Afvallen, Gezondheid

Visceraal vet, wat is dat?

visceraal-vet-wat-is-het

Heb jij wel eens van visceraal vet gehoord en wil jij graag weten wat visceraal vet precies is en wat je ermee aan moet? In dit artikel zal ik je meenemen in wat visceraal vet nou precies is, waar het zit, wat de functie ervan is, wanneer je teveel hebt, hoe je het kunt opmeten maar ook hoe je het viscerale vet kunt verbranden. Zo weet jij aan het einde van dit artikel alles over dit soort vet.

Visceraal vet, wordt ook wel orgaanvet genoemd en is vet dat diep in het lichaam gelegen ligt en als functie heeft de organen te beschermen tegen de stootjes die het lichaam soms krijgt. Teveel visceraal vet is niet goed en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, maar je hebt het dus wel ook een beetje nodig.

Wat is visceraal vet en waar zit het?

Visceraal vet is een soort lichaamsvet dat in de buikholte wordt opgeslagen. Het is een aanvulling op het onderhuidse vet, dat zich net onder de huid bevindt (denk: je love handles). Visceraal vet omringt je organen en kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid als je er teveel van hebt. Echter heb je het ook nodig en zal het dus gewoon binnen de marges moeten blijven.

Nu vraag jij je misschien af, hoe herken je visceraal vet dan? Nou dat is dan wel weer wat lastig aangezien het vet zich tussen je organen bevindt. Wel kun je het soms herkennen ook aan de buitenkant. De welbekende bierbuik of een buik die nogal uitpuilt zijn tekenen van een hoger visceraal vet gehalte. Dit wordt ook wel een lichaam met een appelfiguur genoemd.

Wat is de functie van visceraal vet?

Nu hebben we eerder al genoemd dat je visceraal vet wel nodig hebt en dat helemaal niks hiervan ook niet goed is. Maar wat is nou de functie van dit vet en waarom heb je het nodig?

De primaire functie van visceraal vet is dat het je organen beschermt. Je kunt het zien als een zacht kussentje voor je organen. Dat op het moment dat je bijvoorbeeld valt niet al je organen een opdonder krijgen in je buik en alle kanten op vliegen. Je kunt het dus een beetje zien als een air bag in je buik. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het de organen op zijn plek houdt in de buik.

Belangrijk dus om visceraal vet niet helemaal uit je lichaam te verbannen, maar dat er een gezond gehalte van dit vet in je buikholte zit.

Wat is een gezond gehalte?

Dan is het natuurlijk goed om te weten wat een gezond visceraal vet gehalte is en dat is op verschillende manieren op te meten. We zullen dan ook straks verder ingaan op hoe je dit soort vet kunt opmeten. Je kunt op twee manieren kijken of je een gezond visceraal vet gehalte hebt. Namelijk de buikomtrek en het gebruik van een geavanceerde weegschaal die dat kan opmeten.

Gezonde buikomtrek

Als je jouw buikomtrek opmeet dan is het bij man en vrouw wel verschillend aangezien de lichaamsopbouw anders is. Dit geeft alleen niet per se aan dat het visceraal vet is, maar dat het ook onderhuids buikvet zou kunnen zijn.

Bij een man is een buikomtrek van 94 centimeter en lager gezond.

Bij vrouwen is een buikomtrek van 80 centimeter en lager gezond.

Gezonde score uit de weegschaal

Om het nog specifieker op te meten, kun je gebruik maken van een geavanceerde weegschaal die dit kan meten. De meest bekende weegschaal om dit te doen is de Tanita weegschaal.

Deze weegschaal geeft een score tussen de 1 en 59 en daarbij is een gezonde score tussen de 1 en de 6, tussen de 7 en de 12 moet je opletten en alles boven de 12 is een te hoge waarde en heb je meer kans op gezondheidsrisico’s. Hieronder een voorbeeld van een weegschaal van het merk Tanita die dit kan meten.

tanita-weegschaal-visceraal-vet-meting
tanita-weegschaal-visceraal-vet-meting-man-die-meting-doet

Opmeten

Nu weet je wel wanneer het gezond of ongezond is, maar hoe meet je dat nou op?! Nou ook daar gaan we je bij helpen. Je kunt het, zoals eerder genoemd, op twee manieren opmeten. Namelijk het opmeten van je buikomtrek, of het gebruik van een geavanceerde weegschaal.

Ook zou je eventueel in een sportmedisch centrum een uitvoerige scan laten doen die het nog accurater opmeet wat jouw visceraal vet gehalte is.

Buikomtrek opmeten

De gemakkelijkste manier om je visceraal vet op te meten is door je buikomtrek op te meten. Let op hier heb je wel een meetlint voor nodig.

Het opmeten van de buikomtrek doe je op de volgende manier.

  1. Zet je voeten op schouderbreedte.
  2. Zorg dat je op een blote huid meet.
  3. Voel waar je onderste rib en heupbot zit.
  4. Leg het meetlint precies in het midden van deze twee punten.
  5. Zorg dat je het meetlint niet te strak trekt, het lint moet echt net op de huid liggen.
  6. Adem nu een aantal keer in en uit en meet uiteindelijk op het moment dat je uitademt.
  7. Als het alleen niet lukt dan kun je natuurlijk altijd iemand vragen om hulp.
  8. Wat is jouw buikomtrek?

Met (geavanceerde) weegschaal

Ook kun je het doen met een geavanceerde weegschaal zoals de eerder genoemde Tanita weegschaal. Doe dit wel met een nuchtere maag. Anders kan de maag inhoud de scores beïnvloeden.

Deze berekend direct nadat je erop hebt gestaan je visceraal vet in een score. Kijk dus nog eens goed naar de scores die we je hierboven hebben meegegeven om te kijken of jij op een gezond gehalte zit.

Gevaren van teveel visceraal vet

Er zijn veel gevaren verbonden aan een teveel aan visceraal vet. Dit type vet is zeer metabolisch actief, wat betekent dat het een grote hoeveelheid hormonen en ontstekingsremmende stoffen in het lichaam vrijgeeft. Deze hormonen en stoffen kunnen het risico op een aantal gezondheidsproblemen verhogen, zoals:

Hart- en vaatziekten

Mensen met een grotere taille hebben een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, waaronder coronaire hartziekten, beroertes, hartaanvallen en hoge bloeddruk. Zie ook Hartstichting.

Verhoogd risico op kanker

Consistent onderzoek toont aan dat mensen met een verhoogde hoeveelheid visceraal vet een groter risico hebben op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker. Dit omvat leverkanker, alvleesklierkanker, endometriumkanker en postmenopauzale borstkanker.

Verhoogd risico op diabetes

Visceraal vet wordt in verband gebracht met insulineresistentie en diabetes type 2. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt en je lichaam helpt suiker (glucose) te gebruiken voor energie of om te zetten in opgeslagen energie (glycogeen). Insulineresistentie treedt op wanneer je cellen insulinesignalen negeren om glucose te gebruiken voor energie.

Visceraal vet verbranden

Mocht jij nou een te hoog visceraal vet gehalte hebben en wil je er graag wat aan doen dan is het goed om hier op verschillende vlakken mee aan de gang te gaan.

Voor we echter in gaan op de daadwerkelijke punten is het goed om te weten dat je niet specifiek visceraal vet kan verbranden. Je zal over het algemeen moeten zorgen dat je een negatieve energiebalans krijgt en je lichaam de vetreserves gaat aanspreken.

Helaas kunnen we dus niet zeggen tegen ons lichaam, gebruik is het visceraal vet maar en pak daarna het vet in mijn benen en daarna dit vet. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam zal op een bepaalde manier vet verbranden. Dus uiteindelijk gaat het erom dat je voor een langere tijd zorgt dat je minder calorieën eet dan je verbruikt.

Nu kun je dit op twee manieren aanvliegen. Namelijk het zorgen dat je gezond eet en minder calorieën eet, of je kunt meer gaan sporten zodat je meer calorieën verbrand.

Voeding 

Als je kiest om met gezonde voeding vet te gaan verbranden, dan is het belangrijk om te weten dat je niet meer dan 500 calorieën onder je behoefte te gaan zitten aangezien je anders te hard naar beneden gaat en dit dan meer op een crashdieet gaat lijken. Je kunt het beste zoeken naar gewoontes die zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt. Hieronder 3 gewoontes waar je aan kunt denken om af te vallen.

Drink geen calorieën

De eerste is het niet drinken van calorieën. Dit zijn van die sluipcalorieën waarvan je niet door hebt dat ze calorieën bevatten. Kies dus gewoon voor water, koffie, thee en als je echt behoefte hebt aan frisdrank, kies dan voor een zero calorie variant.

Kies voor producten waar je lang vol van zit

Nu zijn er tegenwoordig veel producten waar je niet lang van vol zit. Nu zijn er wel varianten van dit eten waar je wel langer vol van zit. Denk hierbij aan het kiezen voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst of volkoren pasta in plaats van normale (witte) pasta. In deze varianten zitten meer vezels die ervoor zorgen dat je eerder en langer vol zit. Win-win dus.

Verder is het goed om ook te zorgen dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Dit zorgt er namelijk ook voor dat je sneller en langer vol en minder snel weer naar eten grijpt. Hierbij kun je als vuistregel gebruiken dat je 1,5 tot 2x je lichaamsgewicht aan gram eiwitten binnen moet krijgen. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn vlees, tofu voor de vegetariërs en kwark.

eiwitreik-voedsel

80-20 principe

Laatste gewoonte die we je mee willen geven om uiteindelijk (ook) jouw visceraal vet te verbranden is om dit om een gebalanceerde manier te doen. Het leven moet wel een beetje leuk blijven. Het is niet de bedoeling dat je producten niet meer kan eten, maar dat je dit wat beter uitdenkt.

Zorg er dus voor dat je 80% van je eten (calorieën) is gevuld met gezonde producten en voedingsrijke voeding en dat je 20% ruimte hebt om eens te genieten van een lekker Snicker bijvoorbeeld. Zo houd je het leuk voor jezelf en val je uiteindelijk op de lange termijn wel gewoon af.

Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen van een voedingsschema, dan kun je daar onze weekschema tool voor gebruiken. Zie hieronder.

Beweging

Dan hebben we ook nog de strategie om meer te gaan bewegen en hierdoor meer calorieën te verbranden. Nu is het hierbij altijd het beste om iets te zoeken dat je leuk vind om te doen. Vind je wandelen lekker en leuk om te doen, spreek dan met jezelf af dat je een X aantal keer per week gaat wandelen.

Vind je het leuk om krachttraining te doen, dan kun je dit gaan doen. Of misschien een teamsport, het kan allemaal. Uiteindelijk gaat het erom dat in beweging komt en dat je dit ook volhoudt voor een langere tijd.

Ook hierbij gaat het eigenlijk weer om gezonde gewoontes creëren die je helpen gezond af te vallen en uiteindelijk ook het overtollige visceraal vet verbranden.

Conclusie

Hopelijk begrijp je nu meer over visceraal vet, en hoe het gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. En als je er niet te veel van hebt, geweldig! Ga zo door. Maar als je een aanzienlijke hoeveelheid visceraal vet hebt, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken naar manieren om die hoeveelheid te verminderen – bijvoorbeeld door beweging en verandering van dieet. Maar welke weg je ook inslaat, zorg ervoor dat je je bewust bent van alle risico’s die gepaard gaan met een teveel aan visceraal vet.

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *