Gezondheid, Voeding

Is thee gezond of ongezond?

thee-gezond-ongezond

Thee is gezond. Het bevat veel antioxidanten, vitaminen en mineralen en heeft een ontstekingsremmende werking. Zo verkleint het de kans op kanker, drijft het vocht af en verbetert het de cognitieve functies.

Thee, de een is er gek op, de ander drinkt liever koffie of frisdrank. Kun jij warm water met een smaakje wel waarderen en ben je benieuwd welke thee gezond is? Wat de gezondheidseffecten van verschillende soorten thee zijn? We duiken in de eigenschappen van thee in het algemeen en zoomen in op verschillende theesoorten.  

Wil je graag een volledig voedingsschema waar ook thee in is verwerkt? Gebruik onderstaande tool om iedere week een voedingsschema op maat te laten maken op basis van jouw doelen.

Wat zit er in thee (micronutriënten)?

Afhankelijk van de soort thee kan het verschillende vitaminen bevatten. Zo bevatten groene en zwarte thee bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B6 en C. Daarnaast vinden we er mineralen als kalium, magnesium, zink, calcium, mangaan en fluoride in terug.

Macronutriënten thee: geen calorieën!

In thee zonder toevoegingen zoals suiker zitten geen calorieën. Daardoor past thee prima in een voedingspatroon als je wilt afvallen of je calorie-inname wilt beperken.

Hoeveel thee per dag is gezond?

Thee (zonder suiker) staat in de Schijf van Vijf en het Voedingscentrum adviseert om drie kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken. Het is belangrijk om te weten dat kruidenthee en fruitthee officieel geen thee zijn. Deze worden gemaakt van andere planten dan de theeplant (o.a. kruiden en specerijen). Toch worden ze hier in de volksmond wel onder geschaard. Daarom nemen we ze ook mee in dit artikel.

Waar is thee goed voor?

Thee is een drank zonder calorieën en dat is qua drank ook precies wat de voorkeur heeft als het op vochtinname aankomt. Per dag heb je namelijk 1,5 tot 2 liter vocht nodig, aldus het Voedingscentrum. Met thee voorzie je je lichaam op een gezonde manier van dit vocht. Daarnaast kan thee – afhankelijk van de soort thee – nog andere gezondheidsvoordelen hebben. Daar zoomen we hieronder verder op in.

gezonde-losse-thee

Is groene thee gezond?

We zoomen eerst in op groene thee, die gemaakt wordt van de theeplant. Dit zijn belangrijke gezondheidsvoordelen van groene thee.

Werkt bloeddrukverlagend

Groene thee is harstikke gezond. Dit verlaagt namelijk de bloeddruk en het risico op een beroerte. Het zorgt er tevens voor dat de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Dit wordt bevestigd in meerdere onderzoeken.

Verkleint de kans op kanker

Het verkleint daarnaast de kans op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker en prostaatkanker, zo komt uit onderzoeken. Dit heeft onder meer te maken met de polyfenolen in thee, die als een soort natuurlijke chemo werken.

Met thee gezond afvallen

Verder is groene thee een goede keuze als je op dieet bent. Zo werd al aangetoond dat het zes maanden drinken van groene thee zorgt voor een lager lichaamsgewicht ten opzichte van de controlegroep die deze thee niet dronk.

Werkt cognitief versterkend

Daarnaast bevat thee theanine, een belangrijk aminozuur dat niet alleen zorgt voor meer ontspanning, maar ook cognitief versterkend werkt. Heb je dus een intense denkklus voor de boeg of ga je een quiz op tv kijken? Trakteer jezelf dan gerust op een kop groene thee!

Is zwarte thee gezond?

Net als groene thee, wordt ook zwarte thee gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Zwarte thee bevat dan ook dezelfde bovengenoemde positieve eigenschappen als groene thee, zoals het verkleinen van de kans op een beroerte en het verlangen van de bloeddruk. De antioxidanten zijn in groene thee wat sterker aanwezig, maar in beide soorten zijn ze even beschermend voor onze bloedvaten.

Is witte thee gezond?

Witte thee wordt gemaakt van blaadjes die in een vroeg stadium van de theeplant worden geplukt. Het is lastig om te zeggen of het per se beter of slechter is dan groene of zwarte thee. Vooralsnog staat witte thee bekend om dezelfde positieve eigenschappen als zwarte en groene thee. Mocht je deze smaak dus beter vinden (is iets lichter en zachter) dan geniet je dus ook van de gezondheidsvoordelen.

gezonde-witte-thee

Is rooibos thee gezond?

Rooibos thee wordt gemaakt van de rooibos struik en valt dus officieel niet onder thee. Dat maakt deze variant cafeïnevrij. Deze theesoort wordt al jarenlang gedronken en bevat veel antioxidanten die bijdragen aan een gezond lichaam. Zo bestrijdt het ontstekingen en houdt het het hart gezond. Ten opzichte van groene thee is de kracht van rooibos thee net iets minder sterk, maar nog steeds goed!

Zijn kurkuma en gember thee gezond?

Kurkuma wordt gewonnen uit de Curcuma Longa plant, familie van de gemberfamilie. Je kunt je vast voorstellen dat ze ongeveer dezelfde eigenschappen hebben. Is gember thee gezond, of een variant daarvan? Jazeker! 

Gember helpt bijvoorbeeld misselijkheid tegen te gaan en bestrijdt net als bovengenoemde theesoorten infecties. Ook is het goed voor het geheugen. Lees er meer over in ons artikel: Is gember gezond?

Kijken we naar kurkuma, dan zijn de resultaten uit onderzoeken wisselend. Het heeft naar alle waarschijnlijkheid een positieve werking op het immuunsysteem en zenuwstelsel. Meer weten over kurkuma? Lees dan verder in ons artikel: Is kurkuma gezond?

Is (verse) munt thee gezond?

Wanneer je gek bent op muntthee dan heb je geluk. Je kunt dit namelijk heel eenvoudig zelf thuis vers maken. Het enige dat je nodig hebt zijn verse blaadjes (die je ook nog eens thuis kunt kweken). Deze laat je trekken in het warme water en dan heb je een heerlijk drankje.

Verse munt thee is gezond, maar wel met mate. Het bevat flink wat vitamine C en E, alsook calcium en fosfor. Ook dit is weer ontstekingsremmend. Je kunt munt thee tevens kopen in de supermarkt, zoals sterrenmunt thee, gezond en lekker! 

Houd je bij voorkeur wel aan het maximum van één kopje per dag. Als je te veel munt thee drinkt dan kan dat bloeddruk verhogend werken. Dit geldt ook voor zoethout thee.

Is overige fruit thee of kruiden thee gezond?

Naast munt zijn er nog veel meer kruiden en specerijen waarmee je verse thee kunt maken. Of die je voorverpakt kunt kopen in de supermarkt. Al deze soorten werken in principe goed voor het immuunsysteem en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Verder worden ze aanbevolen voor specifieke situaties.

  • Is kamille thee gezond? Ja, deze theesoort wordt aanbevolen net voor het slapengaan, omdat kamille ontspannende eigenschappen bezit.
  • Is jasmijn thee gezond? Ja, werkt rustgevend en zorgt voor een mooie en gezonde huid.
  • Is salie thee gezond? Ja, dit wordt door de krachtige eigenschappen van dit kruid vooral aanbevolen tegen klachten aan de luchtweg.
  • Is brandnetel thee gezond? Ja, het wordt gezien als thee met reinigende eigenschappen. Je voelt je fris en fruitig, het werkt tegen moeheid en verkoudheid.
  • Is matcha thee gezond? Ja, zover bekend bevat het precies dezelfde eigenschappen als groene thee, maar uitgebreidere studies zouden dit moeten bevestigen.

Thee met of zonder cafeïne (theïne)

Zwarte thee en groene thee bevatten cafeïne (ook wel theïne genoemd). Dit verhoogt de alertheid en concentratie en kan zelfs de sportprestaties verbeteren. Er zit echter ook een keerzijde aan, want wanneer je veel cafeïne binnenkrijgt dan kun je last krijgen van hoofdpijn, rusteloosheid en slaapproblemen. 

Dit effect verschilt per persoon (vrouwen die zwanger zijn vragen bij voorkeur advies aan hun arts over de maximum inname per dag). Thee met theïne bevat overigens ongeveer 30 mg cafeïne per kop, wat nog steeds twee tot drie keer minder als koffie is.

Door thee te drinken net voor het slapengaan zou je dus mogelijk slechter kunnen gaan slapen. Gelukkig is er ook thee verkrijgbaar zonder cafeïne. Dit zijn vaak de theesoorten die officieel niet onder ‘officiële thee’ vallen, omdat ze dus niet gemaakt zijn van de theeplant. Dat geeft ze misschien net iets minder gezondheidsvoordelen, maar dat maakt ze niet minder lekker!

Voorbeelden van cafeïnevrije thee zijn: Fruit Fusion Variation Box van Pickwick en meerdere theesoorten van het merk Zonnatura. Deze laatste heeft zelfs een zwarte thee waar de theïne op natuurlijke wijze uit is gehaald. 

Conclusie: hoe gezond is thee?

Zoals je hebt kunnen lezen is thee super gezond. Vooral naar groene en zwarte thee is veel onderzoek gedaan en daarin wordt de ontstekingsremmende werking benadrukt. Ook andere soorten thee bevatten veel antioxidanten en zijn gezond. Trakteer jezelf dus gerust drie keer per dag op een lekkere warme kop. Zo grijp je ook minder snel naar ongezondere alternatieven.

Wat is jouw favoriete thee? En koop je deze voorverpakt of ga je aan de slag met verse kruiden en specerijen? Laat je reactie achter onder dit artikel en inspireer ons allen.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *