Voeding

Is popcorn gezond of ongezond?

is-popcorn-gezond

Of popcorn gezond is hangt maar net af waar je op let en waarmee je het vergelijkt. Het is vaak gezonder dan chips, snoep en koek, maar bevat veel calorieën. Wel wordt het gezien als een van de gezondste snacks (o.a. dankzij veel vezels). Een factor die voor een groot deel bepalend is voor de gezondheid, is de manier van bereiding.

Hmmm, lekker naar de bioscoop een zak popcorn weg eten? Of thuis een zak magnetron popcorn opwarmen? Wellicht denk je dat popcorn gezond is, want ‘het is toch gemaakt van mais’?! Toegegeven, popcorn bevat wel wat eigenschappen die gezond zijn, maar er zijn ook veel kanttekeningen bij te maken. We zoomen in op de gezondheidseffecten van popcorn.

Wat zit er in popcorn (micronutriënten)?

Popcorn is rijk aan antioxidanten en polyfenolen. Verder bevat het vitamine B1, B2 en ijzer.

Macronutriënten popcorn

De voedingswaarden van popcorn verschillen echt heel erg per type popcorn. Zo zit er een verschil tussen zoete en zoute popcorn, alsook zelfgemaakte popcorn, voorverpakte popcorn en popcorn uit de magnetron. Ook vind je variaties per merk. We raden je aan om altijd goed de verpakking te controleren. Het Voedingscentrum houdt de volgende zoute en zoete popcorn voedingswaarden aan.

Popcorn voedingswaardeZoute popcorn per 40 gram (schaaltje)Zoete popcorn per 40 gram (schaaltje)
Energie202 kcal156 kcal
Eiwitten3,4 gram4 gram
Koolhydraten20,9 gram31,5 gram
Waarvan suiker0,3 gram9,6 gram
Vetten10,8 gram1,2 gram
Vet waarvan verzadigd2,1 gram0,2 gram
Zout0,74 gram0 gram

Wat is gezonde popcorn?

Zoals je hierboven in de tabel ziet, bevat zoute popcorn flink wat vet en koolhydraten. De zoete popcorn bevat dan minder vet, maar scoort nog hoger op de koolhydraten. Voordat je het weet heb je weer een paar honderd calorieën naar binnen gewerkt.

PhD Joe Vinson presenteerde op de American Chemical Society een interessante presentatie over de gezondheid van popcorn. Hierin stelt hij dat popcorn wel eens de perfecte snack kan zijn, mede dankzij de hoeveelheid hele granen. Ook bevat het nog wat vitaminen. Dit maakt het een gezondere keuze dan de meeste andere snacks, zoals snoep, chips en koek. Uiteraard worden daar nog wel kanttekeningen bijgemaakt.

Popcorn is alleen gezond als het op de juiste manier bereid wordt. Zo mag gezonde popcorn niet met veel olie of boter gemaakt worden en is het slecht voor de nieren als er veel zout aan is toegevoegd. Ook transvetten zijn geen gezonde toevoeging aan popcorn. Veel kant-en-klare popcorn, alsook magnetron popcorn of die heerlijke knabbels in de bioscoop, worden vaak ongezond bereid. Je kunt beter zelf popcorn maken, want dan kun je de hoeveelheid vet en zout zelf reguleren. Leer hoe je zelf gezonde popcorn maakt.

popcorn-in-schaal

Voordelen popcorn

Popcorn heeft dus ook wel een paar gezondheidsvoordelen, al is dat in principe niets dat je niet uit ander voedsel kan halen. Voor wie graag pofmaïs eet is het toch wel leuk om die voordelen te weten.

Werkt ontstekingsremmend

Popcorn bevat veel polyfenolen. Deze magische stofjes hebben een ontstekingsremmende werking en rekenen af met vrije radicalen. Dat is goed, want vrije radicalen kunnen aanleiding geven tot bepaalde ziektes. Dus hup, weg ermee! Polyfenolen zijn ook te vinden in fruit, maar wel in kleinere mate. Ter vergelijking. Een portie popcorn bevat circa 300 milligram polyfenolen, ten opzichte van 160 milligram in een portie fruit.

Bevatten veel vezels

Veel granen worden verwerkt en vermengd met andere ingrediënten, maar bij popcorn is dit niet het geval. Een portie popcorn bevat dan ook meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Het bezit veel vezels, die goed zijn voor de spijsvertering en dat verzadigde gevoel. Grappig om te weten is dat het vooral die irritante harde stukjes zijn die de meeste vezels en polyfenolen bevatten. Die deeltjes die altijd tussen je tanden blijven haken.

popcorn-in-zak

Nadelen popcorn

De nadelen hebben we grotendeels al benoemd. Popcorn an sich bevat veel calorieën en is vooral ongezond door de toevoegingen van onder meer suiker, boter of olie, vet en zout. Extra toevoegingen kunnen het nóg ongezonder maken. 

Wat is dan beter: zoete of zoute popcorn? Zoete popcorn bevat meer calorieën en suikers, maar zoute popcorn heel veel natrium. Het zal dus per persoon verschillen wat het beste (of minst slecht) voor het lichaam is.

Met popcorn afvallen

We willen nog even benadrukken dat afvallen met popcorn geen goed idee is. Hoewel het dus wel beschouwd wordt als relatief gezonde snack, bevat het veel calorieën. En afvallen doe je als je een calorietekort creëert. Kortom, kies dus liever voor een salade. Ben je echt gek op mais? Dan zou je een klein beetje verse mais in je salade kunnen toevoegen.

Conclusie: popcorn gezond of niet?

Is magnetron popcorn gezond, is zoute popcorn gezond? Vragen die veel mensen zich stellen. Zoals je hebt kunnen lezen behoort (zelfgemaakte) popcorn tot de gezondere snacks. Daarentegen bevat het veel calorieën, dus matigen is de boodschap. Verder is het aan te raden om het etiket op het betreffende popcorn etiket te checken. Zo kun je beter bepalen hoe gezond de popcorn soort in kwestie is. Wie toch niet van de popcorn af kan blijven die kiest als gezondste variant voor zelfgemaakte popcorn. Als je dan toch wilt snacken, dan is dit een van de gezondste keuzes!

Maak jij ooit zelf popcorn en heb je nog aanraders voor de bereiding? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Misschien ook interessant

Eiwitrijke snacks en tussendoortjes

40 gemakkelijke en caloriearme snacks / tussendoortjes!

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *