Gezondheid, Voeding

Is mozzarella gezond of ongezond?

mozzarella-gezond-ongezond

Mozzarella is gezond. Het bevat eigenschappen die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem versterken en algemeen bijdragen aan een krachtiger lichaam. Kies bij voorkeur voor mozzarella met zo min mogelijk verzadigd vet en zout.

Wie graag kaas eet die heeft vast wel eens gelezen dat mozzarella tot de gezondste kazen behoort. En dat is zeker waar, want mozzarella bevat relatief weinig calorieën en biedt diverse mineralen en vitaminen. In dit artikel zoomen we dieper in op de gezondheidseffecten en eigenschappen van mozzarella.

Op zoek naar een gezond voedingsschema met mozzarella erin? Gebruik onderstaande tool om een schema op basis van jouw doelen te laten maken.

Wat zit er in mozzarella (micronutriënten)?

Mozzarella bevat flink wat vitaminen, per 100 gram zelfs 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Ook vitamine B1 (2,7%), B2 (18%), B3 (2,5%), B6 (6,7%), B11 (6,7%) en B12 (60,7%) komen rijkelijk terug in deze kaas. Daarnaast bevat het kleine hoeveelheden vitamine D, E en K. Mozzarella bevat tevens diverse mineralen, waaronder fosfor, calcium, jodium, magnesium, kalium, selenium en zink.

Macronutriënten mozzarella

Hieronder vind je de gemiddelde voedingswaarden van mozzarella per 100 gram volgens het Voedingscentrum. De voedingswaarden en samenstelling per merk en type mozzarella kunnen overigens afwijken, dus daarom raden we je altijd aan het betreffende etiket te checken.

Mozzarella voedingswaardenPer 100 gram
Energie1055 kJ (252 kcal)
Eiwitten18,8 gram
Koolhydraten0,8 gram
Waarvan suiker0,8 gram
Vetten19,6 gram
Vet waarvan verzadigd12,8 gram
Zout1,2 gram

Koemelk mozzarella vs. buffel mozzarella

Mozzarella is in feite de verzamelnaam voor twee soorten kaas, namelijk de mozzarella van koemelk en de mozzarella van buffelmelk (traditionele Italiaanse mozzarella). Ze worden volgens hetzelfde principe vervaardigd, maar verschillen in smaak, kleur en textuur.

Koemelk mozzarella vinden we voornamelijk in de schappen van de supermarkt. Het is tevens voordeliger dan de ‘delicatesse’ mozzarella di bufala. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze wat je het lekkerst vindt.

Kijken we naar de voedingswaarden, dan zien we wat mozzarella van koemelk wel binnen de Schijf van Vijf valt. Buffel mozzarella doet dit niet wegens de hogere gehaltes aan verzadigd vet en zout. Het type mozzarella staat altijd op het etiket vermeld.

Waar is mozzarella goed voor?

Mozzarella valt net als hüttenkäse en verse geitenkaas onder de gezonde kazen, dit dankzij de vele vitaminen en mineralen en de interessante macronutriënten. Wel dien je erop te letten dat je een merk/soort kiest die bij voorkeur zo min mogelijk zout en verzadigd vet bevat. Het consumeren van te veel verzadigd vet (meer dan 10% van de dagelijkse calorieën) vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Hieronder gaan we in op de gezondheidsvoordelen van mozzarella.

Verbetert darmgezondheid, remt ontstekingen

In mozzarella zitten bacteriën die dienst doen als probiotica, waaronder de stammen Lactobacillus fermentum en Lactobacillus casei. Deze verbeteren de darmgezondheid en bevorderen ook nog eens het immuunsysteem. Zowel bij volwassenen als bij kinderen helpt het om infecties te voorkomen en op te lossen. Wanneer je ziek bent helpt het eten van mozzarella je om er sneller bovenop te komen. Bovendien heb je dankzij gezonde darmen ook een kleinere kans op darmkanker.

Helpt bij luchtwegenaandoeningen

Hijg je vaak uit na het sporten? Dan is mozzarella een goede aanvulling in het voedingspatroon. Niet alleen dankzij de vele eiwitten die de spieren herstellen, maar ook omdat het goed is voor de luchtwegen. Wanneer je luchtwegaandoeningen hebt dan draagt het bij aan het verminderen van de klachten.

Vermindert risico op hart- en vaatziekten

Mozzarella bevat onverzadigd vet, wat goed is voor het verlagen van het slecht cholesterol. Dat verkleint dan weer de kans op hart- en vaatziekten. Dit effect is naar voren gekomen uit meerdere onderzoeken die een duur van langer dan tien jaar hadden. De kans op ziektes neemt af, alsook de kans op een beroerte.

broodje-mozzarella-tomaat-basilicum

Goed voor spierherstel en sterke botten

Als je graag spieren wilt kweken, dan zit je goed met mozzarella. Het bevat veel eiwitten, waardoor je spieren na het sporten sneller herstellen. Daarnaast bevat het ook veel calcium. Dit draagt samen met de eiwitten bij aan een goede botdichtheid. Mozzarella is dus een prima keuze als je graag een sterker lichaam wilt krijgen.

Benieuwd hoeveel eiwitten jij nodig hebt? Lees dan ook ons artikel over hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt en hoe je het berekend.

Positief effect op energiestofwisseling

Mozzarella bevat veel fosfor, wat een belangrijke rol speelt bij de energiestofwisseling in het lichaam. Wil je met mozzarella gezond afvallen? Neem het op in een gevarieerd voedingspatroon, kies bij voorkeur een variant met zo weinig mogelijk verzadigd vet en voer het door in een gezond eetschema waarbij je rekening houdt met het aanbevolen aantal calorieën dat je dagelijks mag eten om af te vallen.

Hoeveel mozzarella per dag is gezond?

Het Voedingscentrum adviseert om kaas, zoals koemelk mozzarella, op te nemen in een gezond voedingspatroon. (Leestip: gezond voedingssschema maken) Hierbij raden ze specifiek aan om te letten op de hoeveelheid zout in kaas. Kies voor mozzarella waar in ieder geval minder dan 2 gram zout per 100 gram in zit. Als richtlijn kun je 40 tot 50 gram per dag kaas (zoals mozzarella) per dag aanhouden.

Is mozzarella altijd gezond?

Hoewel mozzarella onder de gezonde kazen valt, dien je bij een hoog cholesterol op te passen met mozzarella met een hoog percentage aan verzadigd vet. In dit geval kun je het beste contact opnemen met een diëtist, die jou kan adviseren hoeveel mozzarella per dag voor jou aanbevolen is.

Verder bevat sommige mozzarella lactose. Indien je een lactose-intolerantie hebt of wanneer er sprake is van een koemelkallergie dan kun je (bepaalde soorten) mozzarella beter vermijden. Op het etiket vind je altijd gedetailleerde informatie over de samenstelling van de betreffende mozzarella. 

Kun je mozzarella eten tijdens zwangerschap? Indien de mozzarella gemaakt is van gepasteuriseerde of verhitte melk dan kun je het veilig eten. In Nederland is dit het geval. In het buitenland kun je dit het beste voor de zekerheid controleren.

Mozzarella: gezond recept

De naam mozzarella stamt af van het werkwoord ‘mozzare’, wat afsnijden betekent. We eten mozzarella dan ook vaak als schijfjes, bijvoorbeeld met tomaat, basilicum en fijne olijfolie (caprese salade). Heerlijk! 

Daarnaast zijn er tal van recepten met mozzarella. Zo kun je het lekker door de pasta mixen, het toevoegen op een pizza of in een ovenschotel, of het verwerken in een salade. Bijvoorbeeld een verse salade met komkommer, tomaat, verse basilicum en balsamico. Lekker en gezond!

caprese-salade

Conclusie: hoe gezond is mozzarella?

Mozzarella is een gezonde keuze en zelfs een van de gezondste kaassoorten. Kies bij voorkeur voor koemelk mozzarella met een zo laag mogelijk percentage aan zout en verzadigd vet. Zo verklein je de kans op een hoog cholesterol en geniet je van de gezondheidsvoordelen, waaronder een sterker immuunsysteem, sneller spierherstel en een krachtiger lichaam in het algemeen. Ben je ook benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van andere soorten kaas? Lees dan ons artikel: Is kaas gezond?

Eet je liever koemelk mozzarella of buffel mozzarella? En op welke manier verwerk je dit in gerechten? Inspireer ons gerust met een reactie onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *