Voeding

Is gember gezond?

Is-gember-gezond

Gember biedt tal van gezondheidsvoordelen. Zo helpt het tegen misselijkheid, is het goed voor je geheugen en bestrijdt het pijntjes en infecties. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat als je kijkt naar wetenschappelijk onderzoek, deze effecten niet voldoende aangetoond worden.

Gember (gemberwortel) is afkomstig van de wortel van de gemberplant (Zingiber Officinale). Deze plant komt uit Azië, maar komt tegenwoordig wereldwijd voor, met name in tropische streken. Deze specerij is een ware smaakmaker en wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Ook in Nederland zijn veel mensen er gek op.

Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als smaakmaker (gemberpoeder), gedronken als gember thee, of gegeten als gekonfijte gember in siroop. Hoe zit het met de gezondheidseffecten van gember?

Wat zit er in gember (micronutriënten)?

Gember is een ware vitaminebom, met vitamines B1, B2, B6, B11 en C. Tevens vind je er een kleine hoeveelheid vitamine E en K in terug. Ook bevat het micronutriënten als bètacaroteen, calcium, kalium, magnesium en fosfor.

Macronutriënten gember

Hoeveel calorieën zitten er in 100 gram gember en hoe zit dat met de overige voedingsstoffen? Dat zie je in de gember voedingswaarde tabel.

Gember voedingswaardenPer 100 gram
Energie342 kJ (81 kcal)
Eiwitten1,9 gram
Koolhydraten15,7 gram
Waarvan suiker1,7 gram
Vetten0,8 gram
Vet waarvan verzadigd0 gram
Zout13 mg

Waar is gember goed voor?

Er wordt veel beweerd over gember, waarbij sommige gezondheidsvoordelen wetenschappelijk aangetoond zijn, terwijl bij andere onderzoeken juist niet voldoende (onderbouwd) wetenschappelijk bewijs is. We vertellen er meer over.

waar-is-gember-goed-voor
Gember poeder

Gember als medicijn

Gember wordt van oorsprong gebruikt in de traditionele geneeskunde, waarin gedacht wordt dat gember kan dienen als medicijn. Onder meer voor het verlichten van menstruatiepijn, de behandeling van kanker, diabetes en reuma. Door de anti-oxidatieve stoffen in gember zou het een ontstekingsremmende werking hebben.

Zoom je echter in op het wetenschappelijk onderzoek, dan blijkt daaruit voornamelijk dat deze experimenten uitgevoerd zijn met proefdieren of in reageerbuizen. Het Voedingscentrum concludeert daaruit dat dit type onderzoeken niet voldoende het effect van het normale gebruik van gember ondersteunen en dat aanvullend onderzoek nodig is om het effect van gember op de gezondheid aan te tonen.

Ondanks dat dit de uitspraak van het Voedingscentrum is, vertellen we graag wat meer over de resultaten die in de onderzoeken naar voren zijn gekomen.

Minder last van menstruatiepijn

Dames die last hebben van menstruatiepijn, kunnen gember capsules gebruiken om de klachten te verlichten, zo bleek uit een studie onder 150 studenten, die 250 mg capsules gember gebruikten.

Bestrijding van infecties

Om je beter te weren tegen bacteriën, zou gember kunnen helpen. Bijvoorbeeld tegen salmonella, een darminfectie die je kunt krijgen door het eten van rauwe en dierlijke levensmiddelen.

Werkt cholesterolverlagend

Door dagelijks gember in te nemen kun je het slechte cholesterol (LDL) verlagen en de kans op diabetes verkleinen. Dit effect is onder meer getest op ratten. Ook mensen hebben in een andere studie meegedaan, waarbij de ene groep een placebo kreeg en de andere groep gember capsules. Ook hieruit bleek dat het cholesterol meer gedaald was bij de mensen die het gember supplement namen.

Verbetert het geheugen

Gember werkt stimulerend voor het geheugen. Het zorgt ervoor dat je dingen beter kunt onthouden en het zou zelfs kunnen helpen om Alzheimer tegen te gaan. Dit is getest op 60 proefpersonen (2 groepen) die drie maanden lang 5 gram gember innamen.

Goed voor (werking van) het lichaam

Naast het geheugen verbeteren, worden er nog wat andere lichamelijke gezondheidsvoordelen toegeschreven aan gember. Zo zou het helpen bij artrose, en zou het het risico op hartziektes en diabetes verminderen door de antioxidanten die gember rijk is.

Gember supplementen tegen misselijkheid

Bij misselijkheid door zwangerschap of chemotherapie zouden gember supplementen de klachten kunnen verlichten, zo wordt in onderzoek beweerd. Al zijn de onderzoeken over de veiligheid wisselend. Zo geeft onderzoek aan dat het veilig ingenomen kan worden tijdens zwangerschap, maar geven artsen in ander onderzoek juist aan dat je het beter niet kunt nemen als je gevoelig bent voor miskramen.

In de Europese wetgeving staat in ieder geval vastgesteld dat bepaalde gezondheidsclaims niet zomaar gemaakt mogen worden, en dit voordeel van gember is dan ook niet vastgelegd in de Europese lijst. We raden je daarom aan om altijd je huisarts raad te plegen alvorens je gember (supplementen) gaat slikken tegen misselijkheid door zwangerschap of chemotherapie.

Is gember thee gezond?

Sommige mensen beweren dat een kop gember thee per dag ervoor heeft gezorgd dat zij minder vaak verkouden worden. Dit wordt toegeschreven aan de grote hoeveelheid antioxidanten.

Ook heeft men het gevoel dat de spijsvertering verbeterd is, omdat het onder meer de samentrekking van de darmen stimuleert en zorgt voor een minder opgeblazen gevoel. Er is niet voldoende ‘goed’ wetenschappelijk bewijs (aldus Voedingscentrum), maar het zou in ieder geval geen kwaad kunnen om gember thee te drinken.

Dus, ginger shot gezond? Wel, het is een uitstekende vervanger van koffie!

gember-thee
Gember thee

Nadelen van gember

Gember bevat het actieve ingrediënt gingerols, wat volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine bijwerkingen kan geven als brandend maagzuur en diarree. Heb je hier dus last van doe er dan voorzichtig mee of stem het even af met je huisarts.

Hoeveel gember per dag?

Gember past in een gevarieerd voedingspatroon en het staat in de schijf van vijf. Hoeveel per dag is afhankelijk van persoon tot persoon en het is dan ook aanbevolen om zelf eens te testen wat voor jou wenselijk is (je merkt vanzelf als je ervan aan de diarree raakt). Twee tot drie koppen gember thee of bijvoorbeeld 1 centimeter gemberwortel per dag zouden in ieder geval geen kwaad moeten kunnen.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Conclusie: gember gezond of niet

Gember, zoals gemberwortel, gember thee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn, behoren volgens het Voedingscentrum tot een gezond voedingspatroon. Gekonfijte gember in siroop niet, wegens de grote hoeveelheid toegevoegde suiker.

De vele gember voordelen zijn aangetoond in onderzoeken, maar volgens autoriteiten niet altijd voldoende bewijzend. Toch tonen al die studies zeker aan dat gember een positief effect heeft en vrijwel geen negatief effect. Je kunt dus gerust gember toevoegen aan je maaltijden, geniet ervan!

We hopen dat je veel aan de informatie in dit artikel hebt gehad. Heb je nog vragen of weet je een heerlijk recept met gember, laat het gerust weten in de reacties onder dit artikel!

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

2 reacties op “Is gember gezond?

 1. Alexandra Baas schreef:

  Bedankt voor de informatie. Op veel andere sites word als nadeel genoemd dat gember bloedverdunnend werkt en gebruikers van bloedverdunnende medicatie terughoudend moeten zijn met het gebruik van gember.

  1. Matthijs Boon schreef:

   Hoi Alexandra,

   Excuus voor de wat verlate reactie. Maar dit klopt inderdaad. Je kunt het beste even met de huisarts overleggen als je bloed verdunnende medicatie gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *