Advies

Wat is een ergometer?

wat-is-een-ergometer

Heb jij je wel eens afgevraagd wat een ergometer eigenlijk is? We krijgen vaak de vraag van klanten wat dit nou precies is, dus dat zullen we eens haarfijn uitleggen. Onderaan dit artikel zullen we ook de apparaten met een ergometer met je behandelen, zodat je precies weet welk apparaat je moet hebben.

Een ergometer (of wattmeter) is een systeem dat in de fitness wordt gebruikt om het geleverde vermogen te meten op fitnessapparatuur. Daarnaast wordt dit systeem ook gebruikt om de weerstand van het desbetreffende mee te reguleren. De ergometer zorgt ervoor dat hoe harder je trapt of bijvoorbeeld roeit hoe meer weerstand je zult ervaren.

Het woord “ergometer” komt van de Griekse woorden voor arbeid en kracht en werd voor het eerst gebruikt in 1957. Het is dus nog niet eens zo’n heel oud woord.

Maar goed, we hebben dus eigenlijk al kort het antwoord gegeven op jouw vraag, maar we zullen nog even wat dieper duiken in wat een ergometer nou precies is, wat je ermee kunt en op welke fitnessapparaten die te vinden is.

Wat doet het precies?

Je vraagt je misschien af wat het nou precies doet en waar het goed voor is. We hebben het hierboven al een beetje verklapt maar het reguleert de weerstand die een apparaat biedt.

Het werkt als volgt. De ergometer meet hoeveel kracht jij levert en past daar de weerstand op aan. Zo kun je dus instellen op hoeveel Watt jij wilt trainen, zodat jij jezelf mooi uitdaagt daarmee. Hoe harder jij dus trapt hoe meer weerstand je zal gaan voelen.

Verder wordt dit ergometersysteem ook binnen de cardio apparatuur vaak gebruikt om nauwkeuriger te kunnen berekenen hoeveel calorieën je verbrandt met jouw training. Dit wordt dan ook op het display laten zien.

Wanneer gebruik je een ergometer?

Nu denk je vast, is allemaal leuk en aardig zo’n ergometer, maar wanneer is het nou handig om met zo’n systeem te trainen? Nou dat kunnen wij je vertellen. Het wordt vaak gebruikt voor mensen die iets minder mobiel zijn bij de fysiotherapie tijdens een revalidatie, maar bijvoorbeeld ook voor ouderen mensen. De ergometer zorgt er namelijk voor dat je nooit te zwaar traint en de weerstand altijd op jouw niveau wordt aangepast. Is dat even mooi!

Trainen met een ergometer

Trainen met een ergometer kan een geweldige manier zijn om kracht, vermogen en uithoudingsvermogen op te bouwen zonder uw lichaam te zwaar te belasten. Het kan je ook een nauwkeurige meting van je arbeidsprestatie geven. Maar hoe doe je dat? We zullen hieronder één van de manieren waarop je kunt trainen met een ergometer bespreken.

Oefeningen op een ergometer worden gedaan in perioden van arbeid, gevolgd door perioden van rust. Zorg ervoor dat je jezelf eerst opwarmt en eventueel even stretcht, zo verminder je de kans op blessures.

Bij deze workout op een ergometer werkt je gedurende lange perioden (4-8 minuten), met tussenpozen van rustperioden (2-3 minuten). Tijdens de werkperiode moet je de eerste minuut of twee minuten ongeveer 70% van jouw maximale inspanning roeien, daarna verhoog je dit tot 100% in de volgende minuut of twee. Dan is het tijd om te herstellen!

Benieuwd hoe je met je roeitrainer kunt afvallen? Bekijk onze blog hierover hier!

trainen-met-een-ergometer

Voordelen van een ergometer

Nu willen we nog even de voordelen van een ergometer met je bespreken. Zo krijg je echt een beeld van waarom de ergometer bestaat en waarom het zo’n populaire functie is binnen de cardio apparatuur.

Ideaal voor revalidatie

Sommige mensen kunnen aarzelen om te trainen vanwege een blessure of gezondheidsproblemen, maar een ergometer zorgt ervoor dat u toch kracht en uithoudingsvermogen kunt opbouwen met minimale impact op uw lichaam terwijl u herstelt.

Geschikt voor iedereen

Een ergometer is geschikt voor iedereen. Beginners, professionele atleten, ouderen en mensen met een blessure. Het is low-impact, wat betekent dat het minder slijtage aan gewrichten en spieren veroorzaakt dan andere sporten. Het is niet alleen dat het low impact is, het is ook dat het niveau wordt aangepast aan het niveau van de gebruiker. Dit is dan ook de reden dat niet alleen beginners op een ergometer hun ei kwijt kunnen, maar ook de professionals kunnen hierdoor nog uitgedaagd worden.

Eenvoudig in te stellen

Een ander mooi voordeel is dat het enorm eenvoudig is in te stellen. Je kunt de weerstand met een ergometer namelijk elektronisch instellen. Geen handmatig gedraai meer aan knoppen of een rem aandraaien. Nee hoor, gewoon met een druk op de knop de weerstand instellen.

Fitnessapparaten met een ergometer

Nu zijn er verschillende fitnessapparaten waar je uit kunt kiezen als je met een ergometer wilt trainen. We zullen hieronder een aantal apparaten voor je uitlichten om je een idee te geven uit welke apparaten je kunt kiezen als je ook op deze manier wilt trainen.

Hometrainers

Het meest bekende apparaat met een ergometer is toch wel de hometrainer. Deze fiets is ideaal als je thuis lekker wilt trainen op een wat lagere intensiteit. Nu is het wel oppassen geblazen, want niet iedere hometrainer bike heeft een ergometersysteem ingebouwd.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van ergometer hometrainers waar je voor zou gaan. Deze hebben allemaal een ergometer functie.

Crosstrainers

Ook zijn er crosstrainers die gebruik maken van een ergometersysteem. Echter is het ook hier het geval dat niet alle crosstrainers dit hebben. Hieronder een aantal voorbeelden van ergometer crosstrainers.

Roeitrainers

Een ander populair apparaat met een ingebouwde ergometer zijn de roeitrainers. Het is zeker geen normale functie bij een roeitrainer, maar er komt ondertussen wel steeds meer keuze op de markt om met een ergometer te roeien. Hieronder een aantal voorbeelden van ergometer roeitrainers.

Spinningfietsen

Het laatste apparaat dat we met je willen bespreken waar een ergometer op zou kunnen zitten is de spinningfiets. Hieronder een aantal voorbeelden van ergometer spinningfietsen.

Conclusie

Zoals je ziet is er best wat keuze aan apparaten waar je uit kunt kiezen met een ergometer. Een ergometer reguleert dus eigenlijk de weerstand zodat jij met de juiste weerstand kunt trainen zonder dat je jouw gewrichten zwaar belast of boven je niveau traint. Het is echt een uitkomst voor mensen met slechte gewrichten en revalidaties. Het is namelijk heel moeilijk om te zwaar te trainen met deze functie.

Mocht je nog vragen hebben over een ergometer, laat dan zeker hieronder een reactie achter. Mocht je nog aanvullingen hebben, dan is dat natuurlijk ook altijd welkom!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *