Ja, kefir is harstikke gezond. Het draagt bij aan een gezonde spijsvertering en darmflora. Het zorgt voor een betere weerstand en past goed in een dieet. Ook kan het buikklachten verminderen. Melkkefir is een gezondere keuze dan waterkefir met toegevoegde suikers.
Kefir zien we de laatste tijd steeds vaker in de schappen van de supermarkt terug. Wat is kefir? Kefir is een gefermenteerde drank die koolzuurhoudend is. Het lijkt een beetje op een combinatie van melk en yoghurt.
Kefir kan gemaakt worden van (plantaardige) melk of water. Hieraan wordt een korrelige bacteriesamenstelling van micro-organismen en gisten toegevoegd. De zogenoemde kefirkorrels zorgen voor de fermentatie. Tijdens luchtdichte afdekking worden de kefirkorrels opgenomen en omgezet in een zure drank.
Hoe smaakt kefir?
Qua smaak wordt het ook wel beschreven als een frissere en lichtere variant op karnemelk. De precieze smaak hangt af van de gebruikte basis (water of melk) en de intensiteit van de toegevoegde melk- of waterkefirkorrels.
Tegenwoordig worden ook wel eens samengestelde kefir poeders gebruikt in plaats van korrels, omdat dit eenvoudig te produceren is. Hiermee kun je zelfs thuis kefir maken. We laten deze zogenoemde Kefir Mild buiten beschouwing in dit artikel, omdat het hierbij vaak aan gist en uitgebreide kefir bacteriecultuur ontbreekt.
Wat zit er in kefir (micronutriënten)?
Kefir bevat tal van vitamines, namelijk vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en B12, C, D, H en K. Ook bevat het ijzer, calcium en jodium.
Macronutriënten kefir
Hoe zit dat met de voedingswaarden van kefir? Lees de calorieën per 250 gram af in onze voedingstabel. Let op, de waarden kunnen per soort kefir verschillen (afhankelijk van bereidingswijze). Check voor meer informatie daarom altijd het etiket van het product in kwestie.
Kefir voedingswaarde (Voedingscentrum) | Per 250 gram (1 beker) |
Energie | 419 kJ (100 kcal) |
Eiwitten | 8,8 gram |
Koolhydraten | 7,8 gram |
Waarvan suiker | 7,8 gram |
Vetten | 3,8 gram |
Vet waarvan verzadigd | 2,5 gram |
Zout | 0,3 gram |
Kefir gezondheidsvoordelen: waar is het goed voor?
De naam kefir is afgeleid van het Turkse woord Keyif, wat ‘een genoegen’ betekent. Kefir mag dan ook met recht een genoegen voor de gezondheid genoemd worden. Hieronder lees je over de gezondheidseffecten van kefir.
Goed voor spijsvertering en darmwerking
Door de manier van fermenteren dankzij de fermentatiekorrels in kefir ontstaat er een unieke soort probiotica, die uitstekend werkt voor de manier van voedsel verwerken. Dat is dan ook meteen het grootste voordeel aan kefir. De probiotica zorgt voor een juiste vorming van onze darmflora, waardoor we voedsel beter kunnen verwerken en voedingsstoffen en afvalstoffen kunnen scheiden. Vezels kunnen tevens beter opgenomen worden. De stoelgang heeft er baat bij en je krijgt minder last van gasvorming of obstipatie.
De algemene darmwerking zal al snel verbeteren. Je darmen blijven door de bacteriën schoon en functioneren beter. Vaak een opgeblazen gevoel of buikpijn? Buikklachten nemen af door inname van kefir. Als je het prikkelbare darm syndroom hebt, dan nemen de klachten flink af, zo kwam uit onderzoek met kefir en een placebo.
Helpt bij het nastreven van een gezond gewicht
Als kefir een positief effect heeft op de darmen, zou je kunnen denken dat het ook een goede keuze is in een dieet. En dat is het zeker, mede dankzij natuurlijke zuren die voorkomen in kefir. Deze werken eetlustremmend en stimuleren de opname van voedingsstoffen. Voeg dus gerust kefir drankjes aan je voedingspatroon toe als je graag wilt afvallen.
Tegen infecties, goed voor weerstand
De voordelen van de probiotica houden nog niet op, want deze stof heeft beschermende eigenschappen. Die zorgen voor een toename van de weerstand en kunnen zelfs (chronische) infecties voorkomen. Hierdoor word je tevens minder gevoelig voor ontstekingsreacties (denk aan pollenallergie). Er wordt zelfs gedacht dat het de kans op kanker verkleint. Momenteel is de wetenschap op zoek naar bewijzen die deze vermoedens ondersteunen.
Wat sowieso al in meerdere onderzoeken naar voren komt is dat kefir goed is voor de weerstand. Enerzijds omdat de darmwerking bevorderd wordt en je daardoor beter vitamines en mineralen kunt opnemen. Anderzijds omdat kefir simpelweg zoveel micronutriënten bevat. Dit zorgt er ook weer voor dat het lichaam sneller herstelt als je ziek bent. Bovendien zit je door al deze vitamines vaak mentaal beter in je vel.
Melkkefir of waterkefir gezond?
Wat nog belangrijk is om te weten, is dat kefir gemaakt kan worden van melk en water. We benoemden dat eerder al even kort, maar leggen er graag wat meer over uit. De grootste voordelen zijn te behalen met melkkefir. Deze bevatten sowieso de positieve eigenschappen van dit gefermenteerde drankje.
Bij waterkefir hangt de gezondheid meer af van de manier van produceren. Regelmatig is hier namelijk nog (rest)suiker in te vinden. Hierdoor vinden sommige mensen het lekkerder smaken (lijkt meer een zoetige frisdrank en is minder dik dan melkkefir). Het is belangrijk om het etiket in de supermarkt te checken om te zien of er suiker en andere toevoegingen in zitten. Aan de hand hiervan kun je beter bepalen hoe gezond de betreffende waterkefir is. Met melkkefir zit je normaal gesproken zeker goed.
Hoeveel kefir per dag?
Wie begint met kefir drinken die kan dat beter rustig opbouwen. Door het effect op de darmflora moet je lichaam even wennen en zou je bij grote consumptie aan de diarree kunnen geraken. Begin daarom met een half glaasje per dag en bouw rustig aan op. Vaak wordt aangeraden maximaal 250 ml per dag, maar de uitkomsten van onderzoeken zijn nogal wisselend en lijken nog geen definitief uitsluitsel te geven over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Luister daarom ook zeker naar je lichaam.
Conclusie: kefir gezond of niet?
Kefir staat erom bekend super gezond te zijn en dat is ook wat tal van onderzoeken ondersteunen. Het is uitstekend voor de darmflora en spijsvertering en werkt ontstekingsremmend. Check wel zeker het etiket van het betreffende product, want toegevoegde suikers kunnen kefir ongezonder maken. Kies bij voorkeur voor de variant melkkefir.
Wat vind jij van de smaak van kefir en heb je hier al gezondheidsvoordelen door ervaren? Laat het ons gerust weten in een reactie onder dit artikel, wij zijn benieuwd!
Misschien ook interresant!
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?