook ontspannen manier fietstraining op kunt doen, dan is een hometrainer de beste keuze. Een aanrader is de VirtuFit HTR 3.0i ergometer hometrainer.

Mocht je jezelf meer willen uitdagen met een wat intensievere training, dan is een spinningfiets een mooie keuze. Als je deze cardio fiets wilt hebben, dan raden we de VirtuFit Etappe 2.0i spinbike aan.

Mocht je niet alleen jouw benen willen trainen, maar ook jouw armen willen meenemen, dan is de airbike de beste keuze aangezien je daar ook je armen gebruikt om het vliegwiel in beweging te brengen. Met de airbike kan overigens onder de cardio fietsen ook de zwaarste training mee gedaan worden. Als je op zoek bent naar een betaalbare optie, dan raden we de Schwinn Airdyne AD6 aan.

En als je ook graag buiten fietst, maar af en toe helemaal echt niet wilt trainen in verband met het weer, dan is een fietstrainer een mooie uitkomst! Zie hieronder een betaalbare optie daarvoor.

Conclusie

Het komt er dus op neer dat een cardio fiets een ideale tool is om thuis jouw cardio training mee te doen. Je hebt verschillende soorten cardio fietsen die allemaal hun eigen manier van trainen hebben.

We hopen dan ook dat dit artikel je een beetje op weg heeft geholpen en dat jij straks een keuze kunt maken welke cardio fiets jij wilt hebben.

Mocht je nog vragen hebben of jouw keuze met ons willen delen, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten! 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *