Sport

Welke spieren train je met fietsen?

welke-spieren-train-je-met-fietsen

Fiets jij soms hele stukken en heb je eigenlijk niet helemaal door dat je eigenlijk vol in beweging bent en als je een beetje door fietst, dat je het zelfs sporten mag noemen?

Je realiseert je dat je in beweging bent, maar er komt een vraag bij je naar boven, welke spieren train je eigenlijk met fietsen? We kunnen je er gelijk antwoord op geven.

Met fietsen train je hoofdzakelijk je beenspieren. Namelijk de kuiten, scheenbeen spieren, quadriceps, hamstrings en bilspieren. Hoewel de focus er niet helemaal op ligt, gebruik je ook je armen, schouders en buikspieren.

Maar hoe train je deze spieren nou effectief met fietsen en wat kun je verwachten? We leggen je het in dit artikel uit.

De beweging die je maakt met fietsen

Voor we echt naar de spieren gaan kijken is het goed om eerst eens te kijken naar je houding en de beweging die je maakt.

Het ligt natuurlijk een beetje aan de fiets die je hebt, maar over het algemeen genomen zit je licht gebogen naar voren en staan jouw voeten op de trappers en heb je met je handen het stuur vast.

Bij de fietsbeweging draai je de trappers rond door om de beurt je benen van je af te duwen naar beneden, zodat de trappers gaan ronddraaien en je jezelf op die manier voortbeweegt.

Als je op een normale fiets of hometrainer zit zonder toe clips of voetbandjes, dan duw je enkel de trappers weg om de beurt met je benen. Toch kan het ook zijn dat je op een racefiets of een spinningfiets zit waar je wel de toe clips of voetbandjes hebt zitten. Mocht dit het geval zijn, dan is de beweging niet alleen dat je benen van je weg duwt, maar je trekt de trappers dan ook naar je toe.

Hierbij zal je dus de ene trapper wegduwen en aan de andere kant met je andere been de trapper naar je toe trekken in een soort contrabeweging. Hierdoor genereer je nog meer kracht en zal je sneller fietsen dan als je dat niet hebt.

Bij het naar je toe trekken gebruik je ook weer andere spieren dan het wegduwen van de trapper.

Focusspieren die je gebruikt

Om daar dan gelijk ook verder op te gaan zijn er een aantal hoofdspieren die je gebruikt tijdens het fietsen. We zullen ze hieronder met je bespreken en dan ook waar je ze voor gebruikt tijdens het fietsen. Hieronder een afbeelding met in het rood de spieren die je echt traint en in het blauw de ondersteunende spieren.

Aanduiding-spieren-die-je-gebruikt-bij-fietsen

Kuiten

Als we de spieren even vanaf de trapper omhoog bespreken zijn eerst de kuitspieren die aan bod komen. De kuitspieren worden hoofdzakelijk gebruikt om je voet naar boven en beneden te bewegen.

Als je gaat kijken naar de beweging van het fietsen, dan is het zo dat je de trapper wegduwt en dat je eigenlijk met de bal van je voet de trapper wegduwt en je hiermee je kuiten traint.

Wil je weten hoe je jouw kuiten sterker kunt maken? Lees ons artikel over kuiten trainen.

Scheenbeen spieren

Hoewel je deze spieren misschien niet helemaal bewust gebruikt, zijn de scheenbeen spieren ook van belang om je voet heen en weer te bewegen en hiermee de trappersslag die je maakt sterk te maken.

Quadriceps

De volgende spiergroep die je gebruikt bij het fietsen zijn de quadriceps. Dit zijn de grote bovenbeenspieren aan de voorkant. Deze spieren gebruik je om de trapper van je af te duwen en dit is bij een normale fiets dan ook de spier die verantwoordelijk is voor de meeste kracht tijdens het fietsen.

Als je veel fietst zal je dan ook flinke bovenbeen spieren krijgen die erg sterk kunnen afzetten.

Hamstrings

Dan heb je hamstrings die je traint tijdens het fietsen. Dit zijn de spieren aan de achterkant van je bovenbenen. Deze zijn verantwoordelijk voor het naar je toe trekken en buigen van je been.

De hamstrings train je dan ook pas echt als je een racefiets of spinningfiets hebt met toe clips of een voetenriem erop. Hierdoor kun je de trapper namelijk ook echt naar je toe trekken en zullen je hamstrings flink aan het werk worden gezet.

Wil je weten hoe jij jouw hamstrings sterker kunt maken? Lees ons artikel over het trainen van je hamstrings.

Bilspieren

De laatste focus spiergroep die je gebruikt tijdens het fietsen zijn de bilspieren. Hoewel je misschien denkt: “huh, gebruik je die? Je kont zit toch lekker op een zadel niks te doen?”

Niks is minder waar. Je traint je bilspieren weldegelijk tijdens het fietsen. Deze spieren helpen namelijk de quadriceps en hamstring bij het afzetten en naar je toe trekken van de trappers.

Wil je weten hoe je jouw bilspieren sterker maakt? Lees ons artikel over het trainen van je bilspieren?

Andere spieren die je gebruikt

Nu zijn er ook nog een paar andere spieren die je gebruikt tijdens het fietsen. Hoewel je ze misschien niet echt traint, zijn het wel belangrijke spieren die je nodig hebt om goed te kunnen fietsen.

Je gebruikt namelijk ook je armen, schouders, buikspieren en rugspieren tijdens het fietsen. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat je deze spieren niet echt sterker maakt, maar wel nodig hebt om jezelf stabiel te houden op de fiets.

Armen / schouders

Je gebruikt je armen (biceps, triceps & onderarmen) en schouders op jezelf op het stuur te laten leunen. Als je deze spieren niet gebruikt van je van je fiets aangezien het dan aardig balanceren is haha.

Buikspieren

Een andere spiergroep die je erg gebruikt zijn je buikspieren / core. Deze zijn van cruciaal belang om jezelf rechtop op de fiets te kunnen laten zitten.

Sterke buikspieren nodig? Bekijk ons artikel over het trainen van de buikspieren.

Rugspieren

Hoewel je het misschien niet zou denken, gebruik je ook weldegelijk je rugspieren tijdens het fietsen. Deze helpen voornamelijk bij het stabiliseren van het lichaam, maar worden daarnaast ook licht gebruikt voor de trapbeweging zelf.

Mocht je jouw rugspieren sterker willen maken, bekijk dan ook eens ons artikel over het trainen van de rugspieren.

Hoe kun je thuis je spieren trainen met fietsen?

Nu ben je op de website van Thuis Atleet, dus dan kunnen wij het natuurlijk niet laten om je te vertellen hoe je thuis je spieren kunt trainen met fietsen.

Je kunt thuis gebruik maken van een spinningfiets, fietstrainer of hometrainer om je spieren te trainen met fietsen. Mocht je nou ook meer je armen nog willen gebruiken en deze ook meepakken dan kun je ook nog denken aan een airbike.

Tegenwoordig kun je ook virtuele routes fietsen om het nog leuker te maken en je het gevoel te geven dat je buiten fietst. Overigens ook leuk om online tegen andere te fietsen.

Wel heb je hier een spinningfiets met zwift of een hometrainer met routes voor nodig.

virtuele-fietsroute-fietsen-thuis

Wat kun je verwachten

Om ook een beetje aan verwachtingsmanagement te doen is het goed om te weten dat je niet in één klap beenspieren kweekt met fietsen.

Hoewel die natuurlijk met geen enkele sport of manier van trainen zo is, heeft het tijd nodig om echt hypertrofie (spiergroei) te realiseren. Als spiergroei echt je doel is, dan kun je beter krachttraining doen, maar dat is waarschijnlijk niet de reden dat je in dit artikel bent uitgekomen.

Conclusie

Dus als we het echt hebben over spieren die je traint met fietsen, dan zijn dat hoofdzakelijk je been spieren. Echter gebruik je ook andere spieren om de beweging te kunnen maken van het fietsen zoals je buik, arm en rugspieren.

Fietsen is in ieder geval een hele gezonde manier van bewegen wat ook helemaal niet belastend is voor je gewrichten! Dat is ook echt een voordeel van fietsen.

Ik hoop dat je wat hebt opgestoken van dit artikel en dat je ermee verder kunt. Mocht je nou nog vragen hebben of jouw manier van trainen met ons willen delen, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten!

Misschien ook interessant

Benen trainen

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *